Frecventabilii din Bruxelles

Publicat în Dilema Veche nr. 599 din 6-12 august 2015
Mîrșava intenție bună a statului jpeg

La noi s-ar numi „constituire de grup organizat în scopul influenţării deciziei politice pentru a obţine avantaje oneroase pentru entităţi juridice private“. În lumea anglo-saxonă s-ar chema

sau

. Depinde de gust. De exemplu, dacă un producător auto ar avea un sistem de airbag-uri ceva mai bun, dar mai scump,  şi s-ar apuca să sugereze la Comisie o directivă europeană care să mărească standardul minim obligatoriu de siguranţă al autovehiculelor pînă în anul 20xx, asta s-ar numi

. Dacă aceeaşi firmă ar începe o campanie de educare a publicului privind necesitatea adoptării unor standarde îmbunătăţite ale securităţii auto, în scopul scăderii numărului de victime la nivelul Uniunii, s-ar numi

. În acest ultim caz, se recomandă implicarea unui ONG. 

De curînd, mai precis de cînd cu scandalul „Severin plus patru“, dar şi la presiunea opiniei publice, nemulţumită de lipsa cruntă de transparenţă a muncii instituţiilor europene, atît la Parlament, cît şi la Comisie s-au înfiinţat registre. Altfel spus, dacă doreşti să informezi, să emoţionezi, să înfiori, să contrariezi, să lămureşti un decident notabil (adică să îi influenţezi decizia, proces perfect democratic), te înscrii într-un registru şi, atunci cînd ai o întîlnire cu un comisar, un director de direcţie sau un membru al unui cabinet de comisar, eşti trecut, transparent, la catastif. 

Catastiful contemporan este (cum altfel?) digital, putînd fi consultat de oricine este suficient de curios. Pînă acum, datele cuprind primele şase luni ale anului. Clasamentul numărului de întîlniri solicitate şi obţinute de lobby-işti este diferit de ceea ce îmi închipuiam eu a fi ordinea relevanţei unui portofoliu sau a altuia. Pe primul loc se află nonconformistul comisar spaniol Miguel Arias Cañete, cu 118 şedinţe. E drept, cam un sfert dintre interlocutori sînt ONG-uri sau firme din Spania, dar orişicît! E mult. Dacă vă spun că portofoliul domniei sale este „Energie şi schimbări climatice“, înţelegeţi cam de unde bate vîntul? Poziţia a treia în clasament aparţine vicepreşedintelui Timmermans, ceea ce e logic. Toată lumea ştie că dînsul este, de fapt, şeful Comisiei. În plus, domeniul său de acţiune îl face ţinta întregului univers al societăţii civile europene dedicate drepturilor omului, justiţiei, legii. Oameni vorbăreţi, se ştie. Surpriza este ocupantul locului doi. Un domn de care nu auzisem pînă acum. Îl cheamă Robert Madelin, este englez, nu este comisar, ci director de direcţie. A absolvit atît Oxfordul, cît şi faimoasa ENA a francezilor (socotită cea mai performantă şcoală de funcţionari publici din lume). După o carieră de 22 de ani la Bruxelles, actualmente conduce Directoratul Reţele de Comunicare, Content şi Tehnologie. Aşadar, pe lîngă energie verde, înţelegeţi pe unde altundeva mai bate tare vîntul schimbării?

Pe locul patru, cu 84 de întîlniri, se află doamna Heidi Jern, membră în cabinetul domnului Jyrki Katainen, comisar pentru „Creştere, Investiţii şi Competitivitate“. Portofoliu atractiv pentru lobby, de altfel. Nostim este că şeful domniei sale, domnul comisar însuşi, are doar 38, adică mai puţin de jumătate. Este foarte probabil ca acolo să funcţioneze lobby-ul prin delegare. 

Din România, cea mai bine plasată în clasament este Ioana Diaconescu, are 11 întîlniri în palmares şi lucrează în cabinetul domnului comisar Pierre Moscovici. Care are vreo 22. Relativ puţin pentru un comisar extrem de „politic“, numit în funcţie inclusiv datorită bunelor sale abilităţi de comunicare. 

În fine, pe ultimele două locuri, cu doar două întîlniri fiecare, găsim două doamne: Corina Creţu şi Federica Mogherini. Lipsa de interes lobby-istic în cazul conaţionalei noastre este relativ lesne de înţeles. Politicile de dezvoltare regională şi fondurile alocate sînt stabilite de multă vreme, politic, în Consiliu şi Parlament. Doamna Creţu are mai mult de administrat decît de decis. Doamna Mogherini, însă, are o poziţie (încă) fragilă. 

(Despre această poziţie şi despre faptul că televiziunea publică poloneză şi Consiliul Judeţean Timiş ar cheltui pe lobby de 80 de ori mai mult decît Microsoft, Google şi IBM la un loc, săptămîna viitoare.)

Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea Europeană, la TVR. 

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

lamaie pexels jpg
De ce sucul de lămâie este cel mai bun medicament natural. Remediu natural eficient, accesibil și ușor de integrat în rutina zilnică
Lămâia este un fruct extrem de popular, recunoscut pentru gustul său răcoritor și beneficiile sale uimitoare pentru sănătate.
statiunea azuga jpg
Primării în pericol de faliment. Stațiunea cunoscută cândva drept Liverpool de România și alte zeci de orașe mici caută sprijin
Primarii a peste 50 de orașe mici din România așteaptă cu înfrigurare următoare întâlnire cu reprezentanții guvernului pentru a afla dacă vor primi sprijinul atât de necesar pentru închiderea proiectelor începute cu ani în urmă. Fără bani riscă falimentul.
Yoon Suk Yeol. Foto: captură video
Președintele suspendat al Coreei de Sud a fost destituit din funcție, la patru luni după ce a declarat legea marţială
Curtea Constituțională din Coreea de Sud a confirmat în unanimitate demiterea președintelui Yoon Suk Yeol, înlăturându-l definitiv de la putere, după ce a decretat legea marțială.
Petru Groza sursa foto Profimedia jpg
Istoria care riscă să se repete. Cum au pus rușii bocancul pe gâtul României și au instaurat comunismul
În urmă cu 80 de ani, după mai multe întâlniri internaționale, cărțile erau făcute și România intra sub semnul secerii și ciocanului: era instaurat la conducere primul executiv comunist, Guvernul Petru Groza.
Novak Djokovic (EPA) jpg
Emmanuel Macron FOTO Profimedia
„Un șoc pentru comerțul internațional”. Macron cere suspendarea investiţiilor în SUA după tarifele vamale impuse de Trump
Emmanuel Macron a cerut companiilor europene să-şi suspende investiţiile planificate în Statele Unite, după ce preşedintele american Donald Trump a anunţat tarife globale radicale asupra importurilor americane. „Avem nevoie de solidaritate colectivă”, a transmis președintele francez.
image png
Adriana Bahmuțeanu regretă viața trăită cu Silviu Prigoană: „Îi datorez toți anii în care mi-a mâncat sufletul”
În plin scandal pentru a-și recupera copiii, Adriana Bahmuțeanu face noi dezvăluiri despre relația pe care a avut-o cu tatăl lor, Silviu Prigoană. Jurnalista regretă că s-a căsătorit de patru ori cu omul de afaceri și consideră că el este responsabil pentru relația problematică pe care o are cu copi
Rusia a atacat un bloc de locuințe în orașul Harkov FOTO Olena Shuliak / X
Atac masiv cu drone rusești în Harkov: trei persoane au fost ucise și peste 30 sunt rănite
Trei persoane au fost ucise și alte peste 30 au fost rănite în atacuri rusești cu drone în regiunea Harkov, în estul Ucrainei, au anunțat forțele ucrainene
dani vancu buncar instagram jpg
De ce nu are România adăposturi pentru întreaga populație. Analiza unui inginer
Un raport al Curții de Conturi arată că, în caz de dezastru sau de război, 97% din populația României nu are unde să se adăpostească. S-a ajuns în această situație pentru că, până acum, problema buncărelor nu a fost o prioritate, potrivit unui inginer structurist.