Extremismul slovac, o lecţie pentru „realismul românesc“

Publicat în Dilema Veche nr. 629 din 10-16 martie 2016
De ce nu trebuie blamaţi votanţii bucureşteni jpeg

Ar fi trebuit să fim mai atenţi faţă de ceea ce se întîmplă în Slovacia. Alegerile desfăşurate sîmbătă, 5 martie, au adus pentru prima dată în Parlament formaţiunea de extremă dreaptă Partidul Popular „Slovacia Noastră“ (LSNS), condusă de Marian Kot­leba. Extrema dreaptă a reușit să obțină 8,04% din voturi şi va deține 14 dintre cele 150 de mandate din legislativul de la Bratislava.

Un lucru e clar, Marian Kotleba, liderul de 39 de ani al LSNS, cu mare priză în rîndul tinerilor, nu glumeşte. Şi nici nu se împiedică în nuanţe. Într-o intervenţie televizată, imediat după anunţarea rezultatelor, el şi-a reafirmat hotărîrea de a scoate Slovacia din „alianţa penală a NATO“ şi de a organiza un referendum pentru ieşirea ţării din Uniunea Europeană.

Evident, cazul Slovaciei nu e singular în Europa, unde tot mai multe formaţiuni extremiste reuşesc să treacă pragul parlamentelor naţionale. Pînă şi Germania, care pînă acum părea ferită de un asemenea flagel, ar putea fi afectată, după ce a dat piept atît de dur cu criza migraţiei. Oricum, şansele de intrare a extremiştilor slovaci în Guvern sînt practic nule, chit că premierul în funcţie, Robert Fico, va trebui acum să realizeze o coaliţie, după ce partidul său a cîştigat, fără însă a beneficia şi de majoritate.

Dar analiştii de la Bratislava pun ascensiunea extremei pe seama exploatării fricii faţă de migranți, la care a recurs însuşi social-democratul Robert Fico. Pentru analistul Samuel Abraham, citat de Courrier International, liderul partidului „Slovacia Noastră“, Marian Kotleba, „este un neo-nazist“ care a beneficiat de „retorica naționalistă“ a lui Fico. „Sprijinul în creștere pentru el nu mă surprinde. Orice ţară are între 10 și 12% extremişti și Slovacia nu este o excepție“, spune analistul. „Robert Fico a dus un joc foarte periculos“, declară, tot în Courrier International, analistul politic Abel Ravasz. „El a exagerat cu ameninţarea migraţiei. Acest lucru a creat un efect de sinergie, care a propulsat extrema dreaptă în Parlament.“

Sigur, Slovacia nu a văzut pînă acum picior de migrant, dar asta nu l-a împiedicat pe Fico să facă din această problemă un cal de bătaie. Poate şi pentru a şi plăti poliţele faţă de preşedintele Andrej Kiska, un liberal proeuropean, în faţa căruia a pierdut, oarecum surprinzător, alegerile prezidenţiale din 2014.

Vi se pare că seamănă puţin cu România?

Ei bine, încă din anii 1990, Slovacia şi România aveau în comun acest soi ciudat de stîngă tradiţionalistă, care reuşise să îmbine populismul şi naţionalismul. Ion Iliescu, aliat la vremea aceea cu Corneliu Vadim Tudor, cu Gheorghe Funar şi cu Ilie Verdeţ în celebrul „patrulater roşu“, îşi avea la Bratislava un corespondent în Vladimir Meciar şi – lăsînd la o parte crimele de război – cei doi nu erau departe, în retorica lor, de Slobodan Miloşevici, un alt exponent al stîngii naţionaliste. Adăugaţi apoi alte două elemente comune: prezenţa pe teritoriul slovac a minorităţilor romă şi maghiară, uşor de exploatat de liderii extremişti.

N-ar trebui să ne lase indiferenţi faptul că, în România, un lider al Partidului Naţional Liberal, Cătălin Predoiu, pe care formaţiunea sa vrea să-l numească premier după alegerile din noiembrie, îi face curte fostului preşedinte Traian Băsescu, ale cărui derapaje din ultimul timp, inclusiv în problema refugiaţilor, sînt îngrijorătoare. Desigur, PNL vrea cu tot dinadinsul să-şi maximizeze şansele la Primăria Capitalei, unde are o problemă cu dispersarea votului pe partea dreaptă, în condiţiile unei oferte compacte de stînga, din partea PSD. Acest argument nu este deloc de neglijat în actualul context. Dar oare cît din bagajul antisistem cu care fostul preşedinte s-a încărcat în ultimul timp ar fi preluat, cu această ocazie, de PNL?

Partidele de centru pot uşor să cadă predă tentaţiei de a împrumuta din retorica antisistem, cu gîndul că aşa vor atrage din voturile extremiştilor. Cum o arată experienţa Slovaciei şi nu numai, mulţi alegători, fie dintre cei mai tineri, fie dintre cei mai vîrstnici, vor alege „originalul“, nu „copia“. Ei vor crede că abordarea extremei este confirmată de discursul „centrului“. Dar tot nu vor avea încredere în „centru“ că va şi face ceea ce spune. Şi vor alege „extrema“.

Aşa că nu este exclus ca, data viitoare, premierul Dacian Cioloş să nu-şi mai poată păstra calmul (aşa cum a reuşit recent la Cluj) în faţa vreunui individ cu idei puţine, dar fixe, alimentate de discursul politicienilor dornici de a răzbi cu orice preţ. Şi, privind la exemplul slovac, să nu ne mirăm.

Ovidiu Nahoi este realizator de programe la RFI România și TVR.

image png
Reevaluarea lucrurilor de acasă
Și e de observat că țara s-a schimbat în mod fizic, mult mai mult decît atitudinea locuitorilor ei.
p 7 Sam Altman WC jpg
Capitalul cîștigă și în domeniul IA
Nu e de mirare că OpenAI nu a reușit să-și respecte misiunea.
image png
image png
Birocrații inventate, care să justifice plusul la salariu
Ne mai mirăm, apoi, de ce pleacă profesorii din învățămînt sau de ce ezită să vină.
image png
Șanticler
Rămîne să mai vorbim, desigur, despre sensurile alunecoase și imprevizibile generate de larga circulație a cuvîntului efemer.
image png
Un recrut de odinioară
Pe spatele gecii tînărului erau imprimate, în galben ţipător, cuvintele US Air Force.
image png
Mintea democratică și impunitatea poporului
Pe cînd mintea democratică nu exista, popoarele erau pedepsite.
image png
Moș Crăciun, John Fitzgerald Kennedy și bomba nucleară
A fost fix pe dos. Anul 1962 a adus cea mai gravă criză din timpul Războiului Rece, criza rachetelor nucleare din Cuba.
image png
Nevoia de umanioare
Ele sînt însoţitorul şi sprijinul ideal in dürftiger Zeit şi beneficiază de resurse încă nevalorificate în spaţiul Europei de Est.
image png
O fabulă a lui Socrate
E ceea ce am pățit și eu: după ce m-a durut piciorul din cauza legăturii, iată că a urmat și plăcerea.
image png
Spirala ghinionului și ghicitul în gri
Poate nu la fel de ostentativ, dar cei care spun lucrurile sînt, din nou, tratați ca excentrici stridenți și, pe alocuri, isterici.
image png
Cine sapă la temelia pilonului II
Este incredibilă tenacitatea cu care politicienii din zona de stînga atacă pilonul II de pensii administrate privat.
O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.

Adevarul.ro

image
Kim Basinger împlinește 70 de ani: iubirile pasionale ale actriței. Ce roluri i-au adus celebritatea VIDEO
Actriță și fost model, Kim Basinger a devenit celebră datorită rolurilor în filme precum Batman, L.A. Confidential și 9 1/2 Weeks. Vedeta premiată cu Oscar a avut o carieră excepțională, precum și o viață personală fascinantă. Astăzi, vedeta de la Hollywood împlinește 70 de ani.
image
Moartea misterioasă a uneia dintre cele mai mari vedete rock. Ultimele clipe din viața lui Jim Morrison, solistul trupei The Doors
Solistul trupei americane The Doors a fost unul dintre cele mai mari staruri rock din toate timpurile. La 52 de ani de la dispariția sa prematură, moartea sa este încă învăluită în mister, iar mulţi cred că Jim trăieşte şi azi.
image
Cartofii la cuptor, un deliciu. Cum faci cea mai ușoară mâncare de post, condimentele care îi fac irezistibili
Este un preparat simplu, dar deosebit de gustos. În post, cartofii la cuptor sunt o masă sățioasă și ușor de pregătit. Pot fi serviți cu murături, salată de legume ori cu sos de usturoi.

HIstoria.ro

image
Moartea lui Aurel Vlaicu. Concluziile anchetei
În cursul anchetei în cazul accidentului aeronautic în care și-a pierdut viața Aurel Vlaicu (31 august/13 septembrie 1913) s-au conturat două ipoteze, pe care locotenentul av. Gheorghe Negrescu le prezintă astfel:
image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.