Europeană. Uniunea Europeană

Publicat în Dilema Veche nr. 526 din 13-19 martie 2014
Europeană  Uniunea Europeană jpeg

Multă lume se întreabă ce face Uniunea Europeană în cazul Ucrainei. De ce avem, carevasăzică, un Serviciu de Acţiune Externă (sună bine cuvîntul acţiune în denumire, este?). E drept, a existat o vizită la Kiev, pe vremea confruntărilor din Piaţă. O delegaţie mai degrabă nervoasă, coordonată de ministrul de externe al Poloniei. Rezultatul imediat a fost acordul de negociere între părţile aflate în conflict. Pe termen ceva mai lung, văzînd ce a urmat, adică intrarea ruşilor în Crimeea (dăruită Ucrainei prin „transfer intern“ în cadrul URSS de către Hruşciov), eficienţa gestului Bruxelles-ului devine îndoielnică. În stilul său direct, fără prea multe menajamente, preşedintele Băsescu a şi criticat maniera de „mediere diplomatică“ şi rezultatul ei. De fapt, o reacţie a Europei faţă de problema ucraineană şi intervenţia rusească în Crimeea nu prea există. Comisia şi Consiliul (îmi permit să ignor Parlamentul din această ecuaţie) sînt paralizate. Evident, din pricina unui fapt arhicunoscut: în materie de politici externe sau de apărare, nu există o politică europeană, ci doar o sumă de poziţii „de ţară“, pe principiul „bun e interesul comun, dar mai bun este cel naţional“. În speţă, totul se raportează, evident, la Rusia. O Rusie furnizoare de gaz metan, o Rusie a turiştilor bogaţi, a deponenţilor în bănci faimoase, a unei pieţe mari pentru produsele europene (de la automobile, la mobilă sau produse de lux).  

Nu îi e uşor Germaniei să ia o atitudine dură faţă de Rusia. După ce a fost înfrîntă într-un război în care (ce să faci?) Stalin a fost pe partea corectă a baricadei, după ce a fost împărţită între patru mari puteri, după o reunificare costisitoare, după ce un fost cancelar a ajuns pe statele de plată ale Gazpromului, după ce a renunţat cu tam-tam şi uşor iz propagandistic la centralele nucleare şi a mers aproape exclusiv pe costisitoare energii verzi şi pe gaz rusesc, este greu să te gîndeşti să faci altceva decît să adresezi mustrări indignate cînd Rusia îşi vede agresiv de ceea ce ei gîndesc a fi „ograda internă“. E drept, îl poţi suna pe Barack Obama să te plîngi, apoi să scapi spre presă faptul că îl consideri pe Putin uşor dus cu pluta. Dar asta e cam tot…

Nu îi e uşor nici Franţei. E drept, francezii îşi asigură cam 85% din energie din centrale nucleare şi sînt perfect indiferenţi şantajului energetic rusesc. Dar ce zîmbete ar mai trage dacă ar începe să exporte curent electric nemţilor! A nu se uita apoi că francezii, decenii la rînd, în vremea Războiului Rece, aveau un partid comunist destul de puternic (considerat a fi pe linia dură, stalinistă). Mai toţi refugiaţii politici fugiţi din Est şi ajunşi la Paris s-au plîns că nu erau crezuţi cînd povesteau cum se trăieşte dincolo de Cortina de Fier. Încă îmi pare că, în Franţa, comunismul nu este considerat a fi fost cel puţin la fel de nociv ca nazismul. Cred că la Paris, rusul de azi este văzut cam ca aristocraţii şi ofiţerii ţarişti de acum aproape 100 de ani. Nişte tipi de viaţă, care beau mult, mănîncă bine şi cheltuie o grămadă de bani în buticurile de lux.  

Poloniei nu are cum să îi fie, de asemenea, uşor. Rusofobia societăţii lor este destul de bine cunoscută. Asta le fragilizează poziţia. Orice semnal de alarmă ar trage, sînt acuzaţi de obsesii consolidate în prea multă istorie comună. Cu mîna lor şi-au cam făcut-o. Ani şi ani de zile, mai ales pe vremea răposatului preşedinte Kaczynski, poziţiile lor de negociere la Bruxelles erau susţinute cu argumente de genul „noi v-am ajutat la Monte Cassino şi pe cerul Angliei, voi ne-aţi trădat la Yalta, acum faceţi bine şi daţi-ne cîştig de cauză în privinţa standardelor de calitate la cartof“. În plus, date fiind lungile perioade în care au fost stăpîni pe teritorii ucrainene, polonezii nu sînt prea bine văzuţi nici de nostalgicii Rusiei kievene.  

Ar mai fi exemple de membri UE (cum ar fi cei baltici) cărora nu le este uşor în a-şi formula o opinie tranşantă, într-o şedinţă a Consiliului. De aceea, îi sfătuiesc pe euro-entuziaştii care (încă) se mai gîndesc la Statele Unite ale Europei să se uite la ştiri. Poate le mai trece…

Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea Europeană, la TVR.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

dacii jpg
Originea dacilor este diferită de ceea ce învățăm la școală. O serie de ipoteze arată că erau mai degrabă celto-daci decât geto-daci
Originea etnică a dacilor rămâne și astăzi un mister. Tot mai mulți specialiști spun că geții și dacii erau, de fapt, popoare diferite, cel mult cu un fond comun. Dacii sunt atestați mult mai târziu decât geții și, în plus, ar fi rezultatul unui conglomerat tribal și etnic .
image png
„Am aflat că soția mea a avut cândva o relație cu bărbatul care este acum iubitul mamei ei” - reacția bărbatului când l-a întâlnit pe fostul iubit al soției sale
Faptul că soția sa s-a iubit în trecut cu un bărbat care în prezent este iubitul mamei ei a creat o mare frustrare pentru un bărbat în vârstă de 35 de ani. Cum a reacționat când a aflat și de ce anume se teme?
Priveliștile spectaculoase de pe pârtiile Transalpina Voineasa Foto Domeniul Schiabil Transalpina-Voineasa
Cel mai spectaculos domeniu schiabil din țară: pârtii deschise zilnic, înainte de Poiana Brașov. Surpriza sezonului
Domeniul Schiabil Transalpina-Voineasa, din județul Vâlcea, și-a deschis oficial porțile pentru un nou sezon, atrăgând pasionații de aventură pe zăpadă din toate colțurile țării. Cu pârtii deschise încă din 30 noiembrie 2024, acest paradis al sporturilor de iarnă promite experiențe de neuitat.
shutterstock 2367557395 jpg
De ce fierbe luna lui Jupiter. Noi observații ale NASA deslușește un mister vechi de 45 de ani
Nava spațială Juno a NASA a făcut noi descoperiri despre luna de foc a planeti Jupiter, Io, cel mai activ vulcanic corp din sistemul nostru solar, rezolvând o problemă ce intrigă de multă vreme oamenii de știință, relatează CNN.
Pacienţi Covid în Spitalul Găeşti. FOTO
România, cel mai bolnav pacient al Europei. De ce am ajuns în această situație - Concluzia raportului „Health at a Glance”
În comparație cu media Uniunii Europene, în România mor de trei ori mai mulți pacienți din cauza unor boli tratabile, iar speranța de viață sănătoasă este printre cele mai reduse. Cu o medie de 57,8 ani sănătoși, ne plasăm pe locul 22 din 27 de țări UE.
70d089e60bbdf4d2c00cdc56f8dfd5c1 jpg
Luptătorii uiguri din Siria amenință China: „Suntem mujahedinii din Turkistanul de Est”
Un grup militant uigur care a participat la răsturnarea dictatorului Bashar-al Assad a promis că va duce mai departe lupta în țara lor de origine, China.
Palma de Mallorca Spania Sursă foto Dertour
Zboruri directe din Sibiu către destinații populare precum Palma de Mallorca, din 2025
Din vara anului 2025, Aeroportul Internațional Sibiu își va extinde opțiunile de zbor către o nouă destinație îndrăgită de români: Palma de Mallorca, una dintre cele mai apreciate locații de vacanță din Spania.
craciunul 2024, preturi in piata slatina brazi, aranjamente si legume   foto alina mitran (8) jpg
Brazii de Crăciun sunt apreciați, dar nu se cumpără. „Trece lumea ca la muzeu. Poate va fi mai bine săptămâna viitoare”
Ofertă bogată de brazi și ornamente pentru Crăciun în piețe. Clienții vin, se uită, întreabă, își bucură ochii, dar nu se grăbesc să cumpere. „Trece lumea ca la muzeu. Poate o fi mai bine săptămâna viitoare. Ieri și alaltăieri nici taxa nu am scos-o”, se plâng comercianții.
Mufasa Regele Leu și actorii care dau voce personajelor în varianta dublată Colaj
„Mufasa: Regele Leu” ajunge în România. Cine dă voce personajelor în varianta dublată
Pe 18 decembrie 2024, publicul din România va putea viziona la cinema noul film al studiourilor Walt Disney Pictures, „Mufasa: Regele Leu”, o producție care prezintă (servește ca prequel) evenimentele ce preced povestea binecunoscutului film „Regele Leu”.