Fără fir, dar cu parolă

Publicat în Dilema Veche nr. 543 din 10-16 iulie 2014
Mîrșava intenție bună a statului jpeg

Sper să fi auzit de dezbaterea din Parlamentul nostru naţional legată de cartelele telefonice vîndute doar cu buletinul şi, mai ales, de conexiunile la reţelele publice wireless (fără fir, carevasăzică) la care vă veţi conecta doar în schimbul datelor personale (telefon mobil, date de buletin etc.).

Nu aţi auzit de o asemenea dezbatere? Înseamnă că a fost şi este învăluită de o discreţie exemplară. Las deoparte în acest articol subiectul cartelelor telefonice prepay. În opinia mea, nu e nici o tragedie dacă îţi declari identitatea cînd cumperi asemenea servicii. Mă voi referi numai la conexiunile wireless (publice) care, de la promulgarea legii încolo, vor fi accesate numai după declararea identităţii.  

Nu voi face referiri la problemele globale. Mă văd, însă, pe mine însumi, în noua lume, cea a ameninţărilor teroriste sau cibernetice reduse. Personal, folosesc reţele wireless la mall-ul AFI Cotroceni, cînd o duc pe fi-mea la antrenament, la patinaj. Apoi, la Stadionul „Lia Manoliu“, cu acelaşi tip de ocazie, utilizînd reţeaua unei cîrciumioare din apropiere. Evident, am nevoie de reţeaua TVR-ului, de fiecare dată cînd ajung la studio. O mai am pe cea de acasă, dar nu se pune, cică aia nu este supusa rigorilor legale. În fiecare dintre aceste cazuri, voi fi obligat să îmi declar oarecare date cu caracter personal (număr de mobil sau seria cardului de identitate) pentru a mă putea lega la Internet. 

Scurtă paranteză. Iată ce argumente pro şi contra există în spaţiul dezbaterii politice (atîta cîtă este). Adversarii spun că nu există ameninţări iminente la adresa României şi nu ar fi cazul să suflăm în iaurt. Nu sînt de acord. Nu trebuie să aştepţi să se întîmple, pentru a lua măsuri de siguranţă începînd de a doua zi. Iar atacuri cibernetice sînt cu duiumul, inclusiv împotriva unor servere importante ale statului român. Ceilalţi, partizanii supravegherii, invocă ameninţările teroriştilor ca argument suprem. Să mă ierte Dumnezeu! 11 septembrie a fost posibil tocmai pentru că CIA-ul s-a concentrat exclusiv pe înalta tehnologie şi a uitat să mai pregătească şi să trimită agenţi în teren (greşeală recunoscută ulterior). Acele avioane au fost deturnate cu nişte cuttere! Teroriştii au evitat să folosească pînă şi telefoanele mobile. Ştiau că orice comunicare electronică este monitorizată prin superserverele high tech ale sistemului Echelon. Apoi, pe Osama bin Laden l-au prins cu ajutorul unor agenţi din teren, nu prin monitorizare cibernetică. Similar judec în cazul hacker-ilor care atacă servere importante hai-hui în lume. Nu îi văd colegi de cafenea cu mine, prin AFI Cotroceni, încercînd să spargă nu ştiu ce conturi, de pe o tabletă, la un capuccino. 

Am închis paranteza. Revin la cestiune: programul meu zilnic de legări la Internet, de pe reţele wireless. Cînd am auzit de intenţia legislativului, ştiţi care mi-a fost primul gînd? I-am injurat de mama focului! Nu de dragul libertăţii mele de exprimare pe Internet. Nu am (aproape) nimic de ascuns. Nu pentru că m-aş fi simţit privit de vreun Big Brother atotputernic. Ştiu de mulţi ani că oricare e-mail al meu şi orice conversaţie telefonică îmi pot fi înregistrate şi analizate. Nu am avut şocuri ipocrit-politice de genul celor pe care le-au avut unii lideri europeni cînd au aflat (vezi Doamne, în premieră) că americanii au potenţa tehnologică de a monitoriza cam toate comunicaţiile planetare. În nimicnicia mea, eu m-am gîndit doar la tîrla de agenţi de vînzări ale unor aşa-zise firme de investiţii care, în loc să mă sune de trei ori pe săptămînă, mă vor căuta, probabil, zilnic. La care se vor adăuga vînzători de cosmetice, poliţe de asigurare sau bilete la film. Orice se va potrivi cu profilul unui vizitator zilnic de mall, ca mine!

De aceea, urăsc din suflet această iniţiativă, menită a-mi asigura liniştea şi securitatea. Nu va face decît să pună date personale la dispoziţia unora care îmi vor ataca atît liniştea, cît şi (foarte probabil) siguranţa financiară. Vă rog să nu îmi serviţi povestea cu securitatea datelor mele personale, dăruite de nevoie unui barman la mall, asigurată prin aceeaşi lege! Nu sînt chiar atît de naiv…

Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea Europeană, la TVR.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Femeia moartă în accidentul de tir de la Galați era mama multiplei campioane olimpice Gina Gogean. Sora sportivei este în stare gravă
Mama campioanei Gina Gogean a murit, iar sora este în stare gravă, în urma unui accident de circulație.
image
Cum au schimbat normele la locul de muncă tinerii din Generația Z. Mesajele primite de la angajați de proprietara unei firme
Patroana a împărtășit trei texte pe care le-a primit de la angajatul ei din generația Z, iar concluziile ei sunt de luat în seamă.
image
Alimentul care îți schimbă fizionomia: de ce apar erupții cutanate, roșeață și umflături
Aspectul general al pielii poate fi îmbunătățit dacă reducem consumul unui aliment, spun nutriționiștii.

HIstoria.ro

image
Atacul lui Cuza asupra masoneriei bucureștene
Modernizarea țării, pe care toți românii o doreau, dar care avea reprezentări diferite de la un grup social la altul, a generat tensiuni în tânărul stat. Programul de reforme al lui Cuza a început să fie contestat.
image
Răpirea lui Mussolini
În vara anului 1943, dictatorul italian Benito Mussolini (mai cunoscut și sub apelativul  pe care acesta și l-a ales – „Il Duce” – „Conducătorul”), aflat la putere de peste 20 de ani, se confrunta cu serioase probleme.
image
Cadoul de nuntă primit de Zoia Ceaușescu de la părinți
Fabricat în Franța, la o comandă specială a familiei Ceaușescu în anul 1983, automobilul Fuego GTS a fost facturat de către Renault (Service des Ventas Speciales Exportation) pe numele Ceaușescu Elena Zoia, unul dintre copiii familiei prezidențiale, care l-a primit cadou de nuntă de la părinți.