Fișa mea de partid

Publicat în Dilema Veche nr. 397 din 22-28 septembrie 2011
Erasmus Doi jpeg

Eu nu am fost membru PCR datorită/din cauza lui Petre Roman. El mi-a dat un 5 la laboratorul de Fluide, asta mi-a stricat media şi nu m-au mai primit. Omul nu a avut nici o vină, chiulisem tot semestrul, din binecuvîntate pricini, adică eram în brigada artistică a facultăţii. În plus, jucam şi bridge cam opt ore pe zi. Clubul de jazz din subsolul TCM-ului era şi el o preocupare constantă. Cu aşa program plin, cînd să mai ajungi la laboratorul de Fluide? Trebuia să intru în examen şi nu se putea decît dacă îmi recuperam laboratoarele. Asta am şi făcut, le-am bifat pe toate în ajun, numai că domnul Roman mi-a dat un minimal (şi firesc) 5. La examen am luat 7 pentru că profesorul a făcut media cu nota de la laborator. Adio medie, adio PCR. Sincer, la momentul acela am fost cam frustrat, deoarece ştiam că, de îndată ce voi ajunge în producţie, există o cotă de 20 de muncitori la un inginer şi că amînarea intrării în Partid îmi va complica drumul în carieră. 

Şi trecu vremea. Acum m-aş descrie în felul următor: sînt un cetăţean de vîrstă medie, aparţinînd clasei mijlocii, am o profesie liberală, lucrez într-o instituţie publică, sînt creştin, nu aparţin nici unei minorităţi (ceea ce mă include într-o altă minoritate) şi am, în general, vederi conservatoare. Altfel spus, citesc cu enormă plăcere The Economist şi mă amuză teribil snobul român de orice vîrstă care este vrăjit de Le Monde Diplo. Aş fi, carevasăzică, de dreapta. Ar trebui să votez PDL-ul sau PNL-ul. Dar nu pot. Cum să votez un partid care, deşi este în Marea Familie Populară Europeană, compusă din creştin-democraţi de varii nuanţe, propune ba susţinerea căsătoriei homosexualilor (Cristian Preda, în campania electorală pentru Parlamentul European), ba eliminarea disciplinei Religie din programa şcolară (acelaşi, după aceeaşi campanie electorală)? Spre a-mi provoca o şi mai mare confuzie ideologică, toate europarlamentarele românce din Marea Familie Socialistă Europeană (PSD-istele de toate vîrstele) ţin post înainte de Crăciun şi de Paşte. În plus, tot stînga asta românească, acum condusă de iute-purtătorul de tricou cu Che Guevara (e drept, în tinereţe), socoate că eliminarea menţiunii rădăcinilor creştine ale Europei cînd cu Tratatul Constituţional a fost o greşeală. În plus (de voie, de nevoie), Ion Iliescu era la biserică tot cam atît de des pe cît este Traian Băsescu la vreo agapă (privată sau la restaurant).

Aş vota eu cu PNL-ul, dar nu prea pot pentru că acum formează polul de centru-stînga. În principiu, dacă polul lor cîştigă, asta ar însemna impozite mai mari şi asta nu-mi convine în calitatea mea de middle class cu profesie liberală. E drept că partenerul lor, adică PSD-ul (Adrian Năstase, de dragul exactităţii), a avut prima iniţiativă a unei cote unice de impozitare, ceea ce nu l-a făcut prea popular în ochii lui Ion Iliescu. Pînă la urmă, nici dinspre impozite nu mi se arată în ce partid să mă înscriu. Să nu uit, mai am un mic motiv personal-profesional care mă împiedică să votez cu liberalii: de cîte ori au numit cîte un şef la TVR, a fost o catastrofă. Au mînă proastă în politica de cadre. În rest, avînd în vedere că sînt mai degrabă pro decît contra exploatării de la Roşia Montană (în primul rînd pentru că mă irită stupizenia militantă a argumentaţiei ecologiste româneşti contemporane), că sînt şi eu de părere că România are mult prea mulţi atîrnători la bugetul de asigurări sociale, că nu văd nici o nenorocire în comasarea a 40 de judeţe în 8 regiuni (idee mai veche, aparţinînd administraţiei Năstase în perioada negocierilor de aderare), ar trebui să votez cu PDL-ul. Mda, dar ce mă fac cu creşterea TVA-ului, că aia nu a fost politică de dreapta? 

În plus, ştiind de la Mircea Dinescu faptul că Dumnezeu i-a împărţit pe ticăloşi (dar şi pe competenţi) în mod egal pe la toate partidele, am măcar o certitudine. În calitatea mea de „middle aged“ – „middle class“ conservator, nu voi vota niciodată pe unul care se lasă filmat bînd cîteva şpriţuri şi apoi urcîndu-se la volan. Voi vota, probabil, tot cu Uniunea Armenilor, cum fac de 16 ani.

Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea Europeană la TVR.

Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Cultura de Internet (o însemnare – încă îndreptățită, cred – din 2008)
Atîta doar: cînd eşti în faza de învăţare, nu se cade să adopţi, ţanţoş, postura învăţătorului. Mai ai încă de butonat…
Frica lui Putin jpeg
Determinism geografic și decizie morală
Probabil, totuși, că determinismul geografic joacă un anume rol în judecățile noastre politice, sociale, culturale, dar, ca orice determinism, are limite. Iar cînd încercăm să vedem dincolo de ele, nu putem ignora o decizie morală, adică libertatea.
AFumurescu prel jpg
Națiuni (ne)rușinate
Practic, constat tot mai des că există atît oameni, cît și națiuni ce par complet străine conceptului de rușine.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Italian. Responsabil
Italia nu va fi locul în care suveranismul și izolaționismul s-au dus să moară. Însă, cel puțin pentru o vreme, cele două vor lăsa loc unui foarte necesar pragmatism.
O mare invenție – contractul social jpeg
RT France v. Consiliul Uniunii Europene
Apoi, această funcționare eficientă nu a sacrificat nici unul dintre principiile procesului echitabil. RT France a avut acces la Justiție, s-a bucurat de dreptul la apărare și de o analiză independentă și imparțială a motivelor și argumentelor prezentate.
tumblr o4cyqcAhRy1sdzmuoo6 1280 jpg
Mașina de scăldat
Așa că pe la jumătatea secolului al XVIII-lea a fost inventată mașina de scăldat; o gravură păstrată într-o bibliotecă britanică din regiunea Yorkshire, datată cu anul 1736, ar fi prima imagine care surprinde niște oameni înotînd cu ajutorul mașinii de scăldat.
Iconofobie jpeg
O maladie necruțătoare
Egoismul (aproape că îmi vine să-i spun egotism și în română) reprezintă mult mai mult decît ne transmit dicționarele explicative. Constituie o maladie a spiritului, care te alienează sui generis, te îmbolnăvește de „tine însuți”.
„Cu bule“ jpeg
De dulce
Echivalența parțială dintre dulce și bun devine echivalență totală în anumite construcții, de exemplu în sintagma frați dulci(sau buni), adică frați avînd ambii părinți în comun, în opoziție cu frații vitregi.
HCorches prel jpg
O moarte care nu dovedește nimic
Ce legătură au toate astea cu rubrica de educație, cu statutul de prof, viața mea? Exilarea lui Ovidiu și atentatul asupra lui Rushdie sînt pledoarii pentru nevoia de a păstra în școală literatura pe primul loc – și subliniez, pe primul – ca importanță!
Un sport la Răsărit jpeg
David Popovici e om?
Cu cît rezultatele sînt mai mari şi mai departe de imaginaţia noastră apare umbra trişatului. Aşa şi cu David. Nu poate fi adevărat, susţin nu puţini. E ceva în neregulă. De unde a apărut?
Comunismul se aplică din nou jpeg
După 30 de ani
Hai, noi să trăim, că se pare că vom fi ultima generație de oameni înțelepți de pe lumea asta. După noi vin sociopații ăia care nu mai știu să vorbească între ei. Nu știu decît să stea cu ochii în telefon. Mă îngrozește treaba asta, zău.
640px Castle Kruja Albania 2004 07 08 jpg
Tirana și strănutul albanez – despre călătoria mea în Albania (I) –
Dimineața începe doar atunci cînd locuitorii orașului se întîlnesc pe la terase ca să-și bea cafeaua, însoțită mereu de un pahar de apă rece din partea casei, cafeaua nu se bea niciodată acasă.
15893136202 0a2c4f1f4b c jpg
Nici o asemănare între Comisia Europeană și regimul Ceaușescu
Contextul actual face ca, după 30 de ani, românii, alături de ceilalți europeni, de această dată, să se afle în situația în care să suporte o serie de restricții de consum nepopulare și dificile care le vor afecta nivelul de trai.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
À la guerre...
Campania declanșată împotriva Amnesty International este în cel mai bun caz ineficientă, în cel mai rău – dăunătoare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce știi să faci?
Spiritul ciocoismului renaşte (supravieţuieşte) viguros pe scena noastră politică şi are la bază aceeaşi congenitală inaptitudine a noilor ciocoi pentru orice meserie determinată.
Frica lui Putin jpeg
Cele șapte zile ale miracolului
Miracolele sînt prin definiție nu numai încăpățînate, ci și cad nepoftite peste gazde.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Deșteptul proștilor
Mediul cel mai propice pentru a observa legătura fascinantă dintre prost și deșteptul lui și, în consecință, mediul de viață cel mai propice pentru deșteptul proștilor este Facebook.
04 Lord and Lady Somers + Prince Michael on Eastnor Castle Terrace  1937  jpg
Istoria în turneu
Istoria este vie. Și continuă. Trebuie doar să știi să surprinzi cadrele potrivite.
Iconofobie jpeg
Ego-disecții
Ce își cunoaște omul mai bine decît proprietatea, posesiunea (simbolică sau materială) cu care generează, gradual, raporturi de consubstanțialitate?
„Cu bule“ jpeg
Ciao, ciau, ceau
Probabil că la răspîndirea formulei de salut au contribuit, în anii de după al Doilea Război Mondial, muzica și filmele.
HCorches prel jpg
Orice sat are nevoie de bătrînii săi înțelepți
Cum să-i fidelizăm și să le oferim bucuria de a mai dărui din ceea ce au acumulat o viață?
p 7 Sediul Bancii Centrale Europene WC jpg
Sfîrșitul „mesei gratuite” în Uniunea Europeană
Pînă nu demult, Banca Centrală Europeană (BCE) putea să arunce realmente cu bani, pentru gestionarea problemelor din zona euro.
Un sport la Răsărit jpeg
Fotbalul nostru trece printr-o secetă sau, dimpotrivă, băltește?
Fotbalul nostru e ca un trenuleţ electric de jucărie. Arată bine, se mişcă bine şi reproduce destul de bine realitatea.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Summit NATO la Telega
Mergînd într-o zi la unele dintre aceste băi din Telega, la Șoimu, cu toată istoria asta în cap, nu mică mi-a fost mirarea să întîlnesc niște personaje interesante.

Adevarul.ro

image
Preţurile petrolului continuă să crească. La cât ar putea ajunge până la sfârşitul anului şi cu cât au scăzut stocurile
Preţurile petrolului au crescut joi cu aproximativ 4%, deoarece datele solide privind consumul de combustibil din SUA şi aşteptările de scădere a livrărilor ruseşti au compensat temerile că încetinirea creşterii economice ar putea submina cererea, transmite Reuters.
image
NBC News: Rusia i-ar fi instruit pe angajaţii centralei nucleare Zaporojie să nu meargă la serviciu vineri, pe fondul îngrijorărilor cu privire la un incident planificat
Rusia i-ar fi instruit pe angajaţii centralei nucleare Zaporojie să nu se prezinte vineri la lucru, au confirmat în exclusivitate serviciile secrete militare ucrainene pentru NBC News.
image
De ce folosesc românii voucherele sociale pentru alcool şi ţigări. Ce spun sociologii şi psihologii
Ministrul Proiectelor Europene a anunţat că voucherele sociale blocate pentru că beneficiarii au cumpărat cu ele tutun şi alcool vor rămâne aşa până la următoarea tranşă de bani pe care statul o va livra. Experţii atrag însă atenţia că din coşul de c...

HIstoria.ro

image
Prea multe crize pentru o singură planetă
Luna în care vin scadenţele nu e niciodată plăcută, dar, când toate notele de plată se strâng în aceeași zi, ea este greu de depășit. Și ziua aceea pare să fi sosit, la nivel mondial.
image
Una dintre cele mai mari bătălii de tancuri din istorie, în Historia de august
Născut în vara anului 1943, mitul despre bătălia de la Prohorovka a rezistat timp de mai multe decenii, deoarece sovieticii au avut toate motivele să preamărească și să se laude cu victoriile obţinute.
image
Cum a ajuns Vlad Țepeș ostatic la Înalta Poartă
Pacea semnată în 1444 între unguri și turci îl prevedea și pe Vlad al II-lea Dracul.