Foc, apă, sancțiuni. Nimic despre viruși

Publicat în Dilema Veche nr. 850 din 23 - 29 iulie 2020
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

 Un conflict care nu mai era de foarte multă vreme în știri s-a reîncălzit la granița dintre dintre Armenia și Azerbaidjan. Cele două republici din Caucaz încă își dispută suveranitatea asupra provinciei Nagorno-Karabah și numai intervențiile vecinilor mai mari au făcut ca războiul dintre ele de la începutul anilor ʼ90  să se transforme într-o pace tensionată, cu izbucniri sporadice de violență.

De data aceasta, schimbul de focuri a fost mai serios. Au fost schimburi de artilerie, s-au folosit tancuri și drone. O particularitate a acestei întîmplări este că ea a avut loc la 300 de kilometri de Karabah de-a lungul graniței dintre cele două, în apropierea unei conducte de gaz importante pe care azerii o folosesc pentru a alimenta Turcia și alți clienți externi. Azerbaidjanul, mai bogat și cu o armată mai bine dotată, știe totuși bine că o escaladare a conflictului ar duce rapid la o implicare a Rusiei, aliată tradițională a armenilor. Guvernul de la Baku are, la rîndul său, sprijinul Turciei, care însă ezită să enerveze foarte tare Moscova. Totuși, președintele Recep Tayyip Erdogan a criticat voalat Armenia, exprimîndu-și opinia că Erevanul se angajează într-o întreprindere „peste calibrul său”. Prompt, Rusia a anunțat că va desfășura manevre militare pe propriul teritoriu în apropierea graniței cu cele două state aflate în conflict.

 Tot în Caucaz, Ramzan Kadîrov, derbedeul care conduce Cecenia, a avut parte, la rîndul său, de niște vești proaste. Împreună cu mai mulți apropiați, Kadîrov a fost pus pe o listă cu persoane împotriva cărora guvernul american a impus sancțiuni. Într-o declarație a secretarului de stat de la Washington, Mike Pompeo, decizia este explicată prin încălcările, numeroase și brutale, ale drepturilor omului săvîrșite de Kadîrov în exercitarea funcției de președinte al Ceceniei. Pompeo a încurajat și alte state să ia măsuri similare.

Răspunsul a venit destul de repede pe Telegram, o aplicație pentru mesagerie instant. Kadîrov s-a fotografiat cu cîte o pușcă în fiecare mînă în ceea ce pare a fi un depozit de arme. „Provocare acceptată. Cu cît merge mai departe, cu atît mai interesant devine”, a scris sfidător minionul lui Vladimir Putin. E puțin probabil ca, atîta vreme cît se bucură de sprijinul Moscovei, Kadîrov să sufere foarte mult de pe urma acestor sancțiuni. Liderul cecen a fost probabil mult mai afectat de decizia Instagram, rețeaua sa socială favorită, de a-i elimina contul în urmă cu ceva vreme.

 În Africa, Etiopia se apropie de finalizarea lucrărilor de construcție pentru cel mai mare baraj hidroelectric din Africa. Guvernele de la Addis Abeba așteaptă acest moment de ani de zile, sperînd că intrarea în funcțiune a instalației va pune țara pe o altă traiectorie economică decît cea pe care se zbate în prezent. Speranța etiopienilor e însă dublată și de îngrijorare. Egiptul se opune ferm umplerii uriașului bazin în absența unui acord care să garanteze un volum de apă minim în anii cu secetă. Argumentul egiptenilor e că, în astfel de perioade, barajul din amonte poate crea necazuri exploatărilor agricole și ar putea duce la raționalizarea apei care ajunge la consumatorii casnici din localitățile egiptene. La o primă vedere, îngrijorările lor par legitime. Pentru a ajunge la capacitatea optimă, barajul ar urma să înghită întreg volumul de apă care se scurge pe Nil timp de un an de zile. Însă tocmai pentru a nu afecta alimentarea statelor din aval, asta se va întîmpla pe parcursul unei perioade de șapte ani.

Potrivit experților, alimentarea cu apă a Egiptului nu este în pericol nici măcar în anii secetoși.

De la Cairo continuă însă să vină amenințări voalate care nu fac decît să întărească încăpățînarea etiopienilor. Cu atît mai mult cu cît construcția barajului e un motiv de mîndrie națională – etiopienii de rînd au cumpărat, la îndemnul guvernului, obligațiuni care au contribuit la finanțarea giganticei construcții. Chestiunea are și un iz politic intern greu de ignorat. Valabil și pentru Egipt, care primește o lovitură simbolică majoră – dominația sa milenară asupra Nilului încetează în aceste zile. Nu e ceva ce orgoliul unui dictator ca Abdel Fattah el-Sisi să poată asimila ușor.

Sandviș între cele două, Sudanul urmărește disputa cu „atenție și îngrijorare”, dar fără să aibă puterea de a interveni în vreun fel. Pe de o parte, guvernul de la Khartoum speră să beneficieze de electricitate etiopiană la prețuri mici, pe de alta se teme că un accident ar putea duce la distrugerea propriilor amenajări hidroelectrice de pe fluviu.

 Între timp, în Hong Kong, orice urmă de democrație și respect pentru opiniile cetățenilor dispare rapid sub călcîiul lui Xi Jinping. Ultimul simptom al degradării este adoptarea unei legislații privind securitatea națională care face din conceptul „o țară, două sisteme” un element al trecutului. Tîrziu, statele occidentale încep să reacționeze. Marea Britanie face pregătiri pentru a-i primi pe acei locuitori ai fostului său teritoriu care vor să se refugieze din calea dictaturii Beijingului. În paralel, un tratat de extrădare dintre cele două părți a fost suspendat, iar diplomați de la Londra au început să vorbească tot mai apăsat despre lagărele de concetrare chinezești în care sute de mii de etnici uiguri sînt forțați să treacă printr-un proces de „reeducare”. Adăugați la asta și sancțiunile tot mai ferme care au ca țintă companiile tehnologice chinezești și obțineți fotografia unui tot mai evident sfîrșit de eră în relațiile dintre Occident și China.

Teodor Tiţă este jurnalist. Îl puteţi găsi la twitter.com/jaunetom.

image png
Cum și ce se mai fură în România
Cum a fost cazul unui angajat din comerț, care vindea vinuri și care a fost condamnat nici mai mult, nici mai puțin decît la moarte.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Franța și Estul
Însă frustrarea acumulată de estici începe să se vadă din ce în ce mai clar în politica internă a acestor state.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Frica lui Putin jpeg
De unde ne vine pericolul
Da, Biblia, cu poveștile ei incomode, a speriat pe mulți slabi de înger de-a lungul secolelor.
index jpeg 5 webp
Cleopatra și o doză din istoria berii
Spre deosebire de egipteni, care iubeau această băutură alcoolică, grecii și romanii nu prea o agreau, lor le plăcea vinul (poți să-i învinovățești?).
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Decivilizare și civilizare
Consolidăm aportul nostru la decivilizare și ne plîngem, apoi, că partea civilizată a societății nu se arată încîntată că este decivilizată.
image png
Ce înseamnă să fii viu?
„Dungile sînt ușor de explicat, dar ce ne facem cu partea de cal?”.
„Cu bule“ jpeg
Bobul, la modă
Bobul din domeniul coafurii feminine merită să intre în dicționare, alături de omonimele sale mai vechi și mai noi.
HCorches prel jpg
Banii, această chestiune măruntă
Dacă vrem sănătate și calitate, de aici trebuie să începem. De la bani, această chestiune măruntă.
IMG 8779 jpeg
p 7 WC jpg
Dacă Trump revine
Judecînd după comportamentul lui ca fost președinte, Trump nu s-a schimbat deloc.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Lifturi
Săptămîna trecută scriam despre incredibilul furnicar newyorkez.
O mare invenție – contractul social jpeg
Se poate trăi și sub dictatură?
Fără această probă, argumentele celor care apără Justiția și judecătorii își pierd credibilitatea.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Resemnare
Turcia e doar încă un teren de luptă dintr-un război care se poartă intens de-a lungul și de-a latul lumii.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Un „dezavantaj” avantajos
Pe scurt: nu sîntem de acord ca, dacă 25 de parteneri ne vor în Schengen și doi nu, dreptatea să fie de partea celor doi.
Frica lui Putin jpeg
Non scholae...
Cîți nu scriu cu duiumul postări agramate și totuși se fac înțeleși, dovadă că primesc like-uri și au și urmăritori din belșug.
index jpeg 5 webp
James Bond și fabrica de ciocolată a lui Charlie
Oricum, ce altceva este un spion la scara istoriei, dacă nu un copil mare care știe cum să (se) joace, nu-i așa?
A F portait Tulane 23 1 jpeg
Pierdut respect. Găsitorului, recompensă!
Ce a produs această schimbare din ce în ce mai accelerată în ultimii zece, douăzeci de ani?
„Cu bule“ jpeg
Curriculum vitae
În perioada comunistă, formula latinească s-a folosit mai puțin.
HCorches prel jpg
Undercover agent
Redați-le profesorilor demnitatea.
p 7 WC jpg
Alunecînd treptat spre distopie
Legea IA europeană, care urmează să fie finalizată în cursul acestui an, interzice explicit utilizarea datelor generate de utilizatori în scopul „clasificării sociale”.
Comunismul se aplică din nou jpeg
După 30 de ani
Mai sînt destui care cred că americanii nu au fost pe Lună, că totul ar fi fost o mare păcăleală, o făcătură de Hollywood.
index jpeg webp
Sindromul „greaua moștenire”
În cele mai multe cazuri, însă, politicienii se străduiesc să arate că ei sînt inițiatorii proiectelor
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Cadavre și steaguri
De fapt, avem de-a face cu o tactică de evaziune.

Adevarul.ro

image
Alimentul banal care face minuni în grădină. Soluția nu poluează, vă scapă de insecte și este foarte ieftină
Otetul alb are multiple întrebuințări. Pe lângă utilizarea în bucătărie, cu ajutorul acestuia se pot curăța și lustrui diverse obiecte, sau poate fi folosit ca erbicid în grădină. Mai mult decât atât, nu poluează mediul înconjurător și nu are efecte negative asupra organismului uman.
image
Turistă dezgustată de ce a văzut pe o celebră insulă celebră din Grecia: „Te simți ca în lumea a treia” VIDEO
Turista a povestit pe TikTok experiența sa în timpul vacanței pe care a petrecut-o în insula Corfu, una dintre cele mai mari din Grecia.
image
Supervulcanii, bomba cu ceas a planetei. O erupție uriașă poate arunca omenirea în Evul Mediu sau să-i provoace extincția
Catastrofele naturale nu au ocolit Terra și au provocat mai multe extincții de-a lungul a sute de mii și milioane de ani. Vlad Manea, doctor în științele pământului cu studii postdoctorale la Caltech, Laboratorul de seismologie, explică, într-un interviu pentru „Adevărul”, unde poate duce o erupție.

HIstoria.ro

image
Kosovo și reflectarea războaielor din această provincie în media.
Kosovo, o provincie din partea de sud a Serbiei, astăzi recunoscută doar de câteva state ca o țară de sine-stătătoare, se află de câteva decenii în prim-planul mass-mediei și constituie un subiect de interes, în principal datorită istoriei sale politice turbulente și a conflictelor care au degenera
image
Sosirea voluntarilor ardeleni la Iași (7 iunie 1917)
După eşecul campaniei din 1916, guvernul român şi Marele Stat Major, la începutul anului 1917, au început să pregătească pe teritoriul restrâns al Regatului, o amplă acţiune de refacere şi înzestrare modernă a unităţilor decimate în luptele din anul precedent.
image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit