Frecventabilii din Bruxelles

Publicat în Dilema Veche nr. 599 din 6-12 august 2015
Mîrșava intenție bună a statului jpeg

La noi s-ar numi „constituire de grup organizat în scopul influenţării deciziei politice pentru a obţine avantaje oneroase pentru entităţi juridice private“. În lumea anglo-saxonă s-ar chema

sau

. Depinde de gust. De exemplu, dacă un producător auto ar avea un sistem de airbag-uri ceva mai bun, dar mai scump,  şi s-ar apuca să sugereze la Comisie o directivă europeană care să mărească standardul minim obligatoriu de siguranţă al autovehiculelor pînă în anul 20xx, asta s-ar numi

. Dacă aceeaşi firmă ar începe o campanie de educare a publicului privind necesitatea adoptării unor standarde îmbunătăţite ale securităţii auto, în scopul scăderii numărului de victime la nivelul Uniunii, s-ar numi

. În acest ultim caz, se recomandă implicarea unui ONG. 

De curînd, mai precis de cînd cu scandalul „Severin plus patru“, dar şi la presiunea opiniei publice, nemulţumită de lipsa cruntă de transparenţă a muncii instituţiilor europene, atît la Parlament, cît şi la Comisie s-au înfiinţat registre. Altfel spus, dacă doreşti să informezi, să emoţionezi, să înfiori, să contrariezi, să lămureşti un decident notabil (adică să îi influenţezi decizia, proces perfect democratic), te înscrii într-un registru şi, atunci cînd ai o întîlnire cu un comisar, un director de direcţie sau un membru al unui cabinet de comisar, eşti trecut, transparent, la catastif. 

Catastiful contemporan este (cum altfel?) digital, putînd fi consultat de oricine este suficient de curios. Pînă acum, datele cuprind primele şase luni ale anului. Clasamentul numărului de întîlniri solicitate şi obţinute de lobby-işti este diferit de ceea ce îmi închipuiam eu a fi ordinea relevanţei unui portofoliu sau a altuia. Pe primul loc se află nonconformistul comisar spaniol Miguel Arias Cañete, cu 118 şedinţe. E drept, cam un sfert dintre interlocutori sînt ONG-uri sau firme din Spania, dar orişicît! E mult. Dacă vă spun că portofoliul domniei sale este „Energie şi schimbări climatice“, înţelegeţi cam de unde bate vîntul? Poziţia a treia în clasament aparţine vicepreşedintelui Timmermans, ceea ce e logic. Toată lumea ştie că dînsul este, de fapt, şeful Comisiei. În plus, domeniul său de acţiune îl face ţinta întregului univers al societăţii civile europene dedicate drepturilor omului, justiţiei, legii. Oameni vorbăreţi, se ştie. Surpriza este ocupantul locului doi. Un domn de care nu auzisem pînă acum. Îl cheamă Robert Madelin, este englez, nu este comisar, ci director de direcţie. A absolvit atît Oxfordul, cît şi faimoasa ENA a francezilor (socotită cea mai performantă şcoală de funcţionari publici din lume). După o carieră de 22 de ani la Bruxelles, actualmente conduce Directoratul Reţele de Comunicare, Content şi Tehnologie. Aşadar, pe lîngă energie verde, înţelegeţi pe unde altundeva mai bate tare vîntul schimbării?

Pe locul patru, cu 84 de întîlniri, se află doamna Heidi Jern, membră în cabinetul domnului Jyrki Katainen, comisar pentru „Creştere, Investiţii şi Competitivitate“. Portofoliu atractiv pentru lobby, de altfel. Nostim este că şeful domniei sale, domnul comisar însuşi, are doar 38, adică mai puţin de jumătate. Este foarte probabil ca acolo să funcţioneze lobby-ul prin delegare. 

Din România, cea mai bine plasată în clasament este Ioana Diaconescu, are 11 întîlniri în palmares şi lucrează în cabinetul domnului comisar Pierre Moscovici. Care are vreo 22. Relativ puţin pentru un comisar extrem de „politic“, numit în funcţie inclusiv datorită bunelor sale abilităţi de comunicare. 

În fine, pe ultimele două locuri, cu doar două întîlniri fiecare, găsim două doamne: Corina Creţu şi Federica Mogherini. Lipsa de interes lobby-istic în cazul conaţionalei noastre este relativ lesne de înţeles. Politicile de dezvoltare regională şi fondurile alocate sînt stabilite de multă vreme, politic, în Consiliu şi Parlament. Doamna Creţu are mai mult de administrat decît de decis. Doamna Mogherini, însă, are o poziţie (încă) fragilă. 

(Despre această poziţie şi despre faptul că televiziunea publică poloneză şi Consiliul Judeţean Timiş ar cheltui pe lobby de 80 de ori mai mult decît Microsoft, Google şi IBM la un loc, săptămîna viitoare.)

Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea Europeană, la TVR. 

1031545422 jpg
Reformiști și antireformiști
Prima reforma semnificativă a fost în perioada 1996-2000, atunci cînd companiile de stat înregistrau pierderi și datorii foarte mari, care riscau să blocheze economia.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
„Nu merge bine”
În fapt, Brexit-ul a fost o lecție și un avertisment.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Cîinii și românii
Ascult şi aud, în întuneric, mesajul, totodată imemorial şi eschatologic, al destinului naţional.
Frica lui Putin jpeg
Dumnezeu ca bun de consum
În tot cazul, omul tradițional știa cărui dumnezeu să se închine și cum s-o facă. N-avea de ales decît în ce fel să urmeze tabla valorilor prescrise.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Prizonieri în rang secund?
După ce ne-am enervat și am jurat boicoturi, ne-am potolit repede. N-am boicotat nimic.
m simina jpg
Gara din New York
Dar Grand Central Terminal a avut noroc.
Iconofobie jpeg
Capitale…
În condiţiile unei dinamici culturale fireşti, şi Iaşiul, implică autorul, ar putea avea un destin similar, eliberîndu-se – o dată pentru totdeauna – de complexul „trădării” de la 1859...
„Cu bule“ jpeg
Cuvinte de mimă
Una e să mimezi cuvîntul pinguin, alta e să înlesnești ghicirea unor cuvinte ca destoinic sau adică, de fapt sau păi.
HCorches prel jpg
A construi nu înseamnă neapărat a desființa mai întîi
Se știe cît de puțin stagiu pedagogic se face la orice facultate, pentru a se obține calificarea de profesare în învățămînt.
p 7 Departamentul de Justitie WC jpg
Patrioți doar cu vorba
Cine sînt patrioții și cine sînt tiranii? Efortul de a răspunde la această întrebare va decide dacă America rămîne unită într-un stat de drept sau capitulează în fața violenței devastatoare.
radu naum PNG
Arbitrii români au orbul găinilor?
O veche zicală a meseriei pretinde că un deţinător de fluier trebuie să aibă auzul selectiv (la boscorodelile jucătorilor).
Comunismul se aplică din nou jpeg
Geografia dintotdeauna
Tim Marshall spune că „geografia nu dictează cursul tuturor evenimentelor” și încearcă să nu cadă în capcana unui determinism geografic (care ar putea fi asemănător, nu-i așa, cu determinismul economic marxist).
O mare invenție – contractul social jpeg
Moartea lui Tudor Vladimirescu: asasinat sau executarea unei pedepse?
Codul penal militar intern al Eteriei nu avea nici o valoare juridică.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
„Rusia trebuie să piardă”
Orice alt deznodămînt va duce la destrămarea ordinii internaționale așa cum o știm acum, cu consecințe ce nu pot fi estimate.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Punct și de la capăt
Dar, în general, reacția unora dintre politicienii și gazetarii autohtoni după eșecul Schengen n-a reușit să depășească mimica unei bosumflări provinciale.
Frica lui Putin jpeg
Antimaniheism
Dar se poate întreba cineva: dacă răul nu se activează fără o anumită, fie și mică, proporție de bine, de ce binele însuși nu e mai puternic și mai activ?
m simina jpg
Pisicile de la Palatul de Iarnă
În altă ordine de idei, aș merge pe mîna Ecaterinei cea Mare: Albastru de Rusia și Angora albă.
AFumurescu prel jpg
Federaliștii și antifederaliștii români
A te trezi cu un picior în fiecare tabără, ca să nu zic luntre, e o binecuvîntare și un blestem.
Iconofobie jpeg
Poeți (și critici?)
Dar şi cei croiţi astfel sînt, la urma urmelor, să admitem, nişte poeţi.
„Cu bule“ jpeg
Mim și mimă
În franceză, după unele oscilații de încadrare într-un gen, mime s-a fixat ca substantiv masculin, iar pantomime ca feminin.
HCorches prel jpg
Oldies but goldies
De la Simona Popescu la Emil Brumaru, de la Mircea Dinescu la Mircea Cărtărescu, autorii contemporani nu lipsesc.
radu naum PNG
Există un stadion nou de fotbal în Ghencea. Pentru ce echipă?
Da, există, dar numai pentru unii. Pentru alţii, nu există. E ca şi cum n-ar fi, ca şi cum în mijlocul acelui cîmp din Ghencea ar fi doar un lan de grîu, sau o groapă ca a lui Ouatu, sau vidul cosmic.
p 7 WC jpg
Revenirea „delictului de gîndire”
O persoană, spunea Atkin, nu poate fi reținută sau privată de bunurile proprii în mod arbitrar, nici chiar în vreme de război.
index jpeg 6 webp
Afacerea Tate și modelul românesc
Era, într-un fel, un amestec de sisteme de vînzare de tip MLM (multi-level marketing) cu principiile funcționării unei secte.

Adevarul.ro

image
Ninsorile cuprind aproape toată România: masa de aer polar vine cu temperaturi de coșmar. Unde viscolește puternic
Ninsorile cuprind majoritatea zonelor, sâmbătă, iar în vest şi în sud se vor semnala ploi și lapoviţă. Pe crestele Carpaţilor este în continuare viscol, dar vântul se intensifică şi în jumătatea vestică a ţării.
image
Culmea absurdului. Șofer amendat pentru că a respectat legea. Poliția, învinsă cu propriile imagini
Un șofer din Timiș, amendat pentru că nu a respectat semnificaţia indicatorului ,,Oprire” la trecerea de nivel cu calea ferată, a obținut anularea sancțiunii în instanță demonstrând că a respectat legea „la virgulă”.
image
Medic ATI, despre „tradiția” șpăgilor din spitale: „O preocupare otrăvită, o idolatrie de Ev Mediu”
Cazul medicului oncolog din Suceava, care a fost prins în flagrant când lua mită de la pacienții bolnavi de cancer, este criticat de un medic. Doctorița Ecaterina Petrescu Botoncea este de părere că această practică ar trebui interzisă.

HIstoria.ro

image
Moartea căpitanului Valter Mărăcineanu, un erou al Războiului de Independență
Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I” deține în patrimoniul său o fotografie inedită a eroului român Valter Mărăcineanu.
image
Armata lui Vlad Ţepeș: Arme și echipamente
Cu toată lipsa de piese originale din epocă, putem reface echipamentul și armamentul trupelor lui Vlad Ţepeș, bazându-ne pe puținele piese existente, pe sursele pictate și scrise și pe comparații cu zonele din jur.
image
Sfârșitul Bătăliei de la Stalingrad: Capitularea mareșalului Paulus
În timpul nopții de 30 spre 31 ianuarie 1943, Brigada 38 Motorizată, având atașate companiile de geniu, a încercuit zona din jurul Pieței Eroilor Căzuți și magazinul Univermag, întrerupând legăturile telefonice dintre comandamentul mareșalului Friedrich Paulus și unitățile subordonate.