Facem opozi┼úie. A┼čtept─âm dezastrul

Publicat ├«n Dilema Veche nr. 688 din 27 aprilie ÔÇô 3 mai 2017
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg

Sînt aproape șase luni de la alegerile parlamentare, iar singurele două partide care par netulburate și relativ sigure pe ele sînt PSD și UDMR. Restul continuă un proces greoi de asimilare a rezultatului și de stabilire a unei strategii de viitor.

PNL e ├«naintea unui congres care, deocamdat─â, nu promite dec├«t s─â institu╚Ťionalizeze senza╚Ťia c─â avem de-a face cu un masiv partid-molusc─â incapabil s─â ├«╚Öi asume o identitate ╚Öi, pe alocuri, o coloan─â vertebral─â. Nici unul dintre posibilii candida╚Ťi pentru pre╚Öedin╚Ťia partidului nu d─â semne c─â ar avea curajul unei viziuni care s─â inspire ╚Öi s─â dea speran╚Ťe membrilor ╚Öi militan╚Ťilor. ├Än fapt, de╚Öi ar trebui s─â fie l─âmuritor, congresul PNL va fi cel mai probabil ├«nc─â o etap─â ├«n tranzi╚Ťia c─âtre nic─âieri a liberalilor.

Sf├«╚Öia╚Ťi ├«ntre istoria partidului ╚Öi datele demografice care arat─â c─â, ├«ncet-├«ncet, PNL se transform─â ├«ntr-un partid al localit─â╚Ťilor mici, marcat de un nes─ân─âtos dezechilibru regional al rezultatelor, liberalii ├«╚Öi pun absurd speran╚Ťele ├«n pre╚Öedintele Klaus Iohannis. Ignor─â astfel faptul c─â ╚Öeful statului a fost doar pentru scurt─â vreme liberal cu acte ╚Öi c─â nici domnia-sa nu st─â chiar bine ├«n sondaje. ├Än eventualitatea ├«n care pre╚Öedintele va dori un al doilea mandat, absolut nimic nu ├«l ├«mpiedic─â s─â renun╚Ťe la PNL sau s─â treac─â partidul ├«n plan secund, dac─â strategia o va cere. ╚śi mai e ceva. Primul tur al alegerilor preziden╚Ťiale din Fran╚Ťa a ar─âtat destul de clar c─â ÔÇ×marele partid de dreaptaÔÇŁ poate fi ignorat cu senin─âtate de electorat. Asta e o lec╚Ťie at├«t pentru pre╚Öedinte, c├«t ╚Öi pentru liberali.

Teoretic, beneficiarii dezorient─ârii liberale ar trebui s─â fie de g─âsit ├«n USR, partid care, la r├«ndu-i, se preg─âte╚Öte de un congres. ├Äns─â USR sufer─â o criz─â de cre╚Ötere, iar dezbaterile cu privire la viitorul partidului au ceva nedefinit care te face s─â te g├«nde╚Öti la o sect─â milenarist─â ai c─ârei membri s├«nt nedumeri╚Ťi de succes ╚Öi incapabili s─â ├«l administreze. Preocupa╚Ťi de mici conflicte interne, liderii USR refuz─â cu ├«nc─âp─â╚Ť├«nare s─â priveasc─â ├«n afara partidului ╚Öi ├«n viitor. Refuz─â s─â priceap─â faptul c─â perioada de gra╚Ťie care i-a transformat ├«n a treia for╚Ť─â politic─â a Rom├óniei se prelunge╚Öte ╚Öi anul acesta, c├«t─â vreme PSD continu─â s─â se comporte ca un mamut iresponsabil, iar PNL prive╚Öte hipnotizat ├«n oglind─â.

Momentul de maxim─â str─âlucire al USR ca partid parlamentar a fost acela ├«n care senatorii ╚Öi deputa╚Ťii partidului au protestat virulent fa╚Ť─â de Ordonan╚Ťa 13. Figura fostului ministru al Justi╚Ťiei, Florin Iordache, ├«ncerc├«nd, pe 1 februarie, s─â vorbeasc─â cu presa pe fondul protestelor useriste r─âm├«ne de neuitat. Unul din acele momente rare c├«nd un demnitar al PSD simte, ├«n mod evident, jen─â, dac─â nu chiar ru╚Öine. ├Äns─â chiar ╚Öi acest c├«╚Ötig a fost ulterior anulat de b├«lbele conducerii USR, care a dat semne c─â a intrat ├«ntr-o spiral─â a confuziei. Rezultatul a fost o prelung─â t─âcere din care s-a ie╚Öit doar atunci c├«nd partidul a considerat necesar s─â intre ├«ntr-o inutil─â dezbatere despre Dacian Ciolo╚Ö. Privind ├«napoi, din fr─âm├«ntarea aceea nu a r─âmas mai nimic util. To╚Ťi participan╚Ťii, incluz├«ndu-l pe fostul premier, au pierdut.

PMP, cel de-al treilea partid al opozi╚Ťiei parlamentare rom├óne╚Öti, tr─âie╚Öte ╚Öi el o mic─â ╚Öi aproape amuzant─â dram─â intern─â provocat─â de contorsiunile narative ale lui Traian B─âsescu, devenit ├«n ultima vreme cel mai com-petent sus╚Ťin─âtor al asaltului pesedist asupra Justi╚Ťiei. E foarte greu pentru bie╚Ťii pemepi╚Öti s─â fie coeren╚Ťi ├«n atari condi╚Ťii, iar dl B─âsescu nu d─â semne c─â ar suferi foarte mult din cauza nelini╚Ötilor resim╚Ťite de ultimii s─âi solda╚Ťi loiali. Cinismul de manual al domnului B─âsescu e egalat doar de ├«nd├«rjirea cu care lupt─â pentru o agend─â departe de orice interes public.

├Än treac─ât fie spus, e o criz─â ╚Öi ├«n partea cealalt─â a liniei de demarca╚Ťie dintre putere ╚Öi opozi╚Ťie. ALDE e, zilele astea, scena unui conflict cu accente ridicole ├«ntre cei doi cofondatori ai partidului, care risc─â s─â ├«ncheie povestea acestei forma╚Ťiuni-balama foarte devreme. ├Än fapt, ALDE este ╚Ťinut ├«n via╚Ť─â doar de bun─âvoin╚Ťa PSD, care, deocamdat─â, nu a trecut la recrutarea pseudo-liberalilor domnului T─âriceanu. ├Äns─â asta nu e o garan╚Ťie pentru viitor ╚Öi, oricum, nu ar schimba major datele din Parlament.

At├«ta c├«t─â e, opozi╚Ťia vine mai degrab─â din afara Parlamentului. Faptul c─â Guvernul ╚Öi majoritatea parlamentar─â s├«nt ├«nc─â for╚Ťate s─â ├«╚Öi explice ac╚Ťiunile ├«n fa╚Ťa societ─â╚Ťii ├«ncepe s─â semene, ├«ncet-├«ncet, cu un act de bun─âvoin╚Ť─â ╚Öi mai pu╚Ťin cu o datorie, dat fiind c─â nu e nimeni care s─â cear─â a╚Öa ceva ├«n mod serios la Parlament.

Probabil cea mai p─âc─âtoas─â strategie politic─â a momentului este s─â a╚Ötep╚Ťi o sciziune a PSD, o eventual─â condamnare a liderului s─âu sau vreun dezastru major al guvern─ârii. Se poate presupune, f─âr─â teama de a gre╚Öi prea mult, c─â asta e principala strategie a Opozi╚Ťiei noastre. ├Äns─â legitimitatea efortului de a prelua puterea vine, aici ╚Öi aiurea, din capacitatea de a propune un viitor, nu din incapacitatea de a face un r─âu la fel de mare ca aceia care, temporar, de╚Ťin guvernarea. Asta e o lec╚Ťie pe care PNL, USR ╚Öi ceilal╚Ťi refuz─â, deocamdat─â, s─â ╚Öi-o ├«nsu╚Öeasc─â. 

Teodor Tiţă este jurnalist. Îl puteţi găsi la twitter.com/jaunetom.

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Made in Taiwan
Felul ├«n care Statele Unite se raporteaz─â la Taiwan e adesea descris ca fiind ÔÇ×ambiguitate strategic─âÔÇŁ.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Viktor, prietenul lui Vladimir
Vehemen╚Ťa cu care Viktor Orb├ín respinge ultimul set de sanc╚Ťiuni ├«mpotriva Rusiei precum ╚Öi alte m─âsuri de sprijin pentru Ucraina arat─â distan╚Ťa care se casc─â ├«ntre Ungaria ╚Öi Europa.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Inclasabila, impracticabila Rusie
Rusofobia convie╚Ťuie╚Öte constant cu rusofilia, admira╚Ťia cu panica, tentativa colabor─ârii cordiale cu derapajul credul, contraproductiv.
Frica lui Putin jpeg
Eroul pe care ni l-am dori
Relativa mizerie moral─â a lumii europene se oglinde╚Öte ╚Öi ├«n insuficien╚Ťa modelelor pe care ea le-a ales.
Postmaterialismul, butelia și pandemia jpeg
Cîntecul de sirenă al morcovului
Dac─â izb├«nda Ucrainei ├«n fa╚Ťa Rusiei mi-ar umple inima de bucurie, succesul de la Eurovision mi-a umplut-o de o triste╚Ťe melancolic─â.
The Lady and the Unicorn Sight det4 jpg
Unicorni
Existen╚Ťa ÔÇ×m─âgarului cu un singur corn ├«n frunteÔÇŁ a fost confirmat─â ╚Öi de Aristotel.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Vlad Constantinesco ╚Öi St├ęphane Pierr├ę-Caps: o pledoarie pentru libertate
Ofer─â o imagine complex─â ╚Öi coerent─â a raporturilor dintre Constitu╚Ťie, stat, societate ╚Öi individ.
Iconofobie jpeg
Bifurca╚Ťiile g├«ndirii etice
Din p─âcate, ÔÇ×a╚ÖezareaÔÇť (etic─â) pe toate nivelurile de g├«ndire r─âm├«ne inaccesibil─â multora dintre noi.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Noroc chior
Dic╚Ťionarele noastre mai ├«nregistreaz─â ├«ns─â c├«teva caracteriz─âri similare, norocul put├«nd fi apreciat superlativ ca ÔÇ×orbÔÇŁ, ÔÇ×porcescÔÇŁ, ÔÇ×cu carulÔÇŁ.
FILIT ÔÇô Ia╚Öi 2021 jpeg
Activit─â╚Ťi de week-end
├Än via╚Ť─â trebuie s─â ╚Ötii trei lucruri: ce vrei ÔÇô adic─â s─â ai un scop, ├«n ce crezi ÔÇô adic─â s─â respec╚Ťi ni╚Öte valori ╚Öi ce trebuie s─â faci ÔÇô adic─â ce ac╚Ťiuni ├«ntreprinzi.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Wimbledon versus ATP & WTA?
WTA ┼či ATP au spus c─â a interzice sportivi (chestie care nu implic─â ┼ú─ârile lor, deja puse pe tu┼č─â de toat─â lumea) ├«ncalc─â principiul nediscrimin─ârii pe baz─â de na┼úionalitate.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Efectele pandemiei?
Acum, că pare să fi trecut, unii cercetează în ce măsură pandemia de COVID-19 a afectat serviciile publice dintr-o serie de domenii și din diverse regiuni.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Onoarea și dezonoarea Legiunii de Onoare
Ce onoare mai e medalia Legiunii de Onoare dac─â e oferit─â unor dictatori?
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
F─âr─â solemnit─â╚Ťi (memorialistic─â)
Episoadele ÔÇ×omene╚ÖtiÔÇŁ de care am avut parte ├«n nea╚Öteptatele mele experien╚Ťe ministeriale au, totu╚Öi, hazul lor, pe care mi-l amintesc cu o consistent─â nostalgie ╚Öi pe care le povestesc cu pl─âcere c├«nd se ive╚Öte ocazia.
Frica lui Putin jpeg
Homo mendax
Diversitatea ╚Öi amploarea capacit─â╚Ťilor noastre de a min╚Ťi, de a ne min╚Ťi, de a-i min╚Ťi pe ceilal╚Ťi, de a spune falsul, inten╚Ťionat sau nu, s├«nt uluitoare.
Richard M  Nixon and Leonid Brezhnev 1973 jpg
SALT în istorie
În urmă cu exact o jumătate de veac, în mai 1972, cele două superputeri ale Războiului Rece, SUA și URSS, au făcut un pas important și trudit din plin spre dezarmare sau, mai degrabă, spre controlul înarmărilor.
646x404 jpg
Taxe și impozite mai mari? Nu înainte de a lupta, pe bune, cu evaziunea
├Än legisla╚Ťia fiscal─â s├«nt multe exemple de tratamente preferen╚Ťiale.
Iconofobie jpeg
De ce m-a enervat Churchill
Curajul nu se opune a╚Öadar numai la╚Öit─â╚Ťii. Aceasta din urm─â reprezint─â forma absolut─â de e╚Öec al lui, de abdicare a individului de la conduita b─ârb─âteasc─â.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Toxic (adică nașpa)
Dic╚Ťionarele noastre nu au ├«nregistrat ├«nc─â sensurile figurate al adjectivului ÔÇ×toxicÔÇŁ, de╚Öi acestea s-au r─âsp├«ndit foarte mult ├«n ultima vreme ├«n mass-media ╚Öi ├«n comunicarea curent─â, fiind bine reprezentate ├«n spa╚Ťiul online.
FILIT ÔÇô Ia╚Öi 2021 jpeg
Experien╚Ťe culinare norvegiene
Povestea asta cu cantina se desf─â╚Öoar─â ├«n spa╚Ťii deschise, care comunic─â direct cu holurile largi, ├«n edificii cu ferestre imense sau cu pere╚Ťi practic de sticl─â, cre├«nd o senza╚Ťie de deschidere ╚Öi de libertate,
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Grand Chess Tour din nou în România. Merită bucureștenii așa un turneu?
La ┼čah nu po┼úi s─â urli, s─â ├«njuri, s─â acuzi arbitrul ┼či s─â pretinzi c─â pe Levon Aronian, de exemplu, nu ├«l cheam─â a┼ča, c─â a folosit ├«n mod fraudulos numele, culorile de pe cravat─â ┼či blazonul familiei.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Podul de piatr─â
Nep─âsarea fa╚Ť─â de reguli, cutume, tradi╚Ťii sau istorie pare s─â fie ea ├«ns─â╚Öi un adev─ârat specific local pe la noi.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Garguie, himere, c─âp─â╚Ť├«ni
Empatia func╚Ťioneaz─â doar cu viii. Cu mor╚Ťii, arareori e omul zilei empatic, iar cu cei mor╚Ťi demult, chiar deloc!
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Pacientul rus
Rusia e tratat─â diferit, ├«ns─â tratamentul acesta e similar cu acela aplicat unui locatar de bloc care amenin╚Ť─â s─â dea foc la butelie.

Adevarul.ro

image
Implica┼úiile distrugerii cruci┼č─âtorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagr─â | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.

HIstoria.ro

image
Victimele stalinismului, investigate de un medic român incoruptibil
lexandru Birkle a participat la investigarea gropilor comune cu victimele stalinismului, găsite de administraţia germană a Ucrainei în orașul Viniţa, precum și în localitatea Tătarca de lângă Odessa.
image
Una dintre cele mai crude ╚Öi spectaculoase metode de execu╚Ťie
C─âlcarea sau strivirea de c─âtre un elefant este o metod─â de execu╚Ťie sau de tortur─â mai pu╚Ťin cunoscut─â de-a lungul istoriei, de╚Öi a fost practicat─â p├ón─â ├«n secolul al XIX-lea.
image
Graffiti: art─â sau vandalism?
De-a lungul istoriei sale zbuciumate, acest gen artistic a reprezentat mereu un subiect fierbinte, pus la zid și supus dezbaterilor din societate. Este bun sau rău graffiti-ul?