Furii franceze

Publicat ├«n Dilema Veche nr. 911 din 23 ÔÇô 29 septembrie 2021
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg

Retragerea ambasadorilor pentru consult─âri este un semn c─â rela╚Ťiile dintre ╚Ť─ârile implicate s├«nt la un nivel foarte sc─âzut. E un gest mai degrab─â rar ╚Öi folosit ├«n general ├«ntre state cunoscute ca av├«nd cel pu╚Ťin un subiect major de disput─â. Mai rar ├«ntre alia╚Ťi ╚Öi parteneri. Dar exact asta a f─âcut Fran╚Ťa, dup─â ce a aflat c─â Australia renun╚Ť─â la un contract de aproximativ 56 de miliarde de euro pentru construc╚Ťia a 12 submarine conven╚Ťionale cu ajutorul unei companii fran╚Ťuze╚Öti. Dac─â ad─âug─âm ╚Öi costurile de ├«ntre╚Ťinere, ├«ntreaga afacere ar fi ajuns la imensa sum─â de 90 de miliarde de euro pentru ├«ntreaga durat─â de via╚Ť─â a submersibilelor. 

╚śi nu numai c─â renun╚Ť─â, dar o face pentru c─â a decis s─â se doteze cu submarine americane cu propulsie nuclear─â. Francezii nu au fost informa╚Ťi dec├«t cu c├«teva ore ├«nainte de anun╚Ťul oficial, iar reac╚Ťia lor a fost vecin─â cu apoplexia. 

├Äns─â semnele c─â australienii ezit─â erau acolo de mai mult─â vreme. Primul dintre ele ╚Ťinea de cost. Ini╚Ťial, achizi╚Ťia ar fi valorat aproximativ 30 de miliarde de euro, dar la data anul─ârii ei aproape se dublase. Apoi, Australia ar fi vrut ca submarinele s─â fie construite local, ├«ns─â francezii de la Naval Group n-au dat semne c─â respect─â prea mult capacitatea partenerilor de a se achita de sarcin─â ╚Öi, potrivit Politico, ╚Öi-au revizuit propunerile ini╚Ťiale. O alt─â problem─â a fost reticen╚Ťa francez─â ├«n privin╚Ťa transferului de tehnologie. Nu ├«n ultimul r├«nd, australienii ├«ncepuser─â s─â aib─â dubii cu privire la capacitatea partenerilor de a ╚Ťine secretul cu privire la detaliile sensibile ale contractului dup─â ce subsidiara indian─â a Naval Group a fost victima unui atac cibernetic major.

Apoplectic, guvernul francez a vorbit pe mai mai multe voci ╚Öi toate au folosit acela╚Öi ton. S-au folosit expresii ca ÔÇ×lovitur─â pe la spateÔÇŁ, ÔÇ×regretabilÔÇŁ, ÔÇ×lips─â de coeren╚Ť─âÔÇŁ etc. Pre╚Öedintele Biden a fost comparat cu Donald Trump. Ambasadorii de la Canberra ╚Öi Washington au fost chema╚Ťi acas─â pentru consult─âri, echivalentul diplomatic al unei ├«njur─âturi zdravene printre din╚Ťi. 

Pierderea financiar─â pentru Fran╚Ťa este uria╚Ö─â. La fel ╚Öi cea reputa╚Ťional─â, at├«t pe plan intern (pierderea de locuri de munc─â), c├«t ╚Öi pe plan extern, ambi╚Ťiile Parisului de a fi un juc─âtor mondial fiind zilele astea mai degrab─â ├«n zona ridicolului dec├«t a realit─â╚Ťii verificabile. 

├Än ap─ârarea lor, francezii au c├«teva argumente. Cel principal este c─â parteneriatul dintre Statele Unite, Marea Britanie ╚Öi Australia (al c─ârui rezultat direct este contractul de achizi╚Ťie a submarinelor americane) ar fi trebuit s─â ╚Ťin─â seama ╚Öi de interesele Fran╚Ťei. ├Än primul r├«nd pentru c─â interesele de securitate din zona indo-pacific─â (adic─â tentativa de a ╚Ťine China ├«n fr├«u) s├«nt ├«mp─ârt─â╚Öite de to╚Ťi actorii implica╚Ťi. Apoi pentru c─â, dincolo de aspectele comerciale ale unui contract militar, regiunea Pacificului este cas─â pentru dou─â milioane de cet─â╚Ťeni ╚Öi 7.000 de solda╚Ťi francezi.  

Oficialii francezi au folosit acest context inclusiv pentru a repune pe tapet problema ap─âr─ârii comune europene ╚Öi ie╚Öirea de sub umbrela american─â, ├«ns─â declara╚Ťiile lor au sunat mai degrab─â a morm─âieli de frustrare dec├«t a angajament ferm. 

├Än treac─ât fie spus, Naval Group, compania pierz─âtoare, e prezent─â ╚Öi ├«n Rom├ónia ╚Öi e unul dintre actorii principali ├«n saga unui controversat contract privind modernizarea flotei militare rom├óne╚Öti. Contractul este ├«n acest moment blocat prin tribunale. ├Äntr-o anchet─â publicat─â ├«n urm─â cu dou─â luni de jurnalistul Marian P─âv─âla╚Öc s├«nt subliniate rezerve serioase din partea unora dintre reprezentan╚Ťii statului rom├ón: ÔÇ×Reprezentan╚Ťi ai Ministerului Ap─âr─ârii au confirmat pentru Europa Liber─â c─â ├«n╚Ťelegerea cu Naval Group nu poate fi semnat─â p├«n─â nu se termin─â lupta din justi╚Ťie.

Pe l├«ng─â acest motiv, reprezentan╚Ťi ai Ministerul Ap─âr─ârii nu cred c─â Naval Group are dot─ârile necesare ├«n acest moment pentru a realiza corvetele pe ╚Öantierul naval de la Constan╚Ťa, a╚Öa cum ne-au transmis mai multe surse din ministerul de resort.

Acest lucru a fost subliniat ╚Öi de compania Damen ├«n b─ât─âlia din instan╚Ťe. Naval Group ╚Öi-a asumat c─â va dota ╚Öantierul naval din Constan╚Ťa, va face transferul de tehnologie, doar dup─â ce va semna contractul cu Ministerul Ap─âr─ârii, ceea ce nu s-a ├«nt├«mplat nici p├«n─â acum.

├Än acest moment, chiar dac─â Ministerul Ap─âr─ârii ar dori s─â semneze contractul, partea francez─â ╚Öi reprezentan╚Ťii ╚Öantierului naval de la Constan╚Ťa sus╚Ťin c─â pre╚Ťul trebuie actualizat pentru c─â oferta a fost la nivelul anului 2019, iar ├«ntre timp pre╚Ťul a crescutÔÇŁ.

├Än privin╚Ťa paragrafului de mai sus, merit─â poate notat faptul c─â unul dintre criteriile principale ale licita╚Ťiei care i-a adus pe francezi la Constan╚Ťa este cel al pre╚Ťului mai mic. E greu s─â nu remarci unele asem─ân─âri cu scandalul de dimensiuni mult mai mari din Australia.

Teodor Ti╚Ť─â este gazda podcast-ului ├Än Centru pe care ├«l pute╚Ťi asculta pe oricare dintre platformele de distribu╚Ťie (Apple, Spotify, Google etc.): https://open.spotify.com/show/5jSN6amOtenIsHn23aoOLQ.

15893136202 0a2c4f1f4b c jpg
Nici o asemănare între Comisia Europeană și regimul Ceaușescu
Contextul actual face ca, dup─â 30 de ani, rom├ónii, al─âturi de ceilal╚Ťi europeni, de aceast─â dat─â, s─â se afle ├«n situa╚Ťia ├«n care s─â suporte o serie de restric╚Ťii de consum nepopulare ╚Öi dificile care le vor afecta nivelul de trai.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
À la guerre...
Campania declan╚Öat─â ├«mpotriva Amnesty International este ├«n cel mai bun caz ineficient─â, ├«n cel mai r─âu ÔÇô d─âun─âtoare.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Ce știi să faci?
Spiritul ciocoismului rena┼čte (supravie┼úuie┼čte) viguros pe scena noastr─â politic─â ┼či are la baz─â aceea┼či congenital─â inaptitudine a noilor ciocoi pentru orice meserie determinat─â.
Frica lui Putin jpeg
Cele șapte zile ale miracolului
Miracolele s├«nt prin defini╚Ťie nu numai ├«nc─âp─â╚Ť├«nate, ci ╚Öi cad nepoftite peste gazde.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Deșteptul proștilor
Mediul cel mai propice pentru a observa leg─âtura fascinant─â dintre prost ╚Öi de╚Öteptul lui ╚Öi, ├«n consecin╚Ť─â, mediul de via╚Ť─â cel mai propice pentru de╚Öteptul pro╚Ötilor este Facebook.
04 Lord and Lady Somers + Prince Michael on Eastnor Castle Terrace  1937  jpg
Istoria în turneu
Istoria este vie. ╚śi continu─â. Trebuie doar s─â ╚Ötii s─â surprinzi cadrele potrivite.
Iconofobie jpeg
Ego-disec╚Ťii
Ce ├«╚Öi cunoa╚Öte omul mai bine dec├«t proprietatea, posesiunea (simbolic─â sau material─â) cu care genereaz─â, gradual, raporturi de consubstan╚Ťialitate?
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Ciao, ciau, ceau
Probabil că la răspîndirea formulei de salut au contribuit, în anii de după al Doilea Război Mondial, muzica și filmele.
HCorches prel jpg
Orice sat are nevoie de b─âtr├«nii s─âi ├«n╚Ťelep╚Ťi
Cum s─â-i fideliz─âm ╚Öi s─â le oferim bucuria de a mai d─ârui din ceea ce au acumulat o via╚Ť─â?
p 7 Sediul Bancii Centrale Europene WC jpg
Sf├«r╚Öitul ÔÇ×mesei gratuiteÔÇŁ ├«n Uniunea European─â
Pînă nu demult, Banca Centrală Europeană (BCE) putea să arunce realmente cu bani, pentru gestionarea problemelor din zona euro.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Fotbalul nostru trece printr-o secetă sau, dimpotrivă, băltește?
Fotbalul nostru e ca un trenule┼ú electric de juc─ârie. Arat─â bine, se mi┼čc─â bine ┼či reproduce destul de bine realitatea.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Summit NATO la Telega
Merg├«nd ├«ntr-o zi la unele dintre aceste b─âi din Telega, la ╚śoimu, cu toat─â istoria asta ├«n cap, nu mic─â mi-a fost mirarea s─â ├«nt├«lnesc ni╚Öte personaje interesante.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Dincolo de costul ╚Öi eficien╚Ťa sanc╚Ťiunilor interna╚Ťionale
Sanc╚Ťiunile ├«mpotriva Rusiei nu au fost suficiente pentru a o descuraja.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Țară mică fără viitor
Serbia reușește permanent să provoace dureri de cap Vestului.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
A mînca sănătos
Ezit, de c├«nd m─â ┼čtiu, ├«ntre ascez─â ┼či l─âcomie, ├«ntre Yoga ierbivor─â ┼či Michel Onfray.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Hai, c─â ne-a╚Ťi speriat, bat─â-v─â s─â v─â bat─â....
Ne-au fost suprimate drepturile? Sigur! Excesiv? Nu mă îndoiesc.
AFumurescu prel jpg
Anti-apocalipsa melcilor
P├«n─â la data de 31 iulie, scrisoarea adunase peste 240 de semn─âturi de sus╚Ťinere, din toate col╚Ťurile lumii.
1024px Piaggio, Vespa con accessori, 1948   san dl SAN IMG 00003403 jpg
Zumzzzet de viespe
Silueta ├«ngust─â ╚Öi elegant─â, bra╚Ťele ghidonului ╚Öi sunetul pe care ├«l scotea noul scuter ├«l asem─ânau cu o viespe.
Iconofobie jpeg
Echilibristic─â metafizic─â
Ce enigmatic morb psiho-social poate infecta at├«t de grav o genera╚Ťie, retez├«ndu-i pofta de a tr─âi?
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Longevivi
Adjectivul ÔÇ×longevivÔÇŁ este folosit tot mai des cu un sens extins, pentru a caracteriza nu numai durata lung─â a unei vie╚Ťi umane, ci ╚Öi pe aceea a unei activit─â╚Ťi oarecare ├«ndeplinite de o persoan─â.
HCorches prel jpg
Cum să nu mori de ciudă, cînd ai atins culmile succesului
Cred c─â ├«n ╚Öcoli institu╚Ťia psihologului ╚Öcolar ar trebui s─â capete o mult mai mare vizibilitate ╚Öi importan╚Ť─â.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Mai exist─â ceva de strigat pe stadioanele de fotbal?
Exist─â o teorie imbecil─â conform c─âreia la stadion po┼úi face mai orice, ÔÇ×nu s├«ntem la teatruÔÇť, e bine s─â existe un loc unde s─â se descarce fl─âc─âii.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Turismul ne e str─âin
Mori╚Öca merge oricum ╚Öi mereu apar al╚Ťi clien╚Ťi fraieri.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Ce lipse╚Öte pe pia╚Ťa politic─â
Tejghelele vie╚Ťii noastre politice, de╚Öi multicolore ├«n aparen╚Ť─â, s├«nt, de fapt, goale.

HIstoria.ro

image
Predica de la Clermont: Chemarea la Prima Cruciad─â
├Än ziua de 27 noiembrie 1095, pe c├ómpul din fa╚Ťa ora╚Öului Clermont, c├óteva sute de oameni a╚Öteptau s─â aud─â predica papei Urban al II-lea.
image
Frontul din Caucaz al R─âzboiului ruso-turc din 1877-1878
R─âzboiul din 1877-1878 este cunoscut mai ales pentru frontul din Balcani, la care au luat parte mari unit─â╚Ťi otomane, ruse╚Öti ╚Öi rom├óne╚Öti ├«n principal, dar ╚Öi trupe s├órbe╚Öti ╚Öi muntenegrene.
image
Necunoscuta poveste a raclei în care s-au odihnit osemintele voievodului Mihai Viteazul
Cu ocazia comemor─ârii recente a mor╚Ťii voievodului Mihai Viteazul, Muzeului Militar Na╚Ťional ÔÇ×Regele Ferdinand IÔÇŁ a publicat pe pagina de socializare a institu╚Ťiei povestea inedit─â a raclei ├«n care, pentru un timp, s-au odihnit osemintele.