Gazul şoaptelor

Publicat în Dilema Veche nr. 575 din 19-25 februarie 2015
Mîrșava intenție bună a statului jpeg

În ziua în care toată ţara era în plin efort de decriptare a faimosului deget la nas, colegul meu Moise Guran i-a categorisit pe cei din delegaţia Fondului Monetar (venită la Bucureşti în acea zi) drept „golani“. Rar l-am auzit folosind cuvinte atît de tari în emisiunea pe care (nu numai eu) o consider drept cea mai bună producţie de televiziune dedicată analizei evenimentelor zilnice, politice şi economice, interne şi internaţionale. Motivul lui era simplu: nu era defel de acord cu presiunea pe care FMI-ul o punea pe Guvernul României, pentru a restructura (a se citi reduce) producţia de cărbune din Gorj şi pentru a liberaliza (a se citi scumpi) gazele pentru consumatorii casnici. Premierul Ponta a refuzat cele două măsuri bazîndu-se pe faptul că scumpirea gazului pentru populaţie nu este neapărat necesară. Liberalizarea preţului este îndreptăţită în cazul industriei, pentru ca piaţa europeană să fie cu adevărat liberă, concurenţială, fără vreun ajutor de stat prin subvenţia la combustibil. Dar nu ştiu cît este de urgentă pentru doamna Popescu de la trei, cîtă vreme România poate vinde gaze ceva mai ieftin, din producţie internă.

Ceea ce m-a dus imediat cu gîndul la cealaltă mare ştire a săptămînii trecute: DNA-ul nu a căpătat avizul de cercetare pentru Varujan Vosganian. Tot despre preţul gazelor era vorba şi în cazul fostului ministru. Acum mai mulţi ani, pe cînd era membru al Guvernului Tăriceanu, a insistat într-o şedinţă a executivului pentru ca fabricile de îngrăşăminte ale lui Ioan Niculae să cumpere gaze naturale la un preţ ceva mai mic. Argumentul lui era menţinerea competitivităţii unei firme româneşti mari, contributoare la buget, pe piaţa naţională, în faţa concurenţilor externi. A reuşit să îşi convingă colegii. Ordonanţa a trecut şi prin Parlament şi a fost promulgată de preşedinte. Procuratura a înaintat documentele reproşînd „constituirea de grup infracţional“, fără a aduce nici cea mai mică dovadă privind „primirea de foloase necuvenite“ (ah, ce-mi place expresia asta!). În atari condiţii, ce era să facă Parlamentul? Vorba lui Georgică Severin (actualmente rival politic al lui Vosganian): „Dacă ar fi existat un singur indiciu că Varujan a primit măcar o Coca-Cola, aş fi votat pentru DNA cu două mîini. Aşa, însă, care e grupul infracţional? Guvernul, Parlamentul şi preşedintele?“.

La o vreme după acea ordonanţă în favoarea lui Ioan Niculae, un alt mare industriaş cu prezenţă solidă în România, Lakshmi Mittal, proprietarul lui SIDEX Galaţi, s-a dus în audienţă la Victor Ponta şi i-a atras atenţia că nu se poate produce oţel la preţ competitiv, utilizînd curent electric de la centralele eoliene, zdravăn subvenţionate prin sistemul certificatelor verzi. Domnia sa a fost şi la Bruxelles, a vorbit cu Barroso şi Tajani şi… a obţinut o decizie favorabilă: relaxarea sistemului de încurajare a producţiei de energie eoliană scumpă, în cam toată Uniunea Europeană. Totul, în favoarea lui şi a industriei metalurgice. Exact aceeaşi speţă ca în cazul lui Vosganian. De aceea, propun inculparea pentru „constituire de grup infracţional organizat“ a numiţilor Victor Ponta şi Jose Manuel Durrao Barroso.

Reacţiile de după votul din cazul Vosganian au fost relativ previzibile. Fără a se gîndi cu atenţie la acuzaţiile din dosarul înaintat de DNA, preşedintele Iohannis, premierul Ponta, liderul de partid Gorghiu s-au declarat „scandalizaţi“. Aşa dă bine în cadru, astăzi, în ţara noastră. Nici unul nu a avut curajul (politic) de a sublinia diferenţa între şpaga primită pentru sine sau partid, în cazul unor contracte publice, şi o decizie de politică economică (bună sau proastă, asta nu e treaba DNA-ului să decidă). Dacă ar fi aşa, atunci „grup infracţional organizat“ s-ar chema: FMI-ul (pentru chemarea la lichidarea exploatărilor miniere din Gorj), Guvernul Tăriceanu (pentru că s-a lăsat convins de Vosganian), Ponta şi Barroso (pentru că au decis în favoarea intereselor lui Mittal). Multă lume riscă să uite unde se termină fişa postului celor de la DNA.  

P.S. Nu am făcut decît o singură referire la calitatea de prozator a lui Vosganian (căci nu are legătură cu deciziile sale ministeriale): titlul acestui articol.

Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea Europeană, la TVR. 

O mare invenție – contractul social jpeg
O iluzie a lui Benjamin Constant
Partitura globalizării, interpretată cu patos în multe universități și în diferite cercuri de activiști din lume, are ca laitmotiv potențialul tehnologiei de a uni oamenii și de a înlătura diferențele de mentalitate, dincolo de granițele politice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Trenul de Luhansk
Dar ce te faci cînd conducerea țării tale decide că statistica poate fi contrazisă? Ajungi în trenul din Luhansk. Împrăștiat pe marginile unei gropi de obuz, ești contradicție inutilă. Atomi restituiți creației pentru reasamblare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Limitele parodiei
Dinaintea unui spectacol mai curînd grotesc, ca acela imaginat de Kremlin în noaptea dinspre 2011, avem dreptul să spunem, ca regina Victoria: „We are not amused!”.
Frica lui Putin jpeg
Unde este Rusia?
Și, în timp ce Putin pretinde în mod fals că Rusia luptă pentru ființa sa națională, Occidentul, uneori fără să-și dea seama prea bine, luptă (prin susținerea Ucrainei) cu adevărat pentru ființa sa morală.
AFumurescu prel jpg
Închiși în societatea deschisă
Noi, ăștia, muritorii de rînd, ne confruntăm, de o bună bucată de vreme, cu o problemă mai degrabă inversă: cum se face că ne simțim închiși într-o societate altminteri declarat deschisă?
Ronald Reagan   NARA   558523 jpg
Regina și președintele
Ploaia s-a oprit. Regina Elisabeta a II-a și prințul Philip s-au întors pe iahtul regal, unde i-au găzduit pe președintele Ronald Reagan și pe Prima Doamnă Nancy Reagan. Au sărbătorit împreună aniversarea nunții cuplului prezidențial american.
Iconofobie jpeg
Bucuriile prostului solemn
Prostul solemn este numai individul prezentului. Pe simplitatea sa fermecătoare, gospodărească, emanată dintr-o „filozofie a clipei”, se sprijină, ultimativ, întreaga istorie...
„Cu bule“ jpeg
Bîtă
Cînd ești bîtă, cu un punct din oficiu ai șanse să iei un 5 și cu note mai mari la alte materii poți chiar să treci. Dar ăsta nu e bîtă, e lemn.
HCorches prel jpg
Ce putem face pentru elevii ucraineni
Mă rog, e ceva mai complicat, dar în mare cam acestea sînt condițiile.
p 7 Cicero WC jpg
Capitalismul și regina
Monarhia poate fi criticată din multe puncte de vedere. Dar faptul că Elisabeta a II-a s-a privit pe sine într-o lumină smithiană și s-a străduit să fie un exemplu de simț al datoriei și de abnegație, pentru a domoli patimile populare, nu poate fi negat.
Un sport la Răsărit jpeg
Meciurile de tipul celui dintre Anamaria Prodan și Laurențiu Reghecampf pot deveni mai interesante decît cele de fotbal?
Nu, stimabililor, toată ţara e un banc prost. Începeţi de la vîrful ei şi apoi să vă mai văd că strîmbaţi din nas la chivuţele astea!
Comunismul se aplică din nou jpeg
Canalele subterane peste care s-au creat universitățile
La Bologna se suprapun mai multe rînduri de civilizații, etruscă, celtă, romană, și apoi medievală, renascentistă și modernă.
Washington Gas service pnp hec 14600 14697v 02 jpg
Cine ajută pe cine
Pe subiectul energiei, România nici dacă ar vrea nu ar putea să ajute statele membre. De ce?
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Vladimir Putin se micșorează
Cere respect și primește dispreț. Sau, în cel mai bun caz, indiferență. Evenimentul istoric la care asistăm cu toții azi este micșorarea lui Vladimir Putin.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Note, stări, zile
Lăsînd ironia la o parte, inițiativa rezerviștilor SRI de a „sărbători” lupta bărbătească a Securității printr-un monument instalat chiar în curtea „ghilotinei” construite de ei apare bunului-simț drept halucinantă.
Frica lui Putin jpeg
Secolul XX continuă
Lumea noastră este deci foarte departe de „sfîrșitul istoriei”, adică de o lume non-conflictuală.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Ungaria – afară din UE și NATO!
Atitudinea politică a Ungariei nu e lașitate, prostie sau egoism. E calcul asumat, e politică adevărată și articulată. E vremea să culeagă consecințele asumării.
lossy page1 640px Winston Churchill LCCN2006687122 tif jpg
Regina și prim-ministrul
Peste zece ani, în 1965, Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit a ocolit cu stil și grație protocolul, care spunea că suverana trebuie să ajungă ultima la orice ceremonie, sosind la funeraliile lui Winston Churchill înaintea familiei acestuia. În semn de prețuire.
Iconofobie jpeg
Pledoarie à contrecœur
Exact așa s-a întîmplat! Ipocriții m-au scos complet din viața lor care, prin iradierea stării de ipocrizie la scară mare, se dovedea a fi, pînă la urmă, viața întregii comunității.
„Cu bule“ jpeg
„Umpic”
Dacă româna nu ar fi o limbă standardizată, cu registre cultivate, ci doar una de circulație orală, cu multe instabilități și variații, umpic ar putea deveni relativ repede un nou cuvînt. Nu e cazul, desigur.
HCorches prel jpg
În pași de dans
Și chiar dacă sînt conștient că nu în toate liceele funcționează în acest fel, acolo unde lucrurile se întîmplă astfel pașii de dans ai unui eveniment de divertisment pot deveni, iată, cîțiva pași pe drumul vieții, într-o manieră formativă.
p 7 WC jpg
Recviem pentru un imperiu
Întrebarea care rămîne este în ce măsură durabilitatea Comunității Națiunilor a depins strictamente de longevitatea regretatului monarh și în ce măsură va putea fi ea menținută de succesorul reginei.
Un sport la Răsărit jpeg
După Serena, acum și Roger? Se încheie o eră?
Federer, în sine, era un sport. Sînt oameni care locuiesc într-un sport şi alţii care invită, ba nu, ordonă unui sport să locuiască în ei.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cînd ajungi să crezi în propria cacealma
De ce au făcut conducătorii ruși o asemenea greșeală? De ce s-au grăbit cu un război? Una din explicații ar putea fi că „specialiștii” în false povești (narative, cum s-ar zice astăzi) au început ei înșiși să creadă în ele.

Adevarul.ro

Referendum in zonele ocupate din Ucraina FOTO Profimedia jpg
Ucrainenii încearcă să scape din teritoriile care urmează a fi anexate: „De ce fugiți din Rusia?"
În timp ce Rusia se pregătește de anexarea teritoriilor ocupate, după ce a organizat așa zisele referendumuri în patru provincii, sute de ucraineni au reușit să scape din aceste zone.
Martin Jordan sosie Gordon Ramsay foto Antena 1 jpg
„Chefi la cuțite“, vizitați de Gordon Ramsay. „Când îți demontează farfuriile de la amuletă, te gândești: «Îți e permis, maestre»“
În ediția de miercuri a show-ului culinar de la Antena 1, chefii au avut un șoc total când l-au văzut în platou pe celebrul Gordon Ramsay.
marian cozma jucator handbal jpeg
Omagiul maghiarilor pentru Marian Cozma, handbalistul omorât la Veszprem VIDEO
Dinamo a jucat miercuri în turul 3 al Ligii Campionilor la handbal contra lui Veszprem. A fost întâlnirea echipelor la care a evoluat sportivul ucis mișelește într-un bar din Ungaria.

HIstoria.ro

image
„Historia Special”: 100 de ani de la încoronarea regilor României Mari
„Historia Special”: 100 de ani de la Încoronarea de la Alba Iulia
image
Care este importanța strategică a Insulei Șerpilor?
De mici dimensiuni, având doar 17 hectare, Insula Șerpilor are cu toate acestea o importanță geostrategică semnificativă. Controlul insulei și al apelor înconjurătoare afectează toate rutele de navigație care leagă Ucraina de restul lumii.
image
Cum era la ora de istorie ținută de I.L. Caragiale?
Ca mulţi alţi literaţi, Ion Luca Caragiale a avut o pasiune pentru istorie, inclusiv pentru cea naţională. Blamat de unii încă din timpul vieţii pentru că, în scrierile sale, s-ar fi relevat drept anti-român, el a avut, uneori, o viziune romantică (dacă nu chiar idilică) asupra trecutului neaoș.