Ghidul pelerinului debutant – pe Athos, nu oriunde!

Publicat în Dilema Veche nr. 584 din 23-29 aprilie 2015
Mîrșava intenție bună a statului jpeg

Pisicile de pe Munte sînt mai costelive decît surorile lor de pe Insule. Mănîncă de rup covrigei şi pîine uscată. E prima oară cînd am văzut pisici înfulecînd grisine. Le-am văzut în Dafni, care este principalul port de pe Munte. Acolo ajungi cu unul dintre

-urile care te iau din Ourianopolis. Pînă acolo, din Bucureşti, pe lîngă Sofia, faci cam 12 ore cu maşina (respectînd în linii mari limitele de viteză). 

Acolo, în Dafni, ai primul contact cu logistica de pe Munte. Adică faci cunoştinţă cu microbuzele şi cu drumurile desfundate. Cu Administraţia faci cunoştinţă încă de pe „continent“, cînd îţi iei în primire

, adică un soi de diplomă cu numele, prenumele şi tot soiul de date personale. Este ca un fel de viză care îţi permite accesul pe Munte. Costă 25 de euro şi este contestată de Parlamentul European deoarece înseamnă verificarea identităţii în interiorul Spaţiului Schengen şi „discriminarea“ femeilor, care, ştim bine, nu au acces pe Sfîntul Munte. Ale cărui drumuri sînt cam… varză, dacă mi-e permisă o asemenea exprimare. Din loc în loc se văd tronsoane de ciment. Între ele, nivelul este al unui drum forestier de pe la noi. Anul ăsta a plouat ca niciodată în ultimii 60 de ani, drept care noroaiele erau pînă la pragul microbuzelor Mercedes de 18 locuri. Sînt unsprezece cu toatele şi nouă dintre ele sînt conduse de români. Mai sînt şi două autocare mari, de 50 de locuri, şi cam ăsta e tot transportul public de pe Munte. Din Dafni pînă în Kareia (capitala administrativă a Sfîntului Munte, de dimensiunea unui sătuc), faci o jumătate de oră cu microbuzul sau trei ore pe jos. Prima variantă costă minimum patru euro şi jumătate, în funcţie de numărul de pasageri. Prima învăţătură pentru pelerinul începător: grupul ideal este de 10-12 persoane. A doua concluzie de mare folos pentru oricine vrea să ajungă să se închine la icoanele mînăstirilor şi schiturilor de acolo: îţi trebuie musai un „ghid“, adică un călugăr de pe Munte care să te îndrume pe durata vizitei. Cel care s-a ostenit cu noi (bucureşteni, braşoveni şi timişoreni) a fost părintele Serafim, un „veteran“ al Athos-ului, după mai bine de două decenii servite întru voia Domnului, pe Munte. Un om plin de vigoare, de cunoştinţe utile, de informaţie istorică şi teologică. Excelent reprezentant pentru ceea ce înseamnă, în fond, Muntele: un reper pentru ortodoxia conservatoare care se doreşte un nivel de referinţă, un reazem, un punct de reper într-o lume în care axele de sprijin riscă a se pierde undeva, între Facebook, Google şi multe (poate prea multe) televiziuni. 

Pe Munte, pelerinii sînt găzduiţi şi hrăniţi de mînăstiri şi schituri, fără cheltuială suplimentară. Adică pe gratis. Condiţiile de cazare sînt diferite, în funcţie de organizarea fiecăruia sau de norocul pelerinului. În unele locuri, regreţi că ai uitat să iei un prosop de acasă (recunosc, mi-am pierdut deprinderea asta, de multă vreme). În altele, zici că ai nimerit într-o pensiune cu nivel decent de margarete. În orice loc ai nimeri, nu se cuvine să faci nazuri. Prezinţi

la Arhondaric (un soi de recepţie), capeţi un pahar de apă rece, o înghiţitură de rahat şi o duşcă de ouzo. Apoi, eşti repartizat într-un dormitor de 4, 10 sau 40 de locuri. Ţi se spune care este programul. În general, utrenia începe pe la trei noaptea. Vecernia e pe la şase-şapte seara, imediat după masa de la Trapeză. Fiind în postul Paştelui, masa era una pe zi, nu mai multe. Nu veniserăm să ne ospătăm cu fineţuri mînăstireşti, aşa că nu a fost vreun disconfort. E drept, în ultima zi a pelerinajului, începuserăm să mîncăm inclusiv muştar pe pîine. Eram cam înfometaţi, iar merindele aduse de acasă (sticks-uri, grisine şi covrigei) se cam terminau. Să nu uit: în Kareia se află două mici restaurante care prepară mîncăruri potrivite locului. Nouă, plăcintele cu praz şi cu spanac ni s-au părut culmea deliciului, în ultima zi, în drum spre casă. Am mîncat totuşi ceva special: sepie cu garnitură dintr-un soi de mărăcine care creşte pe Munte.  

(Despre asta şi despre altele, săptămîna viitoare.)  

Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea Europeană, la TVR.  

640px Boulevard Unirii jpg
Cu mîndrie despre România, cu luciditate despre români
România va construi și spitalele regionale și municipale (este greu de spus cînd), pentru că dacă acum este moda stadioanelor, cu siguranță va veni și cea a spitalelor.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Dependența de China
În discursul despre care aminteam mai devreme, Rishi Sunak propunea ca relațiile cu China să fie guvernate de acum înainte de un „pragmatism robust”.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Nota testamentară a lui Constantin Noica
S-au găsit, inevitabil, și hermenuți subtili, care să extindă „marasmul” nicasian asupra „discipolilor”.
Frica lui Putin jpeg
Dr.
Bine, dar de ce totuși au nevoie să-și pună la rever acest păcătos de dr.? Vanitate?
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Doar educația...
Și eu cred că responsabilitatea, respectul pentru ceilalți și hărnicia sînt valorile fundamentale pe care trebuie să le insuflăm celor ce vin după noi.
m simina jpg
Primul SMS din istorie
Fix treizeci de ani, așadar, de la primul mesaj scurt trimis (Short Message Sent) din istorie.
Iconofobie jpeg
Un demon atipic
Ambii reprezintă niște „realități” abstracte, imprecise, încărcate de mister și neclaritate semantică.
„Cu bule“ jpeg
Șofer de duminică
Popularitatea expresiei se reflectă în extinderea tiparului la alte ocupații.
HCorches prel jpg
Voi știți formula permanganatului de potasiu?
Așa era ea, o profesoară severă din cale-afară, la orele căreia nu se auzea nici musca.
radu naum PNG
Putem să vorbim despre un campionat prea mondial de fotbal?
Un minunat Panama-Oman va putea fi savurat la viitoarea Cupă Mondială. Sau un Brazilia – St. Kits şi Nevis, acolo să vezi distracţie! Nu s-au gîndit rău venerabilii.
p 7 WC jpg
Evitabila creștere a extremei drepte germane
Dar nu și în Germania, unde partidul de extremă dreapta Alternative für Deutschland (AfD) are, deocamdată, un succes neînsemnat.
Comunismul se aplică din nou jpeg
De ce se opune Austria
Mi-am adus aminte atunci și cum o cunoștință din Oetz mi-a explicat odată că pe văile mai dinspre Elveția mă puteam întîlni cu oameni nesuferiți și încuiați.
O mare invenție – contractul social jpeg
Subiect de drept și drept subiectiv (I)
În limba engleză, termenul subject a rămas fidel sensului etimologic de supus.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Conferințele noastre, viitorul nostru
Cînd generația liceenilor de azi va ajunge la butoanele țării, sînt convins că ne va fi mai bine decît ne este acum!
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Presa acum 85 de ani și azi
Nu mai e vorba de o slujbă publică, destinată să lămurească în vreun fel pe privitor.
Frica lui Putin jpeg
Condiția de înger
abandonînd umanitatea pentru un scurt răstimp, a împrumuta aripile de la îngeri.
AFumurescu prel jpg
Interesul și fesul
Dacă nu mă credeți, întrebați-vă prietenii de pe Facebook, Instagram, Twitter, TikTok și ce alte rețele „sociale” vor mai fi fiind. În lumea virtuală.
m simina jpg
Abraham Lincoln de Ziua Recunoștinței
Abraham Lincoln este primul președinte american care a salvat un curcan de la sacrificare, dar nu cu ocazia Zilei Recunoștinței, ci de Crăciun.
Iconofobie jpeg
Întîmplări întîmplătoare
„Întîmplările” sînt piesele unui puzzle imens ce creionează o imagine aflată dincolo de puterea noastră de cuprindere.
„Cu bule“ jpeg
Vechea gașcă
Originea cuvîntului nu a fost lămurită, deocamdată.
HCorches prel jpg
Nu-i cazul să renunți
Din fericire, chiar și în cadrul acestor formări pe care le mai susținem, constatăm că numărul acestor profesori este în scădere.
p 7 WC jpg
Libertate de expresie pentru cine?
Expresia lui Musk „într-o manieră sănătoasă” permite o gamă largă de interpretări, unele dintre ele foarte restrictive pentru libertatea de expresie.
radu naum PNG
Comunismul se aplică din nou jpeg
Bucureștiul văzut cu alți ochi
Bucureștiul acela, bombardat de americani și apoi și de germani, era încă frumos și bogat.

Adevarul.ro

image
Scandalul Dorian Popa versus restaurantul care l-a refuzat pe Cheluțu. „Ne criticați fără să ne cunoașteți” | adevarul.ro
Personalul restaurantului din Turda despre care vloggerul Dorian Popa a spus că nu l-a primit în incintă pe Cheluțu, câinele său, le-a dat replica artistului și fanilor săi.

HIstoria.ro

image
Una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor
Fără îndoială, una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor a fost scoaterea de sub cenușă a orașului roman Pompeii, redus la tăcere în vara lui 79 de erupția vulcanului Vezuviu.
image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.
image
Noiembrie 1918: O lume în revoluție
1918, așa cum este creionat de literatura memorialistică, este anul unei lumi în plină revoluție. Desfășurată de la un capăt la celălalt al continentului european, revoluția este inegală și îmbracă diverse forme.