Gazul şoaptelor

Publicat în Dilema Veche nr. 575 din 19-25 februarie 2015
Mîrșava intenție bună a statului jpeg

În ziua în care toată ţara era în plin efort de decriptare a faimosului deget la nas, colegul meu Moise Guran i-a categorisit pe cei din delegaţia Fondului Monetar (venită la Bucureşti în acea zi) drept „golani“. Rar l-am auzit folosind cuvinte atît de tari în emisiunea pe care (nu numai eu) o consider drept cea mai bună producţie de televiziune dedicată analizei evenimentelor zilnice, politice şi economice, interne şi internaţionale. Motivul lui era simplu: nu era defel de acord cu presiunea pe care FMI-ul o punea pe Guvernul României, pentru a restructura (a se citi reduce) producţia de cărbune din Gorj şi pentru a liberaliza (a se citi scumpi) gazele pentru consumatorii casnici. Premierul Ponta a refuzat cele două măsuri bazîndu-se pe faptul că scumpirea gazului pentru populaţie nu este neapărat necesară. Liberalizarea preţului este îndreptăţită în cazul industriei, pentru ca piaţa europeană să fie cu adevărat liberă, concurenţială, fără vreun ajutor de stat prin subvenţia la combustibil. Dar nu ştiu cît este de urgentă pentru doamna Popescu de la trei, cîtă vreme România poate vinde gaze ceva mai ieftin, din producţie internă.

Ceea ce m-a dus imediat cu gîndul la cealaltă mare ştire a săptămînii trecute: DNA-ul nu a căpătat avizul de cercetare pentru Varujan Vosganian. Tot despre preţul gazelor era vorba şi în cazul fostului ministru. Acum mai mulţi ani, pe cînd era membru al Guvernului Tăriceanu, a insistat într-o şedinţă a executivului pentru ca fabricile de îngrăşăminte ale lui Ioan Niculae să cumpere gaze naturale la un preţ ceva mai mic. Argumentul lui era menţinerea competitivităţii unei firme româneşti mari, contributoare la buget, pe piaţa naţională, în faţa concurenţilor externi. A reuşit să îşi convingă colegii. Ordonanţa a trecut şi prin Parlament şi a fost promulgată de preşedinte. Procuratura a înaintat documentele reproşînd „constituirea de grup infracţional“, fără a aduce nici cea mai mică dovadă privind „primirea de foloase necuvenite“ (ah, ce-mi place expresia asta!). În atari condiţii, ce era să facă Parlamentul? Vorba lui Georgică Severin (actualmente rival politic al lui Vosganian): „Dacă ar fi existat un singur indiciu că Varujan a primit măcar o Coca-Cola, aş fi votat pentru DNA cu două mîini. Aşa, însă, care e grupul infracţional? Guvernul, Parlamentul şi preşedintele?“.

La o vreme după acea ordonanţă în favoarea lui Ioan Niculae, un alt mare industriaş cu prezenţă solidă în România, Lakshmi Mittal, proprietarul lui SIDEX Galaţi, s-a dus în audienţă la Victor Ponta şi i-a atras atenţia că nu se poate produce oţel la preţ competitiv, utilizînd curent electric de la centralele eoliene, zdravăn subvenţionate prin sistemul certificatelor verzi. Domnia sa a fost şi la Bruxelles, a vorbit cu Barroso şi Tajani şi… a obţinut o decizie favorabilă: relaxarea sistemului de încurajare a producţiei de energie eoliană scumpă, în cam toată Uniunea Europeană. Totul, în favoarea lui şi a industriei metalurgice. Exact aceeaşi speţă ca în cazul lui Vosganian. De aceea, propun inculparea pentru „constituire de grup infracţional organizat“ a numiţilor Victor Ponta şi Jose Manuel Durrao Barroso.

Reacţiile de după votul din cazul Vosganian au fost relativ previzibile. Fără a se gîndi cu atenţie la acuzaţiile din dosarul înaintat de DNA, preşedintele Iohannis, premierul Ponta, liderul de partid Gorghiu s-au declarat „scandalizaţi“. Aşa dă bine în cadru, astăzi, în ţara noastră. Nici unul nu a avut curajul (politic) de a sublinia diferenţa între şpaga primită pentru sine sau partid, în cazul unor contracte publice, şi o decizie de politică economică (bună sau proastă, asta nu e treaba DNA-ului să decidă). Dacă ar fi aşa, atunci „grup infracţional organizat“ s-ar chema: FMI-ul (pentru chemarea la lichidarea exploatărilor miniere din Gorj), Guvernul Tăriceanu (pentru că s-a lăsat convins de Vosganian), Ponta şi Barroso (pentru că au decis în favoarea intereselor lui Mittal). Multă lume riscă să uite unde se termină fişa postului celor de la DNA.  

P.S. Nu am făcut decît o singură referire la calitatea de prozator a lui Vosganian (căci nu are legătură cu deciziile sale ministeriale): titlul acestui articol.

Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea Europeană, la TVR. 

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Povestea care sparge tiparele în Japonia tradiționalistă. Cum a devenit o însoțitoare de bord prima femeie la conducerea Japan Airlines
Numirea în ianuarie a lui Mitsuko Tottori la conducerea Japan Airlines (JAL) a provocat un adevărat șoc în lumea afacerilor din această țară. Nu numai că Tottori era prima femeie aflată la conducerea companiei aeriene, dar își începuse cariera ca membru al echipajului de cabină.
image
„Era doar o chestiune de timp”: Eminem îl ucide pe alter ego-ul Slim Shady în noul album VIDEO
Unul dintre marile alter ego-uri din pop ar putea avea un sfârșit macabru, Eminem anunțând primul său album de după cel din 2020, intitulat „The Death of Slim Shady (Coup de Grâce)”, relatează The Guardian.
image
Dispariția misterioasă a fiicei de 16 ani a unor magnați americani ai tehnologiei. Când a fost văzută ultima dată VIDEO
Mint Butterfield, fiica unor cunoscuți antreprenori din lumea tehnologiei, a dispărut în weekend. Tânăra de 16 ani a fost zărită pentru ultima dată duminică seara, în Bolinas, California, la nord de San Francisco.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.