Europa: un nou executiv, un nou start…

Publicat în Dilema Veche nr. 824 din 5–11 decembrie 2019
Teatrul – dimensiune  identitară a Europei jpeg

Ursula von der Leyen, noul şef al executivului european, nu şi-a ascuns satisfacţia miercuri, 27 noiembrie, cînd Parlamentul de la Strasbourg i-a aprobat echipa şi programul cu 461 de voturi pentru. Presa şi-a amintit imediat că, în 2014, precedentul şef al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi-a început mandatul cu numai 423 de voturi favorabile. De altfel, germana Ursula von der Leyen, unul dintre cei mai fideli colaboratori ai cancelarei Angela Merkel, a ţinut să sugereze că se va distanţa de stilul Juncker şi că va da Comisiei Europene o culoare „geopolitică“.

Acest cuvînt utilizat de doamna Ursula von der Leyen, fost ministru al Apărării în guvernul german, merită puţină atenţie. „Vom face mai mult decît politică, vom face geopolitică“, dă ea de înţeles. Între cei doi termeni, al doilea sună, în orice caz, mai bine. Termenul politică s-a uzat, şi-a pierdut aura de nobleţe. Chiar şi într-un spaţiu democratic cum este cel al Uniunii Europene, în spatele cuvîntului politică marele public vede imediat tot felul de manevre de culise, dispute nesfîrşite şi incapacitatea celor aleşi de a obţine rezultate. Oamenii sînt dezamăgiţi de politică, deşi continuă să fie convinşi că democraţia rămîne cadrul cel mai respirabil inventat de om.

Cînd spui geopolitică, însă, orizontul se lărgeşte. Dintr-o dată te plasezi în alt spaţiu, internaţional, şi vezi imediat în faţa ochilor un lider cu busola în mînă care spune „Știu în ce direcţie trebuie navigat, ştiu să mă orientez în spaţiu“. Noul preşedinte al Comisiei îşi propune, în orice caz, printre altele, să navigheze în aşa fel încît Europa să-şi poată asuma un rol mai important în raport cu cei doi mari rivali ai acestui secol, China şi Statele Unite.

Chiar în ziua în care doamna Ursula von der Leyen obţinea votul generos al europarlamentarilor, la Berlin, cancelara Angela Merkel ţinea să dea un exemplu de ce înseamnă instinct geopolitic. Ea îi avertiza pe europeni că, în relaţiile cu China, cea mai catastrofală atitudine este atunci cînd fiecare ţară în parte îşi dezvoltă propria sa politică în raport cu gigantul asiatic. Fără o atitudine comună, concertată, Europa riscă să devină o colonie economică a Chinei – acesta este avertismentul doamnei Merkel, şi de fapt nu numai al ei. Jean-Claude Juncker avertiza şi el că a doua putere economică de pe planetă este un „adversar sistemic al Europei“.

Revenind la doamna Ursula von der Leyen, printre priorităţile sale se numără un nou angajament al Uniunii Europene pentru reducerea masivă a poluării, precum şi „promovarea stilului de viaţă european“. Acest ultim punct din program a şi atras nişte critici, mai ales datorită formulării iniţiale în care figura cuvîntul conservare şi nu promovare. Gîndirea politică corectă stă însă la pîndă şi preşedinta Comisiei Europene a operat respectiva înlocuire de termeni pentru a atenua conotaţiile mult prea restrictive ale conceptului de „conservare“. Cînd vrei să „conservi“ te lupţi cu alte arme (de exemplu, recurgi la edictarea de reguli) decît atunci cînd vrei să „promovezi“…

Prezenţa unui lider german în fruntea Comisiei Europene suscită puţin entuziasm în presa franceză. Diverse voci avertizează de mulţi ani că Berlinul controlează prea multe posturi-cheie în arhitectura celor 40.000 de funcţionari europeni. În decembrie 2014, cotidianul cu simpatii de dreapta Le Figaro publica, sub semnătura lui Coralie Dalaume, un articol cu titlul „Cum a devenit Europa un imperiu german“… În 2016, cotidianul cu simpatii de stînga Libération publica, sub semnătura lui Anne-Laure Dalette, un articol intitulat „În Europa, patronul este Germania“…

Anul acesta, în luna octombrie, editura Ramsay a publicat un eseu semnat de Antoine Santoni prin care sîntem avertizaţi că Brexit-ul ar putea fi urmat de un divorţ şi mai grav pentru Europa, cel dintre Franţa şi Germania. „Brexit-ul franco-german: mit sau realitate“, se intitulează cartea. Expertul francez (membru al mai multor grupuri de reflecţie pe tema Europei) consideră că Germania, de la căderea Zidului de la Berlin, are mai puţină nevoie de Franţa şi ia decizii importante, cu reverberaţii în toată Europa, fără să se mai consulte cu principalul ei partener, dar nici cu alte capitale. Renunţarea la energia nucleară şi primirea a peste un milion de migranţi (în 2015) sînt doar două exemple de astfel de decizii  „unilaterale“ ale Germaniei.

Între 1985 şi 1995, Comisia Europeană a avut un puternic „profil francez“ – ea a fost condusă atunci de Jacques Delors. Acel deceniu este considerat ca fiind şi epoca de aur a construcţiei europene, iar prestigiul pe care l-a avut Delors nu l-a mai cîştigat nimeni în această funcţie. Au urmat, în fruntea Comisiei, luxemburghezul Jacques Santer, spaniolul Manuel Marín, italianul Romano Prodi, portughezul José Manuel Barroso, luxemburghezul Jean-Claude Juncker… De fiecare dată numirile s-au produs după negocieri sofisticate avînd ca scop, printre altele, menţinerea unui fin echilibru de orgolii şi competenţe între Franţa şi Germania.  

Acum, profilul executivului european este în mod clar german, ceea ce răsplăteşte într-un fel şi rolul avut de Berlin în depăşirea crizei economice izbucnite în 2008. Dispune însă Ursula von der Leyen de busola necesară pentru a scoate Europa şi din celelalte crize grave, de la cea instituţională la cea identitară? Vor şti Franţa şi Germania să evite un divorţ mai grav decît Brexit-ul?

Diverşi comentatori au definit noua Comisie de la Bruxelles ca fiind „cea a ultimei şanse“ pentru Europa. Şi s-ar putea să aibă dreptate…

O mare invenție – contractul social jpeg
Adevărul, premisa dreptății
Această limită este și mai evidentă dacă se înțelege că nici un proces judiciar nu se confundă cu Judecata de Apoi.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Sürdürülebilirlik
A crede înseamnă a paria pe o inevidență, a „credita” un „posibil”, dincolo de exigențele stabile ale „realului”.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pensiile francezilor
Dar vigoarea protestelor, dincolo de faptul că e vorba despre o tradiție franceză adesea desconsiderată și subiect de glume, mai arată ceva.
Frica lui Putin jpeg
Inamicii diversității
Privite în ansamblu, aceste cerințe ale cultelor, care s-au așezat, din păcate și spre detrimentul lor, cred, la remorca BOR, nu vor încuraja deloc predarea Religiei într-un spirit tolerant
AFumurescu prel jpg
Păstori, tătuci și influenseri (I)
Așa apar „tătucii” aleși democratic. Nimic nou sub soare.
index jpeg 5 webp
Un veac de Time
Scopul principal pe care cei doi și l-au propus a fost să furnizeze cît mai eficient știri cititorilor, chiar și celor mai ocupați dintre aceștia, care nu prea au timp de citit – de unde și denumirea Time.
Iconofobie jpeg
Rațiune și simțire
Se demontează aici un mit care a făcut carieră în secolul XX, mitul naturii prezumtiv candide a creaţionistului.
„Cu bule“ jpeg
Beat criță
Expresia beat criță este foarte răspîndită azi, în registrul colocvial; alte construcții în care intră cuvîntul criță cu sensul său propriu sau cu înțelesuri figurate au devenit însă extrem de rare.
HCorches prel jpg
Încă un Minister al Educației
Presiune care, în unele cazuri, se transformă în adevărate forme de bullying, fără doar și poate.
IMG 8779 jpeg
În cazul Hagi, tatăl şi fiul, să fii copilul unui mare fotbalist e binecuvîntare sau blestem?
Tot ce vine de la el nu poate fi decît excepţional. Hagi spune „eu sînt Ianis şi Ianis e Hagi”.
p 7 Curba Laffer WC jpg
Ultima redută a globalizării
Dar geopolitica nu e singurul motiv pentru eșecul celui de-al doilea val al globalizării.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cîte divizii are CPI?
Așadar, noua acuzație că președintele ar fi comis ceva contra copiilor, fie ei și din Ucraina, ar putea avea un ecou special în Rusia.
index jpeg 6 webp
„Poleiala” de pe Selly
În ultimii doi ani, am ciulit urechile la știrile despre Selly, încercînd să-i urmăresc traiectoria.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
De ce se depărtează românii de UE
Niciodată în istoria ei n-a avut România o perioadă așa lungă de prosperitate și dezvoltare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Feminitate și destin
Destinul converteşte „ordinea“ naturală (şi pe cea divină?) în viaţă, în dinamism imanent, în armonie de inanalizabile.
Frica lui Putin jpeg
Telefonul mobil
Ca să rezumăm printr-o imagine totul: ducem o viață de anexă a telefonului mobil.
index jpeg 5 webp
Una dintre cele mai inteligente femei din secolul al XIX-lea
Nu au trecut prea mulți ani, vreo cinci să fi fost, și Elena Ghica a mai urcat un munte, a mai ajuns pe un vîrf: pe Mont Blanc.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Iconofobie jpeg
Despre „dinamicile” literare
Dinamica trecutului face loc unei noi dinamici analitice, mult mai sofisticate decît odinioară.
„Cu bule“ jpeg
De la pivniță la cîrciumă
Circulă în ultima vreme, în articole jurnalistice și în postări care le preiau conținutul și formulările, o explicație fantezistă pentru originea expresiei beat criță.
HCorches prel jpg
Dragul meu fiu,
Cînd Selly avea vîrsta ta, avea în cont mai mulți bani decît valorează tot ce familia ta a adunat de-a lungul timpului.
IMG 8779 jpeg
Dacă xenofobia nu-i rasism, fotbalul e sport?
Aşa că, o fi fotbalul un sport, doar că voi, care intraţi, lăsaţi orice toleranţă! Dacă ar fi privit mai atent, Virgiliu ar fi găsit în dantesca lui coborîre cohorte de driblangii.
p 7 WC jpg
Va reconsidera Biserica Catolică doctrina despre contracepție?
Unii dintre teologii catolici de prim rang care au participat la dezbatere au sugerat că utilizarea anticoncepționalelor poate fi, în anumite circumstanțe, legitimă.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Diferențe
Dacă ar fi să fac o comparație, Val Gardena, de exemplu, e o zonă de schi în Italia în care pîrtiile legate între ele însumează 500 de kilometri.

Adevarul.ro

image
„Capra cu trei iezi“, locul 1 pe Netflix. Publicul fie îl iubește, fie îl urăște: „Un film ce n-ar fi trebuit să existe“ FOTO
La fel ca alte pelicule românești lansate pe platforma de streaming, producția horror „Capra cu trei iezi“ a împărțit telespectatorii în două tabere.
image
Cele mai romantice zodii. Te vor face să te simți cea mai iubită persoană
Oricine își dorește să iubească și să fie iubit, însă unele persoane sunt capabile să ofere iubire peste imaginația partenerului. Nativii acestor patru semne zodiacale sunt considerați cei mai romantici.
image
Vremea se schimbă radical: un val de aer polar lovește România. Ce ne așteaptă: unde se anunță viscol și îngheț
Schimbare radicală a vremii. De astăzi, aerul tropical din nordul Africii va fi înlocuit treptat de o masă de aer rece, polar, dinspre nordul Europei. Se anunță frig neobișnuit, îngheț la sol și ninsori.

HIstoria.ro

image
Basarabia în anul 1917. Atunci când Unirea nu se întrevedea
Colapsul economic cauzat de starea de război, criza alimentară care a debutat în toamna anului 1916 și tensiunea politică crescândă au creat o situație explozivă în Imperiul Rus, care a culminat cu răsturnarea autocrației țariste, în urma Revoluției ruse din februarie 1917.
image
Populația Bucovinei în perioada stăpânirii austriece
În perioada stăpânirii austriece s-au modificat substanțial atât structura etnică, cât și cea confesională a populației din Bucovina, iar efectul cel mai nefast a fost asupra populației românești.
image
Cauza morții lui Ludwig van Beethoven, dezvăluită de un studiu ADN / VIDEO
Examinarea unor mostre de ADN, extrase din câteva șuvițe de păr ale lui Ludwig van Beethoven, a dezvăluit cauza morții legendarului compozitor german.