Examen de licență cu Leruța

Publicat în Dilema Veche nr. 896 din 10 - 16 iunie 2021
Iconofobie jpeg

După un an de muncă predominant online, încep să am nostalgii stranii legate de întîmplări din perioada școlii onsite. Spun „stranii”, pentru că, la vremea petrecerii lor, ele au avut darul să mă șocheze. Azi însă, curios, mi le amintesc cu duioșie. Episodul examenului de licență cu Leruța reprezintă un astfel de moment. Prin vara lui 2018, un reputat psihiatru ne-a contactat pe noi, angliștii din Universitate, cu o solicitare neobișnuită. A venit personal la Catedră (unde ne strînseserăm cu toții, fremătînd de interes) și, cu un aer conspirativ, ne-a rugat să-l ajutăm în tratarea unui caz. „Cazul” era fosta noastră colegă (pe atunci, deja pensionară), prof. dr. Leruța Necas. Stingherit, insistînd că dorește discreție, doctorul ne-a comunicat faptul că Leruța suferea de „complexul Mesia”, aflîndu-se în grija lui de mai mulți ani. Ne-a explicat pe scurt specificitatea acestei maladii. Bolnavul se crede un erou (mesianic), a cărui menire pe Pămînt rămîne salvarea semenilor. Cu orice preț și în orice condiții. Eu observasem ceva la Leruța încă din anii cînd ea mai activa. Era mama studenților năpăstuiți sau, mai degrabă, presupus năpăstuiți – cei care inventau tragedii personale pentru a-și promova examenele. Doamna Necas le oferea credit nemijlocit și îi lua sub aripă, luptîndu-se ca o leoaică dezlănțuită, cu „sistemul”, pentru izbăvirea lor. În final, nu îndrăzneai să mai zici nimic și treceai nota 5 în catalog, cu mînă tremurîndă, sub privirile aspre ale Leruței. În spatele protectoarei providențiale, dezmoșteniții soartei, încolonați militărește, făceau plecăciuni spasmodice, șuierînd: „Săru’ mîna! Săru’ mîna!”.

Acum chestiunea era gravă, ne-a avertizat psihiatrul. Profesoara bănuia că meseria sa de (fost) dascăl avea conotații transcendente. Îi fusese hărăzită pentru a salva perifericii de la colaps. De aceea, se pare, după ieșirea la pensie, Leruța se apropiase de grupurile de homeless people din urbe, cărora le preda, pe străzi, în limba engleză, cursuri despre Shakespeare, Defoe, Swift, Austen, Dickens, Hardy, Conrad, Woolf, Joyce, Fowles, Lodge și alții. Doctorul a mărturisit că încurajase entuziasmul educațional al pacientei sale. Bolnavul lăsat să se manifeste în universul lui imaginar, ca și cum ar fi în cel real, are șanse mai mari de „trezire” decît cel scos brutal din propriile-i halucinații, ne-a asigurat medicul. La prelegerile stradale ale doamnei Necas au participat zeci de amărîți – ieșiți de prin boschete, canale și fundături. Mulți cică și-ar fi luat, asiduu, notițe. Toată agitația a durat fix patru ani (Leruța nu agrea deloc modelul academic „Bologna”, de trei ani, așa încît și-a convins „corpul studențesc” să accepte formula de învățămînt de tip vechi). Culmea, psihiatrul s-a declarat mulțumit, sperînd că, la sfîrșitul ciclului didactic, pacienta, convinsă că a eliberat lumea prin profesorat, se va liniști. Calcul greșit! Leruța a cerut o încheiere legitimă pentru promoția ei de „angliști”: cu examen de licență în toată regula! Aici interveneam noi, a constatat doctorul abătut. Trebuia să-l sprijinim, pentru binele colegei noastre. Mai precis, trebuia să organizăm un examen fals de susținere a tezei de licență, în care Leruța (ca îndrumător științific) și „absolvenții” săi (în postură de candidați) să fie personaje principale.

Ne-am uitat lung unii la alții, dar contextul nu permitea nuanțe. Doamna Necas ne fusese tuturor profesoară. Eram obligați să o ajutăm. Am organizat așadar, în scurt timp, un examen de susținere a lucrărilor de licență ca la carte. Psihiatrul, solidar, a hotărît să stea alături de noi pe parcursul derulării evaluării. Eu, norocos din fire, m-am procopsit președinte de comisie. Leruța, fericită, a luat loc în sală, în calitate de coordonator… Apoi au început să apară, rînd pe rînd, „candidații”. Mi-i amintesc clar pe soții Buric (au intrat, ținîndu-se de mînă și țopăind ca doi cintezoi, s-au oprit o secundă, au rînjit cu un fel de afecțiune universală, după care au ieșit iute, cu salturi grotești), pe frații siamezi Tătănică (erau lipiți spate-n spate și aveau, amîndoi, forme de strabism sever; mai întîi, s-a întors Jenică înspre noi și a spus ceva similar vocabulei „Îngî”, iar, ulterior, Tăică a rostit „Îgnî”, ceea ce demonstra, confrom explicației doctorului, că se raportau unul la altul precum imaginile din oglinzile răsturnate) și pe Nea Porfir (a venit întunecat, a strigat „Ffff-uck yyy-ou!” și a plecat furtunos). Ca „președinte” al „comisiei”, am considerat că trebuie să plusez (terapeutic) și le-am comunicat tuturor: „Perfect! Nota zece!”. Am văzut-o pe Leruța zîmbindu-mi languros. Medicul însă, îngrijorat, s-a aplecat către mine și mi-a șoptit: „Aveți grijă ce spuneți! Pacienta Necas suferă și de o variantă de sapiosexualitate, adică e atrasă de bărbații deștepți, a căror deșteptăciune se verifică tocmai prin aprecierea muncii ei intelectuale. Să nu facem și o căsătorie de formă acum!”.

Codrin Liviu Cuțitaru este profesor la Facultatea de Litere a Universității din Iași. Cea mai recentă carte publicată: Filozofia lucrurilor mici, Editura Junimea, 2020.

Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Inamicul
Occidentul începe, încet-încet, să abandoneze iluziile că Rusia poate fi tratată altfel decît ca inamic.
Bătălia cu giganții jpeg
Și-am încălecat pe-o șa...
Au trecut 23 de ani de cînd am intrat pentru prima dată în redacția Dilemei.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Comunicare fără comunicare
Abilitatea de a perora fără să spui nimic e, pare-se, înzestrarea obligatorie a cuiva care vrea să-și asigure o carieră publică de succes.
Frica lui Putin jpeg
Monoteisme
Politeismul este relativ favorabil toleranței și pluralismului.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
De ce enervează claritatea morală și pe unii, și pe alții
Claritatea morală nu e limpezimea conștiinței emitente, ci limpezimea privirii asupra realității.
Hong Kong 1868 jpg
Hong Kong
În 1898, Marea Britanie și China au semnat un tratat prin care celei dintîi i se concesiona pentru încă 99 de ani orașul-port.
p 5 WC jpg
Cine și cum luptă cu inflația
Inflația nu este decît o „taxă” pe care o încasează statul și mediul economic și o plătesc consumatorii.
Iconofobie jpeg
Mă mir fără a fi uimit
Surpriza spirituală, generată de o realitate care te fascinează, îți stîrnește, instantaneu, curiozitatea, interesul adînc și, apoi, apetitul pentru cunoașterea ei.
„Cu bule“ jpeg
Șaiba
Nu știm exact cînd și de ce tocmai „șaiba” a devenit, în româna colocvială, emblema depreciativă a muncii manuale grele.
HCorches prel jpg
Un salut din Vama Veche
Am scris de multe ori despre nevoia schimbării grilelor de lectură, despre nevoia de a deschide, prin textele propuse spre studiu, căi de acces spre dezvoltarea personală și spre experiența cotidianului, despre nevoia de a folosi aceste texte în cheia valorilor contemporaneității.
p 7 jpg
Calea spre premodernitate a Rusiei
Putin „e chipul unei lumi pe care mintea occidentală contemporană nu o înțelege“.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Avort
Interzicerea avorturilor nu era o simplă lege restrictivă, ci devenise un instrument de represiune, de șantaj și teroare.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Locul în care democrația liberală s-a dus să moară
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptură cu trecutul de corupție și guvernare ineficientă.
Bătălia cu giganții jpeg
Cîte sortimente de brînză se produc în Franța?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Teme „riscante” ale dezbaterii religioase
Părintele Iustin Marchiș, de care mă leagă o viață de dialog spiritual, mi-a trimis, de curînd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconvențional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualități
Rămîne aproape întotdeauna în istorie un rest inexplicabil prin considerente pur raționale, prin forțe obiective, prin factori clasificabili și relevanți statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns în țară și m-am străduit din răsputeri, ca de fiece dată, să (re)înțeleg societatea românească.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un întreg univers ilustrat de obiecte de epocă, toate care mai de care mai interesante, ce înfățișează poveștile și informațiile din text.
O mare invenție – contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred astăzi că forma de guvernămînt stabilită prin actuala Constituție este sursa disfuncționalităților și eșecurilor sistemului politic din România.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul înțelept sesizează, în efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia întregii lumi și, ca atare, își poate permite să verse, compasiv, o lacrimă de regret.
„Cu bule“ jpeg
Urmăritori, adepți, follower(ș)i
Influența engleză actuală, mai ales cea manifestată în jargonul Internetului, poate produce anumite perplexități vorbitorilor din alte generații, atunci cînd schimbă sensurile uzuale și conotațiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lecții ale războiului din Ucraina
Interdependența economică nu preîntîmpină războiul.
Un sport la Răsărit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumită idee despre sport, aceea că iei corpul tău, aşa cum l-ai clădit cu muncă şi apă plată, şi faci tot ce poţi pentru a învinge fără reproş.

Adevarul.ro

image
Experienţa unui turist în Cluj: „Nu pare din România. Arată într-un fel... “
Un turist a relatat impresiile sale după ce a vizitat Clujul şi spune că oraşul arată diferit de alte localităţi din România. Turistul a făcut mai multe remarci şi a explicat ce l-a impresionat.
image
METEO Vin furtuni violente. Ce zone vor fi afectate, când scăpăm de valul tropical
Deşi temperaturile scad uşor, căldura extremă face ravagii în România. După valul de aer tropical, meteorologii anunţă furtuni violente.
image
Reacţia neaşteptată a doi şoferi ucraineni în faţa unui român. „Mi s-a făcut pielea de găină, n-am ştiut ce să răspund“
Un şofer român a povestit cum a decurs întâlnirea neaşteptată cu doi ucraineni la Berlin, într-o parcare. Cei doi au avut o reacţie emoţionantă atunci când au aflat că au în faţă un român.

HIstoria.ro

image
România, alianțele militare și Războaiele Balcanice
Se spune că orice conflict militar extins are parte de un preambul, iar preludiul Primului Război Mondial a fost constituit de cele două conflicte balcanice din anii 1912 și 1913.
image
„Greva regală” și răspunsul lui Ion Mihalache
În prima parte a lui octombrie 1945, Lucreţiu Pătrășcanu îl abordează pe Mihalache, propunându-i să devină prim-ministru în locul lui Petru Groza.
image
Sultanul Mahmud II – călăul ienicerilor
Sultanul otoman Mahmud II (1808-1839) a fost cel care a iniţiat seria de reforme ce urma să modernizeze îmbătrânitul Imperiu Otoman şi să îl ridice la nivelul puterilor occidentale. Urcând pe tron în contextul luptelor dintre reformatori şi conservatori, Mahmud a înţeles mai bine decât vărul său, sultanul Selim III, cum trebuie implementate reformele la nivelul întregului imperiu.