Fermierul activ

Publicat în Dilema Veche nr. 497 din 22-28 august 2013
Tocqueville pe gheaţă jpeg

Scurtă recapitulare pentru publicul urban şi activ al Dilemei vechi: Uniunea Europeană acordă subvenţii directe pentru terenul agricol. Acestea nu au legătură cu cantitatea de grîu, porumb sau cartofi care este produsă pe respectivul teren. Este condiţionată doar de simpla posesie a pămîntului. Altfel spus, cultivă sau nu cultivă, banii europeni se duc la proprietar, cu condiţia ca acesta să dispună de un cont în bancă şi de suficiente dovezi legale care să îi ateste calitatea (de proprietar, fireşte). Mărimea suprafeţei minime „subvenţionabile“ este o decizie a statului membru. La noi, în România, aceasta este de cam o treime de hectar. Să fie clar: cultivi sau nu cultivi, faci producţie sau nu, subvenţia ajunge în cont. Nici nu ar putea fi altfel: dacă Uniunea ar plăti în funcţie de mărimea recoltei, Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) ar considera gestul ca fiind o schemă ilegală de subvenţionare şi multe belele internaţionale s-ar isca. Pentru acelaşi public urban şi activ, trebuie să reamintesc un fapt simplu: subvenţiile directe, alocate pe hectar, se trag din mai vechea nevoie europeană de mîncare! Ştiu, asta ţine de anii ’50 şi ’60, consecutivi celui de-al Doilea Război Mondial. Ani grei, ani de foamete, dependenţi de ajutoarele venite de peste Ocean! Aşa ceva nu trebuie să se repete. Necazul este că Europa, în prezent, este în situaţia (nu tocmai neplăcută) a... supraproducţiei, fapt care ridică altă întrebare: cum menţii în funcţiune economică atît de multe ferme, fără a supăra pe Domnia sa, Piaţa Liberă, şi pe Internaţionalul său braţ „armat“, OMC-ul?

Aşa s-a ajuns la o situaţie relativ neplăcută. Toţi proprietarii de teren capătă bani din subvenţia directă. Ar fi aşa: aeroporturile (ele au multă verdeaţă pe lîngă piste), terenurile de golf (verdeaţă de-a dreptul), fabricile mari (Coca-Cola din Irlanda are ditai proprietatea care capătă subvenţii), rezervaţiile de vînătoare (vezi cazul domnului Porsche sau al familiei regale a Spaniei), băncile (doar nu vă închipuiţi că tocmai băncile comerciale ar fi ratat ocazia de a căpăta subvenţii pe terenurile gajate), ba chiar micii cultivatori de cannabis (este deja celebru cazul unui student suedez care a încasat, perfect legal, ani buni, o subvenţie pe un teren de 2000 de metri pătraţi, din care obţinea cînepa... fumabilă). Cel mai supărător fapt pentru contribuabilii europeni pare a fi subvenţionarea terenurilor niciodată cultivate, în numele atotputernicei Politici Agricole Comune!

De aceea, comisarul Cioloş a primit drept moştenire supărătoarea problemă, şi a apucat să promită o rezolvare. Veţi spune că nu e mare lucru... Ce mare brînză poate fi să scoţi de pe liste pe cei care nu fac agricultură, în ciuda faptului că au terenuri multe în proprietate? O fi aşa de complicat să scoţi aeroporturile şi terenurile de golf de pe lista subvenţiilor? Păi, daţi-mi voie a vă zice: este! Uniunea Europeană vrea reguli clare, uniforme, indiscutabile, neutre politic şi naţional. Aşadar, doreşte definiţii. X-ulescu din cutare stat membru capătă subvenţie? Bine! De ce? Pe ce criteriu? Y-ulescu din alt stat membru nu este eligibil? Din nou, bine! Numai să ştim motivele. Exprimate clar, în scris, pe criterii agreate de toată lumea. De producţie nu poţi lega subvenţia, că sare OMC-ul de trei poşte în sus şi ies mai multe necazuri decît rezolvări. Atunci, cum să faci deosebirea între administratorii aeroporturilor şi ţăranii din sudul Franţei sau nordul Spaniei? Şi unii, şi alţii au teren în proprietate. Tehnic, este greu să scrii o reglementare clară, care să facă deosebirea între contele de Santa Cruz (proprietar de terenuri pe care cresc doar iepuri) şi Ioan Niculae (tot proprietar de terenuri, dar de pe care strînge cantităţi impresionante de porumb sau floarea-soarelui).

Aşa a apărut nevoia de a defini un animal ciudat: fermierul activ. El este cel care produce (fără să-l vadă OMC-ul), care poate căpăta subvenţii (întru transparenţa alocării banilor publici în UE) şi care să fie un adevărat Producător de Mîncare. Credeţi că e simplu? Defel. Negocierea definiţiei durează de ani de zile şi nu i se vede vreun rezultat în viitorul apropiat. De ce? Răbdare încă o săptămînă... 

Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea Europeană la TVR.

O mare invenție – contractul social jpeg
Subiect de drept și drept subiectiv (I)
În limba engleză, termenul subject a rămas fidel sensului etimologic de supus.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Conferințele noastre, viitorul nostru
Cînd generația liceenilor de azi va ajunge la butoanele țării, sînt convins că ne va fi mai bine decît ne este acum!
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Presa acum 85 de ani și azi
Nu mai e vorba de o slujbă publică, destinată să lămurească în vreun fel pe privitor.
Frica lui Putin jpeg
Condiția de înger
abandonînd umanitatea pentru un scurt răstimp, a împrumuta aripile de la îngeri.
AFumurescu prel jpg
Interesul și fesul
Dacă nu mă credeți, întrebați-vă prietenii de pe Facebook, Instagram, Twitter, TikTok și ce alte rețele „sociale” vor mai fi fiind. În lumea virtuală.
m simina jpg
Abraham Lincoln de Ziua Recunoștinței
Abraham Lincoln este primul președinte american care a salvat un curcan de la sacrificare, dar nu cu ocazia Zilei Recunoștinței, ci de Crăciun.
Iconofobie jpeg
Întîmplări întîmplătoare
„Întîmplările” sînt piesele unui puzzle imens ce creionează o imagine aflată dincolo de puterea noastră de cuprindere.
„Cu bule“ jpeg
Vechea gașcă
Originea cuvîntului nu a fost lămurită, deocamdată.
HCorches prel jpg
Nu-i cazul să renunți
Din fericire, chiar și în cadrul acestor formări pe care le mai susținem, constatăm că numărul acestor profesori este în scădere.
p 7 WC jpg
Libertate de expresie pentru cine?
Expresia lui Musk „într-o manieră sănătoasă” permite o gamă largă de interpretări, unele dintre ele foarte restrictive pentru libertatea de expresie.
radu naum PNG
Comunismul se aplică din nou jpeg
Bucureștiul văzut cu alți ochi
Bucureștiul acela, bombardat de americani și apoi și de germani, era încă frumos și bogat.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Opt miliarde
Însă, potrivit acelorași statistici ale ONU, Occidentul îmbătrînește în ritm accelerat.
640px Olietanks in de Amsterdamse haven op de voorgrond een binnenvaartschip, Bestanddeelnr 926 7985 jpg
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Un film antipatic…
Greșeala s-ar putea repara, poate, la o difuzare ulterioară.
Frica lui Putin jpeg
Întîrziere
Unii se încruntă și se supără zilele astea cînd văd că sîntem mereu amînați de la „intrarea în Schengen”.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Uniunea și europenii
Identitatea europeană nu se acordă și nici nu se recunoaște cu ucaz de la Bruxelles.
m simina jpg
Șaluri de cașmir de la Napoleon
Între timp, după divorț, Joséphine se mutase în Castelul Malmaison, de lîngă Paris. Cu tot cu șalurile de cașmir.
Iconofobie jpeg
Chestiunea securității personale
Din instinct, vor răspunde biologii și, strict somatic judecînd faptele, ei au, fără îndoială, dreptate.
„Cu bule“ jpeg
Atitudine și inițiativă
Expresia a lua atitudine a fost una extrem de frecventă în limba de lemn din perioada comunistă
HCorches prel jpg
Cu toții am trecut prin Transporturi
Cine nu a trecut prin astfel de experiențe poate să creadă orice.
radu naum PNG
p 7 Londra WC jpg
Prea săraci pentru război
O posibilă soluție ar fi încheierea unui acord prin care sancțiunile economice să fie reduse, în schimbul reluării furnizării de gaze.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Martorii americani la ocuparea României
Urmează apoi speranța românilor că se vor înțelege cumva cu rușii, că puterile occidentale îi vor salva, ceea ce nu s-a întîmplat.

Adevarul.ro

Marcel Ciolacu FOTO Inquam Photos  Ilona Andrei jpg
Sondaj. PSD conduce detașat, PNL, dublu față de AUR. Ce diferențe sunt față de ultimul studiu sociologic
Ultimul sondaj al CURS, realizat zilele trecute, arată că PSD se bucură de o intenție de vot de 34%, în timp ce PNL este cu zece procente în spatele social-democraților
Evgheni Prigojin FOTO Profimedia
Evgheni Prigojin, ținut în frâu cu alt interlop
Oficialii ruși vor să mai stăvilească influența șefului grupului paramilitar rus Wagner, Evgheni Prigojin, finanțatorul așa-numitei armate private a lui Vladimir Putin.
barbat reflux gastric shutterstock 2039879552 jpg
Remedii la domiciliu pentru arsuri la stomac: 10 moduri de a scăpa de refluxul gastric
Arsurile la stomac se resimt în zona pieptului și apar atunci când acidul gastric se întoarce în esofag. Ele pot dura doar câteva minute sau pot provoca neplăceri și pe durate mai mari.

HIstoria.ro

image
Trezirea naționalismului în Balcani
Vreme de secole, populațiile din Balcani au trăit în cadrul unor state multietnice, dinastice. Acest lucru nu a determinat însă o omogenizare, fiecare populație fiind conștientă, însă, de faptul că vecinii ei vorbeau o limbă diferită, practicau altă religie și aveau un stil de viață diferit.
image
Rusia, pământul sfânt al Iluminismului francez
Emergența rapidă a Rusiei ca mare putere europeană s-a petrecut într-o perioadă în care gânditorii Iluminismului european chestionau teme fundamentale, legate de natura societății și a guvernului: care este cea mai bună formă de guvernare, autocrația sau guvernul reprezentativ
image
Planul în 10 puncte de comunizare a României din martie 1945
În timp ce Armata Română participa, alături de cea sovietică, la luptele din Ungaria și Cehoslovacia, partidul comunist, încurajat de Moscova, dădea asaltul final pentru acapararea puterii.