Gherila civică

Publicat în Dilema Veche nr. 757 din 23-29 august 2018
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

A fost, voluntar sau nu, o mișcare de geniu a grupărilor de cetățeni participante la mitingul din 10 august neasumarea rolului de organizator. Tot ceea ce s-a întîmplat ulterior demonstrației îmi dă motive să cred că mașinăria mediatico-politică din jurul lui Liviu Dragnea ar fi pus violențele, răniții și distrugerile pe seama organizatorilor.

Am fi văzut oameni tîrîți prin birouri de procurori și înfierați la televizor pentru absolut tot ce s-a întîmplat acolo. Singurele asemănări cu ceea ce se întîmplă acum ar fi fost glorificarea indecentă a jandarmilor și ascunderea adevărului cu privire procesul decizional care a dus la nefericita desfășurare de evenimente despre care vorbim astăzi.

Nu am date suficiente pentru a afirma fără rezerve că PSD și-a dorit violență, dar e evident că își dorește cu disperare să stăpînească narațiunea care va rămîne în memoria publică. Pentru că partidul de guvernămînt trece zilele astea prin cea mai gravă criză a ultimilor ani. Da, mai mare decît aceea de la Ordonanța 13, cînd aveam de-a face cu o ticăloșie a gulerelor albe. O ticăloșie perseverentă în intenții și manifestări, dar non-violentă. Acum, enervat, uzat și surescitat, PSD se comportă după definiția aceea mai veche dată de unul dintre membrii săi: ca un grup infracțional organizat. Un grup de domni și doamne cu maxilarele strînse și cu senzația că sînt cu spatele la zid și sînt pregătiți să arunce casa în aer.

PSD e în pragul unei crize de nervi. Ar fi și greu să fie altfel. Cel puțin 350 de plîngeri penale au fost depuse la parchet, iar efectul seismic al stupidității Guvernului român a prins prima pagină a publicațiilor din toată lumea civilizată. La nivel politic se aud cereri pentru eliminarea PSD și ALDE din structurile europene din care își extrag legitimitatea, iar Liviu Dragnea e probabil unul dintre cei mai izolați lideri europeni ai momentului. Nimeni nu vrea să îl vadă, nimeni nu vrea să recunoască că a vorbit vreodată cu el.

Am ajuns aici după un an și jumătate de rezistență civică. Rezistență care, în cele din urmă, începe să capete și forme de organizare politică din ce în ce mai clare.

Insuficient discutată, campania USR pentru modificarea Constituției în sensul introducerii unei interdicții de acces la funcțiile publice pentru persoanele condamnate penal e unul din semnele că majoritatea tăcută pe care se bazează PSD se cam crapă pe ici, pe colo.

Sigur, despre #fărăpenali se pot spune multe lucruri, însă am să mă opresc doar la partea cel mai puțin discutată – coborîrea useriștilor din fantezie.

Partidul era, pînă nu de mult, un amestec de fantasme politice care acopereau aproape tot spectrul și mai deloc teritoriul. Campania de strîngere de semnături a arătat că USR poate funcționa ca organizație politică reală. Reală și enervantă pentru partidele mai vechi care dominau spațiul din afara celor cîteva piețe din marile orașe în care se desfășoară de obicei mitinguri. Dacă aveți liberali prin preajmă, rostiți acronimul USR – grimasa vag-dureroasă care urmează e aproape din reflex. La fel și pentru PSD, dar acolo motivele sînt diferite. Grimasa respectivă apare la aproape orice acronim străin de partid.

Nu se va alege nimic din tema respectivă de campanie. Va fi abandonată sau absorbită în alte programe și proiecții. Ceea ce rămîne totuși în urma ei e un partid. Un partid care a reușit cumva să profite de pe urma frustrărilor unui segment al societății. Știu cazuri de voluntari care s-au alăturat campaniei fără vreun gînd să devină membri USR. Au făcut-o pînă la urmă, pentru că și-au găsit acolo o comunitate de care, fără să știe, aveau nevoie.

Sigur, cunoscînd scurta istorie a USR, ne putem aștepta la cine știe ce tulburare ridicolă care să invalideze toată munca de anul acesta. Aceea e însă altă discuție.

Altă zonă interesantă se coagulează în jurul MRÎ, unde fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, s-a așezat la intersecția dintre activism civic și politic și a dat startul unei campanii care urmărește schimbarea legilor electorale. Rețin dintre toate ideile sale pe aceea care urmărește revenirea la alegerea primarilor din două tururi – un element esențial dacă nu ne dorim ca, în continua­re, localitățile României să fie conduse de indivizi votați exclusiv de familia extinsă și de rețeaua de clienți.

Mai sînt și alte inițiative. Le-aș aminti în treacăt pe cele care vizează reformarea sau măcar reactivarea CNA sau pe cele care luptă atît cît pot (fact checking, reacție rapidă) împotriva știrlor false și a liniilor de comunicare oficiale care adesea folosesc minciuna și omisiunea ca metodă de lucru.

Modul în care actuala coaliție de guvernare înțelege să administreze treburile publice a dus la crearea a zeci de rețele informale de rezistență (aruncați, spre exemplu, o privire pe Reddit în preajma evenimentelor mari), dintre care unele acum fac firescul pas următor formalizîndu-și intrarea în politică.

E, dintr-un punct de vedere, un moment de grație. Gherila civică începe să capete expresie politică și, mai devreme sau mai tîrziu, va avea și putere administrativă. Ce va face cu ea e o discuție pentru altă zi.

Cert este că PSD a reușit cumva să fie important și aici. Era greu de anticipat o ieșire din apatie atît de solidă fără reaua voință militantă a coaliției de guvernare. Ăsta era un obiectiv pe care nu și-l trecuseră în planul de guvernare. 

Teodor Tiţă este jurnalist. Îl puteţi găsi la twitter.com/jaunetom.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Concedieri masive la una dintre cele mai mari bănci din Europa: 30.000 de posturi vor fi eliminate
Una dintre cele mai mari bănci din Europa a decis să demareze concedieri în cinci etape, sperând că astfel va reduce costurile cu 10 miliarde de dolari, potrivit unor surse citate de Reuters.
image
Semnal de alarmă: A crescut brusc numărul tinerilor cu cancer
Numărul cazurilor de cancer în rândul tinerilor a crescut brusc, manifestând tendinţe îngrijorătoare la nivel mondial. Specialişti în domeniul medical spun că există măsuri de prevenţie care pot fi luate pentru a diminua riscurile de cancer.
image
Cursă de mașini încheiată tragic. O fetiță de opt ani și alți șase oameni au murit după ce un autoturism a intrat în plin în ei VIDEO
O maşină de curse a intrat într-o mulţime de spectatori şi de oficiali ai cursei, cauzând moartea a şapte persoane şi rănirea altor 20.

HIstoria.ro

image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.
image
Cuceritorii din Normandia
Normandia – locul în care în iunie acum 80 de ani, în așa-numita D-Day, aproximativ 160.000 de Aliați au deschis drumul spre Paris și, implicit, spre distrugerea Germaniei naziste.
image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.