Faliment pl─âcut!

Publicat în Dilema Veche nr. 356 din 9 - 15 decembrie 2010
Faliment pl─âcut! jpeg

Ziceam s─âpt─âm├«na trecut─â c─â reforma politicii agricole comune nu prea m─â ├«nc├«nt─â. Pune accentul pe faimoasele produse bio-eco, pe realiz─ârile exploat─ârilor de 20 de hectare, cea mai ├«nt├«lnit─â ferm─â european─â. ├Än plus, pentru a nu mai fi acuzat de favorizare a unor c─âpu┼če tip aeroporturi, terenuri de golf, b─ânci sau sta┼úiuni turistice, care ├«ncaseaz─â sume uria┼če drept subven┼úie direct─â la hectar, comisarul Ciolo┼č a propus plafonarea subven┼úiei maxime. Pe rom├óne┼čte, asta ar duce la pagube pentru marii proprietari de terenuri (de ordinul zecilor de mii de hectare), avantaj├«nd indirect ÔÇ×ferma-de-20-de-hectareÔÇť. Dac─â tot vorbesc non-stop liderii naturali de opinie din Rom├ónia (adic─â politicienii de talk-show ┼či taximetri┼čtii) despre incapacitatea ┼ú─ârii noastre de a-┼či negocia pozi┼úia la Bruxelles, iau aceast─â propunere a comisarului Ciolo┼č drept studiu de caz.  

Fapt: comisarul a supus consult─ârii publice acest plan, ├«nc─â de acum mai bine de ┼čase luni. A rugat fermierii europeni s─â ├«┼či dea cu p─ârerea, s─â aduc─â argumente, s─â contrazic─â pertinent. La 1000 de propuneri, s-a oprit provizoriu coresponden┼úa. ┼×ti┼úi c├«te observa┼úii, amendamente, argumente au venit din Rom├ónia (┼úar─â cu specific agrar, mare putere poten┼úial─â ├«n agricultura european─â, cu nu ┼čtiu c├«t la sut─â din popula┼úie lucr├«nd ├«n agricultur─â ┼či alte asemenea ┼čabloane servite zilnic de liderii naturali de opinie)? Exact 7 (┼čapte)!  

Singura politic─â european─â cu adev─ârat integrat─â la nivel comunitar este cea agricol─â. Altfel spus, statele membre au mai pu┼úin─â marj─â de manevr─â dec├«t ├«n orice alt domeniu al politicilor publice. Cam totul se hot─âr─â┼čte la Bruxelles. La un moment dat, comisarul de resort are de f─âcut o reform─â major─â ├«n domeniu. Pune propunerea la consultare public─â. 

Urmarea? Doar 7 (┼čapte) rom├óni s-au deranjat s─â ├«┼či dea cu p─ârerea. S-a prelungit termenul. Au ajuns, ├«n final, 5700 de propuneri. Dintre acestea, exact 57 (adic─â fix 1%) au venit din Rom├ónia. La at├«ta interes pentru ziua de m├«ine, socot c─â agricultorii rom├óni merit─â exact aceast─â pondere din produc┼úia agricol─â european─â: 1%. S─â nu ├«i mai aud c─â este inacceptabil c─â import─âm 65% din produsele de profil. Este oricum prea pu┼úin. Ar trebui s─â import─âm 99%. Propor┼úional cu c├«t ├«i preocup─â pe ei direc┼úia ├«n care se duce politica agricol─â comun─â. Din care ei fac parte. Am reu┼čit (cam cu chiu cu vai) s─â ├«mi conving colegii de la Via┼úa satului s─â intervieveze doi moguli agricoli: pe domnii Anghel ┼či T─âr├«┼ú─â. Ambii vor pierde (probabil) milioane de euro din cauza schimb─ârilor. Ambii erau scandaliza┼úi. Reporterul ├«ntreab─â, firesc, ce au de g├«nd s─â fac─â. Anghel zice: ÔÇ×Statul rom├ón ne reprezint─â ├«n UE, el s─â intervin─âÔÇť. Culi┼ú─â T─âr├«┼ú─â, mai sofisticat, zice: ÔÇ×Voi interveni la Parlamentul Rom├ónieiÔÇť. Ambii au dat cu mucii ├«n fasolea pe care o cultiv─â. ├Än primul r├«nd, PAC-ul este o politic─â integrat─â, foarte pu┼úin din ea mai st─â la ├«ndem├«na guvernelor na┼úionale. Domnului T─âr├«┼ú─â i-a┼č r─âspunde c─â mecanismul de cooperare interparlamentar─â prev─âzut ├«n Tratatul de la Lisabona exist─â pe h├«rtie, dar ├«nc─â nu func┼úioneaz─â. Doar 7 din cele 27 de state membre s├«nt c├«t de c├«t preg─âtite pentru a bloca sau modifica o propunere legislativ─â a Comisiei Europene. Evident, Rom├ónia nu este printre cele 7. Pe ambii moguli agricoli i-a┼č ├«ntreba direct dac─â au fost printre cei 7 (din prima faz─â) sau 57 (p├«n─â la finalul consult─ârii) care ┼či-au spus p─ârerea la nivel european, direct comisarului Ciolo┼č. Pun pariu pe o lad─â de bere c─â nu s-au deranjat. Sper din tot sufletul ca un guvern al Rom├óniei (actual sau viitor) s─â reu┼čeasc─â s─â opreasc─â uria┼ča evaziune fiscal─â din agricultura rom├óneasc─â, altfel dec├«t prin cele anticomunitare (vezi Ordonan┼úa pentru combaterea evaziunii), iar domnii latifundiari rom├óni s─â fie obliga┼úi s─â caute profitul ┼či competitivitatea pe c─âi exclusiv legale. Domnii respectivi nu merit─â s─â tr─âiasc─â ├«ntr-o agricultur─â european─â integrat─â (cu hibele ei cu tot) pentru c─â, pur ┼či simplu, le este prea lene s─â se informeze ┼či s─â ├«┼či promoveze interesele. E mai simplu s─â dea ┼čp─âgi la fisc.  

├Än consecin┼ú─â, le urez faliment pl─âcut. 

Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea European─â la TVR.

Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Anex─â la Epistolar despre ÔÇ×cathariiÔÇť de la P─âltini╚Ö
Am g─âsit scrisoarea de mai jos, primit─â ├«n 1987, de la Nicolae Steinhardt. O fac public─â, pentru c─â se refer─â la un articol celebru al P─ârintelui Nicolae despre ÔÇ×cathariiÔÇť de la P─âltini╚Ö.
Frica lui Putin jpeg
Recuno╚Ötin╚Ť─â Evei
Vremurile ne cer curaj, nu sofistic─ârie, limpezime moral─â, nu ├«nc├«lceal─â printre teorii, simplitate ├«n convingeri, nu l├«nced─â indecizie ├«ntre nuan╚Ťe.
AFumurescu prel jpg
Cine n-are dușmani, să-și cumpere!
Am reînceput să ne născocim probleme, ne-am făcut privirea roată și-un dușmănel tot ne-am găsit fiecare, unul cu care să ne răfuim zi de vară pînă-n seară.
1024px Russian Salad  JPG
Istorie din buc─ât─ârie
Domnul Olivier ╚Öi-a compus astfel opera: carne de v├«nat, al─âturi de limb─â de vi╚Ťel, langust─â sau homar, toate fierte, a╚Öezate pe farfurie ╚Öi stropite cu un sos de maionez─â specific regiunii Provence din Fran╚Ťa.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (III)
├Än cazuri excep╚Ťionale crizele politice au fost rezolvate prin recurgerea la votul electoratului.
Iconofobie jpeg
Despre un lucru (mai pu╚Ťin?) semnificativ
Obsesia binelui colectiv formeaz─â eroi, cea a binelui personal, cel mult, farisei.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Ura și la gară!
ÔÇ×Ura ╚Öi la gar─â!ÔÇť dezvolt─â sensuri numeroase, dar previzibile: poate indica, ├«n cheie pozitiv─â, eliberarea de o povar─â ÔÇô sau, ├«n cheie negativ─â, ├«ncheierea (prea) expeditiv─â ╚Öi superficial─â a unei ac╚Ťiuni, indiferen╚Ťa, lipsa de interes; adresat─â direct unui interlocutor, marcheaz─â de obicei refuzul,
FILIT ÔÇô Ia╚Öi 2021 jpeg
Rezultate ╚Öi topuri na╚Ťionale
Ce se ├«nt├«mpl─â la nivelul managementului institu╚Ťiilor de ├«nv─â╚Ť─âm├«nt?
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Merge Wimbledon-ul și fără puncte, și fără ruși?
E cea mai mare confruntare pe tema Rusiei din lumea sportului, p├«n─â acum coerent─â relativ la pedeapsa aplicat─â supu┼čilor ┼či sus-pu┼čilor din patria lui Putin.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Oameni și cîini
├Än comunism ╚Öi o vreme dup─â aceea, se pare c─â nu doar oamenii, ci ╚Öi multe alte fiin╚Ťe se comportau altfel dec├«t ast─âzi. Condi╚Ťiile grele produceau o ├«nr─âire, o s─âlb─âticire general─â.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Inamicul
Occidentul începe, încet-încet, să abandoneze iluziile că Rusia poate fi tratată altfel decît ca inamic.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
╚śi-am ├«nc─âlecat pe-o ╚Öa...
Au trecut 23 de ani de c├«nd am intrat pentru prima dat─â ├«n redac╚Ťia Dilemei.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Comunicare f─âr─â comunicare
Abilitatea de a perora fără să spui nimic e, pare-se, înzestrarea obligatorie a cuiva care vrea să-și asigure o carieră publică de succes.
Frica lui Putin jpeg
Monoteisme
Politeismul este relativ favorabil toleran╚Ťei ╚Öi pluralismului.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
De ce enerveaz─â claritatea moral─â ╚Öi pe unii, ╚Öi pe al╚Ťii
Claritatea moral─â nu e limpezimea con╚Ötiin╚Ťei emitente, ci limpezimea privirii asupra realit─â╚Ťii.
Hong Kong 1868 jpg
Hong Kong
În 1898, Marea Britanie și China au semnat un tratat prin care celei dintîi i se concesiona pentru încă 99 de ani orașul-port.
p 5 WC jpg
Cine ╚Öi cum lupt─â cu infla╚Ťia
Infla╚Ťia nu este dec├«t o ÔÇ×tax─âÔÇŁ pe care o ├«ncaseaz─â statul ╚Öi mediul economic ╚Öi o pl─âtesc consumatorii.
Iconofobie jpeg
M─â mir f─âr─â a fi uimit
Surpriza spiritual─â, generat─â de o realitate care te fascineaz─â, ├«╚Ťi st├«rne╚Öte, instantaneu, curiozitatea, interesul ad├«nc ╚Öi, apoi, apetitul pentru cunoa╚Öterea ei.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
╚śaiba
Nu ╚Ötim exact c├«nd ╚Öi de ce tocmai ÔÇ×╚ÖaibaÔÇŁ a devenit, ├«n rom├óna colocvial─â, emblema depreciativ─â a muncii manuale grele.
HCorches prel jpg
Un salut din Vama Veche
Am scris de multe ori despre nevoia schimb─ârii grilelor de lectur─â, despre nevoia de a deschide, prin textele propuse spre studiu, c─âi de acces spre dezvoltarea personal─â ╚Öi spre experien╚Ťa cotidianului, despre nevoia de a folosi aceste texte ├«n cheia valorilor contemporaneit─â╚Ťii.
p 7 jpg
Calea spre premodernitate a Rusiei
Putin ÔÇ×e chipul unei lumi pe care mintea occidental─â contemporan─â nu o ├«n╚ŤelegeÔÇť.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Avort
Interzicerea avorturilor nu era o simplă lege restrictivă, ci devenise un instrument de represiune, de șantaj și teroare.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Locul ├«n care democra╚Ťia liberal─â s-a dus s─â moar─â
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptur─â cu trecutul de corup╚Ťie ╚Öi guvernare ineficient─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
C├«te sortimente de br├«nz─â se produc ├«n Fran╚Ťa?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.

Adevarul.ro

image
┼×ofer omor├ót ├«n b─âtaie la Bac─âu pentru c─â a atins din gre┼čeal─â cu ma┼čina oglinda unei dubi┼úe
O crim─â ├«nfior─âtoare a avut loc miercuri seara pe o strad─â ├«n Bac─âu, dup─â o acro┼čare ├«n trafic ┼či un scurt scandal. Doi b─ârba┼úi au fost deja re┼úinu┼úi, dup─â ce victima a fost g─âsit─â pe asfalt, f─âr─â suflare.
image
O actri┼ú─â rom├ónc─â adoptat─â de un cuplu britanic ┼či-a rev─âzut mama la 34 de ani dup─â ce a fost l─âsat─â ├«ntr-un orfelinat
O actri┼ú─â foarte apreciat─â ├«n Marea Britanie ┼či fost─â prezentatoare la BBC Radio York ┼či BBC Country File Live, Adriana Ionic─â are o poveste de via┼ú─â tulbur─âtoare ┼či demn─â de un film.
image
SARS-CoV-2 continu─â s─â fac─â ÔÇ×puiÔÇť. Ultimul este ┼či cel mai infec┼úios
Noua subvariant─â BA 2.75 a coronavirusului este de cinci ori mai infec┼úioas─â dec├ót varianta Omicron ┼či provoac─â deja ├«ngrijor─âri ├«n r├óndul speciali┼čtilor independen┼úi.

HIstoria.ro

image
Cine a detonat ÔÇ×Butoiul cu pulbere al EuropeiÔÇŁ la ├«nceputul secolului XX?
După Războiul franco-prusac, ultima mare confruntare a secolului XIX, Europa occidentală și centrală se bucurau de La Belle Époque, o perioadă de pace, stabilitate și creștere economică și culturală, care se va sfârși odată cu începerea Primului Război Mondial.
image
Diferendul româno-bulgar: Prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat România după obţinerea independenţei
Pentru Rom├ónia, prima problem─â spinoas─â cu care s-a confruntat dup─â ob╚Ťinerea independen╚Ťei a fost stabilirea grani╚Ťei cu Bulgaria.
image
Controversele romaniz─ârii: Teritoriile care nu au fost romanizate, de╚Öi au apar╚Ťinut Imperiului Roman
Oponen╚Ťii romaniz─ârii aduc mereu ├«n discu╚Ťie, pentru a combate romanizarea Daciei, acele teritorii care au apar╚Ťinut Imperiului Roman ╚Öi care nu au fost romanizate. Aceste teritorii trebuie ├«mp─âr╚Ťite ├«n dou─â categorii: acelea unde romanizarea ├«ntr-adev─âr nu a p─âtruns ╚Öi nu ÔÇ×a prinsÔÇŁ ╚Öi acelea care au fost romanizate, dar evenimente ulterioare le-au modificat acest caracter. Le descriem pe r├ónd.