Europa: un nou executiv, un nou start…

Publicat în Dilema Veche nr. 824 din 5–11 decembrie 2019
Teatrul – dimensiune  identitară a Europei jpeg

Ursula von der Leyen, noul şef al executivului european, nu şi-a ascuns satisfacţia miercuri, 27 noiembrie, cînd Parlamentul de la Strasbourg i-a aprobat echipa şi programul cu 461 de voturi pentru. Presa şi-a amintit imediat că, în 2014, precedentul şef al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi-a început mandatul cu numai 423 de voturi favorabile. De altfel, germana Ursula von der Leyen, unul dintre cei mai fideli colaboratori ai cancelarei Angela Merkel, a ţinut să sugereze că se va distanţa de stilul Juncker şi că va da Comisiei Europene o culoare „geopolitică“.

Acest cuvînt utilizat de doamna Ursula von der Leyen, fost ministru al Apărării în guvernul german, merită puţină atenţie. „Vom face mai mult decît politică, vom face geopolitică“, dă ea de înţeles. Între cei doi termeni, al doilea sună, în orice caz, mai bine. Termenul politică s-a uzat, şi-a pierdut aura de nobleţe. Chiar şi într-un spaţiu democratic cum este cel al Uniunii Europene, în spatele cuvîntului politică marele public vede imediat tot felul de manevre de culise, dispute nesfîrşite şi incapacitatea celor aleşi de a obţine rezultate. Oamenii sînt dezamăgiţi de politică, deşi continuă să fie convinşi că democraţia rămîne cadrul cel mai respirabil inventat de om.

Cînd spui geopolitică, însă, orizontul se lărgeşte. Dintr-o dată te plasezi în alt spaţiu, internaţional, şi vezi imediat în faţa ochilor un lider cu busola în mînă care spune „Știu în ce direcţie trebuie navigat, ştiu să mă orientez în spaţiu“. Noul preşedinte al Comisiei îşi propune, în orice caz, printre altele, să navigheze în aşa fel încît Europa să-şi poată asuma un rol mai important în raport cu cei doi mari rivali ai acestui secol, China şi Statele Unite.

Chiar în ziua în care doamna Ursula von der Leyen obţinea votul generos al europarlamentarilor, la Berlin, cancelara Angela Merkel ţinea să dea un exemplu de ce înseamnă instinct geopolitic. Ea îi avertiza pe europeni că, în relaţiile cu China, cea mai catastrofală atitudine este atunci cînd fiecare ţară în parte îşi dezvoltă propria sa politică în raport cu gigantul asiatic. Fără o atitudine comună, concertată, Europa riscă să devină o colonie economică a Chinei – acesta este avertismentul doamnei Merkel, şi de fapt nu numai al ei. Jean-Claude Juncker avertiza şi el că a doua putere economică de pe planetă este un „adversar sistemic al Europei“.

Revenind la doamna Ursula von der Leyen, printre priorităţile sale se numără un nou angajament al Uniunii Europene pentru reducerea masivă a poluării, precum şi „promovarea stilului de viaţă european“. Acest ultim punct din program a şi atras nişte critici, mai ales datorită formulării iniţiale în care figura cuvîntul conservare şi nu promovare. Gîndirea politică corectă stă însă la pîndă şi preşedinta Comisiei Europene a operat respectiva înlocuire de termeni pentru a atenua conotaţiile mult prea restrictive ale conceptului de „conservare“. Cînd vrei să „conservi“ te lupţi cu alte arme (de exemplu, recurgi la edictarea de reguli) decît atunci cînd vrei să „promovezi“…

Prezenţa unui lider german în fruntea Comisiei Europene suscită puţin entuziasm în presa franceză. Diverse voci avertizează de mulţi ani că Berlinul controlează prea multe posturi-cheie în arhitectura celor 40.000 de funcţionari europeni. În decembrie 2014, cotidianul cu simpatii de dreapta Le Figaro publica, sub semnătura lui Coralie Dalaume, un articol cu titlul „Cum a devenit Europa un imperiu german“… În 2016, cotidianul cu simpatii de stînga Libération publica, sub semnătura lui Anne-Laure Dalette, un articol intitulat „În Europa, patronul este Germania“…

Anul acesta, în luna octombrie, editura Ramsay a publicat un eseu semnat de Antoine Santoni prin care sîntem avertizaţi că Brexit-ul ar putea fi urmat de un divorţ şi mai grav pentru Europa, cel dintre Franţa şi Germania. „Brexit-ul franco-german: mit sau realitate“, se intitulează cartea. Expertul francez (membru al mai multor grupuri de reflecţie pe tema Europei) consideră că Germania, de la căderea Zidului de la Berlin, are mai puţină nevoie de Franţa şi ia decizii importante, cu reverberaţii în toată Europa, fără să se mai consulte cu principalul ei partener, dar nici cu alte capitale. Renunţarea la energia nucleară şi primirea a peste un milion de migranţi (în 2015) sînt doar două exemple de astfel de decizii  „unilaterale“ ale Germaniei.

Între 1985 şi 1995, Comisia Europeană a avut un puternic „profil francez“ – ea a fost condusă atunci de Jacques Delors. Acel deceniu este considerat ca fiind şi epoca de aur a construcţiei europene, iar prestigiul pe care l-a avut Delors nu l-a mai cîştigat nimeni în această funcţie. Au urmat, în fruntea Comisiei, luxemburghezul Jacques Santer, spaniolul Manuel Marín, italianul Romano Prodi, portughezul José Manuel Barroso, luxemburghezul Jean-Claude Juncker… De fiecare dată numirile s-au produs după negocieri sofisticate avînd ca scop, printre altele, menţinerea unui fin echilibru de orgolii şi competenţe între Franţa şi Germania.  

Acum, profilul executivului european este în mod clar german, ceea ce răsplăteşte într-un fel şi rolul avut de Berlin în depăşirea crizei economice izbucnite în 2008. Dispune însă Ursula von der Leyen de busola necesară pentru a scoate Europa şi din celelalte crize grave, de la cea instituţională la cea identitară? Vor şti Franţa şi Germania să evite un divorţ mai grav decît Brexit-ul?

Diverşi comentatori au definit noua Comisie de la Bruxelles ca fiind „cea a ultimei şanse“ pentru Europa. Şi s-ar putea să aibă dreptate…

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Premieră pentru cercetători: un urangutan, observat folosind plante medicinale pe o rană deschisă
Nivelurile ridicate de inteligență ale urangutanilor au fost recunoscute de multă vreme, parțial datorită abilităților lor practice, cum ar fi folosirea instrumentelor pentru a sparge nuci și a căuta insecte.
image
Ilinca Tomoroveanu, amintiri din turnee: „Aveam impresia că, dacă aș fi trăit cu 100 de ani în urmă, ne-ar fi dus cu trăsura până la hotel“ VIDEO
Ilinca Tomoroveanu, o prezență distinsă a scenei românești, a murit în urmă cu cinci ani, la 2 mai 2019, dar moștenirea sa este neprețuită.
image
Caz revoltător în Parcul Natural Apuseni. Polonezi prinşi cu 22 de maşini într-un raliu off-road clandestin FOTO
Un grup de polonezi, îmbarcaţi în 22 de maşini de teren, au fost opriţi de rangerii Parcului Natural Apuseni. Polonezii veniseră pentru un raliu în munţi, dar au fost nevoiţi să renunţe, alegându-se şi cu amenzi de 50.000 lei

HIstoria.ro

image
Judecarea şi condamnarea lui Iisus - reevaluare judiciară
Una dintre cele mai mari religii ale lumii, cu vocaţie universală, Creştinismul, nu s-ar fi născut dacă nu ar fi avut loc procesul judiciar soldat cu condamnarea la moarte şi crucificarea fondatorului său, Iisus din Nazaret (cca 6 î.e.n. - cel mai probabil 30 e.n.). Pentru a i se înţelege pe deplin semnificaţiile şi a-i surprinde rolul biblic conferit, este nevoie de plasarea lui în ansamblul evenimentelor legate de existenţa Mântuitorului.
image
Carol I, fotografiat în timpul Războiului de Independență
Fotografia este interesantă din mai multe puncte de vedere: este una dintre rarele apariții ale domnitorului Carol I, într-o postură mai degajată.
image
Cuza, în umbra masoneriei?
După 1990, multe dintre subiectele considerate tabu în epoca anterioară au început să fie discutate în societatea românească și, foarte des, în registrul senzaționalului.