Facebook ca distopie

Publicat în Dilema Veche nr. 847 din 2 - 8 iulie 2020
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

În urmă cu cîteva săptămîni, cînd Twitter a completat un mesaj al președintelui Statelor Unite cu un avertisment privind conținutul neconform (cu regulile rețelei), s-au întîmplat două lucruri. Primul e că președintele s-a înfuriat și a amenințat cu represalii, făcînd un prim pas către reglementarea rețelelor sociale. Un efort mai degrabă de imagine decît cu consecințe reale. Al doilea e că dezbaterea privind responsabilitate vs cenzură în mediile digitale a luat din nou viteză.

Plecînd de la prezumția că Twitter a făcut un pas greșit, CEO-ul Facebook, Mark Zuckerbeg, a precizat că mesajul lui Donald Trump nu va suferi nici un fel de alterare pe platforma sa. Sîntem diferiți, noi nu ne implicăm în politică, a părut să spună Zuckerberg. Pentru o vreme, șeful Facebook a arătat ca un campion al libertății de expresie. Pentru republicani, cel puțin. Zuckerberg are o istorie de navigat printre presiuni de tot felul și aproape întotdeauna a reușit să iasă cu fața curată.

Și totuși, de data asta, principalul geek al planetei nu a simțit bine momentul. Vinerea trecută, gigantul Unilever (bunuri de larg consum) a anunțat că renunță pînă la finalul anului să mai cumpere publicitate pe principalele rețele sociale. Explicația nu lasă loc de dubii – Unilever nu vrea să fie asociat cu discursul extremist pe care, sub acoperirea libertății de exprimare, rețele precum Facebook refuză să îl elimine. Sau, atunci cînd o fac, o fac neconvins, fără o filozofie clară în spate și mai mult ca urmare a cedării în fața unor presiuni publice. Anunțul vizează doar teritoriul Statelor Unite, însă sumele aflate în joc sînt uriașe. The Verge estimează că Unilever are un buget anual de un miliard de dolari pentru publicitate. 250 de milioane de dolari din acești bani vor fi acum îndreptați către alte medii decît rețelele sociale. Din tribuna publisher-ilor tradiționali se aud murmure fericite.

Foarte probabil, retragerea unui client, fie el și unul foarte mare, nu ar fi provocat cine știe ce reacții în afară de vreun comunicat arid în care s-ar fi vorbit despre faptul că dialogul între companii continuă și că există respect reciproc pentru deciziile celuilalt. Însă Unilever e doar un nume dintr-o listă de clienți de publicitate care se retrag unul cîte unul, provocînd frisoane departamentelor de vînzări ale rețelelor sociale.

Deciziile astea sînt efecte ale unei campanii declanșate de mai multe organizații non-guvernamentale care luptă împotriva rasismului și a discriminării. Organizatorii speră ca, măcar pentru o lună,  să convingă cît mai mulți advertiser-i să nu mai cheltuiască bani în medii care încurajează o retorică toxică. Puțin băgată în seamă la debut, „Stop Hate for Profit” pare să fi devenit un fenomen major și fiecare companie care i se alătură contribuie probabil la decizia altora, construind astfel un val al boicotului pe care puțini l-ar fi anticipat. Lista crește de la o zi la alta și pe ea pot fi găsite nume ca Starbucks, Coca-Cola, Diageo, Colgate Palmolive, Patreon sau Verizon.

Acesta e motivul pentru care, la doar cîteva ore după anunțul Unilever, Mark Zuckerberg a ieșit în public pentru a anunța o serie de modificări ale politicilor Facebook în sensul dorit de organizatorii și participanții la boicot. Însă nu e clar dacă măsurile anunțate sînt suficiente. Ele au caracterul unor concesii făcute clienților și par prea puțin izvorîte din convingerea că e nevoie de eliminarea discursului toxic. Cert e că, de ani de zile, Facebook a încercat să se ferească de rolul de arbitru. O face acum, după multe amînări și cînd deja imaginea sa e grav afectată.

Văzut altădată ca un simbol al deschiderii, al accesului și al libertății de exprimare, Behemoth-ul digital creat de Zuckerberg e azi privit adesea ca un instrument de amplificare a urii. Un soi de experiment distopic și răutăcios care consumă suflete și energii, iar în viața reală face victime verificabile. Simpatia pentru giganții de miliarde de euro din Silicon Valley e pe cale să expire. Zuckerberg seamănă azi cu un patron cinic de industrie poluantă și mai puțin cu un vizionar cu figură luminoasă. Locul său a fost luat de ceva vreme de Elon Musk. Sigur, nu ajută nici faptul că CEO-ul Facebook s-a apropiat de administrația Trump pentru a încerca să se ferească de posibile idei privind reglementarea sau chiar ruperea în mai multe bucăți a companiei pe care a fondat-o. Ideile astea sînt tot mai des vehiculate în mediile politice americane și e probabil doar o chestiune de timp pînă cînd vor deveni realitate. Un prim și timid pas a fost făcut de actualul președinte, după cum aminteam mai devreme. Următorul locatar al Casei Albe s-ar putea să fie chiar mai hotărît.

Faptul că liberalii/stînga americană nu mai tolerează baletul Facebook e una, însă nici din dreapta lucrurile nu arată bine. Enervați periodic de ceea ce ei numesc cenzură, conservatorii radicali își caută permanent o ieșire de sub umbrela lui Zuckerberg. Acum vreo cîțiva ani au încercat să migreze masiv pe o clonă de Facebook numită Gab. Nu a prea prins. Zilele astea încearcă Parler. 

Dacă boicotul stîngii sau migrarea dreptei vor funcționa sau nu rămîne de văzut. Cert e că, în anumite cazuri, lipsa unei direcții clare aduce după sine acuzații din toate părțile.

Necazurile prin care trece Facebook zilele astea sînt cuantificate uneori în pagubele directe produse fondatorului său. Aproximativ șase miliarde de dolari s-au evaporat din averea personală a lui Zuckerberg după ce anunțul Unilever a provocat o scădere a acțiunilor Facebook. Genul acesta de calcule sînt mai degrabă frivole. Probabil o măsură mai eficientă de evaluare a utilității rețelei e întrebarea pe care fiecare utilizator și-a pus-o cel puțin o dată: „Mai are rost să stau aici?”.

Teodor Tiţă este jurnalist. Îl puteţi găsi la twitter.com/jaunetom. 

Bătălia cu giganții jpeg
Onoarea și dezonoarea Legiunii de Onoare
Ce onoare mai e medalia Legiunii de Onoare dacă e oferită unor dictatori?
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Fără solemnități (memorialistică)
Episoadele „omenești” de care am avut parte în neașteptatele mele experiențe ministeriale au, totuși, hazul lor, pe care mi-l amintesc cu o consistentă nostalgie și pe care le povestesc cu plăcere cînd se ivește ocazia.
Frica lui Putin jpeg
Homo mendax
Diversitatea și amploarea capacităților noastre de a minți, de a ne minți, de a-i minți pe ceilalți, de a spune falsul, intenționat sau nu, sînt uluitoare.
Richard M  Nixon and Leonid Brezhnev 1973 jpg
SALT în istorie
În urmă cu exact o jumătate de veac, în mai 1972, cele două superputeri ale Războiului Rece, SUA și URSS, au făcut un pas important și trudit din plin spre dezarmare sau, mai degrabă, spre controlul înarmărilor.
646x404 jpg
Taxe și impozite mai mari? Nu înainte de a lupta, pe bune, cu evaziunea
În legislația fiscală sînt multe exemple de tratamente preferențiale.
Iconofobie jpeg
De ce m-a enervat Churchill
Curajul nu se opune așadar numai lașității. Aceasta din urmă reprezintă forma absolută de eșec al lui, de abdicare a individului de la conduita bărbătească.
„Cu bule“ jpeg
Toxic (adică nașpa)
Dicționarele noastre nu au înregistrat încă sensurile figurate al adjectivului „toxic”, deși acestea s-au răspîndit foarte mult în ultima vreme în mass-media și în comunicarea curentă, fiind bine reprezentate în spațiul online.
FILIT – Iași 2021 jpeg
Experiențe culinare norvegiene
Povestea asta cu cantina se desfășoară în spații deschise, care comunică direct cu holurile largi, în edificii cu ferestre imense sau cu pereți practic de sticlă, creînd o senzație de deschidere și de libertate,
Un sport la Răsărit jpeg
Grand Chess Tour din nou în România. Merită bucureștenii așa un turneu?
La şah nu poţi să urli, să înjuri, să acuzi arbitrul şi să pretinzi că pe Levon Aronian, de exemplu, nu îl cheamă aşa, că a folosit în mod fraudulos numele, culorile de pe cravată şi blazonul familiei.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Podul de piatră
Nepăsarea față de reguli, cutume, tradiții sau istorie pare să fie ea însăși un adevărat specific local pe la noi.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Garguie, himere, căpățîni
Empatia funcționează doar cu viii. Cu morții, arareori e omul zilei empatic, iar cu cei morți demult, chiar deloc!
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pacientul rus
Rusia e tratată diferit, însă tratamentul acesta e similar cu acela aplicat unui locatar de bloc care amenință să dea foc la butelie.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Către ieșirea din ipocrizie
Administrația de la Washington a făcut eforturi majore pentru a evita scurgerile de informații cu privire la dimensiunile reale ale sprijinului pe care îl oferă ucrainenilor.
Bătălia cu giganții jpeg
Îngrijorări de Noaptea Muzeelor
E alternativa smart la ieșirea prin cluburi și discoteci.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Stupori alimentare
Urmăresc de mult, cu atenție, „bibliografia” nutriționiștilor profesioniști și, pe urmele cetățeanului turmentat care întreba mereu cu cine să voteze, întreb și eu, timid, dar tenace: „Eu ce să mănînc? Ce să beau? Cum să aleg dieta optimă?”.
Frica lui Putin jpeg
Unde-s gîlcevile de altădată?
Unde sînt certurile de odinioară precum cele dintre Ponta și Antonescu, care au condus la ruperea USL-ului?
Postmaterialismul, butelia și pandemia jpeg
Miorița woke
Ca orice protestatar respectabil, și miorița originală se simte ignorată, așa că „iarba nu-i mai place, gura nu-i mai tace”.
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat jpeg
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat
Pentru prima oară de la nașterea SUA, o femeie avea să conducă Departamentul de Stat.
O mare invenție – contractul social jpeg
Libertatea de exprimare între tirani, manipulatori, naivi, mizantropi și echidistanți
Romanul lui Vodolazkin și cartea lui Procopius din Caesarea dezvăluie, fiecare în felul său, modul în care se scrie istoria.
Iconofobie jpeg
Un menu european
Natura profundă, intimă, a ființei filologului fusese iremediabil răscolită, devastată chiar.
„Cu bule“ jpeg
Celebrul „Suplement”
E remarcabilă îmbogățirea substanțială a bibliotecii digitale a Institutului de Lingvistică și Istorie Literară „Sextil Pușcariu” din Cluj.
FILIT – Iași 2021 jpeg
Acele lucruri inefabile care te fac să te îndrăgostești
Sînt la etapa națională a Olimpiadei de Lectură ca Abilitate de Viață.
Un sport la Răsărit jpeg
Oameni ca Jose Mourinho sau Ronnie O’Sullivan au început să plîngă. Ce se întîmplă?
Cu Ronnie e despre recorduri, nu-l credeţi că nu-i pasă! A egalat numărul maxim de titluri mondiale. Asta face un pic de apă în ochi.
Alb și negru – interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la șah, oponent al regimului Putin jpeg
Alb și negru – interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la șah, oponent al regimului Putin
„Doar victoria Ucrainei și distrugerea totală a mașinii de război a lui Putin pot aduce pacea, atît pentru Ucraina, cît și pentru estul Europei sau pentru Europa întreagă și, de fapt, pentru întreaga lume.”

Adevarul.ro

image
Implicaţiile distrugerii crucişătorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.