Flori, fete, filme sau băieţi

Publicat în Dilema Veche nr. 455 din 1-7 noiembrie 2012
Flori, fete, filme sau băieţi jpeg

Încerc să pricep care este rostul pe lume al subvenţiei europene. Eu aşa ştiu: atunci cînd primăria anunţă că subvenţionează gigacaloria, lucrurile sînt clare – de la bugetul local se dau nişte sume care trebuie să acopere o parte a costurilor, astfel încît pensionarii să îşi permită încălzirea casei. Subvenţionată fiind, gigacaloria devine mai ieftină. Atunci cînd statul anunţă o listă de medicamente compensate, e cam la fel: bugetul acoperă o parte a preţului de vînzare la raft, astfel încît tratamentele să coste cît mai puţin posibil. Cetăţenii nevoiaşi au parte de medicamente ceva mai ieftine. Sau: primăria acoperă o parte a cheltuielilor regiei de transport public, astfel încît mai mulţi cetăţeni aleg să meargă cu metroul sau tramvaiul, întru confortul general al urbei. Ăsta ar fi principiul: subvenţia înseamnă preţ de vînzare mai mic, cu ajutorul banului public. Ei bine, nu şi la Uniune.

Încep din agricultură, vin apoi şi la cultură. Carevasăzică, subvenţia la hectar. Ştim: Uniunea dă nişte bănuţi fiecărui proprietar de teren, indiferent dacă lanul este cultivat sau nu. Aşadar, fermierul (mai corect spus, proprietarul) capătă nişte bani, fie că produce mîncare, fie că are grijă de o frumoasă pîrloagă. Consecinţa este că Uniunea are în prezent aproximativ 30 (treizeci) de milioane de hectare nelucrate. Urmarea firească este preţul mai mare al mîncării pe rafturile supermarketurilor europene. Evident, există un cîştigător: fermierul. Pe scurt, politica agricolă comună este o politică a preţurilor înalte. Iată cum subvenţia respectivă duce preţurile în sus, nu în jos. Argumentul este menţinerea în activitate a unor ferme de dimensiuni medii (mai degrabă mici pentru standardele globale de productivitate), în scopul păstrării diversităţii culinare, a calităţii produselor alimentare şi a unei moşteniri culturale unice a spaţiului european.

Numai pentru cultură este programul MEDIA. El este unul dintre cele mai degrabă mici. Pentru exerciţiul bugetar 2014-2020, vorbim despre 1,8 miliarde de euro. Spre comparaţie, BBC-ul are un buget de cam 6 miliarde anual. MEDIA (şi succesorul lui, Europa Creativă) îşi propune să susţină domeniile creaţiei audiovizuale: producţia de film documentar sau de ficţiune, distribuţia, marketingul filmelor, trainingul de specialitate. Multe documentare româneşti (unele, remarcabile) au fost parţial finanţate de MEDIA. Uniunea dă ceva bani pentru ca nişte produse relativ greu vandabile, fără o soartă comercială clară, dar de calitate artistică bună şi foarte bună, să poată ajunge la public. Ceea ce sună bine pentru public, dar nu foarte bine pentru economişti.

Numai că fie-mea, de curînd, a fost sedusă de serialul de animaţie numit Căţeluşii din Pocketville. Finanţat şi el de programul MEDIA. Un serial drăguţ, cam roz-bonbon pentru gustul meu, dar plin de mesaje pozitive, desenat cu grijă, cu un scenariu atent gîndit. În prima fază, m-am bucurat. Bani europeni bine folosiţi. Bucuria a durat pînă am ajuns la supermarket şi am văzut cît costă doi căţeluşi din plastic, reprezentînd eroii serialului. 50 de lei pentru doi piticuţi cît degetul, fără nici un chichirez. Singura lor calitate este că reprezintă personaje din amintitul serial. Îmi este foarte clar că marja de profit a firmei italieneşti Mondo TV (repet, receptor al unei subvenţii din bani publici) este considerabilă. Mai ceva ca a concurenţilor de la Disney.

În concluzie, am următoarea nedumerire: fondul MEDIA (sau oricare altă finanţare europeană) ar trebui orientat mai degrabă spre produse de calitate mare, cu destin comercial incert, întru susţinerea unor standarde de calitate (cam ca în cazul agriculturii cu „specific“) sau spre filme sustenabile financiar, de largă audienţă, aducătoare de profit? În acest ultim caz, de ce ar ajuta banul public un spor de profit unor proiecte care ar putea fi, în ultimă instanţă, perfect „bancabile“? În plus, succesul de casă asigurat (şi) de asistenţa într-ale marketingului, finanţată de Uniune, îmi aduce la raft produsele asociate, la preţuri umflate înfiorător. Ceea ce sună foarte bine pentru economişti, dar nu prea bine pentru public.

Iaca, la dilema asta n-am răspuns. Nici Uniunea nu cred că are.

Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea Europeană la TVR.

Foto: A. Manolescu

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

pensie jpg
Unii pensiori se vor putea bucura de o creștere a veniturilor. Despre cine este vorba
În această săptămână, unele categorii de pensionari se vor bucura de o creștere de venituri. Suma de bani va fi decisă de CCR într-o ședintă care va avea loc. Însă unele probleme s-ar putea să apară. Iată despre ce ar putea fi vorba.
Si a plombat singur gropile de pe stradă FOto Opinia Timișoarei jpg
Un bărbat din Timiș a plombat singur gropile de pe strada pe care locuiește. „Era să mă duc în șanț… Și atunci, am pus acolo asfalt”
Un bărbat din orașul Ciacova, județul Timiș, săturat de gropile de pe strada sa, s-a apucat să-și repare drumul. A astupat singur craterele de pe strada de pământ care a fost ignorată de primărie.
sua china biden xi jinping
China vrea relații mai bune cu SUA. Musk s-a întâlnit cu vicepreședintele chinez înainte de învestirea lui Trump
Oficialii chinezi speră să evită o repetare a războiului comercial cu SUA, care a creat o prăpastie între superputerile economice în timpului primului mandat al lui Donald Trump la Casa Albă.
maxresdefault jpg
Joseph Cinque, povestea africanului care a condus Revolta de pe La Amistad, ajuns subiect de film
Joseph Cinque a fost un fermier și comerciant african de etnie mende, ce a devenit sclav al negustorilor de sclavi spanioli de pe vasul La Amistad, revoltându-se cu succes împotriva acestora, a ajuns din greșeală în S.U.A,
pensie jpg
Cât va fi pensia minimă în anul 2025. Seniorii cu venituri mari vor suporta o impozitare de 10%
În 2025, aproximativ 5 milioane de pensionari vor beneficia de o majorare semnificativă a pensiilor, cu o creștere de 12% în valoarea acestora.
megahn si harry jpg
Adevăr sau strategie de marketing? Meghan Markle, ia în calcul lansarea unei cărți post-divorț de Prințul Harry
Meghan Markle și echipa sa cochetează cu ideea unei cărți despre un eventual divorț de prințul Harry, conform unui articol Vanity Fair. Află detalii despre zvonuri, proiectele lor eșuate și reacțiile din Montecito.
romania sat istock jpg
Unicul sat din România cu propriul imn. Care este momentul special în care localnicii intonează cântecul solemn, creat de un consătean
În județul Botoșani, în satul Cucorăni, din comuna Mihai Eminescu, localnicii au imnul lor. Se numeşte Imnul Cucorănenilor şi a fost compus în perioada interbelică. Se cântă şi astăzi în şcoala din localitate la fiecare eveniment important al cătunului.
image png
Povestea românului care a căutat libertatea dincolo de apele Dunării: „Am vrut libertate. Și am avut de pătimit. Bătăile de la grăniceri nu le pot uita“
În anii '80, când regimul comunist strângea în brațele sale toate speranțele și dorințele de libertate ale românilor, Dunărea devenea nu doar un râu, ci și o linie de demarcație între visurile neîmplinite și lumea în care speranțele aveau un loc.
papa francisc gettyimages jpg
Papa Francisc condamnă planul lui Trump privind expulzarea imigranţilor: „Ar fi o calamitate”
Papa Francisc a declarat că planul promis de preşedintele ales al Statelor Unite, Donald Trump, privind expulzarea pe scară largă a migranţilor fără documente legale, ar fi "o calamitate".