Evaluarea evaluării

Publicat în Dilema Veche nr. 510 din 21-27 noiembrie 2013
Evaluarea evaluării png

În momentul cînd tu, autoritate (politică sau tehnică), ai ceva de făcut (o lege, un normativ, o reformă, un sistem de subvenţii, o schimbare de taxe), pleci de la premisa că acum e rău, că trebuie să repari sau să îmbunătăţeşti ceva (cum ar fi, de exemplu, nivelul de trai) şi te gîndeşti cum să faci să fie mai bine. Te gîndeşti ce te gîndeşti, apoi pui pe hîrtie planul. Chemi cîţiva colegi de partid mai apropiaţi şi îi consulţi. Ei îşi spun opinia, apoi tu mai modifici pe ici, pe colo (prin părţile neesenţiale politic) şi lansezi planul. Pe baza lui, apar ulterior cheltuieli publice menite a afecta bunăstarea generală. Avînd în vedere că nu există tratamente-minune care să facă numai bine, fără efecte secundare nasoale pentru unii sau alţii dintre cetăţeni, e bine ca, înainte de marea lansare a planului, să se facă un studiu de impact. Adică, să se consulte un grup de experţi. Ei vor încerca să stabilească cine vor fi fericiţii şi dezamăgiţii. În funcţie de cum arată previziunea, se merge mai departe cu dezvoltarea Ideii au ba. În cazul în care alesul (poporului) decide să dea drumul planului spre popor şi ideea se aplică, evaluarea devine obligatorie. Cum s-ar zice: stabilim încă de la început ca, după o anumită perioadă, să măsurăm dacă efectele cele bune se simt sau nu. Au apărut toate sau doar cîteva? Cei păgubiţi sînt mai mulţi sau mai puţini decît anticipasem? În general, pagubele sînt mai mici decît beneficiile, sau nu? Continuăm ca atare, îmbunătăţim pe ici, pe colo, sau ne oprim? Ştiu, sună ca în manualul „tînărului fan Kaizen“: obiectiv – idee – plan – aplicare – evaluare. Apoi, un alt obiectiv, în funcţie de rezultatele evaluării, şi o luăm de la capăt. În principiu, orice proces de decizie (al unei corporaţii, al unei primării sau al unui guvern) trebuie s-o ţină pe cărarea asta.

Cum ar fi, de exemplu, TVA mai mic la pîine. Problema: evaziunea fiscală mare în sectorul panificaţiei. Propunerea: scădem taxele, astfel încît evaziunea să fie scumpă (adică să fie mai mare mituirea inspectorului fiscal decît cîştigul). În plus, este anticipată ieftinirea pîinii, cu evidente avantaje electorale. Dilema: diferenţa de impozitare va duce la scăderea preţului sau la creşterea profitului unor intermediari? Nu-i poţi obliga pe brutar sau pe negustor să ieftinească produsul! Sîntem, firesc, pe o piaţă fără mercurial. Experţii şi-au dat cu părerea. Opiniile erau, evident, împărţite. Nici Fondul Monetar nu ştia exact cum va ieşi. Carevasăzică, s-a adoptat o formulă „beta“ (cum s-ar zice în IT), de încercare, pe o perioadă determinată. Apoi, în funcţie de evaluare, om vedea ce-om face: continuăm aşa, îmbunătăţim pe ici, pe colo, sau renunţăm.

Comisia Europeană are un nume interesant pentru acest tip de proces: Ciclul Reglementării Inteligente (Smart Regulation Cycle). Fie smart sau nu, fie la Bruxelles sau Bucureşti, hibele procesului sînt cam aceleaşi. În primul rînd, definiţia obiectivului. Apoi, calitatea evaluării. În fine, decizia politicului asupra a ceea ce va fi să urmeze, în urma evaluării. La Bucureşti (sau în orice capitală a unui stat membru), politicul se cheamă partidul/coaliţia la putere; la Bruxelles, el se numeşte Consiliul. Performanţele guvernărilor autohtone sînt tocate mărunt, zi de zi. Nu insist. Cît priveşte Comisia, s-ar zice că situaţiunea e mult mai interesantă. De exemplu, e bine să îţi propui obiectivul „Combaterea schimbărilor climatice“ prin „Reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră“. Dar ce faci dacă, în afara Europei, restul omenirii scoate fum pe toate coşurile de fabrică şi produce mai ieftin şi mai competitiv? Faci o evaluare, o duci în faţa Consiliului şi speri ca politicul de acolo să se împace (în principiu, să pice de acord cei cu gazele de şist, cei cu energia nucleară şi cei cu centralele eoliene).

Deşi Comisia avertizează că e vorba de o consultare tehnică, recomand celor interesaţi să viziteze secţiunea „Your Voice“ de pe site-ul Comisiei. Să evalueze noile proceduri de evaluare propuse. Să îşi trimită părerea, gîndind că, astfel, îi vor ajuta pe experţi (în principiu, Comisia) în dauna politicului (în principiu, Parlamentul şi Consiliul).

Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea Europeană la TVR.

Foto: wikimedia commons

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

ciorba radauteana jpeg
Ciorbă rădăuțeană de pui, varianta dietetică de primăvară. Cu ce se înlocuiește smântăna?
Printre cele mai cunoscute și apreciate preparate românești din lume se află, fără îndoială, ciorba rădăuțeană – o delicioasă ciorbă de pasăre, dreasă cu smântână și aromată cu usturoi, care aduce pe buze zâmbetul acela sincer al copilăriei.
bacalaureat jpg
Bac 2025. În căutarea materiei pierdute. Cum să recuperezi în două luni ce nu ai învățat în patru ani de liceu. Sfaturile unor profesori
Astăzi, elevii care au susținut simularea examenului de Bacalaureat 2025 și-au aflat notele. Acestea n-au fost făcute publice, ci le-au fost comunicate copiilor individual, de către profesorii diriginți.
Ambarcațiune militară ucraineană patrulează în Marea Neagră FOTO PROFIMEDIA
Ucrainenii nu văd beneficiile unui armistițiu în Marea Neagră: „De ce ar trebui să facem concesii?”
Kievul și Moscova s-au angajat luna trecută față de o încetare a focului la Marea Neagră în cadrul discuțiilor separate mediate de SUA, dar realizările militare și comerciale ale Ucrainei i-au determinat pe mulți ucraineni din Odesa să-și pună întrebarea: are realmente Ucraina vreun beneficiu?
istock haine negre negru jpg
Cum să speli corect hainele negre, astfel încât să nu se depună scame pe ele. Așa vor rămâne ca noi pentru o lungă perioadă de timp
Hainele negre – mereu elegante, mereu în tendințe. Fie că vorbim despre o rochie de seară, un tricou basic sau un pulover confortabil, piesele închise la culoare au un loc special în garderoba noastră.
zelenski si fost consilier igor novikov foto arhiva personala igor novikov
Fost consilier al președintelui Zelenski: „România trebuie să construiască un bloc est-european ce poate rezista valurilor care vin”
Fost consilier al preşedintelui Volodomir Zelenski în perioada 2019-2020, Igor Novikov a vorbit, într-un interviu exclusiv pentru „Adevărul”, despre cât de periculoasă este poziția României în regiune, cum l-a schimbat războiul pe Zelenski și cum poate fi oprit Vladimir Putin.
sedinta cj doina federovici gabriel alecsandru 2 jpeg
„Laptopiada” din județul fără apă curentă. Cum se aruncă degeaba zeci de mii de euro pe laptopuri și internet pentru consilierii județeni din Botoșani
Consiliul Județean Botoșani a cheltuit aproximativ 55.000 de euro pe laptopuri și abonamente de internet pentru consilierii județeni. Majoritatea acestora nu au fost utilizate la nicio ședință de aleși, mulți dintre ei antreprenori care nu aveau nevoie de astfel de dispozitive.
Victor Ponta lansare 2 FOTO INQUAM
Episodul 2. Victor Ponta revine în cursa pentru Cotroceni după 10 ani. Va juca finala sau îl va împiedica pe fostul aliat Crin Antonescu?
Victor Ponta s-a întors în competiția prezidențială la 10 ani de la înfrângerea suferită în fața lui Klaus Iohannis.
masca de somn  foto   Shuttestock jpg
Planta străveche cu calități vindecătoare care ameliorează stresul și te ajută să adormi
De-a lungul istoriei, natura a fost o sursă nesfârșită de remedii pentru sănătatea fizică și emoțională a oamenilor. Printre aceste daruri ale naturii, o plantă străveche se remarcă pentru calitățile sale terapeutice deosebite.
beethoven shutterstock 252139636 jpg
Simfonia care ar putea fi capabilă să lupte împotriva cancerului. Controversele unui studiu brazilian și efectele de medicament ale muzicii clasice
O serie de studii indică faptul că Simfonia a V-a aparținând faimosului compozitor Ludwig van Beethoven ar avea capacitatea de a distruge celulele canceroase. Același efect l-ar putea avea și alte creații ale muzicii clasice. Efecte extraordinare se observă și la nivel psihic.