Examen de licență cu Leruța

Publicat în Dilema Veche nr. 896 din 10 - 16 iunie 2021
Iconofobie jpeg

După un an de muncă predominant online, încep să am nostalgii stranii legate de întîmplări din perioada școlii onsite. Spun „stranii”, pentru că, la vremea petrecerii lor, ele au avut darul să mă șocheze. Azi însă, curios, mi le amintesc cu duioșie. Episodul examenului de licență cu Leruța reprezintă un astfel de moment. Prin vara lui 2018, un reputat psihiatru ne-a contactat pe noi, angliștii din Universitate, cu o solicitare neobișnuită. A venit personal la Catedră (unde ne strînseserăm cu toții, fremătînd de interes) și, cu un aer conspirativ, ne-a rugat să-l ajutăm în tratarea unui caz. „Cazul” era fosta noastră colegă (pe atunci, deja pensionară), prof. dr. Leruța Necas. Stingherit, insistînd că dorește discreție, doctorul ne-a comunicat faptul că Leruța suferea de „complexul Mesia”, aflîndu-se în grija lui de mai mulți ani. Ne-a explicat pe scurt specificitatea acestei maladii. Bolnavul se crede un erou (mesianic), a cărui menire pe Pămînt rămîne salvarea semenilor. Cu orice preț și în orice condiții. Eu observasem ceva la Leruța încă din anii cînd ea mai activa. Era mama studenților năpăstuiți sau, mai degrabă, presupus năpăstuiți – cei care inventau tragedii personale pentru a-și promova examenele. Doamna Necas le oferea credit nemijlocit și îi lua sub aripă, luptîndu-se ca o leoaică dezlănțuită, cu „sistemul”, pentru izbăvirea lor. În final, nu îndrăzneai să mai zici nimic și treceai nota 5 în catalog, cu mînă tremurîndă, sub privirile aspre ale Leruței. În spatele protectoarei providențiale, dezmoșteniții soartei, încolonați militărește, făceau plecăciuni spasmodice, șuierînd: „Săru’ mîna! Săru’ mîna!”.

Acum chestiunea era gravă, ne-a avertizat psihiatrul. Profesoara bănuia că meseria sa de (fost) dascăl avea conotații transcendente. Îi fusese hărăzită pentru a salva perifericii de la colaps. De aceea, se pare, după ieșirea la pensie, Leruța se apropiase de grupurile de homeless people din urbe, cărora le preda, pe străzi, în limba engleză, cursuri despre Shakespeare, Defoe, Swift, Austen, Dickens, Hardy, Conrad, Woolf, Joyce, Fowles, Lodge și alții. Doctorul a mărturisit că încurajase entuziasmul educațional al pacientei sale. Bolnavul lăsat să se manifeste în universul lui imaginar, ca și cum ar fi în cel real, are șanse mai mari de „trezire” decît cel scos brutal din propriile-i halucinații, ne-a asigurat medicul. La prelegerile stradale ale doamnei Necas au participat zeci de amărîți – ieșiți de prin boschete, canale și fundături. Mulți cică și-ar fi luat, asiduu, notițe. Toată agitația a durat fix patru ani (Leruța nu agrea deloc modelul academic „Bologna”, de trei ani, așa încît și-a convins „corpul studențesc” să accepte formula de învățămînt de tip vechi). Culmea, psihiatrul s-a declarat mulțumit, sperînd că, la sfîrșitul ciclului didactic, pacienta, convinsă că a eliberat lumea prin profesorat, se va liniști. Calcul greșit! Leruța a cerut o încheiere legitimă pentru promoția ei de „angliști”: cu examen de licență în toată regula! Aici interveneam noi, a constatat doctorul abătut. Trebuia să-l sprijinim, pentru binele colegei noastre. Mai precis, trebuia să organizăm un examen fals de susținere a tezei de licență, în care Leruța (ca îndrumător științific) și „absolvenții” săi (în postură de candidați) să fie personaje principale.

Ne-am uitat lung unii la alții, dar contextul nu permitea nuanțe. Doamna Necas ne fusese tuturor profesoară. Eram obligați să o ajutăm. Am organizat așadar, în scurt timp, un examen de susținere a lucrărilor de licență ca la carte. Psihiatrul, solidar, a hotărît să stea alături de noi pe parcursul derulării evaluării. Eu, norocos din fire, m-am procopsit președinte de comisie. Leruța, fericită, a luat loc în sală, în calitate de coordonator… Apoi au început să apară, rînd pe rînd, „candidații”. Mi-i amintesc clar pe soții Buric (au intrat, ținîndu-se de mînă și țopăind ca doi cintezoi, s-au oprit o secundă, au rînjit cu un fel de afecțiune universală, după care au ieșit iute, cu salturi grotești), pe frații siamezi Tătănică (erau lipiți spate-n spate și aveau, amîndoi, forme de strabism sever; mai întîi, s-a întors Jenică înspre noi și a spus ceva similar vocabulei „Îngî”, iar, ulterior, Tăică a rostit „Îgnî”, ceea ce demonstra, confrom explicației doctorului, că se raportau unul la altul precum imaginile din oglinzile răsturnate) și pe Nea Porfir (a venit întunecat, a strigat „Ffff-uck yyy-ou!” și a plecat furtunos). Ca „președinte” al „comisiei”, am considerat că trebuie să plusez (terapeutic) și le-am comunicat tuturor: „Perfect! Nota zece!”. Am văzut-o pe Leruța zîmbindu-mi languros. Medicul însă, îngrijorat, s-a aplecat către mine și mi-a șoptit: „Aveți grijă ce spuneți! Pacienta Necas suferă și de o variantă de sapiosexualitate, adică e atrasă de bărbații deștepți, a căror deșteptăciune se verifică tocmai prin aprecierea muncii ei intelectuale. Să nu facem și o căsătorie de formă acum!”.

Codrin Liviu Cuțitaru este profesor la Facultatea de Litere a Universității din Iași. Cea mai recentă carte publicată: Filozofia lucrurilor mici, Editura Junimea, 2020.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

piedone vot  captura Facebook png
Cristian Popescu Piedone, amendat după ce a sunat la 112 de la o secție de votare din Giurgiu
Cristian Popescu Piedone, candidat PSD Giurgiu la Senat, a fost amendat cu 2.000 de lei după ce ar fi sesizat Poliţia că la o secţie de votare din judeţ s-ar permite intrarea a câte două persoane în cabina de vot, iar acest lucru nu s-ar fi confirmat.
colaj sabin bratu si mario de mezzo  foto fb jpeg
Șeful Serviciului Județean de Pază Olt, agresat în fața secției de votare. PSD îl acuză pe primarul Slatinei, De Mezzo neagă orice implicare
Șeful Serviciului Județean de Pază Olt a fost agresat, duminică după-amiază, în fața unei secții de votare din Slatina. PSD acuză că primarul Slatinei (PNL) „a scos clanul sportivilor în stradă”. De Mezzo neagă orice implicare în conflict, în schimb aduce alte acuzații PSD.
etilotest bun jpeg
Locțiitorul președintelui unei secții de votare a venit la program euforic și mirosind a alcool. Reclamat și înlocuit de BEJ Galați
A venit băut la secția de votare. Un locțiitor de președinte de secție de votare a fost înlocuit de Biroul Județean Galați, deoarece „emana halenă alcoolică și era euforic”.
image png
Iulia Albu a luat la control ținutele candidaților la prezidențiale! Ce a spus despre Elena Lasconi și Marcel Ciolacu
Candidații care se luptă pentru scaunul de președinte al României au ieșit la vot, iar Iulia Albu le-a analizat ținutele. Și-a exprimat părerea sinceră despre fiecare în parte și a expus-o fără nicio reținere.
sectie de votare jpeg
După ce a votat în Belgia, un cetățean român a pus ștampila și la Bacău. Dosar penal pentru fraudă
Noi incidente în secțiile de votare. Polițiștii au întocmit un dosar penal pentru fraudă în cazul unei persoane care a votat atât în Belgia, cât și la o secție din comuna Răcăciuni, județul Bacău.
Crimă Westminster Bridge FOTO profimedia 0938235951 jpg
Bărbat înjunghiat pe podul jucătorilor români de alba-neagra din centrul Londrei
Un bărbat a fost înjunghiat, duminică, la câțiva metri de Palatul Parlamentului din Londra, pe Westminster Bridge, podul pe care zeci de români joacă alba-neagra.
banner mara banica png
Mara Bănică, zi de naștere cu fast alături de familie și cei mai buni prieteni! Ce cadouri a primit și cum a fost atmosfera: „M-au impresionat cei care au oferit...”
Mara Bănică a făcut mare petrecere vineri, pe 22 noiembrie, de ziua de naștere! Alături i-au fost soțul și familia, dar și cei mai buni prieteni. Click! a stat de vorbă cu frumoasa jurnalistă și a aflat cum a fost atmosfera, dar și ce cadouri a primit Mara de la cei dragi.
iohannis 2 jpg
Ce salariu va avea viitorul președinte al României. Clasamentul lefelor președintilor din Europa
Viitorul președinte al României va avea un salariu lunar de 15.500 de lei, echivalentul a puțin peste 3.000 de euro, conform informațiilor din ultima declarație de avere depusă de Klaus Iohannis, în luna mai 2024.
fcu jpg jpeg
Elvețianul Padula a votat pentru prima dată în calitate de cetățean român
Fotbalistul echipei FCU 1948 Craiova, Andrea Padula, 28 de ani, a obținut cetățenia română la începutul anului 2024, iar astăzi, în jurul prânzului, a mers să voteze.