Ficţiuni politice de vară (3): Primul preşedinte rom al României

Publicat în Dilema Veche nr. 854 din 20 - 26 august 2020
Lichidarea doctrinei europene de deschidere treptată spre Iran jpeg

Alegerea primului preşedinte român de etnie romă, în 2034, fu un fel de electroşoc pentru întreaga Europă. Nimeni nu-şi imaginase, în redacţiile marilor medii de informare, că românii ar putea într-o bună zi vota masiv şi cu entuziasm pentru ca un politician ţigan să fie instalat la Palatul Cotroceni. Folosesc în acest articol cuvîntul ţigan în primul rînd datorită faptului că Rică Obor, omul care s-a aflat timp de două mandate în fruntea statului român, a făcut tot posibilul pentru ca aceste termen să revină, ca un titlu de nobleţe, în circuitul lingvistic.

Rică Obor şi-a început de altfel cariera ca lingvist, după studii universitare la Bucureşti şi un doctorat la Oxford. Intrarea sa în politică a avut ca punct de plecare cooptarea sa, în anul 2026, în calitate de consilier al Ministerului Culturii. Foarte repede, propunerile sale legate aplicarea unui vast program de discriminare pozitivă pentru ridicarea gradului de educaţie în rîndurile copiilor de etnie romă au dat roade.

„Să nu ne temem de cuvîntul ţigan, el este emblema suferinţelor noastre şi avem datoria de a-l înnobila. Milioane de oameni ascultă în lume o muzică pe care o recunosc imediat ca fiind ţigănească. Ar trebui oare să o rebotezăm şi să spunem muzică romă?” Cu astfel de reflecţii, dar mai ales cu inteligenţa şi cu umorul său, cu caracterul său cordial şi cu spontaneitatea sa, Rică Obor a reuşit, la începutul deceniului patru, să-şi atragă atît simpatia romilor, cît şi a românilor. Împreună cu Academia Română, el a efectuat şi o vastă operaţiune de analiză critică a limbii române şi a clişeelor sale rasiste. Între 2028 şi 2032, emisiunea sa televizată Hai s-o spunem pe şleau a fost un succes neaşteptat. În fiecare duminică, Rică Obor a avut ca invitaţi pe platoul său un număr egal de români şi de ţigani pentru a-i incita să discute împreună despre tot, şi mai ales despre expresii de genul „s-a înecat ca ţiganul la mal“, „a se ţigăni“, „nu ieşi, copilule, în stradă că te fură ţiganul“, „se ceartă ca la uşa cortului“…

De fapt, Rică Obor i-a îndemnat români să reflecteze la stupiditatea unor stereotipuri rasiste moştenite de limbă şi transmise mecanic de ea. „De ce să spunem s-a înecat ca ţiganul la mal şi să nu spunem s-a înecat ca românul la mal? De ce să spunem ia nu te mai ţigăni şi să nu spunem ia nu te mai români?” Astfel de analize comparative au făcut deliciul multor emisiuni pline de haz, dar şi de miez. Devenit vedetă mediatică, iar mai tîrziu deputat european, Rică Obor a avut însă şi curajul de a-i face să înţeleagă pe co-etnicii săi că trebuie să renunţe la unele vechi cutume (cum ar fi căsătoriile aranjate cu copii) şi mai ales că trebuie să-şi şcolarizeze în mod serios copiii şi să le asigure drumul spre studii superioare. Programul său educativ, susţinut financiar de Uniunea Europeană, asociat cu primul mare program românesc de integrare economică a romilor, a dus la crearea, în numai zece ani, a unei veritabile elite.

Alegerea lui Rică Obor ca preşedinte, în 2034, i-a adus României, zece ani mai tîrziu, Premiul Nobel pentru pace. A fost pentru prima dată, de altfel, cînd comitetul suedez care decernează acest premiu a recompensat o ţară şi nu o personalitate sau o asociaţie sau o instituţie. Acest Nobel pentru pace a încoronat atunci un efort colectiv, din partea românilor şi a romilor, de a dialoga efectiv, de a-şi depăşi blocajele, de a convieţui pe baza unor noi reguli de respect şi încredere. Sigur, Rică Obor şi-a atras critici teribile în sînul propriei sale comunităţi cînd a iniţiat cele mai aspre legi existente pînă atunci în România pentru părinţii care refuză, obstrucţionează sau întîrzie sub diferite pretexte şcolarizarea şi educarea copiilor. Prevederea care a suscitat atunci o polemică în întreaga Europă a fost propunerea lui Rică Obor ca părinţii obstrucţionişti să fie obligaţi să poarte o brăţară electronică. Considerate de unii drept excesive şi liberticide, aceste măsuri au fost însă adoptate pentru toţi părinţii din România, şi nu doar pentru părinţii romi. Românii înşişi, de fapt, au constatat cu disperare că, tot migrînd de colo-colo prin Europa, cu milioanele, ca zilieri, au neglijat educaţia propriilor lor copii şi că i-au mutilat afectiv…

Modelul românesc de socio-integrare a romilor: aşa au intrat în limbajul mediatic internaţional şi apoi în cel ştiinţific enormele schimbări intervenite în România în domeniul relaţiilor dintre români şi romi, precum şi în viaţa unei etnii marginalizate şi descriminate timp de o jumătate de mileniu. Nimic nu ar fi fost posibil însă dacă elitele ţigăneşti (pentru a relua o sintagmă folosită de Rică Obor) nu s-ar fi luptat pentru a-şi avea reprezentanţi în toate partidele, în toate consiliile locale, în sînul principalelor medii de informare. Ministerul Romilor, creat în anii celor două mandate prezidenţiale exercitate de Rică Obor, a devenit ulterior permanent. Teatrul Romilor, creat iniţial ca o secţie a Teatrului Naţional din Bucureşti, a fost o pepinieră pentru apariţia a zeci de companii itinerante ale etniei romilor.

Într-un fel sau altul, toate aceste iniţiative au avut rolul de doborî barierele formate din prejudecăţile rasiste apărute în lunga istorie a robiei romilor în România şi în alte ţări europene. Succesul modelului românesc de socio-integrare a romilor a mai demonstrat că nu există rasism structural, şi că, de fapt, umanitatea este un tot hrănindu-se din diversitate. Enorma mediatizare internaţională a acestui model de acţiune antirasistă, în momentul cînd României i s-a decernat Premiul Nobel pentru pace, le-a dat lovitura de graţie şi ultimilor militanţi radicali care, în Statele Unite şi în Europa, mai vehiculau stupidităţile legate de rasismul structural al rasei albe sau al unor popoare…

Matei Vișniec este scriitor, dramaturg și jurnalist.

Bătălia cu giganții jpeg
Onoarea și dezonoarea Legiunii de Onoare
Ce onoare mai e medalia Legiunii de Onoare dacă e oferită unor dictatori?
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Fără solemnități (memorialistică)
Episoadele „omenești” de care am avut parte în neașteptatele mele experiențe ministeriale au, totuși, hazul lor, pe care mi-l amintesc cu o consistentă nostalgie și pe care le povestesc cu plăcere cînd se ivește ocazia.
Frica lui Putin jpeg
Homo mendax
Diversitatea și amploarea capacităților noastre de a minți, de a ne minți, de a-i minți pe ceilalți, de a spune falsul, intenționat sau nu, sînt uluitoare.
Richard M  Nixon and Leonid Brezhnev 1973 jpg
SALT în istorie
În urmă cu exact o jumătate de veac, în mai 1972, cele două superputeri ale Războiului Rece, SUA și URSS, au făcut un pas important și trudit din plin spre dezarmare sau, mai degrabă, spre controlul înarmărilor.
646x404 jpg
Taxe și impozite mai mari? Nu înainte de a lupta, pe bune, cu evaziunea
În legislația fiscală sînt multe exemple de tratamente preferențiale.
Iconofobie jpeg
De ce m-a enervat Churchill
Curajul nu se opune așadar numai lașității. Aceasta din urmă reprezintă forma absolută de eșec al lui, de abdicare a individului de la conduita bărbătească.
„Cu bule“ jpeg
Toxic (adică nașpa)
Dicționarele noastre nu au înregistrat încă sensurile figurate al adjectivului „toxic”, deși acestea s-au răspîndit foarte mult în ultima vreme în mass-media și în comunicarea curentă, fiind bine reprezentate în spațiul online.
FILIT – Iași 2021 jpeg
Experiențe culinare norvegiene
Povestea asta cu cantina se desfășoară în spații deschise, care comunică direct cu holurile largi, în edificii cu ferestre imense sau cu pereți practic de sticlă, creînd o senzație de deschidere și de libertate,
Un sport la Răsărit jpeg
Grand Chess Tour din nou în România. Merită bucureștenii așa un turneu?
La şah nu poţi să urli, să înjuri, să acuzi arbitrul şi să pretinzi că pe Levon Aronian, de exemplu, nu îl cheamă aşa, că a folosit în mod fraudulos numele, culorile de pe cravată şi blazonul familiei.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Podul de piatră
Nepăsarea față de reguli, cutume, tradiții sau istorie pare să fie ea însăși un adevărat specific local pe la noi.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Garguie, himere, căpățîni
Empatia funcționează doar cu viii. Cu morții, arareori e omul zilei empatic, iar cu cei morți demult, chiar deloc!
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pacientul rus
Rusia e tratată diferit, însă tratamentul acesta e similar cu acela aplicat unui locatar de bloc care amenință să dea foc la butelie.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Către ieșirea din ipocrizie
Administrația de la Washington a făcut eforturi majore pentru a evita scurgerile de informații cu privire la dimensiunile reale ale sprijinului pe care îl oferă ucrainenilor.
Bătălia cu giganții jpeg
Îngrijorări de Noaptea Muzeelor
E alternativa smart la ieșirea prin cluburi și discoteci.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Stupori alimentare
Urmăresc de mult, cu atenție, „bibliografia” nutriționiștilor profesioniști și, pe urmele cetățeanului turmentat care întreba mereu cu cine să voteze, întreb și eu, timid, dar tenace: „Eu ce să mănînc? Ce să beau? Cum să aleg dieta optimă?”.
Frica lui Putin jpeg
Unde-s gîlcevile de altădată?
Unde sînt certurile de odinioară precum cele dintre Ponta și Antonescu, care au condus la ruperea USL-ului?
Postmaterialismul, butelia și pandemia jpeg
Miorița woke
Ca orice protestatar respectabil, și miorița originală se simte ignorată, așa că „iarba nu-i mai place, gura nu-i mai tace”.
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat jpeg
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat
Pentru prima oară de la nașterea SUA, o femeie avea să conducă Departamentul de Stat.
O mare invenție – contractul social jpeg
Libertatea de exprimare între tirani, manipulatori, naivi, mizantropi și echidistanți
Romanul lui Vodolazkin și cartea lui Procopius din Caesarea dezvăluie, fiecare în felul său, modul în care se scrie istoria.
Iconofobie jpeg
Un menu european
Natura profundă, intimă, a ființei filologului fusese iremediabil răscolită, devastată chiar.
„Cu bule“ jpeg
Celebrul „Suplement”
E remarcabilă îmbogățirea substanțială a bibliotecii digitale a Institutului de Lingvistică și Istorie Literară „Sextil Pușcariu” din Cluj.
FILIT – Iași 2021 jpeg
Acele lucruri inefabile care te fac să te îndrăgostești
Sînt la etapa națională a Olimpiadei de Lectură ca Abilitate de Viață.
Un sport la Răsărit jpeg
Oameni ca Jose Mourinho sau Ronnie O’Sullivan au început să plîngă. Ce se întîmplă?
Cu Ronnie e despre recorduri, nu-l credeţi că nu-i pasă! A egalat numărul maxim de titluri mondiale. Asta face un pic de apă în ochi.
Alb și negru – interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la șah, oponent al regimului Putin jpeg
Alb și negru – interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la șah, oponent al regimului Putin
„Doar victoria Ucrainei și distrugerea totală a mașinii de război a lui Putin pot aduce pacea, atît pentru Ucraina, cît și pentru estul Europei sau pentru Europa întreagă și, de fapt, pentru întreaga lume.”

Adevarul.ro

image
Implicaţiile distrugerii crucişătorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.