Furtună mesianică (I)

Publicat în Dilema Veche nr. 846 din 25 iunie - 1 iulie 2020
Iconofobie jpeg

Se cunoaște, în general, semnificația noțiunii psihiatrice traduse la noi drept „sindromul mesianic” (the Messiah Complex): convingerea indestructibilă a anumitor inși că sînt salvatorii umanității, că fără ei omenirea ar fi pierdută. Obsesia în cauză îmbracă forme patologice diverse, pe care psihiatrii le descriu în tratatele de specialitate. Nu am competența să mă refer la ele. Ceea ce m-a frapat totuși pe mine, pe parcursul lunilor de pandemie, a fost diseminarea „mesianismului” menționat la scară planetară, nuanțarea și transformarea lui rapidă într-o formă de isterie colectivă (psihoterapeuții, mai ceva chiar și decît virusologii preocupați de evoluția COVID-ului, ar avea aici multe de studiat pentru viitor). Pe scurt, criza și-a activat brusc, în numeroase ipostaze, eroii, supermanii, batmanii, spidermanii etc., prometeii momentului, cu toții dornici să iasă în față, să comunice soluția mîntuitoare. Repet, fenomenul este mondial, însă observațiile mele se vor leaga strict de spațiul autohton pe care, de voie, de nevoie, l-am contemplat asiduu în perioada stării de urgență. Am identificat cîteva tipuri de sindrom mesianic, declanșat acut la unii compatrioți, și mi-am permis, ca atare, să le inventariez succint mai jos.

Categoria Profesorul Știe-Tot. A fost cu siguranță varianta de mesianism cea mai răspîndită, din cauza insistențelor presei de a oferi explicații competente, rezolvări întemeiate, de la specialiști, pentru spaima comunitară. Oameni respectabili altfel, din domeniul medical (dar nu numai: au intrat în horă și personaje de pe alte paliere științifice, de la biologie și chimie la fizică și... matematică) s-au trezit somați de reporteri incisivi să spună, „cu subiect și predicat” (vorba favorită a acelorași luptători mediatici), ce se întîmplă? și, inevitabil, ce va fi? Oricît te-ai dori de prudent, la presiuni profesionale e greu să reziști. Savanții abordați tranșant au cedat și au început să ofere metode de supraviețuire obligatorii, radiografii de maximă precizie ale virusului (virus, de fapt, aproape complet necunoscut), ale comportamentul său în multiple contexte, ale efectelor infectării pe termen lung. Au stabilit, fără umbră de îndoială, asocieri morbide, opoziții celulare și riposte imunitare. Un întreag popor a început să-și regleze ritmurile existențiale după schemele stabilite de genericul Profesor Știe-Tot, salvator și, deopotrivă, părinte național. Lui însuși a început să-i placă postura, devenind tot mai paternalist, tot mai moralist, pe măsură ce intervențiile sale mediatice se întețeau. Dacă mai dura puțin starea de urgență, Profesorul Știe-Tot ne-ar fi zis și cum ar trebui să îmbrăcăm pantalonii, care crac să ni-l tragem mai întîi, cum să ținem furculița în mînă, cum să ne pieptănăm părul și ce fel de cravate să purtăm. Complexul mesianic, deși inițial indus, a ajuns iute autoindus, conferind individului în chestiune un aer sacerdotal.

Categoria Agent Mulder. Se referă la conspiraționistul de serviciu care, acum, a căpătat un avînt nemaiîntîlnit. Pentru el, pandemia rămîne faza ultimă a ocultelor mașinațiuni petrecute, departe de ochii noștri, vreme de decenii bune. Perfidul Guvern Mondial (din umbră) dă, iată, lovitura finală planetei. Nu există virusul. Totul e orechestrat malign pentru a subjuga finalmente, integral, miliardele de pămînteni. Vom fi scanați, vaccinați, anesteziați, autopsiați, ni se vor introduce cip-uri, ni se vor controla gîndurile și faptele, vom fi sclavi, cobai, clone, posedați, stigmatizați, însemnați, radiați, furnizori de organe pentru bogații lumii, carne de tun, iepurași destinați experimentelor genetice, roboți, maimuțe, turme de oi. Agentul Mulder deconspiră, cu o competență de invidiat, aceste orori și invită, salvator, la revoltă, la „revuluție”, la apărarea „cu arma-n mînă” în fața masonilor, evreilor, ungurilor, americanilor, catolicilor, a Papei însuși, a protestanților, sectarilor, sorosiștilor, extratereștrilor, spionilor occidentali, corporatiștilor, microsoftiștilor, google-iștilor, UE-iștilor, supermarket-iștilor etc. Agentul Mulder (altfel, ca personaj în serialul Dosarele X, absolut simpatic, seducător chiar prin informațiile secrete pe care le deținea) e, în spațiul mioritic (lovit de epidemie), un Conu Leonida dezlănțuit. Pe el nu-l poți înșela. Cunoaște subtilitățile politicii imperialiste și, în extaz mesianic, le împărtășește neamului său, pe care se crede menit să-l conducă într-o eră nouă, a neatîrnării. În faza de agitație infecționistă, și pe el l-a cultivat presa (predominant cea obscură), cu asupra de măsură. L-a invitat în talk show-uri, l-a încurajat să dezvăluie, să dea totul în vileag. Sîntem un popor viteaz, nu ne-am plecat turcilor, cum am putea oare noi să ne predăm azi lui Bill Gates?... Nu întîmplător îl amintesc aici pe celebrul businessman. Următoarea categorie îi este dedicată. Cu ea și cu altele voi reveni însă, entuziast, săptămîna viitoare.

Codrin Liviu Cuțitaru este profesor la Facultatea de Litere a Universității din Iași. Cea mai recentă carte publicată: romanul Scriptor sau Cartea transformărilor admirabile, Editura Polirom, 2017.

index jpeg 5 webp
Gustul banului
Gustul banilor poate să se refere și la un „amărît” care, cine știe cum, găsește un post sigur și bine plătit la stat, un post pe care pregătirea și experiența sa nu i-ar fi permis, în mod normal, să îl ocupe.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Nucleara
Este urmăritul penal capabil să treacă dincolo de faza încordării mușchilor și să folosească arme nucleare?
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Alexandru Dragomir despre politica (noastră)
Din păcate, puțini știu cine a fost Alexandru Dragomir.
Frica lui Putin jpeg
Filosofie, feminitate, autenticitate
Aşa se explică, pesemne, de ce în filosofie s-a menținut „privilegiul” masculin, chiar şi în vremurile mai noi, de după emanciparea femeii.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Activistul european și moartea unei pasiuni
Articolul meu vrea să atragă atenția: cu excesele activismului și propagandei, UE poate pierde treimea de mijloc.
index jpeg 5 webp
Spaghete în copaci
Propun să rămînem la rețeta lui Fellini. Plus paharul cu vin.
Iconofobie jpeg
Diplomație
Se reia, observ, o dezbatere politologică mai veche.
„Cu bule“ jpeg
Format letric
Nu era atît de cunocut încît să exprime fără ambiguități noua idee, dar sensul i-a fost aproximat din context, din relația cu termenul complementar.
HCorches prel jpg
Vremuri ale fricii
Dar dincolo de negare, dacă nu apare și acceptarea, efectele pe termen lung sînt devastatoare.
p 7 Chatbot WC jpg
Idioția artificială
Ar trebui oare programată inteligența artificială (IA) să răspundă la același nivel cu întrebările care i se pun?
IMG 8779 jpeg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Alt bîlci?
Cum ar fi să construiești un Disneyland și un Tesco la Londra, în Hyde Park?
O mare invenție – contractul social jpeg
Adevărul, premisa dreptății
Această limită este și mai evidentă dacă se înțelege că nici un proces judiciar nu se confundă cu Judecata de Apoi.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Sürdürülebilirlik
A crede înseamnă a paria pe o inevidență, a „credita” un „posibil”, dincolo de exigențele stabile ale „realului”.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pensiile francezilor
Dar vigoarea protestelor, dincolo de faptul că e vorba despre o tradiție franceză adesea desconsiderată și subiect de glume, mai arată ceva.
Frica lui Putin jpeg
Inamicii diversității
Privite în ansamblu, aceste cerințe ale cultelor, care s-au așezat, din păcate și spre detrimentul lor, cred, la remorca BOR, nu vor încuraja deloc predarea Religiei într-un spirit tolerant
AFumurescu prel jpg
Păstori, tătuci și influenseri (I)
Așa apar „tătucii” aleși democratic. Nimic nou sub soare.
index jpeg 5 webp
Un veac de Time
Scopul principal pe care cei doi și l-au propus a fost să furnizeze cît mai eficient știri cititorilor, chiar și celor mai ocupați dintre aceștia, care nu prea au timp de citit – de unde și denumirea Time.
Iconofobie jpeg
Rațiune și simțire
Se demontează aici un mit care a făcut carieră în secolul XX, mitul naturii prezumtiv candide a creaţionistului.
„Cu bule“ jpeg
Beat criță
Expresia beat criță este foarte răspîndită azi, în registrul colocvial; alte construcții în care intră cuvîntul criță cu sensul său propriu sau cu înțelesuri figurate au devenit însă extrem de rare.
HCorches prel jpg
Încă un Minister al Educației
Presiune care, în unele cazuri, se transformă în adevărate forme de bullying, fără doar și poate.
IMG 8779 jpeg
În cazul Hagi, tatăl şi fiul, să fii copilul unui mare fotbalist e binecuvîntare sau blestem?
Tot ce vine de la el nu poate fi decît excepţional. Hagi spune „eu sînt Ianis şi Ianis e Hagi”.
p 7 Curba Laffer WC jpg
Ultima redută a globalizării
Dar geopolitica nu e singurul motiv pentru eșecul celui de-al doilea val al globalizării.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cîte divizii are CPI?
Așadar, noua acuzație că președintele ar fi comis ceva contra copiilor, fie ei și din Ucraina, ar putea avea un ecou special în Rusia.

Adevarul.ro

image
Cele mai ieftine destinații de vacanță din Grecia. Insula care trece neobservată, dar merită vizitată
Pe lângă celebrele insule grecești Santorini, Mykonos și Thassos, există și alte destinații de vacanță în Grecia mai puțin cunoscute și mai ieftine. Iată care sunt acestea, conform The Travel.
image
Poliţistul care a ucis din greșeală un şofer. Nu va face nicio zi de închisoare, dar a fost obligat la daune-record
Un polițist din Vaslui a fost trimis în judecată pentru omor, dar a fost condamnat în cele din urmă pentru ucidere din culpă, după ce instanţa a schimbat încadrarea juridică a faptei.
image
Sfaturile primite de doi tineri pensionari MAI care vor să își crească fetița în Olanda. „Ne ajung banii?“
Doi tineri pensionari MAI, beneficiari de pensii militare, vor să se mute cu fetița în Olanda și au cerut sfaturi despre acest pas pe un grup de Facebook al românilor din diaspora.

HIstoria.ro

image
Statul sovietic paralel în România. Rețeaua colonelului Zudov
Prin sintagma „stat sovietic paralel” înțelegem mecanismul clandestin prin care Uniunea Sovietică a instituit controlul total asupra suveranității statului român.
image
Povestea marilor cutremure ce au zguduit spațiul românesc
La mijlocul lunii februarie a acestui an, orașul Târgu Jiu și localitățile învecinate au fost afectate de o serie de cutremure care, deși nu au produs pierderi de vieți omenești sau pagube materiale majore, au stârnit panică în rândul populației.
image
Irina Bossy-Ghica: „Îmi consacru toate eforturile pentru a reconstrui ceea ce înaintașii mei au clădit”
Stră-strănepoata lui Ion Ghica și a lui Gheorghe Grigore Cantacuzino a plecat din România în liceu, în 1973, și s-a reîntors prima oară 17 ani mai târziu, după „Revoluția” pe care ține s-o scrie cu ghilimele.