Ficţiuni politice de vară (3): Primul preşedinte rom al României

Publicat în Dilema Veche nr. 854 din 20 - 26 august 2020
Lichidarea doctrinei europene de deschidere treptată spre Iran jpeg

Alegerea primului preşedinte român de etnie romă, în 2034, fu un fel de electroşoc pentru întreaga Europă. Nimeni nu-şi imaginase, în redacţiile marilor medii de informare, că românii ar putea într-o bună zi vota masiv şi cu entuziasm pentru ca un politician ţigan să fie instalat la Palatul Cotroceni. Folosesc în acest articol cuvîntul ţigan în primul rînd datorită faptului că Rică Obor, omul care s-a aflat timp de două mandate în fruntea statului român, a făcut tot posibilul pentru ca aceste termen să revină, ca un titlu de nobleţe, în circuitul lingvistic.

Rică Obor şi-a început de altfel cariera ca lingvist, după studii universitare la Bucureşti şi un doctorat la Oxford. Intrarea sa în politică a avut ca punct de plecare cooptarea sa, în anul 2026, în calitate de consilier al Ministerului Culturii. Foarte repede, propunerile sale legate aplicarea unui vast program de discriminare pozitivă pentru ridicarea gradului de educaţie în rîndurile copiilor de etnie romă au dat roade.

„Să nu ne temem de cuvîntul ţigan, el este emblema suferinţelor noastre şi avem datoria de a-l înnobila. Milioane de oameni ascultă în lume o muzică pe care o recunosc imediat ca fiind ţigănească. Ar trebui oare să o rebotezăm şi să spunem muzică romă?” Cu astfel de reflecţii, dar mai ales cu inteligenţa şi cu umorul său, cu caracterul său cordial şi cu spontaneitatea sa, Rică Obor a reuşit, la începutul deceniului patru, să-şi atragă atît simpatia romilor, cît şi a românilor. Împreună cu Academia Română, el a efectuat şi o vastă operaţiune de analiză critică a limbii române şi a clişeelor sale rasiste. Între 2028 şi 2032, emisiunea sa televizată Hai s-o spunem pe şleau a fost un succes neaşteptat. În fiecare duminică, Rică Obor a avut ca invitaţi pe platoul său un număr egal de români şi de ţigani pentru a-i incita să discute împreună despre tot, şi mai ales despre expresii de genul „s-a înecat ca ţiganul la mal“, „a se ţigăni“, „nu ieşi, copilule, în stradă că te fură ţiganul“, „se ceartă ca la uşa cortului“…

De fapt, Rică Obor i-a îndemnat români să reflecteze la stupiditatea unor stereotipuri rasiste moştenite de limbă şi transmise mecanic de ea. „De ce să spunem s-a înecat ca ţiganul la mal şi să nu spunem s-a înecat ca românul la mal? De ce să spunem ia nu te mai ţigăni şi să nu spunem ia nu te mai români?” Astfel de analize comparative au făcut deliciul multor emisiuni pline de haz, dar şi de miez. Devenit vedetă mediatică, iar mai tîrziu deputat european, Rică Obor a avut însă şi curajul de a-i face să înţeleagă pe co-etnicii săi că trebuie să renunţe la unele vechi cutume (cum ar fi căsătoriile aranjate cu copii) şi mai ales că trebuie să-şi şcolarizeze în mod serios copiii şi să le asigure drumul spre studii superioare. Programul său educativ, susţinut financiar de Uniunea Europeană, asociat cu primul mare program românesc de integrare economică a romilor, a dus la crearea, în numai zece ani, a unei veritabile elite.

Alegerea lui Rică Obor ca preşedinte, în 2034, i-a adus României, zece ani mai tîrziu, Premiul Nobel pentru pace. A fost pentru prima dată, de altfel, cînd comitetul suedez care decernează acest premiu a recompensat o ţară şi nu o personalitate sau o asociaţie sau o instituţie. Acest Nobel pentru pace a încoronat atunci un efort colectiv, din partea românilor şi a romilor, de a dialoga efectiv, de a-şi depăşi blocajele, de a convieţui pe baza unor noi reguli de respect şi încredere. Sigur, Rică Obor şi-a atras critici teribile în sînul propriei sale comunităţi cînd a iniţiat cele mai aspre legi existente pînă atunci în România pentru părinţii care refuză, obstrucţionează sau întîrzie sub diferite pretexte şcolarizarea şi educarea copiilor. Prevederea care a suscitat atunci o polemică în întreaga Europă a fost propunerea lui Rică Obor ca părinţii obstrucţionişti să fie obligaţi să poarte o brăţară electronică. Considerate de unii drept excesive şi liberticide, aceste măsuri au fost însă adoptate pentru toţi părinţii din România, şi nu doar pentru părinţii romi. Românii înşişi, de fapt, au constatat cu disperare că, tot migrînd de colo-colo prin Europa, cu milioanele, ca zilieri, au neglijat educaţia propriilor lor copii şi că i-au mutilat afectiv…

Modelul românesc de socio-integrare a romilor: aşa au intrat în limbajul mediatic internaţional şi apoi în cel ştiinţific enormele schimbări intervenite în România în domeniul relaţiilor dintre români şi romi, precum şi în viaţa unei etnii marginalizate şi descriminate timp de o jumătate de mileniu. Nimic nu ar fi fost posibil însă dacă elitele ţigăneşti (pentru a relua o sintagmă folosită de Rică Obor) nu s-ar fi luptat pentru a-şi avea reprezentanţi în toate partidele, în toate consiliile locale, în sînul principalelor medii de informare. Ministerul Romilor, creat în anii celor două mandate prezidenţiale exercitate de Rică Obor, a devenit ulterior permanent. Teatrul Romilor, creat iniţial ca o secţie a Teatrului Naţional din Bucureşti, a fost o pepinieră pentru apariţia a zeci de companii itinerante ale etniei romilor.

Într-un fel sau altul, toate aceste iniţiative au avut rolul de doborî barierele formate din prejudecăţile rasiste apărute în lunga istorie a robiei romilor în România şi în alte ţări europene. Succesul modelului românesc de socio-integrare a romilor a mai demonstrat că nu există rasism structural, şi că, de fapt, umanitatea este un tot hrănindu-se din diversitate. Enorma mediatizare internaţională a acestui model de acţiune antirasistă, în momentul cînd României i s-a decernat Premiul Nobel pentru pace, le-a dat lovitura de graţie şi ultimilor militanţi radicali care, în Statele Unite şi în Europa, mai vehiculau stupidităţile legate de rasismul structural al rasei albe sau al unor popoare…

Matei Vișniec este scriitor, dramaturg și jurnalist.

O mare invenție – contractul social jpeg
Subiect de drept și drept subiectiv (I)
În limba engleză, termenul subject a rămas fidel sensului etimologic de supus.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Conferințele noastre, viitorul nostru
Cînd generația liceenilor de azi va ajunge la butoanele țării, sînt convins că ne va fi mai bine decît ne este acum!
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Presa acum 85 de ani și azi
Nu mai e vorba de o slujbă publică, destinată să lămurească în vreun fel pe privitor.
Frica lui Putin jpeg
Condiția de înger
abandonînd umanitatea pentru un scurt răstimp, a împrumuta aripile de la îngeri.
AFumurescu prel jpg
Interesul și fesul
Dacă nu mă credeți, întrebați-vă prietenii de pe Facebook, Instagram, Twitter, TikTok și ce alte rețele „sociale” vor mai fi fiind. În lumea virtuală.
m simina jpg
Abraham Lincoln de Ziua Recunoștinței
Abraham Lincoln este primul președinte american care a salvat un curcan de la sacrificare, dar nu cu ocazia Zilei Recunoștinței, ci de Crăciun.
Iconofobie jpeg
Întîmplări întîmplătoare
„Întîmplările” sînt piesele unui puzzle imens ce creionează o imagine aflată dincolo de puterea noastră de cuprindere.
„Cu bule“ jpeg
Vechea gașcă
Originea cuvîntului nu a fost lămurită, deocamdată.
HCorches prel jpg
Nu-i cazul să renunți
Din fericire, chiar și în cadrul acestor formări pe care le mai susținem, constatăm că numărul acestor profesori este în scădere.
p 7 WC jpg
Libertate de expresie pentru cine?
Expresia lui Musk „într-o manieră sănătoasă” permite o gamă largă de interpretări, unele dintre ele foarte restrictive pentru libertatea de expresie.
radu naum PNG
Comunismul se aplică din nou jpeg
Bucureștiul văzut cu alți ochi
Bucureștiul acela, bombardat de americani și apoi și de germani, era încă frumos și bogat.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Opt miliarde
Însă, potrivit acelorași statistici ale ONU, Occidentul îmbătrînește în ritm accelerat.
640px Olietanks in de Amsterdamse haven op de voorgrond een binnenvaartschip, Bestanddeelnr 926 7985 jpg
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Un film antipatic…
Greșeala s-ar putea repara, poate, la o difuzare ulterioară.
Frica lui Putin jpeg
Întîrziere
Unii se încruntă și se supără zilele astea cînd văd că sîntem mereu amînați de la „intrarea în Schengen”.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Uniunea și europenii
Identitatea europeană nu se acordă și nici nu se recunoaște cu ucaz de la Bruxelles.
m simina jpg
Șaluri de cașmir de la Napoleon
Între timp, după divorț, Joséphine se mutase în Castelul Malmaison, de lîngă Paris. Cu tot cu șalurile de cașmir.
Iconofobie jpeg
Chestiunea securității personale
Din instinct, vor răspunde biologii și, strict somatic judecînd faptele, ei au, fără îndoială, dreptate.
„Cu bule“ jpeg
Atitudine și inițiativă
Expresia a lua atitudine a fost una extrem de frecventă în limba de lemn din perioada comunistă
HCorches prel jpg
Cu toții am trecut prin Transporturi
Cine nu a trecut prin astfel de experiențe poate să creadă orice.
radu naum PNG
p 7 Londra WC jpg
Prea săraci pentru război
O posibilă soluție ar fi încheierea unui acord prin care sancțiunile economice să fie reduse, în schimbul reluării furnizării de gaze.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Martorii americani la ocuparea României
Urmează apoi speranța românilor că se vor înțelege cumva cu rușii, că puterile occidentale îi vor salva, ceea ce nu s-a întîmplat.

Adevarul.ro

Trenul regal FOTO Inquam Photos / Ovidiu Iordachi
„Șpriț și lăutari” în Trenul Regal de Ziua României. Casa Regală: Este o blasfemie
Trenul Regal a fost închiriat pentru o petrecere de 1 Decembrie, cu „zaiafeturi și lăutari”, la un preț de 500 de euro pe persoană, ceea ce a stârnit indignarea Casei Regale.
facturi
Cardurile de energie: cum pot fi obținute și ce se poate cumpăra cu ele
Ministrul Investițiilor, Marcel Boloș, a explicat mecanismul prin care românii vor putea folosi cardurile de energie în valoare de 1.400 de lei, acordat în două tranșe populației vulnerabile.
Lupte in apropiere de Bahmut Ucraina FOTO Profimedia jpg
LIVE TEXT | Război în Ucraina. Rușii continuă să deporteze copii ucraineni. Zeci de morți în Herson după bombardamentele Moscovei
Rusia a îndepărtat probabil focoasele nucleare de la vechile rachete Kh-55 și a lansat rachetele fără focoase către ținte din Ucraina.

HIstoria.ro

image
Planul în 10 puncte de comunizare a României din martie 1945
În timp ce Armata Română participa, alături de cea sovietică, la luptele din Ungaria și Cehoslovacia, partidul comunist, încurajat de Moscova, dădea asaltul final pentru acapararea puterii.
image
Cucerirea Vidinului, cea mai puternică fortăreaţă otomană de pe Dunăre
La începutul lunii mai 1877, Armata Română s-a concentrat în Oltenia pentru a împiedica manevrele otomane și a ține sub control cetatea Vidin, cea mai puternică fortăreață turcească de pe Dunăre.
image
Războiul Fotbalului: Meciul care a declanșat conflictul armat dintre El Salvador și Honduras / VIDEO
În istorie sunt consemnate tot felul de conflicte, pornind de la motive mai mult sau mai puțin întemeiate: pentru teritorii, pentru bogății, pentru glorie, pentru onoare, pentru amor... Iată însă că atunci când două națiuni sud-americane, Salvador și Honduras, au ajuns să se războiască, printre motivele conflictului s-au regăsit și niște partide de... fotbal.