Fonduri pentru cadouri

Publicat în Dilema Veche nr. 358 din 23 - 29 decembrie 2010
Fonduri pentru cadouri jpeg

Acum cîţiva ani, fiind mereu nehotărît ce cadou ar trebui să-i cumpăr soţiei (de Crăciun, de Ziua ei, de 8 Martie), am întrebat-o pe şleau: „Cucoană, ce e acela cadou pentru tine, ce ţi-ai dori?“. Drept urmare, mi-a dat definiţia cadoului potrivit: „Ceva ce mi-aş dori, dar nu mi-aş cumpăra eu însămi“. Cu alte cuvinte, trebuie să fie atractiv, dezirabil, dar nu esenţial. Dacă ar avea acest ultim atribut, şi l-ar cumpăra singură. 

Cam asta ar fi cea mai potrivită definiţie pentru fondurile structurale (cunoscute şi sub numele de fonduri europene). Sună bine („miliarde de euro aşteaptă să intre în România“), le dorim („de ce mama naibii nu accesăm mai multe?“) şi par a face bine economiei. Săptămîna trecută, Mugur Isărescu, Daniel Dăianu şi Lucian Croitoru (adică trei dintre cei mai străluciţi economişti europeni) regretau că România nu atrage mai mult din ceea ce a negociat că poate atrage.  

Recunosc. Sînt doar un inginer. De aceea, îndrăznesc să polemizez cu numiţii economişti. Macroeconomic, au dreptate. Să intre banii. Cu ei se vor plăti salarii, salariile se vor duce pe oarece consum, consumul va creşte producţia şi prosperitatea e aproape. Îndrăznesc însă a întreba în ce fel vor veni banii ăştia, la ce sînt buni, sînt oare atît de dezirabili, nu cumva au o doză toxică?  

Să-i luăm pe rînd. Cam jumătate sînt destinaţi agriculturii, pe două direcţii: subvenţiile la hectar şi dezvoltarea rurală. Primele (subvenţiile) au fost gîndite mai mult ca schemă de ajutor social. Limita inferioară de suprafaţă este de o treime de hectar. La atare exploatare agricolă, cu suma primită pe un an, poţi liniştit să dai de băut la băieţii din sat cîte o cinzeacă. De ziua ta, nu mai des. Aşa că nu te mai oboseşti să faci încurcat dosarul pe care ţi-l cere APIA. Dezvoltarea rurală merge şi ea destul de greu. În afară de celebrele pensiuni agroturistice, mare brînză nu a mai pornit pe această schemă de finanţare, deşi, din punct de vedere birocratic, este destul de accesibilă. De ce nu este interesantă? Promit că voi reveni pe larg într-un articol separat.  

Apoi, mai sînt fonduri pentru întreprinzători şi pentru autorităţile locale, pe multe, multe axe, domenii prioritare, programe operaţionale. Una peste alta, clienţii nu pot fi decît de două feluri: privaţi sau publici. Primii sînt într-o situaţie aparent paradoxală. Parcă şi-ar dori fondurile (sînt bani, nu glumă!), parcă nu le-ar lua. O mulţime fac proiecte (care costă), cîştigă finanţarea, apoi nu mai semnează contractul. Ce îi nemulţumeşte? În primul rînd, setul de condiţii pentru decontarea cheltuielilor. Mai simplu spus, dacă ai cîştigat un proiect european, rişti să dai faliment pînă îţi vin banii investiţi, înapoi în cont. În plus, condiţia esenţială pentru a cîştiga proiectul este să nu ai o rată decentă a profitului. Adică, să fii sub limita considerată profitabilă de către bănci. Adică, să fii o firmă la limita supravieţuirii. Mai adaugi şi cheltuielile de cash flow sau de consultanţă şi deja eşti sub limita profitului pe piaţă. Dacă eşti mai bun de atît, mecanismul european îţi indică să te duci la o bancă. 

Fondurile europene sînt alocate de dragul solidarităţii, nu al competitivităţii. De aceea, ele s-ar putea să fie chiar toxice în ansamblul deficitului de productivitate care ne separă de vestul european. 

Mai rămîn fondurile pe care, tradiţional, le cheltuie autorităţile publice locale pentru mediu, infrastructură, training al funcţionarilor, site-uri de plătit impozite. Unele au ieşit bine, altele s-au lăsat cu scandaluri de malpraxis financiar. Fie vorba între noi, din cei cinci J (scheme de finanţare) pe care i-a pus la cale DG Regio, numai cel dedicat autorităţilor locale a avut oarece activitate. Cei pentru micii întreprinzători, în împreună lucrare cu băncile comerciale se ţin numai de seminarii şi conferinţe. Lucrare, ioc. 

Una peste alta, fondurile europene sînt exact pe modelul cadoului pentru soţia mea: ceva care arată bine, dar pe care nu ţi l-ai cumpăra din banii tăi. Cînd Traian Băsescu a afirmat că epoca Europei sociale trebuie să apună, românii nu l-au băgat în seamă. Deşi tare mi se pare că a avut dreptate.

Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea Europeană la TVR.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Racheta Balistica Sarmat FOTO Captură
Ucraina lucrează la crearea propriului sistem de apărare antiaeriană care să doboare super lăudata rachetă a lui Putin, Oreșnik
Ucraina lucrează la dezvoltarea propriului sistem de apărare antiaeriană, precum și a unui sistem modern antirachetă ca măsură de descurajare față de atacurile rusești, a anunțat comandantul-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, Oleksandr Sîrski.
Joe Biden in Biroul Oval FOTO EPA-EFE
În ultima sa zi la Casa Albă, Joe Biden i-a graţiat preventiv pe Milley, Fauci şi alți funcționari pentru a-i proteja de represaliile lui Trump
Preşedintele în exerciţiu al SUA, democratul Joe Biden, i-a graţiat preventiv în ultima sa zi de mandat pe generalul Mark Milley, medicul Anthony Fauci, pe membrii comitetului Congresului care au investigat asaltul asupra Capitoliului din 6 ianuarie 2021.
pnrr foto fb virgil popescu
Eșecul reformei pensiilor speciale ar putea să lase România fără bani din PNRR. Emisarii Comisiei Europene vin la București
Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a declarat luni, despre stadiul implementării Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) că vizita Comisiei Europeane, în perioada 10-14 februarie, va fi definitorie pentru clarificările în privinţa cererii nr. 3 din PNRR.
David Popovici 5 (EPA) jpg
Cât costă noua vilă a lui David Popovici, aflată într-un complex rezidențial, în apropiere de București. S-a mutat cu iubita!
David Popovici și-a cumpărat casă nouă! Marele sportiv este mândrul proprietar al unei vile aflate într-un complex rezidențial din apropiere de Capitală. Înotătorul a beneficiat de un discount la achiziția imobilului. Câți bani costă locuința?
roua iarba rece vreme rece ploaie primavara foto shutterstock
Prognoza meteo până la începutul lunii februarie. Temperaturi de primăvară cu maxime de până la 13 grade
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) estimează că în următoarele două săptămâni vremea va fi mult mai caldă decât ar fi normal în această perioadă, cu maxime specifice lunii martie.
Nicusor Dan isi anunta candidatura la presedentia Romaniei, decembrie 2024  Foto Inquam Photos Octav Ganea (5) jpg
Nicușor Dan, pe cale să rateze majoritatea în Consiliul General al Municipiului București. PNL și PSD vor să își împartă posturile de viceprimari
Cei 29 de consilieri generali de la PSD, PNL și PUSL au cerut convocarea unei ședință extraordinare a CGMB pe 23 ianuarie.
Santier Damen Mangalia foto Damen jpeg
Concedieri în masă, în România. Sute de angajați își pierd locul de muncă și primesc compensații financiare
De abia am ajuns în a doua jumătate a lunii ianuarie, însă noul an deja vine însoțit de vești proaste, pentru nenumărați români. Sute de angajați de la șantierul naval Damen Mangalia urmează să își piardă locurile de muncă, iar disponibilizările vor avea loc începând chiar de luna viitoare.
banner bianca rus jpg
drumuri rele hunedoara foto daniel guta adevarul
Companii sancționate cu 1,4 milioane lei pentru trucarea unei licitații pentru reabilitarea de drumuri
Consiliul Concurenței a sancționat două companii, cu o amendă în valoare totală de 1,42 milioane de lei (peste 286.000 de euro), pentru trucarea unei licitații lansate la o primărie din județul Cluj.