Facebook ca distopie

Publicat în Dilema Veche nr. 847 din 2 - 8 iulie 2020
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

În urmă cu cîteva săptămîni, cînd Twitter a completat un mesaj al președintelui Statelor Unite cu un avertisment privind conținutul neconform (cu regulile rețelei), s-au întîmplat două lucruri. Primul e că președintele s-a înfuriat și a amenințat cu represalii, făcînd un prim pas către reglementarea rețelelor sociale. Un efort mai degrabă de imagine decît cu consecințe reale. Al doilea e că dezbaterea privind responsabilitate vs cenzură în mediile digitale a luat din nou viteză.

Plecînd de la prezumția că Twitter a făcut un pas greșit, CEO-ul Facebook, Mark Zuckerbeg, a precizat că mesajul lui Donald Trump nu va suferi nici un fel de alterare pe platforma sa. Sîntem diferiți, noi nu ne implicăm în politică, a părut să spună Zuckerberg. Pentru o vreme, șeful Facebook a arătat ca un campion al libertății de expresie. Pentru republicani, cel puțin. Zuckerberg are o istorie de navigat printre presiuni de tot felul și aproape întotdeauna a reușit să iasă cu fața curată.

Și totuși, de data asta, principalul geek al planetei nu a simțit bine momentul. Vinerea trecută, gigantul Unilever (bunuri de larg consum) a anunțat că renunță pînă la finalul anului să mai cumpere publicitate pe principalele rețele sociale. Explicația nu lasă loc de dubii – Unilever nu vrea să fie asociat cu discursul extremist pe care, sub acoperirea libertății de exprimare, rețele precum Facebook refuză să îl elimine. Sau, atunci cînd o fac, o fac neconvins, fără o filozofie clară în spate și mai mult ca urmare a cedării în fața unor presiuni publice. Anunțul vizează doar teritoriul Statelor Unite, însă sumele aflate în joc sînt uriașe. The Verge estimează că Unilever are un buget anual de un miliard de dolari pentru publicitate. 250 de milioane de dolari din acești bani vor fi acum îndreptați către alte medii decît rețelele sociale. Din tribuna publisher-ilor tradiționali se aud murmure fericite.

Foarte probabil, retragerea unui client, fie el și unul foarte mare, nu ar fi provocat cine știe ce reacții în afară de vreun comunicat arid în care s-ar fi vorbit despre faptul că dialogul între companii continuă și că există respect reciproc pentru deciziile celuilalt. Însă Unilever e doar un nume dintr-o listă de clienți de publicitate care se retrag unul cîte unul, provocînd frisoane departamentelor de vînzări ale rețelelor sociale.

Deciziile astea sînt efecte ale unei campanii declanșate de mai multe organizații non-guvernamentale care luptă împotriva rasismului și a discriminării. Organizatorii speră ca, măcar pentru o lună,  să convingă cît mai mulți advertiser-i să nu mai cheltuiască bani în medii care încurajează o retorică toxică. Puțin băgată în seamă la debut, „Stop Hate for Profit” pare să fi devenit un fenomen major și fiecare companie care i se alătură contribuie probabil la decizia altora, construind astfel un val al boicotului pe care puțini l-ar fi anticipat. Lista crește de la o zi la alta și pe ea pot fi găsite nume ca Starbucks, Coca-Cola, Diageo, Colgate Palmolive, Patreon sau Verizon.

Acesta e motivul pentru care, la doar cîteva ore după anunțul Unilever, Mark Zuckerberg a ieșit în public pentru a anunța o serie de modificări ale politicilor Facebook în sensul dorit de organizatorii și participanții la boicot. Însă nu e clar dacă măsurile anunțate sînt suficiente. Ele au caracterul unor concesii făcute clienților și par prea puțin izvorîte din convingerea că e nevoie de eliminarea discursului toxic. Cert e că, de ani de zile, Facebook a încercat să se ferească de rolul de arbitru. O face acum, după multe amînări și cînd deja imaginea sa e grav afectată.

Văzut altădată ca un simbol al deschiderii, al accesului și al libertății de exprimare, Behemoth-ul digital creat de Zuckerberg e azi privit adesea ca un instrument de amplificare a urii. Un soi de experiment distopic și răutăcios care consumă suflete și energii, iar în viața reală face victime verificabile. Simpatia pentru giganții de miliarde de euro din Silicon Valley e pe cale să expire. Zuckerberg seamănă azi cu un patron cinic de industrie poluantă și mai puțin cu un vizionar cu figură luminoasă. Locul său a fost luat de ceva vreme de Elon Musk. Sigur, nu ajută nici faptul că CEO-ul Facebook s-a apropiat de administrația Trump pentru a încerca să se ferească de posibile idei privind reglementarea sau chiar ruperea în mai multe bucăți a companiei pe care a fondat-o. Ideile astea sînt tot mai des vehiculate în mediile politice americane și e probabil doar o chestiune de timp pînă cînd vor deveni realitate. Un prim și timid pas a fost făcut de actualul președinte, după cum aminteam mai devreme. Următorul locatar al Casei Albe s-ar putea să fie chiar mai hotărît.

Faptul că liberalii/stînga americană nu mai tolerează baletul Facebook e una, însă nici din dreapta lucrurile nu arată bine. Enervați periodic de ceea ce ei numesc cenzură, conservatorii radicali își caută permanent o ieșire de sub umbrela lui Zuckerberg. Acum vreo cîțiva ani au încercat să migreze masiv pe o clonă de Facebook numită Gab. Nu a prea prins. Zilele astea încearcă Parler. 

Dacă boicotul stîngii sau migrarea dreptei vor funcționa sau nu rămîne de văzut. Cert e că, în anumite cazuri, lipsa unei direcții clare aduce după sine acuzații din toate părțile.

Necazurile prin care trece Facebook zilele astea sînt cuantificate uneori în pagubele directe produse fondatorului său. Aproximativ șase miliarde de dolari s-au evaporat din averea personală a lui Zuckerberg după ce anunțul Unilever a provocat o scădere a acțiunilor Facebook. Genul acesta de calcule sînt mai degrabă frivole. Probabil o măsură mai eficientă de evaluare a utilității rețelei e întrebarea pe care fiecare utilizator și-a pus-o cel puțin o dată: „Mai are rost să stau aici?”.

Teodor Tiţă este jurnalist. Îl puteţi găsi la twitter.com/jaunetom. 

O mare invenție – contractul social jpeg
Se poate trăi și sub dictatură?
Fără această probă, argumentele celor care apără Justiția și judecătorii își pierd credibilitatea.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Resemnare
Turcia e doar încă un teren de luptă dintr-un război care se poartă intens de-a lungul și de-a latul lumii.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Un „dezavantaj” avantajos
Pe scurt: nu sîntem de acord ca, dacă 25 de parteneri ne vor în Schengen și doi nu, dreptatea să fie de partea celor doi.
Frica lui Putin jpeg
Non scholae...
Cîți nu scriu cu duiumul postări agramate și totuși se fac înțeleși, dovadă că primesc like-uri și au și urmăritori din belșug.
index jpeg 5 webp
James Bond și fabrica de ciocolată a lui Charlie
Oricum, ce altceva este un spion la scara istoriei, dacă nu un copil mare care știe cum să (se) joace, nu-i așa?
A F portait Tulane 23 1 jpeg
Pierdut respect. Găsitorului, recompensă!
Ce a produs această schimbare din ce în ce mai accelerată în ultimii zece, douăzeci de ani?
„Cu bule“ jpeg
Curriculum vitae
În perioada comunistă, formula latinească s-a folosit mai puțin.
HCorches prel jpg
Undercover agent
Redați-le profesorilor demnitatea.
p 7 WC jpg
Alunecînd treptat spre distopie
Legea IA europeană, care urmează să fie finalizată în cursul acestui an, interzice explicit utilizarea datelor generate de utilizatori în scopul „clasificării sociale”.
Comunismul se aplică din nou jpeg
După 30 de ani
Mai sînt destui care cred că americanii nu au fost pe Lună, că totul ar fi fost o mare păcăleală, o făcătură de Hollywood.
index jpeg webp
Sindromul „greaua moștenire”
În cele mai multe cazuri, însă, politicienii se străduiesc să arate că ei sînt inițiatorii proiectelor
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Cadavre și steaguri
De fapt, avem de-a face cu o tactică de evaziune.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Despre vorbitul în public
O cauză frecventă a derapajului oratoric este confuzia, mai mult sau mai puţin conştientă, a genurilor.
Frica lui Putin jpeg
Oglinda
El privi în oglindă și, firește, se văzu pe sine însuși.
index jpeg 5 webp
Republica Turcia de o sută de ani
În rîndul turcilor s-a conturat o nouă filozofie, chiar ideologie: kemalismul. Mustafa Kemal Atatürk a schimbat mentalități.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
„Cu bule“ jpeg
Fotbal și futbol
Să fi fost mai curînd (cum s-a mai presupus) o manifestare de pudibonderie comparabilă cu cele produse de alte obsesii românești mai vechi și mai noi, precum teama de cacofonii?
HCorches prel jpg
Este multă tristețe în sufletul lor
Și totuși, cînd intră la ore, încearcă să aibă zîmbet pe buze. Și totuși, cînd ies de la ore, adesea au zîmbet pe buze.
IMG 8779 jpeg
p 7 WC jpg
O lume a reluărilor nedorite
Inteligența Artificială e, în cele din urmă, un instrument, care poate fi folosit în scopuri bune
Comunismul se aplică din nou jpeg
Crimă și pedeapsă
După eliberare, Bogdan Stașinski a fost preluat probabil de serviciile secrete occidentale și nu se mai știe nimic clar despre el.
O mare invenție – contractul social jpeg
Ce fel de magistrați?
Rostul profund al întregului sistem judiciar constă în realizarea și menținerea armoniei sociale.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Discuția despre extremism
Nu, interzicerea unui partid nu e soluția. Pentru incidente specifice există Codul Penal. Pentru tot restul e vorba de bun-simț.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce știu și ce pot economiștii (O întrebare pe care mi-am pus-o prin 2008 și la care încă aștept răspuns...)
Ne lăsăm sau nu ne lăsăm pe mîna „experţilor”? N-avem de ales. Ne lăsăm. Dar pe mîna căruia dintre ei?

Adevarul.ro

image
Descoperire epocală lângă Sarmizegetusa Regia realizată cu LIDAR. Nimeni nu bănuia ce ascund munții VIDEO
Un loc plin de vestigii dacice, din Hunedoara, ascuns și neglijat complet în ultimele decenii de autorități, a fost cercetat recent de oamenii de știință, cu ajutorul tehnologiei LIDAR, iar rezultatele studiului sunt uimitoare
image
Turist amendat pentru că a urcat în Munții Piatra Craiului fără să aibă buletinul la el. De ce i-a dat dreptate judecătorul
Un turist amendat de Jandarmerie pentru că „aflându-se în Piatra Craiului, pe un traseu nemarcat, a refuzat să furnizeze date pentru stabilirea identităţii sale” a dat în judecată Jandarmeria Română.
image
Camioanele care au dus faima României în toată lumea. Povestea vehiculelor solide și fiabile, cu „atitudine“ spartană
Camioanele românești, realizate la uzinele din Brașov, au fost adaptate mereu vremurilor, cu o tehnologie de vârf și prețuri avantajoase, cucerind astfel piețele internaționale, chiar și pe cele de peste Ocean.

HIstoria.ro

image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit
image
Drumul României către Tratatul de la Trianon
Nimeni nu s-ar fi putut gândi la începutul anului 1918 la o schimbare totală în doar câteva luni a condițiilor dramatice în care se găsea România.
image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.