Ficţiuni politice de vară (3): Primul preşedinte rom al României

Publicat în Dilema Veche nr. 854 din 20 - 26 august 2020
Lichidarea doctrinei europene de deschidere treptată spre Iran jpeg

Alegerea primului preşedinte român de etnie romă, în 2034, fu un fel de electroşoc pentru întreaga Europă. Nimeni nu-şi imaginase, în redacţiile marilor medii de informare, că românii ar putea într-o bună zi vota masiv şi cu entuziasm pentru ca un politician ţigan să fie instalat la Palatul Cotroceni. Folosesc în acest articol cuvîntul ţigan în primul rînd datorită faptului că Rică Obor, omul care s-a aflat timp de două mandate în fruntea statului român, a făcut tot posibilul pentru ca aceste termen să revină, ca un titlu de nobleţe, în circuitul lingvistic.

Rică Obor şi-a început de altfel cariera ca lingvist, după studii universitare la Bucureşti şi un doctorat la Oxford. Intrarea sa în politică a avut ca punct de plecare cooptarea sa, în anul 2026, în calitate de consilier al Ministerului Culturii. Foarte repede, propunerile sale legate aplicarea unui vast program de discriminare pozitivă pentru ridicarea gradului de educaţie în rîndurile copiilor de etnie romă au dat roade.

„Să nu ne temem de cuvîntul ţigan, el este emblema suferinţelor noastre şi avem datoria de a-l înnobila. Milioane de oameni ascultă în lume o muzică pe care o recunosc imediat ca fiind ţigănească. Ar trebui oare să o rebotezăm şi să spunem muzică romă?” Cu astfel de reflecţii, dar mai ales cu inteligenţa şi cu umorul său, cu caracterul său cordial şi cu spontaneitatea sa, Rică Obor a reuşit, la începutul deceniului patru, să-şi atragă atît simpatia romilor, cît şi a românilor. Împreună cu Academia Română, el a efectuat şi o vastă operaţiune de analiză critică a limbii române şi a clişeelor sale rasiste. Între 2028 şi 2032, emisiunea sa televizată Hai s-o spunem pe şleau a fost un succes neaşteptat. În fiecare duminică, Rică Obor a avut ca invitaţi pe platoul său un număr egal de români şi de ţigani pentru a-i incita să discute împreună despre tot, şi mai ales despre expresii de genul „s-a înecat ca ţiganul la mal“, „a se ţigăni“, „nu ieşi, copilule, în stradă că te fură ţiganul“, „se ceartă ca la uşa cortului“…

De fapt, Rică Obor i-a îndemnat români să reflecteze la stupiditatea unor stereotipuri rasiste moştenite de limbă şi transmise mecanic de ea. „De ce să spunem s-a înecat ca ţiganul la mal şi să nu spunem s-a înecat ca românul la mal? De ce să spunem ia nu te mai ţigăni şi să nu spunem ia nu te mai români?” Astfel de analize comparative au făcut deliciul multor emisiuni pline de haz, dar şi de miez. Devenit vedetă mediatică, iar mai tîrziu deputat european, Rică Obor a avut însă şi curajul de a-i face să înţeleagă pe co-etnicii săi că trebuie să renunţe la unele vechi cutume (cum ar fi căsătoriile aranjate cu copii) şi mai ales că trebuie să-şi şcolarizeze în mod serios copiii şi să le asigure drumul spre studii superioare. Programul său educativ, susţinut financiar de Uniunea Europeană, asociat cu primul mare program românesc de integrare economică a romilor, a dus la crearea, în numai zece ani, a unei veritabile elite.

Alegerea lui Rică Obor ca preşedinte, în 2034, i-a adus României, zece ani mai tîrziu, Premiul Nobel pentru pace. A fost pentru prima dată, de altfel, cînd comitetul suedez care decernează acest premiu a recompensat o ţară şi nu o personalitate sau o asociaţie sau o instituţie. Acest Nobel pentru pace a încoronat atunci un efort colectiv, din partea românilor şi a romilor, de a dialoga efectiv, de a-şi depăşi blocajele, de a convieţui pe baza unor noi reguli de respect şi încredere. Sigur, Rică Obor şi-a atras critici teribile în sînul propriei sale comunităţi cînd a iniţiat cele mai aspre legi existente pînă atunci în România pentru părinţii care refuză, obstrucţionează sau întîrzie sub diferite pretexte şcolarizarea şi educarea copiilor. Prevederea care a suscitat atunci o polemică în întreaga Europă a fost propunerea lui Rică Obor ca părinţii obstrucţionişti să fie obligaţi să poarte o brăţară electronică. Considerate de unii drept excesive şi liberticide, aceste măsuri au fost însă adoptate pentru toţi părinţii din România, şi nu doar pentru părinţii romi. Românii înşişi, de fapt, au constatat cu disperare că, tot migrînd de colo-colo prin Europa, cu milioanele, ca zilieri, au neglijat educaţia propriilor lor copii şi că i-au mutilat afectiv…

Modelul românesc de socio-integrare a romilor: aşa au intrat în limbajul mediatic internaţional şi apoi în cel ştiinţific enormele schimbări intervenite în România în domeniul relaţiilor dintre români şi romi, precum şi în viaţa unei etnii marginalizate şi descriminate timp de o jumătate de mileniu. Nimic nu ar fi fost posibil însă dacă elitele ţigăneşti (pentru a relua o sintagmă folosită de Rică Obor) nu s-ar fi luptat pentru a-şi avea reprezentanţi în toate partidele, în toate consiliile locale, în sînul principalelor medii de informare. Ministerul Romilor, creat în anii celor două mandate prezidenţiale exercitate de Rică Obor, a devenit ulterior permanent. Teatrul Romilor, creat iniţial ca o secţie a Teatrului Naţional din Bucureşti, a fost o pepinieră pentru apariţia a zeci de companii itinerante ale etniei romilor.

Într-un fel sau altul, toate aceste iniţiative au avut rolul de doborî barierele formate din prejudecăţile rasiste apărute în lunga istorie a robiei romilor în România şi în alte ţări europene. Succesul modelului românesc de socio-integrare a romilor a mai demonstrat că nu există rasism structural, şi că, de fapt, umanitatea este un tot hrănindu-se din diversitate. Enorma mediatizare internaţională a acestui model de acţiune antirasistă, în momentul cînd României i s-a decernat Premiul Nobel pentru pace, le-a dat lovitura de graţie şi ultimilor militanţi radicali care, în Statele Unite şi în Europa, mai vehiculau stupidităţile legate de rasismul structural al rasei albe sau al unor popoare…

Matei Vișniec este scriitor, dramaturg și jurnalist.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

 „Kingdom of Judas”, filmul regizat și interpretat de talentata actriță româncă Sabina Lisievici, va ajunge la începutul anului 2025 în America de Nord Foto: arhiva personală
Succes pentru actrița româncă Sabina Lisievici! Filmul ei, „Kingdom of Judas”, va fi distribuit în America de Nord la începutul anului viitor! „Aștept cu nerăbdare”
Filmul românesc „Kingdom of Judas" va fi disponibil pe platformele de streaming din America de Nord la începutul anului 2025.
Demi Moore  foto   Shutterstock jpg
Demi Moore, despre secvența nud din cel mai recent film: „M-a deranjat al naibii de mult!”
Actrița americană a vorbit cu sinceritate despre prim planul sexy pe care l-a avut în filmul de groază „The Substance”. Expunerea ei n-a fost apreciată de critici și public!
ploaie de stele pexels jpg
Ploaia de meteori Leonide va atinge punctul maxim în acest weekend
Fenomenul astronomic al Leonidelor va atinge punctul maxim în noaptea de 16 spre 17 noiembrie. Pasionații de astronomie vor putea urmări fenomenul cel mai bine începând cu ora 23.00 și până la ora 03.00.
hrana uscata caini jpg
Câinii, o problemă tot mai mare pentru românii care stau la casă „A ajuns să fie insuportabil”
Mulți români aleg să își vândă apartamentul și să se mute la casă, mai ales dacă aceasta are și curte, având mai multe avantaje. Însă, din păcate, unii sunt deranjați de un mic aspect, și anume câinii care păzesc acea curte. Prin intermediul unei postări pe platforma Reddit, un bărbat s-a plâns de f
cel mai bun bulion jpeg
Bulion delicios, după rețeta clasică a bunicii. Ce trebuie să adaugi, pentru o aromă de neuitat
Bulionul de roșii este unul dintre preparatele esențiale din orice bucătărie, mai ales în perioada toamnă-iarnă, când este nevoie de ingrediente naturale și aromate pentru a da savoare mâncărurilor.
david popovici medalie jo fb jpg
image png
Ce spunea Petruța Toma, fosta soacră a lui Silviu Prigoană, despre ruptura dintre el și Adriana: „El a vrut să divorţeze pentru că ea nu mai era frăguţă-drăguţă”
Moartea fulgerătoare a omului de afaceri Silviu Prigoană a îndoliat sufletele oamenilor care l-au cunoscut și au făcut parte din viața lui. Printre ele se numără și Adriana Bahmuțeanu, fosta sa soție, cu care mereu s-a aflat în diverse conflicte. Implicată în ele a fost și mama acesteia, Petruța Tom
WhatsApp Video 2024 11 15 at 10 11 14 mp4 thumbnail png
Minori traficați și exploatați prin muncă. Polițiștii din Covasna au destructurat un grup infracțional cu ajutorul autorităților din Ungaria
Un grup infracțional specializat în trafic de persoane și exploatare prin muncă forțată a fost destructurat de polițiștii din Covasna, cu sprijinul DIICOT și al autorităților din Ungaria.
profimedia 0934550852 jpg
Trump l-a nominalizat pe activistul anti-vaccin Robert F. Kennedy Jr. drept secretar pentru sănătate
Președintele american ales Donald Trump a anunțat joi că îl va nominaliza pe activistul anti-vaccin Robert F. Kennedy Jr. pentru a conduce Departamentului de Sănătate și Servicii Umane (HHS).