Furtună mesianică (II)

Publicat în Dilema Veche nr. 847 din 2 - 8 iulie 2020
Iconofobie jpeg

Mă întorc la ipostazele de mesianism declanșate de pandemie, așa cum promiteam săptămîna trecută, referindu-mă direct la Categoria Bill Gates. Ea se înrudește cu tipologia conspiraționistă a Agentului Mulder, dar cumva răsturnată în oglindă în forma unui conspiraționism „pe dos”. Și mesianicul „Bill Gates” crede în conspirația falsei pandemii, însă, spre deosebire de vulcanicul Conu Leonida care o denunța, chemîndu-și poporul la ripostă, el face parte din ea. Ne atenționează, cu surîs mefient, că are informații cruciale despre ce se pregătește, numai că nu poate vorbi prea mult. Clar, el ar fi un intim al Guvernului Mondial și al maleficului Bill. Ne comunică, aproximativ cifrat, evident din rațiuni de solidaritate conspiraționistă, că nu trebuie să ne îngrijorăm. Virusul „inventat” reprezintă un instrument de instaurare a noii ordini mondiale, unde românii vor deține un loc privilegiat, fiindcă el va fi acolo și, infatigabil, va veghea asupra noastră. „Bill Gates” se vrea expert în economie și politică. Îl interesează mai puțin chestiunile medicale, din moment ce – nu-i așa? – le-a caracterizat deja ca fictive și, așadar, inutile Ne spune, fără putință de tăgadă, cum vor arăta societățile după pandemie. Vorbește nonșalant despre foamete, șomaj, anarhie și conflict, dar nu uită să adauge că toate vor fi necesare pentru rezolvarea „crizei capitaliste” și crearea unei „orînduiri mai drepte”. Dacă ai mirosul fin îl vei recunoaște, în acest tulburător „Bill Gates”, pe puiul de neomarxist progresist contemporan.

Categoria Silviu Brucan. Aidoma lui „Bill Gates” și „Agentului Mulder”, mesianicul (în pandemie) „Silviu Brucan” are sentimentul conspiraționist, dar nu rămîne blocat în el. El pare preocupat de viitor. Răspunde la compulsiva întrebare a jurnaliștilor Ce va fi după? Posedă vocație profetică și, de aceea, își configurează competențele, într-un sens larg, pe futurologie. Știe cu exactitate ce se va întîmpla în orice domeniu dorim: medicină, economie, politică, turism, comerț, agricultură, gastronomie și chiar fashion. „Silviu Brucan” pregătește omenirea pentru o altă viață, precizează, riguros, ce măsuri trebuie luate, de fiecare în parte, pentru a face față tranziției. Mesianismul lui se află dincolo de orice îndoială. Ascultîndu-l cu atenție și înțelegere, vom renaște, ne vom reinventa. Optimismul mesajului este inerent… Tot pe optimismul necesar supraviețuirii în criză s-a articulat și varianta mesianică din Categoria Smiley. Menționez din start faptul că nu am nimic cu talentatul cîntăreț și compozitor piteștean. Am preluat numele său de scenă pentru a fixa tipologic această identitate, întrucît el a avut, pe parcursul stării de urgență, măcar două melodii (repetate obsesional de posturile TV) „tematice”, dedicate carevasăzică „timpurilor”. Așa cum doctorilor li s-au „smuls”, în acest interval, soluții miraculoase la criza medicală, și creatorilor (de orice fel) li s-au cerut „producții” adecvate. S-au solicitat – uneori direct, alteori prin intermediul aceleiași induse nevroze colective (care a generat nevoia de expresie în unii artiști) – articole, capitole de cărți, compoziții muzicale, picturi, dansuri „în temă”. Tonul lor? Necesarmente unul optimist, supraviețuitor! „Smiley” apare în ipostaza unui salvator psihologic și emoțional. Mesianismul vine pe filieră artistică și, prin urmare, simbolică.

În sfîrșit, am mai localizat patru categorii legate între ele: Categoria Mihai Viteazul, Categoria Xena, Prințesa Războinică, Categoria Vasile Roaită și Categoria Fecioarei Sacrificate. În prima i-am inclus pe curajoșii care se aruncau „în contagiune” cu pieptul dezgolit. Doreau să se infecteze, pentru o confruntare mano a mano cu marele ucigaș (interesant, nu am auzit totuși ca vreunul dintre ei să se îmbolnăvească). „Xena” s-a ciocnit, la rîndu-i piept la piept, cu Nea Corona, însă numai în numele năpăstuiților (a se citi „al grupurilor vulnerabile”, adică al celor în vîrstă și măcinați de comorbidități). Ea trăiește sindromul protecției celor slabi, este zeița deznădăjduiților. În cea de-a treia clasă intră luptătorii din linia întîii (cei care, în diverse forme, s-au confruntat nemijlocit cu zonele infectate). Oamenii respectivi au fost modești inițial, dar presa i-a supralicitat prin epuizanta descriere a încleștării lor cu boala. I-a transformat treptat, cu voia lor ulterior (complexul triumfalist-mesianic nu a iertat nici aici), într-un soi de „Vasile Roaită” agățat, cu gloanțele în piept, de sirena țiuindă. Mulți dintre ei și-au luat acest rol prea în serios, apărînd, eroici, marțiali, în videoclipurile melodiilor lui Smiley… „Fecioara sacrificată” e bolnavul propriu-zis care, după vindecare, și-a pus, solemn, trupul la dispoziție (cu plasmă și anticorpi) pentru salvarea celorlalți. A devenit, inevitabil, juna neprihănită, executată sălbatic de comunitățile arhaice pentru îmbunarea zeilor. Ca și pandemia, lista rămîne deschisă.

Codrin Liviu Cuțitaru este profesor la Facultatea de Litere a Universității din Iași. Cea mai recentă carte publicată: romanul Scriptor sau Cartea transformărilor admirabile, Editura Polirom, 2017.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Motivele cel mai des întâlnite pentru care se ajunge la divorț. Soluția oferită de un psiholog
Un studiu a dezvăluit motivele pentru care se ajunge cel mai des la divorț. Lipsa banilor este pe primul loc, dar și altele la care ne-am fi așteptat. Psihologul Maria Teherciu vine cu explicații
image
Cum salvezi situația dacă explodează un cauciuc al mașinii în mers. Sfaturi esențiale de la un fost polițist VIDEO
Explozia cauciucului, în timpul mersului, poate fi o experiență foarte periculoasă. Multe accidente grave s-au produs în urma acestei situații. Iar frânarea bruscă te-ar putea costa viața.
image
Orașul important din România unde nu există ambuteiaje în trafic. Cum explică situația celebrul pilot Titi Aur
Dacă la Brașov traficul era infernal încă din 2000, acum acesta este orașul din România în care se circulă cel mai bine la orele de vârf, în special în zonele centrale. Titi Aur a explicat de ce

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.