Gări, refugiaţi, politică

Publicat în Dilema Veche nr. 621 din 14-20 ianuarie 2016
Guverne sub acoperire jpeg

Mă veți scuza că spun din prima: sînt de acord cu doamna primar. O cheamă Henriette Reker și a fost aleasă edil-șef în Köln de curînd, în octombrie trecut. Cu o zi înaintea scrutinului, a fost victima unui atentat serios. Un bărbat cu opinii xenofobe a înjunghiat-o în gît, reproșîndu-i politica mult prea permisivă în privința refugiaților. Imediat după Anul Nou, doamna Reker a devenit ținta unor atacuri venite dinspre întreaga presă „progresistă“, de pe toate meridianele.

Domnia-sa a fost întrebată despre atacurile fără precendent din gara orașului, din noaptea de Revelion. Știți dumneavoastră. Acelea în care mai bine de o sută de femei au reclamat că aproximativ o mie de persoane cu aspect african sau arab le-au hărțuit, pipăit, le-au făcut avansuri sexuale de tot felul și, în unele cazuri, le-au jefuit. După o scurtă pauză (care dovedea că întrebarea nu avea un răspuns pregătit), doamna primar a răspuns că recomandă tinerelor din oraș să „stea la un braț distanță“ de bărbați necunoscuți, mai ales în condiții „de petrecere“. Ce voia să spună doamna Reker? Păi, că nu ar recomanda fetelor să iasă pilite prin oraș, în zone relativ dubioase (cum ar fi gara), îmbrăcate mai degrabă sumar, să sară în brațele altor petrecăreți necunoscuți și să îi pupe cu foc, strigîndu-le cîte un „La mulți ani“ peltic. 

Evident, feministele și puriștii statului de drept au sărit în sus de jdemii de coți! Cum să acuzi tocmai victimele de purtare nepotrivită? Exact ea, primărița, cea care i-a adus pe nenorociți, pe refugiați în oraș, acum dă vina tocmai pe victime? În fine. Șeful poliției și-a dat demisia.

Aș avea cîte ceva de spus în apărarea doamnei Reker. În primul rînd, este cazul să existe un soi de „reguli de comportament preventiv“ sau nu? În opinia mea, așa cum poliția ne tot informează cum să ne purtăm penru a ne feri de hoții de buzunare, nu văd de ce nu ar exista recomandări minimale de comportament în cazul în care dorești să îți petreci Revelionul în gară (?) sau într-o zonă ceva mai rău famată a unui oraș. Da, într-adevăr, la noi în Europa nu este nimic deosebit să te pilești zdravăn pe stradă, să te îmbraci cît mai sexy și, prins(ă) de aerul de carnaval, să te pupi cu toți trecătorii, în lumina colorată a artificiilor. În fond, în Europa noastră, ai tot dreptul să te simți in siguranță și cînd faci nebunii de-ale tinereții.

Partea proastă e că, în unele părți ale sale, Europa nu mai e cum o știam. Ceea ce s-a întîmplat la Köln arată a transformare serioasă. Pentru că nu avea alte soluții la îndemînă și pentru că (unii) speră în ceva avantaje pe termen lung, Europa are de trăit un pic altfel, o perioadă. Va avea de-a face cu niște milioane de oameni veniți din culturi incredibil de diferite de a noastră. Nu va mai fi vorba doar despre locuri de muncă, școli speciale sau asistență socială. Refugiații aduc și alte tipuri de provocări. Cărora, mă tem, nu le-om mai putea face față decît dacă ne-om schimba un pic și modul nostru de viață. De ce am face-o? În primul rînd, aș spune, pentru că nu avem de ales. Nu cred nici cinci minute în soluțiile tip Orbán-Kaczynski-LePen-Băsescu-Farrage & comp. Apoi, pentru că (să fim cinici un pic), refugiații oferă soluția unei crize demografice dovedite științific și statistic pentru țările Uniunii Europene. Aș mai adăuga un motiv: măcar prin comparație, ne-am putea da seama ce ar fi aia să fii european. Măcar așa să găsim o definiție, dacă tot nu ne-au plăcut atîtea variante propuse întru descoperirea propriei identități, atîta vreme, și am tot căutat diferențele dintre noi, cu anasîna.

Criza din Köln a mai arătat ceva: continuă tentația politicianului european de a încerca să ignore ce nu-i convine. Pentru poliția locală, evenimentele aproape că nici nu au existat. Presa centrală germană nu s-a dat în vînt după subiect, iar ARD-ul și-a cerut scuze pentru ignorarea știrilor respective. Ceea ce au făcut huliganii ăia maghrebieni în gară, de Anul Nou, a lovit dur în cam toate partidele germane mainstream. Au cîștigat doar marginalii de pe la Pegida. Adică alți huligani. 

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Avertismentul lui Lucescu după România - Ucraina: a atras atenția asupra unui detaliu crucial
Un foarte bun cunoscător al fotbalului ucrainean a analizat partida de la Munchen.
image
Cine este românul care a murit în luptele din Congo. Tatăl tânărului de 22 de ani: „A zis că e pentru ultima dată”
O misiune s-a dovedit fatală pentru ieșeanul Petru Sam, în vârstă de 22 de ani. Aflat în Republica Democratică Congo, tânărul a murit sâmbătă, 15 iunie, după ce a fost ținta unei rachete trase de gruparea M23.
image
Val de ironii la adresa lui Iohannis după ce a felicitat naționala României la finalul meciului cu Ucraina: „Ce miracol, unii au rămas fără glas, iar alții au prins glas”
După victoria obţinută de tricolori împotriva Ucrainei, cu scorul de 3-0, luni, în Grupa E de la EURO 2024, Klaus Iohannis a postat pe Facebook un mesaj în care a felicitat naţionala de fotbal a României. Postarea sa a fost primită însă cu ironii pe rețeaua de socializare.

HIstoria.ro

image
,,Haide, haide RPR, du-ne la victorie!” România la preliminariile „Euro 1960”
Pe 6 iunie 1958, Agerpres anunța că Uniunea Europeană de Fotbal (UEFA), în cadrul congresului său ținut la Stockholm, a luat hotărârea organizării competiției internaționale „Cupa Europei”.
image
Jurnalul lui Mihail Bulgakov, confiscat de NKVD
Manuscrisele nu ard!, proclamă solemn domnul Woland în Maestrul şi Margareta al lui Bulgakov.
image
Atacul de noapte din iunie 1462: Geniul militar al voievodului Vlad Țepeș
Expediția din 1462 a fost un prilej potrivit ca Vlad Țepeș să-și demonstreze priceperea în mânuirea armelor și-n conducerea trupelor.