Flautul neobrăzat

Publicat în Dilema Veche nr. 897 din 17 – 23 iunie 2021
Nu eşti de acord? Eşti prost  Sau primitiv jpeg

E foarte posibil ca în adîncurile ființei noastre, acolo unde sînt depozitate cuvintele întemeietoare „Noi sîntem români, noi sîntem aici pe veci stăpîni!”, să se producă o reacție în lanț care ne împinge să simțim nevoia fierbinte de a urla.

Să se știe că sîntem stăpîni. Să fie clar de la bun început pentru toată lumea. Urli din rărunchi? Ești stăpîn, nene. Da, stimați vigilenți cu spirit critic descătușat, gata să sancționați vehement păcatul atît de ispititor al excepționalismului. Mai sînt și alții care urlă, pe la ei pe-acasă, prin țările lor. Dar e ca și cînd ai spune: „Hai să nu ne mai tratăm de hepatită, să nu-i mai dăm așa de mare importanță. Că există, slavă Domnului, și pe la alții. Nu sîntem noi singurul popor de pe lumea asta care face hepatită”.

Urlăm de dimineață pînă seara. Cînd vreunul dintre ai noștri vorbește mai susurat, îl întrebăm imediat dacă se simte bine. Dacă nu e bolnav. La fel și dacă slăbește. Primul pachet de comunicare cu un cunoscut care a pierdut în greutate e alcătuit dintr-o constatare ușor îngrijorată și-o întrebare din care ai senzația că ți s-a pus deja un diagnostic grav: „Vaaai, măi, da’ ce-ai slăbit! Așa ai vrut tu sau...?!”. Copiii noștri învață să urle, aidoma puilor de pasăre care deprind zborul. Nu considerăm că sînt sănătoși și plini de vlagă dacă nu urlă aidoma părinților. Așa înțelegem noi că trebuie să arate, să sune un act sănătos de comunicare. Așa ești în toate puterile și te bucuri de viață. Urlînd. Ieșind în fața blocului și răcnind ca de pe-un deal pe altul. Numai în felul ăsta se poate împlini bucuria locuirii unui spațiu în care mai trăiesc și alții. Strigînd. Făcîndu-i părtași la exuberanța ta pe toți nefericiții din jur. Pe toți triștii și deprimații, pe toți obosiții și extenuații care nu înțeleg că asta e cheia fericirii. Să urli din rărunchi, exprimînd prin toți porii și prin mobilizarea tuturor alveolelor pulmonare, că faci parte dintr-o familie fericită, plină de viață. Așa ocupi tot spațiul din jur, orice ungher pe care-l zărești, obligîndu-i pe toți ceilalți la fericire. La fericirea ta.

Fiind român, prin urmare și pe veci stăpîn, ai o filozofie a locuirii care-ți spune că poți să faci la tine acasă absolut tot ce vrei. Poți să răcnești, să trîntești obiecte, să intervii în spațiul pe care-l ai în proprietate, făcînd „ceva frumos, deosebit”, și, desigur, să dai găuri în pereți, la orice oră, cu ajutorul obiectului care-ți definește cel mai bine etosul național. Bormașina. Fiind pe veci aici stăpîn, nu intră în calcul nici cel mai mic gînd referitor la faptul că trăiești într-un spațiu în care mai viețuiesc și alte ființe. Treaba lor. Nu vor să-și asume în mod serios rolurile de stăpîni? Nu-i nimic, preiei tu inițiativa și le-arăți cum se face. Umpli tot spațiul cu prezența ta. Dar ești plin și de conștiința faptului că dai un exemplu strălucit, pe care tu însuți îl contempli. Ești spectatorul entuziast al propriei reprezentații în care nu joci, ci trăiești din plin marele rol de compoziție al românului citadin, stăpîn la el în țară și la el acasă. Așa că strigăm pe oriunde ne-ai prinde. La bloc, pe scenele teatrelor patriei, pe străzi, în mijloacele de transport în comun, pe holurile spitalelor (vai, cît de frumos se strigă în spitalele noastre!), la televizor, în fața elevilor, în instituțiile publice, pe terasele restaurantelor, în hoteluri, prin alte țări pe unde ne ducem, totul e un strigăt prin care încercăm să anunțăm Lumea că existăm. Că sîntem români. Și că sîntem aici pe veci stăpîni.

În vacarmul ăsta, ai zice că apariția prin vecini a unui flaut ar putea fi o binecuvîntare. Ei bine, cine crede așa ceva să poftească să și-l ia acasă, unde e pe veci stăpîn. Să și-l ducă acolo, să vadă cum e să asculți ore întregi de arpegii, că vrei, că nu vrei, și cum e să te „bucuri” de a avea în preajmă un compatriot care cîntă la un instrument muzical de o asemenea finețe. Dacă ai de lucru acasă, nu te văd bine. Îți dau cel mult o săptămînă pînă cînd devii umbra celui care erai. Să ne imaginăm un scenariu. De fapt, nu ni-l imaginăm. E o relatare a unei situații reale. La parterul blocului se renovează (din nou!) un spațiu comercial. Flexuri, ciocane, bormașini, tot tacîmul. În jur, vecini care urlă, trîntesc uși și obiecte, mai găsesc și ei de bătut niște cuie, de dat niște găuri, cîini care latră, fiecare în legea lui, uneori pînă tîrziu, în noapte. Nu există ore de respectare a liniștii sau alte anacronisme de-astea. Doar sîntem stăpîni, nu?! Ca-ntr-o lume creată de un autor suprarealist, în debandada asta își face loc, uneori, și-un flaut. Nu contează că e sîmbătă sau duminică. Domnul/doamna repetă. De auzit, se aude ca și cînd ar fi lîngă tine. Blocurile noastre de stăpîni sînt niște superbe cutii de rezonanță. Deși n-ai fi crezut, un flaut care execută aceleași arpegii vreme de trei ore îți poate tăia prin cap aceleași felii adînci pe care ți le face un ditamai flexul.

În mod paradoxal, flautul, pe care oricine l-ar asocia cu finețea, cu delicatețea, se poate comporta ca un ciocan care-ți bate-n moalele capului ore în șir. În timp ce domnul sau doamna exersează, fără să-și facă cea mai vagă problemă, duminica după-amiaza, pe la 15-16, tu îmbătrînești accelerat și-ți vine să-l ajuți pe muzician cu un pic de percuție, dîndu-te cu capul de pereți. Neștiința noastră de a ne locui orașele a devenit o formă de ignoranță obraznică, o prăpastie pe care o umplem cu vacarm și cu un anumit fel de isterie. E foarte trist să povestești așa ceva. Dar, după trei ore de ascultat primele acorduri din sublimul Preludiu la „După-amiaza unui faun”, îți vine să te duci la Spitalul Clinic de Psihiatrie „Dr. Alexandru Obregia“, ca la o ambasadă a unei țări civilizate, unde să ceri, politicos, azil politic.

Cătălin Ștefănescu este realizatorul emisiunii Garantat 100% la TVR 1.

index jpeg webp
Sindromul „greaua moștenire”
În cele mai multe cazuri, însă, politicienii se străduiesc să arate că ei sînt inițiatorii proiectelor
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Cadavre și steaguri
De fapt, avem de-a face cu o tactică de evaziune.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Despre vorbitul în public
O cauză frecventă a derapajului oratoric este confuzia, mai mult sau mai puţin conştientă, a genurilor.
Frica lui Putin jpeg
Oglinda
El privi în oglindă și, firește, se văzu pe sine însuși.
index jpeg 5 webp
Republica Turcia de o sută de ani
În rîndul turcilor s-a conturat o nouă filozofie, chiar ideologie: kemalismul. Mustafa Kemal Atatürk a schimbat mentalități.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
„Cu bule“ jpeg
Fotbal și futbol
Să fi fost mai curînd (cum s-a mai presupus) o manifestare de pudibonderie comparabilă cu cele produse de alte obsesii românești mai vechi și mai noi, precum teama de cacofonii?
HCorches prel jpg
Este multă tristețe în sufletul lor
Și totuși, cînd intră la ore, încearcă să aibă zîmbet pe buze. Și totuși, cînd ies de la ore, adesea au zîmbet pe buze.
IMG 8779 jpeg
p 7 WC jpg
O lume a reluărilor nedorite
Inteligența Artificială e, în cele din urmă, un instrument, care poate fi folosit în scopuri bune
Comunismul se aplică din nou jpeg
Crimă și pedeapsă
După eliberare, Bogdan Stașinski a fost preluat probabil de serviciile secrete occidentale și nu se mai știe nimic clar despre el.
O mare invenție – contractul social jpeg
Ce fel de magistrați?
Rostul profund al întregului sistem judiciar constă în realizarea și menținerea armoniei sociale.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Discuția despre extremism
Nu, interzicerea unui partid nu e soluția. Pentru incidente specifice există Codul Penal. Pentru tot restul e vorba de bun-simț.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce știu și ce pot economiștii (O întrebare pe care mi-am pus-o prin 2008 și la care încă aștept răspuns...)
Ne lăsăm sau nu ne lăsăm pe mîna „experţilor”? N-avem de ales. Ne lăsăm. Dar pe mîna căruia dintre ei?
Frica lui Putin jpeg
La ce e bună literatura
După ce, săptămîni, luni, ani, ai citit o sumedenie de cărţi și de autori, ba chiar o bibliotecă întreagă, încă nu ți s-a aprins becul?
index jpeg 5 webp
Bujorul, zeii greci și familia de’ Medici
Ce ar fi crezut doamna de’ Medici despre asta oare?
A F portait Tulane 23 1 jpeg
Limba lui Dalai Lama. Ce nu-i șade lui bine?
Te împărtășești, bine, nu, nu. Cînd am încercat să le explic grecilor cum e cu „paștile” la români, s-au… crucit!
„Cu bule“ jpeg
A fi paletă
E posibil ca de la asemenea metafore glumețe să se fi extins folosirea lui paletă, atît cu sensul mai general „prost”.
HCorches prel jpg
Premii sau condamnări la tristețe?
Pare că și-ar putea lua zborul în orice clipă, că s-ar putea înălța de la pămînt, așa firavă cum e și plină de emoție.
IMG 8779 jpeg
p 7 White Cube WC jpg
A lua în serios trauma colonialistă a Europei de Est
Cînd e vorba de a construi un asemenea domeniu anti-imperialist, Vestul european are multe de învățat de la Est.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Profesori de neuitat din liceu
Astăzi nu găsesc răspuns la întrebarea dacă, dintre mulții profesori pe care i-am tot avut, o fi fost vreunul mai bun decît el.
image png
Cum peticim ruptura stat-privat
Mai mult, creșterea salariilor în sectorul public din ultimii ani a creat o concurență neloială cu mediul economic.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Te poți desprinde de tehnologie? (2)
Ne putem despărți de tehnologie? Nu. Dar tehnologia ne poate despărți de oameni. Sau măcar încearcă.

Adevarul.ro

image
Carla’s Dreams, criticat dur: „Răutăcios, antipatic, poate lipsit de educație, puțin fals și dezamăgitor”
Realizatorul a fost invitatul emisiunii realizate de Cătălin Măruță în cadrul căreia a acceptat să participe la rubrica „Spui tot sau îți ia gura foc?”.
image
Român păcălit în Turcia cu implanturi de păr. Țeapa este de mii de euro. „Ce scrie pe factură?“
Pățania unui român care s-a dus în Turcia să facă implant de păr a fost povestită pe Facebook de o rudă. Omul a fost înșelat cu mii de euro și acum nu mai știe cum să-și recupereze banii.
image
Boala neurologică rară de care suferă Celine Dion, explicată de un medic. „Transformă oamenii în statui”
Celine Dion a anunțat că și-a anulat actualul turneu mondial din cauza problemelor de sănătate pe care le are. Cântăreața celebră a anunțat la sfârșitul anului trecut că suferă de sindromul „Stiff Person Syndrome”, anulând astfel câteva date din turneul din Las Vegas.

HIstoria.ro

image
Autoportretul lui Vincent van Gogh: strategie de autovalidare?
Vincent van Gogh ajunge la artă târziu, la 28 de ani, după ce eșuase pe calea teologiei și a misionarismului și se consumase în istovitoare crize identitare.
image
„Dubletul seismic“ din mai 1990 - Ultimele cutremure majore care au afectat România în secolul XX
Pe 30 și 31 mai 1990, la doar câteva zile după primele alegeri libere (20 mai 1990), în România s-au produs alte două cutremure puternice. Fenomenul de la sfârșitul lunii mai a anului 1990 este cunoscut sub numele de „dublet seismic”.
image
De ce nu mai merg oamenii azi pe Lună? De ce în 1969 s-a putut și azi nu
În istoria omenirii, doar 24 de oameni au călătorit spre Lună, cu toţii fiind astronauţi în cadrul programului Apollo. Jumătate dintre ei au călcat pe suprafaţa singurului satelit natural al Pământului. Eugene Cernan şi Harrison Schmitt au fost ultimele persoane care au intrat în acest club select. Sunt mai bine de 40 de ani de când un pământean a păşit pe un alt corp ceresc decât Pământul. În ciuda proiectelor fantastice şi a progresului tehnologic înregistrat în ultimele patru decenii, oamenii