Everest! Mont Blanc! Kilimanjaro!

Publicat în Dilema Veche nr. 1028 din 21 decembrie – 27 decembrie 2023
image png

În decembrie 1989, pînă și să strigi pe stradă numele unor munți celebri din lume era un act de revoltă. Suna subversiv. Ei bine, chiar asta a făcut un grup de alpiniști români în timpul Revoluției. Strigau pe străzile Bucureștiului: „Everest! Mont Blanc! Kilimanjaro!”. Istoria e povestită de David Neacșu, exploratorul care atunci se afla printre acei revoluționari, în recent apăruta carte (pe care a scris-o în colaborare cu Ruxandra Hurezean) despre călătoriile sale – Cartea Înălțimilor – povestea vieții unui explorator (Editura Humanitas, 2023).

„Eliberarea de comunism, – scrie autorul – pentru noi asta însemna: să putem pleca, să escaladăm vîrfurile lumii, să descoperim ce ne fusese interzis pînă atunci. Eram ghid, făceam alpinism, mă antrenam alături de alți alpiniști români în munții noștri, dar nu văzusem altceva decît țara mea. Și tînjeam să văd lumea!” 

După 1989, David Neacșu a urcat pe cele mai importante vîrfuri de pe toate continentele și a vizitat unele dintre cele mai greu accesibile și sălbatice locuri din lume. În 2003 a organizat prima expediție românească pe Everest. A condus acea expediție pînă în tabăra de bază, dar el personal nu s-a putut număra printre cuceritorii celui mai înalt vîrf din lume, din pricina unor probleme cu inima. 

Expedițiile internaționale pe care David Neacșu le-a făcut în cele trei decenii care s-au scurs de la Revoluție sînt foarte multe. În Cartea Înălțimilor rezumă o bună parte dintre ele, dar fiecare  merită probabil, de fapt, cîte o carte separată. Gîndurile sale în urma cîte unei călătorii sau aventuri surprind uneori, ca niște sclipiri, doar esențialul: „Și pe Insula Paștelui am făcut ce obișnuiesc să fac în multe locuri: m-am așezat pe o bancă să urmăresc lumea. Urmăresc mulțimea care se perindă prin fața mea, oameni de toate rasele, vîrstele, femei, bărbați, săraci și bogați, scunzi, înalți, bine îmbrăcați sau complet dezbrăcați, E o felie din lumea asta mare care îți arată că tu nu însemni mai nimic și, dacă dispari acum, ea merge înainte. Cînd ai cunoscut sentimentul acesta, orgoliile nu-și mai au locul, îți dai seama că sînt o prostie!”.

Exploratorul a călătorit pe toate continentele, chiar și în Antarctica, unde a urcat pe muntele Vinson, la 4.892 de metri altitudine, la temperaturi sub minus 50 de grade Celsius. Nu o dată viața i-a fost în pericol și nu doar din cauza unor condiții naturale ieșite din comun. În 2007, în Papua Noua Guinee, el și echipa sa de alpiniști au fost sechestrați cîteva zile, sub amenințarea armelor, de către rebeli aflați în conflict deschis cu autoritățile indoneziene, conduși de un faimos terorist, pe nume Titus Murib. 

O observație din călătoriile lui David Neacșu e aceea că aproape peste tot, oricît de departe de casă, a întîlnit și români, în Africa, în Papua și în Noua Zeelandă, ba chiar și la baza Patriot Hills din Antarctica, unde un pilot român și-a asumat riscurile de a-i salva de o periculoasă furtună. De asemenea, în 2002, în estul îndepărtat al Rusiei, după coborîrea de pe vîrful Klucevskaia din peninsula Kamceatka, alpiniștii români au ajuns într-un sat în care l-au întîlnit pe „bătrînul Oprescu”, un fost prizonier de război deportat, care trăia acolo de 50 de ani. Au aflat că în celălalt capăt al satului mai trăia și un domn Popescu. Chiar și în 2002, a ajunge ca simplu alpinist pe munții din Kamceatka era complicat, nu neapărat din motive fizice și de distanță, cît mai ales din pricina obstacolelor birocratice, chipurile „de securitate”. 

Dintre toți munții pe care i-a urcat, David Neacșu spune că „Ruwenzori a devenit muntele pe care-l iubesc cel mai mult”. Al treilea ca înălțime din Africa, Ruwenzori, cu vîrful său Margherita de 5.109 metri, se află în Uganda. Autorul povestește că l-a urcat de șapte ori și că a stabilit un nou traseu de escaladare, necesar în urma micșorării ghețarului din vîrf, traseu care poartă numele „România”. Muntele e spectaculos pentru că începe de la pădurea ecuatorială și ajunge la ghețurile veșnice.

Tot în Africa, e de amintit că, în 1994, David Neacșu, cu încă patru alpiniști români, a organizat o expediție pe Kilimanjaro. Au fost primii alpiniști români care au escaladat Kilimanjaro și în același timp au stabilit și recordul mondial de viteză în ascensiunea acestui munte. Asta s-a întîmplat, povestește David Neacșu, fără să-și fi propus. Au urcat și au coborît foarte repede din cauză că nu aveau destule rezerve de hrană, iar echipamentul lor de atunci nu le permitea nici el să zăbovească prea mult în zona înaltă unde era foarte frig. La coborîre, guvernatorul parcului natural i-a informat că au stabilit acel record, de doar 49 de ore, iar la Nairobi au fost primiți cu surle și trîmbițe. O agenție locală de turism a cumpărat bocancii rupți ai lui David Neacșu, pentru a-i expune în vitrină.

Am putea conchide că David Neacșu e un om care chiar a știut cum să-și valorifice libertatea cîștigată, cu arma în mînă, în urmă cu 34 de ani.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Povestea care sparge tiparele în Japonia tradiționalistă. Cum a devenit o însoțitoare de bord prima femeie la conducerea Japan Airlines
Numirea în ianuarie a lui Mitsuko Tottori la conducerea Japan Airlines (JAL) a provocat un adevărat șoc în lumea afacerilor din această țară. Nu numai că Tottori era prima femeie aflată la conducerea companiei aeriene, dar își începuse cariera ca membru al echipajului de cabină.
image
„Era doar o chestiune de timp”: Eminem îl ucide pe alter ego-ul Slim Shady în noul album VIDEO
Unul dintre marile alter ego-uri din pop ar putea avea un sfârșit macabru, Eminem anunțând primul său album de după cel din 2020, intitulat „The Death of Slim Shady (Coup de Grâce)”, relatează The Guardian.
image
Dispariția misterioasă a fiicei de 16 ani a unor magnați americani ai tehnologiei. Când a fost văzută ultima dată VIDEO
Mint Butterfield, fiica unor cunoscuți antreprenori din lumea tehnologiei, a dispărut în weekend. Tânăra de 16 ani a fost zărită pentru ultima dată duminică seara, în Bolinas, California, la nord de San Francisco.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.