Franţa, oh la la

Publicat în Dilema Veche nr. 345 din 23 - 29 septembrie 2010
Franţa, oh la la jpeg

S-au f─âcut auzite replici politice de o duritate f─âr─â precedent diplomatic ├«n istoria semicentenar─â a Uniunii Europene. Aproape f─âr─â precedent, pentru c─â Sarko a recidivat, de fapt. Domnia sa a mai avut referiri la num─ârul redus de neuroni al altei doamne comisar, cam acum vreun an. De aceea, nu tonul a surprins prea tare. Con┼úinutul r─âstelii a fost relativ nou. ÔÇ×S├«ntem membri fondatori, noi am inventat drepturile omului, nu ne trata┼úi voi pe noi ca pe cine ┼čtie cine.ÔÇť Un fel de ÔÇ×io te-am f─âcut, io te omorÔÇť. Atitudine tip Becali, ÔÇ×banul meu, banul meu, fac ce vreauÔÇť. Perplexitatea a venit ┼či din faptul c─â se arat─â public ┼či spectaculos nivelul ipocriziei fondatoare din culisele construc┼úiei europene. ├Ämi amintesc de ÔÇ×o Uniune a statelor cu drepturi egale, clubul de elit─â ale c─ârui reguli se aplic─â tuturor, f─âr─â discriminare sau derog─âriÔÇť ┼či alte lozinci. Cu ele a fost hr─ânit─â opinia public─â rom├óneasc─â ├«nainte de aderare. Ar trebui s─â r─âm├«n─â acum doar cu valoarea propagandistic-mobilizatoare a contextului istoric. 

Pe plan intern, Sarkozy avea nevoie de un spin de comunicare, de o tem─â care s─â prind─â prima pagin─â a ziarelor ┼či s─â mai abureasc─â lupele cu care media ├«ncepuse a privi ├«nspre conduitele unor membri ai cabinetului. Pretextul era spectaculos, ┼úinta era u┼čor de identificat, manevra de comunicare mergea la sigur, fiind testat─â de multe ori ├«n istorie. Numai c─â sofisticata administra┼úie francez─â (printre cele mai performante ┼či bine preg─âtite din ├«ntreaga lume) a comis o inexplicabil─â gaf─â de redactare ├«ntr-un ordin c─âtre func┼úionarii locali. ├Än plus, a mai omis s─â trimit─â c├«teva documente importante c─âtre Comisia European─â, socotind c─â ┼ú─âri ca Rom├ónia ┼či Bulgaria ar avea datoria s─â respecte rigoarea Tratatelor Comunitare, dar un stat fondator poate s─â le ignore. De aici, zavera. Replici t─âioase la Bruxelles, mi┼čtouri arogante la Paris, contrareplici defel diplomatice din Luxemburg, Belgia, Germania. Spectacolul a fost total, primele pagini ale cotidianelor au fost umplute, iar Rom├ónia ┼či Bulgaria au ├«ncetat brusc s─â mai fie subiectul problemei ÔÇ×migra┼úia ┼úiganilorÔÇť. 

Ce va urma? Pun pariu c─âÔÇŽ mai nimic. Nimic concret. Comisia va organiza o conferin┼ú─â la Bucure┼čti ├«n care s─â analizeze strategii ┼či proiecte de integrare social─â, Guvernul rom├ón va profita de situa┼úie pentru a ar─âta mapa cu proiectele concepute ├«n teritoriu (ministrul Blaga a ordonat Prefecturilor ┼či Consiliilor Jude┼úene s─â ├«ntocmeasc─â p├«n─â pe 20 septembrie asemenea strategii), iar subiectul zaverei, adica ┼úiganii rom├óni ┼či bulgari trimi┼či acas─â, fie se vor ├«ntoarce ├«n Hexagon, fie ├«┼či vor ├«ncerca norocul ├«n alte state membre ├«nvecinate (cred c─â vor evita Italia pentru c─â ┼či acolo s-a ÔÇ×├«mpu┼úitÔÇť treaba). Nu prea cred c─â vor fi pe l├«ng─â cas─â, pentru a str├«nge roadele proasp─ât g├«nditelor proiecte ┼či strategii. 

Perdantul principal ├«mi pare a fi exact Fran┼úa. Cred c─â excelentul lor corp de exper┼úi ├«n negocieri pe afaceri europene ┼či-a pus m├«na ├«n cap la momentul declara┼úiilor flamboaiante ale ┼×efului. Fie vorba ├«ntre noi, la sofisticatele discu┼úii tehnice interministeriale, pe domenii, Rom├ónia era un votant tradi┼úional ├«n tab─âra francez─â. Va fi ┼či de acum ├«ncolo pentru c─â, m─âcar ├«n agricultur─â, mediu, energie, interesul nostru na┼úional este similar cu al lor. Necazul francezilor este c─â declara┼úiile lui Sarko ┼či negarea principiilor fundamentale ale Uniunii le-au cam fr─âgezit pozi┼úiile de negociere pentru o perioad─â oarecare de acum ├«ncolo. Altfel spus, vor trebui s─â mai lase de la ei pentru a ob┼úine rezultatul pe care, p├«n─â acum, ├«l c─âp─âtau fluier├«nd. ├Än timp, lucrurile se vor aranja. Se va ajunge la business as usual. P├«n─â la urm─âtoarea manevr─â de ÔÇ×comunicare politic─âÔÇť a nonconformistului pre┼čedinte francez. 

Reac┼úia cea mai des ├«nt├«lnit─â pe la noi prin patrie? ÔÇ×Hehe, lasÔÇÖ s─â vad─â ┼či ei cum e s─â integrezi social pe ┼úigani, c─â prea ne d─âdeau lec┼úii de corectitudine politic─â ┼či de politici afirmative.ÔÇť Total neproductiv. Am senza┼úia c─â, dup─â recenta ie┼čire-Sarko, Rom├ónia ┼či Bulgaria s-au scos relativ bine. Numai c─â bucuria la ┼čtirea ├«mboln─âvirii caprei vecinului nu aduce automat vreun c├«┼čtig. Dimpotriv─â.   

Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea European─â la TVR.

Foto: L. Muntean

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Locul ├«n care democra╚Ťia liberal─â s-a dus s─â moar─â
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptur─â cu trecutul de corup╚Ťie ╚Öi guvernare ineficient─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
C├«te sortimente de br├«nz─â se produc ├«n Fran╚Ťa?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Teme ÔÇ×riscanteÔÇŁ ale dezbaterii religioase
P─ârintele Iustin Marchi╚Ö, de care m─â leag─â o via╚Ť─â de dialog spiritual, mi-a trimis, de cur├«nd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconven╚Ťional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualit─â╚Ťi
R─âm├«ne aproape ├«ntotdeauna ├«n istorie un rest inexplicabil prin considerente pur ra╚Ťionale, prin for╚Ťe obiective, prin factori clasificabili ╚Öi relevan╚Ťi statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns ├«n ╚Ťar─â ╚Öi m-am str─âduit din r─âsputeri, ca de fiece dat─â, s─â (re)├«n╚Ťeleg societatea rom├óneasc─â.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un ├«ntreg univers ilustrat de obiecte de epoc─â, toate care mai de care mai interesante, ce ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â pove╚Ötile ╚Öi informa╚Ťiile din text.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred ast─âzi c─â forma de guvern─âm├«nt stabilit─â prin actuala Constitu╚Ťie este sursa disfunc╚Ťionalit─â╚Ťilor ╚Öi e╚Öecurilor sistemului politic din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul ├«n╚Ťelept sesizeaz─â, ├«n efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia ├«ntregii lumi ╚Öi, ca atare, ├«╚Öi poate permite s─â verse, compasiv, o lacrim─â de regret.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Urm─âritori, adep╚Ťi, follower(╚Ö)i
Influen╚Ťa englez─â actual─â, mai ales cea manifestat─â ├«n jargonul Internetului, poate produce anumite perplexit─â╚Ťi vorbitorilor din alte genera╚Ťii, atunci c├«nd schimb─â sensurile uzuale ╚Öi conota╚Ťiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lec╚Ťii ale r─âzboiului din Ucraina
Interdependen╚Ťa economic─â nu pre├«nt├«mpin─â r─âzboiul.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumit─â idee despre sport, aceea c─â iei corpul t─âu, a┼ča cum l-ai cl─âdit cu munc─â ┼či ap─â plat─â, ┼či faci tot ce po┼úi pentru a ├«nvinge f─âr─â repro┼č.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Un roman de ╚Ötiin╚Ť─â
Bill Bryson nu este om de ╚Ötiin╚Ť─â, nu are o forma╚Ťie ╚Ötiin╚Ťific─â ╚Öi, poate tocmai de aceea, tot ce scrie pare s─â aib─â ├«n spate un proces de ├«n╚Ťelegere, de clarificare a unor lucruri, p├«n─â la nivelul la care devin accesibile oric─ârui om cu o minim─â educa╚Ťie academic─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Datoria Europei
Nici Fran╚Ťa, nici Germania ╚Öi nici ÔÇô cu at├«t mai pu╚Ťin! ÔÇô ╚Ü─ârile de Jos ori Danemarca nu vor face rabat de la exigen╚Ťele procesului de aderare.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Note, st─âri, zile
Mi-e greu s─â pricep de ce a certa pe toat─â lumea e o form─â de ÔÇ×ac╚ŤiuneÔÇŁ.
Frica lui Putin jpeg
ÔÇ×Nu umili╚Ťi Fran╚Ťa, domnule pre╚Öedinte!ÔÇŁ
Pre╚Öedintele Fran╚Ťei, Emmanuel Macron, a declarat de dou─â ori, nu o singur─â dat─â, c─â ÔÇ×nu trebuie umilit─â RusiaÔÇŁ.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Eroismul ucrainean și inima stafidită a Europei
Ucrainenii dau Europei anului 2022 o lec╚Ťie pentru care m─â tem c─â opulentul nostru continent, cu birocra╚Ťia lui pe c├«t de groas─â, pe at├«t de nevolnic─â, cu politicienii lui minusculi, nu este preg─âtit.
Cooper Union jpg
Două surori, un muzeu și o premieră
├Än prim─âvara anului 1897, la etajul al patrulea al ╚Öcolii publice Cooper Union din Manhattan pe care o ├«nfiin╚Ťase bunicul lor, surorile Hewitt au inaugurat Muzeul de Arte Decorative Cooper Union.
Tezaur jpg
O lung─â istorie de furt
Furturile din Ucraina sînt o reamintire brutală a celor cu care s-a confruntat, în istorie, România.
Iconofobie jpeg
Iubirea/ura de aproape
Devii mizantrop nu neapărat cunoscînd răul din celălalt, cît cunoscînd răul din tine.
HCorches prel jpg
La vida loca loca loca loca
Deprinderea aceasta a def─âim─ârii profesorilor a devenit la noi pandemic─â ╚Öi are un gust nu amar, ci de-a dreptul gre╚Ťos, cel pu╚Ťin ├«n percep╚Ťia mea.
p 7 2 WC jpg jpg
De ce refuz─â Occidentul s─â numeasc─â fascist─â Rusia lui Putin?
Jena Occidentului de a numi fascist─â Rusia lui Putin se explic─â prin contextul psiho-istoric al ╚Ť─ârilor europene.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Ce mai facem cu Na╚Ťionala?
Ne tortureaz─â ┼či o tortur─âm, chestiune din care nimeni nu va r─âm├«ne ├«ntreg. Echipa Rom├óniei nu e altceva dec├«t oglinda Rom├óniei.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Ospitalitate
Nu e neap─ârat ipocrizie, cum ar zice unii, ci polite╚Ťe ╚Öi meserie.

Adevarul.ro

image
Reac┼úii dup─â ┼čedin┼úa foto a lui Brad Pitt pentru GQ Magazine: ÔÇ×Arat─â ca un cadavruÔÇŁ
Desemnat ├«n anii '90 cel mai sexy b─ârbat ├«n via┼ú─â de revista People, actorul Brad Pitt ┼či-a ┼čocat fanii cu cea mai recent─â ┼čedin┼ú─â foto realizat─â pentru revista GQ, mai mul┼úi internau┼úi coment├ónd c─â arat─â ca un cadavru.
image
Lacul c─âutat de zeci de mii de turi┼čti pentru tratamente s-a colorat ├«n roz. Explica┼úiile cercet─âtorilor VIDEO
Pe l├óng─â culoare, lacul eman─â ┼či un miros nepl─âcut. ├Än fiecare an, aici vin zeci de mii de turi┼čti la tratament. Speciali┼čtii vin cu explica┼úii.
image
CTP ne treze┼čte la realitate: ÔÇ×Popovici? Dar de ce s─â m─â simt m├óndru?ÔÇť
Cristian Tudor Popescu a comentat, în stilul său caracteristic, performanţa lui David Popovici la Mondialele de nataţie, unde sportivul de 17 ani a cucerit două medalii de aur.

HIstoria.ro

image
100 de ani de show-uri culinare
├Än prim─âvara lui 1924 se auzea la radio primul show culinar, a c─ârui gazd─â era Betty Crocker, devenit─â o emblem─â a emisiunilor de acest gen ╚Öi un idol al gospodinelor de peste Ocean. Pu╚Ťin─â lume ╚Ötia c─â Betty nu exista cu adev─ârat, ci era doar o pl─âsmuire a min╚Ťilor creatoare ale postului de radio.
image
ÔÇ×UverturaÔÇŁ r─âzboiului austro-turc din 1715-1718
R─âzboiul turco-vene╚Ťiano-austriac dintre anii 1714-1718, cunoscut ╚Öi drept R─âzboiul Austro-Turc din 1715-1718, sau ÔÇ×R─âzboiul lui Eugeniu de SavoiaÔÇŁ, este primul din seria r─âzboaielor ruso-austro-turce din secolul XVIII.
image
Capitularea lui Osman Pașa
La 4/16 decembrie 1877, Carol ├«i scria Elisabetei c─â otomanii ├«ncercaser─â pe data de 28 s─â ias─â din Plevna lupt├ónd ╚Öi construind un pod peste r├óul Vid, ├«n zon─â desf─â╚Öur├óndu-se b─ât─âlii cumplite. Carol s-a ├«ndreptat imediat ├«n acea direc╚Ťie, ├«n timp ce ├«mp─âratul se dusese ├«n centrul dispozitivului.