Ficţiuni politice de vară (4): COVID, sau cînd omul devine un mutant

Publicat în Dilema Veche nr. 855 din 27 august - 2 septembrie 2020
Lichidarea doctrinei europene de deschidere treptată spre Iran jpeg

Organizaţia Mondială a Sănătăţii îşi dădu avizul definitiv în 2040: omul a devenit un mutant. Epidemia de coronavirus izbucnită în 2020 nu fusese decît prima fază a unei mutaţii ireversibile a codului genetic uman. Timp de 20 de ani, umanitatea refuză să accepte acest adevăr, şi anume că în viitor fiinţele umane vor trebui să evite orice contact fizic pentru a supravieţui. Nici un vaccin şi nici un tratament nu schimbă însă evoluţia genomului uman spre ceea ce în 2040 deveni o evidenţă: lunga perioadă din istoria omului construită pe intimitate, relaţii tactile şi tandreţe luase sfîrşit.

Odată cu raportul privind transformarea omului într-o fiinţă căreia contactul cu semenii săi îi poate fi fatal, Organizaţia Mondială a Sănătăţii se autodizolvă. Dispărură, întrucît deveniseră inutile, şi alte structuri inventate de om cu scopul de a-şi organiza cît de cît viaţa în comun. Organizaţia Naţiunilor Unite ţinu o ultimă adunare generală în martie 2041. Într-un stil amintind de o anumită epocă din istoria umanităţii numită comunistă, responsabilii ONU îşi făcură autocritica: „Recunoaştem că nu am fost capabili să frînăm excesele societăţii de consum care ne-au transformat pe toţi în mutanţi, ne asumăm această responsabilitate şi ne retragem în neant”. În acel an, şi apoi în anii următori, nu mai fură atribuite nici premiile Nobel pentru chimie, fizică, medicină, pace şi literatură. La ce bun să mai celebrezi talente cînd nici unul dintre ele nu fusese capabil să evite transformarea omului în neom?

Termenul neom fu propus de filozoful Michel Onfray, în 2059 (cînd împlinea o sută de ani şi îi apărea a mia carte) pentru descrierea noii ipostaze existenţiale a aşa-numitelor foste fiinţe înzestrate cu raţiune. Din punctul său de vedere, atunci cînd un om nu mai poate atinge un alt om, el devine contrariul a ceea ce fusese, mai ales dacă orice relaţie fizică, inclusiv prin priviri, poate provoca instantaneu moartea. Avantajul termenului de neom, mai explica renumitul declinolog, este totuşi acela de a perpetua, prin chiar negaţia conţinută în el, memoria a ceea ce fuseseră locuitorii Terrei înainte de epidemie.

Mutanţii deceniilor post-COVID îşi mai aminteau cu nostalgie cum, în 2021 şi 2022, speraseră să învingă virusul cu ajutorul unor măşti sanitare purtate peste tot, precum şi printr-o intensivă igienă a mîinilor şi a corpului. Da, da, povesteau unii bătrîni, pe vremea aceea mai era posibil să ne privim unii pe alţii şi fiecare se putea îmbrăca după capul lui… Da, da, suspinau octogenarii şi nonagenarii, în 2020 încă puteam lua masa într-un restaurant, fără mască…

Combinezonul sanitar integral de unică folosinţă deveni obligatoriu la jumătatea secolului al XXI-lea, ceea ce avu drept consecinţă totala dispariţie a modei şi a industriilor de vestimentaţie. Industria turismului rezistă însă şi în noile condiţii, deşi accesul în marile muzee fu restrîns drastic. Pentru ca un copil născut în 2042, de exemplu, să poată vizita la maturitate Veneţia, părinţii îi rezervau un pass de 24 de ore încă din faza uterină… Nimeni nu mai putea călători pe glob în funcţie de capriciile sale, ca să admire piramida lui Keops sau Marele Zid chinezesc doar în numele unor pretinse nevoi culturale… Muzeul Luvru nu putea primi mai mult de o mie de vizitatori pe zi, iar în jurul marilor monumente şi vestigii istorice de pe planetă prezenţa umană era dozată în mod ştiinţific de noul Minister Mondial al Deplasărilor.

Japonia fu prima ţară care, pentru a nu frustra total noile generaţii de neoameni, decise să şteargă toate urmele perioadei cînd intimitatea tactilă fusese posibilă. Radicalismul comportamental al japonezilor declanşă o polemică planetară. Aveau oare voie neoamenii, ieşiţi totuşi din trunchiul speciei omeneşti, să uite două milioane cinci sute de mii de ani de existenţă? Japonezii considerară însă că uitarea era singura soluţie pentru crearea unor noi reflexe de supravieţuire. Teoria lor fu sintetizată simplu, doar prin cîteva fraze: „Dacă ne vom aminti veşnic că ne puteam cîndva atinge nu vom mai putea construi o civilizaţie fără intimitate tactilă”. Exemplul Japoniei fu urmat repede de alte ţări insulare (Noua Zeelandă, Australia, Cuba, Marea Britanie, Islanda), iar apoi se generaliză pe toată planeta.

Mutanţii de tip humanoid născuţi după 2050 nu-şi mai puseră în nici un fel problema intimităţii. Numeroase cuvinte fură, de altfel, retrase din vocabular. Toate filmele şi imaginile cu oameni ţinîndu-se de mîini, sărutîndu-se, mîngîindu-se, strîngîndu-se în braţe fură definitiv şterse, aruncate la pubela istoriei. Procreaţia medicală asistată deveni norma indispensabilă pentru perpetuarea neoamenilor. Industriile de divertisment deveniră sută la sută numerice. Comunicarea prin ecran interpus deveni noua normalitate.

În mod paradoxal, însă, eradicarea relaţiilor tactile dintre fiinţele înzestrate (cît de cît) cu raţiune dădu naştere unei noi forme de umanism. În condiţii de declin demografic galopant, războaiele îşi pierdură sensul. Nimeni nu mai ucidea pe nimeni, violenţa dispăru total în viaţa politică, delincvenţa scăzu la nivelul zero. Pe măsură ce scădea numărul de mutanţi pe planetă dispărea treptat şi tot ceea ce altădată fusese act de macism, de rasism, de xenofobie, de homofobie… În ciuda unui anumit sentiment nejustificat de tristeţe infiltrat în sufletul mutanţilor, ei îşi spuneau totuşi: „Iată că am reuşit, pînă la urmă, noi să salvăm ceea ce nu a reuşit omul, altfel spus să devenim mai buni”.

Cum din toată această transformare lipsea totuşi un element de spiritualitate, mutanţii începură să-l idolatrizeze pe COVID-19, cel aflat la originea noii lumi. Noua religie care se răspîndi pe tot globul primi numele de covidism.

Matei Vișniec este scriitor, dramaturg și jurnalist.

Bătălia cu giganții jpeg
Onoarea și dezonoarea Legiunii de Onoare
Ce onoare mai e medalia Legiunii de Onoare dacă e oferită unor dictatori?
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Fără solemnități (memorialistică)
Episoadele „omenești” de care am avut parte în neașteptatele mele experiențe ministeriale au, totuși, hazul lor, pe care mi-l amintesc cu o consistentă nostalgie și pe care le povestesc cu plăcere cînd se ivește ocazia.
Frica lui Putin jpeg
Homo mendax
Diversitatea și amploarea capacităților noastre de a minți, de a ne minți, de a-i minți pe ceilalți, de a spune falsul, intenționat sau nu, sînt uluitoare.
Richard M  Nixon and Leonid Brezhnev 1973 jpg
SALT în istorie
În urmă cu exact o jumătate de veac, în mai 1972, cele două superputeri ale Războiului Rece, SUA și URSS, au făcut un pas important și trudit din plin spre dezarmare sau, mai degrabă, spre controlul înarmărilor.
646x404 jpg
Taxe și impozite mai mari? Nu înainte de a lupta, pe bune, cu evaziunea
În legislația fiscală sînt multe exemple de tratamente preferențiale.
Iconofobie jpeg
De ce m-a enervat Churchill
Curajul nu se opune așadar numai lașității. Aceasta din urmă reprezintă forma absolută de eșec al lui, de abdicare a individului de la conduita bărbătească.
„Cu bule“ jpeg
Toxic (adică nașpa)
Dicționarele noastre nu au înregistrat încă sensurile figurate al adjectivului „toxic”, deși acestea s-au răspîndit foarte mult în ultima vreme în mass-media și în comunicarea curentă, fiind bine reprezentate în spațiul online.
FILIT – Iași 2021 jpeg
Experiențe culinare norvegiene
Povestea asta cu cantina se desfășoară în spații deschise, care comunică direct cu holurile largi, în edificii cu ferestre imense sau cu pereți practic de sticlă, creînd o senzație de deschidere și de libertate,
Un sport la Răsărit jpeg
Grand Chess Tour din nou în România. Merită bucureștenii așa un turneu?
La şah nu poţi să urli, să înjuri, să acuzi arbitrul şi să pretinzi că pe Levon Aronian, de exemplu, nu îl cheamă aşa, că a folosit în mod fraudulos numele, culorile de pe cravată şi blazonul familiei.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Podul de piatră
Nepăsarea față de reguli, cutume, tradiții sau istorie pare să fie ea însăși un adevărat specific local pe la noi.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Garguie, himere, căpățîni
Empatia funcționează doar cu viii. Cu morții, arareori e omul zilei empatic, iar cu cei morți demult, chiar deloc!
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pacientul rus
Rusia e tratată diferit, însă tratamentul acesta e similar cu acela aplicat unui locatar de bloc care amenință să dea foc la butelie.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Către ieșirea din ipocrizie
Administrația de la Washington a făcut eforturi majore pentru a evita scurgerile de informații cu privire la dimensiunile reale ale sprijinului pe care îl oferă ucrainenilor.
Bătălia cu giganții jpeg
Îngrijorări de Noaptea Muzeelor
E alternativa smart la ieșirea prin cluburi și discoteci.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Stupori alimentare
Urmăresc de mult, cu atenție, „bibliografia” nutriționiștilor profesioniști și, pe urmele cetățeanului turmentat care întreba mereu cu cine să voteze, întreb și eu, timid, dar tenace: „Eu ce să mănînc? Ce să beau? Cum să aleg dieta optimă?”.
Frica lui Putin jpeg
Unde-s gîlcevile de altădată?
Unde sînt certurile de odinioară precum cele dintre Ponta și Antonescu, care au condus la ruperea USL-ului?
Postmaterialismul, butelia și pandemia jpeg
Miorița woke
Ca orice protestatar respectabil, și miorița originală se simte ignorată, așa că „iarba nu-i mai place, gura nu-i mai tace”.
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat jpeg
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat
Pentru prima oară de la nașterea SUA, o femeie avea să conducă Departamentul de Stat.
O mare invenție – contractul social jpeg
Libertatea de exprimare între tirani, manipulatori, naivi, mizantropi și echidistanți
Romanul lui Vodolazkin și cartea lui Procopius din Caesarea dezvăluie, fiecare în felul său, modul în care se scrie istoria.
Iconofobie jpeg
Un menu european
Natura profundă, intimă, a ființei filologului fusese iremediabil răscolită, devastată chiar.
„Cu bule“ jpeg
Celebrul „Suplement”
E remarcabilă îmbogățirea substanțială a bibliotecii digitale a Institutului de Lingvistică și Istorie Literară „Sextil Pușcariu” din Cluj.
FILIT – Iași 2021 jpeg
Acele lucruri inefabile care te fac să te îndrăgostești
Sînt la etapa națională a Olimpiadei de Lectură ca Abilitate de Viață.
Un sport la Răsărit jpeg
Oameni ca Jose Mourinho sau Ronnie O’Sullivan au început să plîngă. Ce se întîmplă?
Cu Ronnie e despre recorduri, nu-l credeţi că nu-i pasă! A egalat numărul maxim de titluri mondiale. Asta face un pic de apă în ochi.
Alb și negru – interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la șah, oponent al regimului Putin jpeg
Alb și negru – interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la șah, oponent al regimului Putin
„Doar victoria Ucrainei și distrugerea totală a mașinii de război a lui Putin pot aduce pacea, atît pentru Ucraina, cît și pentru estul Europei sau pentru Europa întreagă și, de fapt, pentru întreaga lume.”

Adevarul.ro

image
Implicaţiile distrugerii crucişătorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.