Furtună mesianică (I)

Publicat în Dilema Veche nr. 846 din 25 iunie - 1 iulie 2020
Iconofobie jpeg

Se cunoaște, în general, semnificația noțiunii psihiatrice traduse la noi drept „sindromul mesianic” (the Messiah Complex): convingerea indestructibilă a anumitor inși că sînt salvatorii umanității, că fără ei omenirea ar fi pierdută. Obsesia în cauză îmbracă forme patologice diverse, pe care psihiatrii le descriu în tratatele de specialitate. Nu am competența să mă refer la ele. Ceea ce m-a frapat totuși pe mine, pe parcursul lunilor de pandemie, a fost diseminarea „mesianismului” menționat la scară planetară, nuanțarea și transformarea lui rapidă într-o formă de isterie colectivă (psihoterapeuții, mai ceva chiar și decît virusologii preocupați de evoluția COVID-ului, ar avea aici multe de studiat pentru viitor). Pe scurt, criza și-a activat brusc, în numeroase ipostaze, eroii, supermanii, batmanii, spidermanii etc., prometeii momentului, cu toții dornici să iasă în față, să comunice soluția mîntuitoare. Repet, fenomenul este mondial, însă observațiile mele se vor leaga strict de spațiul autohton pe care, de voie, de nevoie, l-am contemplat asiduu în perioada stării de urgență. Am identificat cîteva tipuri de sindrom mesianic, declanșat acut la unii compatrioți, și mi-am permis, ca atare, să le inventariez succint mai jos.

Categoria Profesorul Știe-Tot. A fost cu siguranță varianta de mesianism cea mai răspîndită, din cauza insistențelor presei de a oferi explicații competente, rezolvări întemeiate, de la specialiști, pentru spaima comunitară. Oameni respectabili altfel, din domeniul medical (dar nu numai: au intrat în horă și personaje de pe alte paliere științifice, de la biologie și chimie la fizică și... matematică) s-au trezit somați de reporteri incisivi să spună, „cu subiect și predicat” (vorba favorită a acelorași luptători mediatici), ce se întîmplă? și, inevitabil, ce va fi? Oricît te-ai dori de prudent, la presiuni profesionale e greu să reziști. Savanții abordați tranșant au cedat și au început să ofere metode de supraviețuire obligatorii, radiografii de maximă precizie ale virusului (virus, de fapt, aproape complet necunoscut), ale comportamentul său în multiple contexte, ale efectelor infectării pe termen lung. Au stabilit, fără umbră de îndoială, asocieri morbide, opoziții celulare și riposte imunitare. Un întreag popor a început să-și regleze ritmurile existențiale după schemele stabilite de genericul Profesor Știe-Tot, salvator și, deopotrivă, părinte național. Lui însuși a început să-i placă postura, devenind tot mai paternalist, tot mai moralist, pe măsură ce intervențiile sale mediatice se întețeau. Dacă mai dura puțin starea de urgență, Profesorul Știe-Tot ne-ar fi zis și cum ar trebui să îmbrăcăm pantalonii, care crac să ni-l tragem mai întîi, cum să ținem furculița în mînă, cum să ne pieptănăm părul și ce fel de cravate să purtăm. Complexul mesianic, deși inițial indus, a ajuns iute autoindus, conferind individului în chestiune un aer sacerdotal.

Categoria Agent Mulder. Se referă la conspiraționistul de serviciu care, acum, a căpătat un avînt nemaiîntîlnit. Pentru el, pandemia rămîne faza ultimă a ocultelor mașinațiuni petrecute, departe de ochii noștri, vreme de decenii bune. Perfidul Guvern Mondial (din umbră) dă, iată, lovitura finală planetei. Nu există virusul. Totul e orechestrat malign pentru a subjuga finalmente, integral, miliardele de pămînteni. Vom fi scanați, vaccinați, anesteziați, autopsiați, ni se vor introduce cip-uri, ni se vor controla gîndurile și faptele, vom fi sclavi, cobai, clone, posedați, stigmatizați, însemnați, radiați, furnizori de organe pentru bogații lumii, carne de tun, iepurași destinați experimentelor genetice, roboți, maimuțe, turme de oi. Agentul Mulder deconspiră, cu o competență de invidiat, aceste orori și invită, salvator, la revoltă, la „revuluție”, la apărarea „cu arma-n mînă” în fața masonilor, evreilor, ungurilor, americanilor, catolicilor, a Papei însuși, a protestanților, sectarilor, sorosiștilor, extratereștrilor, spionilor occidentali, corporatiștilor, microsoftiștilor, google-iștilor, UE-iștilor, supermarket-iștilor etc. Agentul Mulder (altfel, ca personaj în serialul Dosarele X, absolut simpatic, seducător chiar prin informațiile secrete pe care le deținea) e, în spațiul mioritic (lovit de epidemie), un Conu Leonida dezlănțuit. Pe el nu-l poți înșela. Cunoaște subtilitățile politicii imperialiste și, în extaz mesianic, le împărtășește neamului său, pe care se crede menit să-l conducă într-o eră nouă, a neatîrnării. În faza de agitație infecționistă, și pe el l-a cultivat presa (predominant cea obscură), cu asupra de măsură. L-a invitat în talk show-uri, l-a încurajat să dezvăluie, să dea totul în vileag. Sîntem un popor viteaz, nu ne-am plecat turcilor, cum am putea oare noi să ne predăm azi lui Bill Gates?... Nu întîmplător îl amintesc aici pe celebrul businessman. Următoarea categorie îi este dedicată. Cu ea și cu altele voi reveni însă, entuziast, săptămîna viitoare.

Codrin Liviu Cuțitaru este profesor la Facultatea de Litere a Universității din Iași. Cea mai recentă carte publicată: romanul Scriptor sau Cartea transformărilor admirabile, Editura Polirom, 2017.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

dan grecu
A murit Dan Grecu, primul campion mondial din istoria gimnasticii naționale. „Stăpânul Inelelor”: Am ars pe dinăuntru pentru fiecare victorie
Agenția Națională pentru Sport anunță trecerea în neființă a lui Dan Grecu, o legendă a sportului românesc, primul campion mondial din istoria gimnasticii naționale.
Frig vreme rece iarna FOTO Shutterstock
Prognoza meteo pentru vineri, 13 decembrie. Cum se anunță vremea în weekend
Vineri, în nordul, centrul și estul țării, valorile termice vor fi mai scăzute față de intervalul precedent, astfel că vremea va deveni pe alocuri geroasă noaptea și dimineața. Sâmbătă se va încălzi.
Radu Dragusin (Facebook) 3 jpg
poza 1 jpg
Poți găsi elful din imagine? Puțini reușesc
Imaginile care includ provocarea găsirii unui element ascuns pot constitui o activitate distractivă pentru petrecerea timpului liber. În același timp, acestea prezintă și beneficiul stimulării atenției și a observației.
cub horoscop 2 gif
Horoscop săptămâna 13-19 decembrie. Schimbări și lecții importante pentru toate zodiile. Pericole pentru Berbeci, oportunități pentru Fecioare, Vărsătorii au de luat decizii
Horoscop săptămâna 13-19 decembrie. Săptămâna aceasta vine cu dinamism, schimbări și lecții importante pentru toate semnele zodiacale.
Vue du village de Tourrettes sur Loup depuis la route des Quenières JPG
Un milionar francez și-a lăsat averea orașului în care a locuit. Ce condiție a pus autorităților să primească banii
Marcelin Arthur Chaix, un cetățean discret al comunei Tourrettes, din sudul Franței, a decis să lase o moștenire impresionantă de 2,5 milioane de euro administrației locale.
nationala romania jpg
migranti salvati 01, captură video SOS Mediterranee
120 de migranţi care încercau să traverseze Canalul Mânecii, pe vânturi puternice, au fost salvați de autoritățile franceze
Autorităţile franceze au salvat, joi, 120 de migranţi care încercau să traverseze clandestin spre Anglia. 64 dintre ei se aflau la bordul aceleiaşi ambarcaţiuni.
longevitate
Este supranumită „tocănița longevității”! Rețeta delicioasă pe care o consumă oamenii care ajung la vârsta de 100 de ani
De-a lungul globului există așa-zisele „zone albastre”, unde oamenii trec adesea de pragul de 100 de ani. Dieta are un rol important pentru longevitatea lor, iar această tocănițiă este una consumată destul de des de către cei care ajung la vârste înaintate.