Fabulă cu un bancher elveţian

Publicat în Dilema Veche nr. 438 din 5-11 iulie 2012
Fabulă cu un bancher elveţian jpeg

Se spune că, odată, în Elveţia, ţara băncilor serioase şi solide, un bancher a călcat cu stîngul. De fapt, a călcat cu dreapta în conturile unor clienţi şi a produs pagube mari. A furat. Se spune că poliţia a făcut investigaţia de rigoare, l-a prins (cu toate dovezile de rigoare) şi a dat să-l aresteze. Se spune că, aflînd pocinogul, Asociaţia Băncilor Elveţiene a stat de vorbă cu anchetatorii. A făcut o donaţie Asociaţiei Elveţiene a Magistraţilor Amărîţi. Apoi l-a chemat pe hoţ, i-a zis că are să-i dea o veste proastă. Omul s-a pensionat. După cam şase luni, poliţia l-a arestat şi l-a dus la închisoare pentru frauda comisă. Ştirea a ocupat fix trei rînduri la rubrica fapt divers, undeva prin coada ziarelor. Băncile elveţiene au rămas cele mai sigure bănci din lume.

Cam la povestea asta mă tot gîndesc de cînd cu celebrul, faimosul, supraanalizatul caz Năstase. Faptele: un prim-ministru produce bani pentru campania sa electorală, pe căi lăturalnice. Pierde alegerile. Partidul venit la putere îi vrea capul, cariera, numele, casa, contul, condamnarea. Îl vrea lichidat definitiv. Dacă erau un picuţ mai la Est (un pic mai la Est de Ucraina), îl doreau lichidat şi fizic. Vine procesul, urmează termene peste termene, îl condamnă. Doi ani de puşcărie. Poliţiştii vin să-l ridice, el încearcă să se sinucidă. Poliţistul îl opreşte în ultima clipă. Condamnatul ajunge la Urgenţă. Migrenă la nivel naţional. Disconfort. Carele de la ştiri aglomerează Calea Floreasca. Auzim: „Să se respecte legea!“, „La puşcărie cu el!“. Pe toate ecranele numai asta se comentează. În general, pe lîngă subiect. Cuvinte-cheie: Justiţie, Reformă, Macovei, Europa, Puşcărie, Independenţă, Politizare, Înscenare. Cel din urmă a apărut relativ tîrziu. Aflarăm că, de fapt, fostul premier şi-ar fi înscenat sinuciderea, că de fapt nu a fost nimic adevărat. S-a utilizat un ziar din Germania, să fie mai credibil. Parchetul, vigilent ca (mai) întotdeauna, trece la acţiune. Cheamă la audieri şi-l pune sub acuzare pe medicul care l-a consultat pe Năstase, apoi pe cei trei poliţişti care s-au dus să-l ridice. Toţi sînt acuzaţi de favorizarea infractorului. Cum ar veni, l-au ajutat pe Adrian Năstase să îşi amîne drumul la puşcărie. Simultan (alt motiv de migrenă), acelaşi Parchet îl acuză pe fostul premier de tentativă de omucidere. Adică, el nu ar fi vrut să se sinucidă, ci să-i omoare pe politiştii acuzaţi de favorizarea infractorului. Din nou, motiv de tocşou, de dat cu părerea, de dus buhul prin toată lumea largă.

„Caz rar în Europa“, ziceau agenţiile de ştiri. Ele nu se refereau la cazul unui politician corupt, ci la deznodămîntul procesului. Vă închipuiţi, cumva, că schemele paralegale de finanţare a campaniilor electorale au fost inventate de Adrian Năstase? Pe undeva prin Germania, trăieşte (aproape) neştiut de nimeni un domn, Helmuth Kohl. Pentru o manevră similară cu a lui Năstase, a fost exmatriculat din viaţa publică a nemţilor. Nu a fost invitat nici măcar la festivităţile prilejuite de cele două decenii de la reunificarea Germaniei. Nu uitaţi, domnul Kohl a fost artizanul istoricei şi nesperatei Uniri dintre RDG şi RFG. Merita să facă închisoare pentru finanţarea ilegală a partidului său? Dacă o întrebaţi pe doamna Macovei, răspunsul este lesne de bănuit. Mă tem însă că viaţa, democraţia şi mecanismele sociale sînt ceva mai sofisticate decît le poate percepe intransigenta doamnă Macovei. Pînă la urmă, nemţii (meticuloşi şi obsedaţi de lege cum îi ştim) au făcut un compromis. Kohl nu a ajuns la închisoare pentru că serviciile pe care le-a adus ţării sale au fost considerate a fi un pic mai mari decît deranjul produs unor oameni de afaceri. Cazuri similare puteţi găsi şi în Franţa (campania pentru primăria Parisului, Chirac în prim-plan) sau Anglia (finanţări semilegale pentru Tony Blair, prin ministrul său al industriei şi comerţului).

E drept, bancherul elveţian şi-a dat seama că a fost prins cu mîţa-n sac şi a căutat o soluţie cît mai elegantă. La noi, aşa ceva nu a fost posibil. Oare pentru că sîntem o ţară aflată ceva mai la Vest decît Ucraina lui Timoşenko, dar mult mai la Est faţă de Germania lui Kohl?

Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea Europeană la TVR.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Si a plombat singur gropile de pe stradă FOto Opinia Timișoarei jpg
Un bărbat din Timiș a plombat singur gropile de pe strada pe care locuiește. „Era mă duc în șanț… Și atunci, am pus acolo asfalt”
Un bărbat din orașul Ciacova, județul Timiș, săturat de gropile de pe strada sa, s-a apucat să-și repare drumul. A astupat singur craterele de pe strada de pământ care a fost ignorată de primărie.
sua china biden xi jinping
China vrea relații mai bune cu SUA. Musk s-a întâlnit cu vicepreședintele chinez înainte de învestirea lui Trump
Oficialii chinezi speră să evită o repetare a războiului comercial cu SUA, care a creat o prăpastie între superputerile economice în timpului primului mandat al lui Donald Trump la Casa Albă.
maxresdefault jpg
Joseph Cinque, povestea africanului care a condus Revolta de pe La Amistad, ajuns subiect de film
Joseph Cinque a fost un fermier și comerciant african de etnie mende, ce a devenit sclav al negustorilor de sclavi spanioli de pe vasul La Amistad, revoltându-se cu succes împotriva acestora, a ajuns din greșeală în S.U.A,
pensie jpg
Cât va fi pensia minimă în anul 2025. Seniorii cu venituri mari vor suporta o impozitare de 10%
În 2025, aproximativ 5 milioane de pensionari vor beneficia de o majorare semnificativă a pensiilor, cu o creștere de 12% în valoarea acestora.
megahn si harry jpg
Adevăr sau strategie de marketing? Meghan Markle, ia în calcul lansarea unei cărți post-divorț de Prințul Harry
Meghan Markle și echipa sa cochetează cu ideea unei cărți despre un eventual divorț de prințul Harry, conform unui articol Vanity Fair. Află detalii despre zvonuri, proiectele lor eșuate și reacțiile din Montecito.
romania sat istock jpg
Unicul sat din România cu propriul imn. Care este momentul special în care localnicii intonează cântecul solemn, creat de un consătean
În județul Botoșani, în satul Cucorăni, din comuna Mihai Eminescu, localnicii au imnul lor. Se numeşte Imnul Cucorănenilor şi a fost compus în perioada interbelică. Se cântă şi astăzi în şcoala din localitate la fiecare eveniment important al cătunului.
image png
Povestea românului care a căutat libertatea dincolo de apele Dunării: „Am vrut libertate. Și am avut de pătimit. Bătăile de la grăniceri nu le pot uita“
În anii '80, când regimul comunist strângea în brațele sale toate speranțele și dorințele de libertate ale românilor, Dunărea devenea nu doar un râu, ci și o linie de demarcație între visurile neîmplinite și lumea în care speranțele aveau un loc.
papa francisc gettyimages jpg
Papa Francisc condamnă planul lui Trump privind expulzarea imigranţilor: „Ar fi o calamitate”
Papa Francisc a declarat că planul promis de preşedintele ales al Statelor Unite, Donald Trump, privind expulzarea pe scară largă a migranţilor fără documente legale, ar fi "o calamitate".
galuste shutterstock png
Secretul pentru cele mai fine și pufoase găluște pentru supă. Trebuie să-l încerci și tu următoarea data când faci acest preparat
Găluștele pufoase și delicate sunt o adevărată delicatesă, iar atunci când sunt servite într-o supă caldă, devin un preparat perfect pentru orice masă de iarnă