Ghiţă bucătaru'

Publicat în Dilema Veche nr. 501 din 19-25 septembrie 2013
Tocqueville pe gheaţă jpeg

„Porcule-măgarule, Ghiţă bucătarule!“ Habar n-am care este originea cimiliturii cu pricina. O aud printre copii, şi-o cîntă unul altuia destul de des. Pare-se că primeşti gratulaţia respectivă în cazul în care ai făcut o şmecherie, ai încălcat vreo dispoziţie „a lu’ Doamna“ (învăţătoare) sau nu vrei să respecţi regulile de la leapşa sau „faţea“. În general, dacă faci un oarece gest urît, cu care comunitatea (mică şi la propriu, şi la figurat) nu este de acord. Scopul e să îl faci să se ruşineze pe nesimţit şi atît. Altceva nu prea ai avea ce să-i faci şi, oricum, nu prea ai ce negocia cu el.

Ziceam săptămîna trecută: există intenţia de a elimina de la subvenţia agricolă directă pe cei care nu fac agricultură: bănci comerciale, staţiuni turistice, aeroporturi sau circuite de golf. Băncile nu încasează nişte oarece firfirici neglijabili din subvenţii. Statistici de prin 2011 arătau sume de ordinul sutelor de milioane de euro. Păi, la aşa bănet, cred că este la mintea cocoşului că merită să înfiinţezi o societate comercială separată, avînd banca drept unic acţionar, care să se ocupe cu... dezvoltarea tehnologiilor agricole, de exemplu. Ar apărea, astfel, „XBank Agriculture Research Ltd.“, beneficiar perfect eligibil de subvenţii directe. Pe acelaşi model, aeroportul îşi face o mică firmă care să aibă în patrimoniu terenul şi care să cerceteze ce specie de ierburi să crească printre piste, astfel încît să alunge păsăretul periculos din perimetru. Tu, Comisie Europeană, poţi să le mai zici ceva? Poţi! Le zici: „Porcule-măgarule, Ghiţă bucătarule!“ Şi... gata. (Las imaginaţia dumneavoastră să ofere idei similare proprietarilor de terenuri de golf...)

Nu mă pot abţine să nu mă refer la cele două teme care au inflamat recent naţiunea: maidanezii şi Roşia Montană. În ambele situaţii, pare-se că toată lumea este Ghiţă bucătaru’. Cel puţin, astfel se gratulează reciproc, de peste gard, taberele implicate. Nu tu argumente solide, nicidecum raportare la valori sau principii zdravene. De unde negociere întru găsirea necesarului compromis? Avem, în schimb, mult afect, intoleranţă, urlete. De prin partea autorităţilor, vedem ezitări peste ezitări, pentru a nu supăra pe nimeni. Carevasazică, au uitat că, în momentul în care nu vrei să superi pe nimeni, reuşeşti, în fapt, să superi pe toată lumea.

Paradoxal, mie-mi pare că linia de demarcaţie între tabere nu mai este obligatoriu cea de partid. Oamenii de la putere sau din opoziţie sînt fie pro, fie contra, indiferent ce ar spune „linia partidului“, în momentul cînd aceasta există. Exemplul cel mai clar l-a dat însuşi premierul, care este pro-Roşia Montană ca premier, dar anti-proiect ca deputat. Căzu şi domnia sa în capcana simpatizanţilor eco, nevoiţi (cînd ajung la guvernare) să ia decizii care să producă locuri de muncă, dezvoltare, creştere economică. Hamletiană dilema, aş zice. După cum se văzu în cam toată lumea, este cvasi-imposibil să ai, simultan, locuri de muncă şi cuiburi de barză pe casă (părere exprimată, acum mulţi ani, de Helmut Kohl).  

În ambele cazuri, îmi pare că dragostea de aproape este înlocuită cu dragostea de departe (vorba domnului Pleşu). Mai degrabă bunăstarea maidanezului decît siguranţa omului. Preferăm liniştea noastră sufletească, promovată în Bucureşti, bunăstării celor din Apuseni (un soi de bine cu de-a sila, de la distanţă). Noi ştim mai bine ce e mai bine, ceilalţi sînt Ghiţă, bucătari parşivi care ne duc de rîpă. Soluţii de compromis, negocierea planurilor posibile? Nţţ, n-avem timp de prostii!

Există un amănunt care separă cele două mişcări: impactul pe termen lung. Protestul ecologist la adresa Roşiei Montane riscă să aibă succes. Cel puţin, aşa se arată lucrurile la momentul în care scriu acest articol. Mă înfior la gîndul că avîntul căpătat în cazul unui succes se va transfera, în viitorul apropiat, spre exploatarea gazelor de şist. Nu de alta, dar vom trăi alt defazaj nenorocit: în timp ce tot Occidentul (căruia îi aparţinem) se îndreaptă (forţat de criza economică) spre soluţii energetice ieftine, de dragul dezvoltării economice, noi vom rămîne în Ţara lui Ghiţă Bucătaru’, care este, infantil, confundată cu Ţara lui Andrei.

Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea Europeană la TVR.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Hailie Jade Scott, fiica lui Eminem, s-a căsătorit. Cum a arătat marele eveniment: „M-am trezit soție” FOTO
Fiica cunoscutului rapper Eminem, Hailie Jade Scott, și-a pus pirostriile. Tânăra de 28 de ani s-a căsătorit cu Evan McClintock sâmbătă, 18 mai, în orașul Battle Creek, Michigan.
image
Fiica Lisei Marie Presley se opune licitației Graceland, proprietatea emblematică a legendarului Elvis Presley
Nepoata lui Elvis Presley, actrița Riley Keough, încearcă să împiedice vânzarea Graceland, reședința regretatului cântăreț din Memphis, Tennessee, relatează BBC.
image
Vești bune pentru șoferii de camion: soluții pentru traficul intens din vama Giurgiu-Ruse
Șoferii de TIR ar putea scăpa de cozile interminabile din punctul de trecere al frontierei Giurgiu-Ruse. Autoritățile române și bulgare vor să redeschidă conexiunea de feribot pe ruta Giurgiu-Ruse pentru a reduce traficul intens și blocajele de pe podul peste Dunăre.

HIstoria.ro

image
Războiul aerian împotriva Germaniei
Pe la mijlocul anului 1943, soarta războiului s-a întors în favoarea Aliaților atât în Europa, cât și în Pacific. Informațiile ULTRA au jucat un rol extrem de important în războiul aerian deasupra Germaniei.
image
Unde e corectitudinea presei românești din anii celui de-al Doilea Război Mondial?!
Februarie 1941. România generalului Antonescu aparține Axei. Germania, noul nostru partener strategic, e în război cu Anglia. Presa vremii respective urmărește îndeaproape mersul Războiului.