Europa şi „zidul memoriei“

Publicat în Dilema Veche nr. 823 din 28 noiembrie – 4 decembrie 2019
Teatrul – dimensiune  identitară a Europei jpeg

Zidul de la Berlin a căzut în urmă cu 30 de ani, Războiul Rece a luat sfîrşit odată cu prăbuşirea comunismului şi a Cortinei de Fier, dar Europa de Est mai rămîne separată de Europa de Vest printr-un „zid al memoriei“. Această ultimă expresie îi aparţine jurnalistului, cercetătorului şi istoricului francez Thierry Wolton, autorul unei monumentale Istorii mondiale a comunismului în trei volume, apărută la editura Grasset. Puţini istorici occidentali şi‑au consacrat energiile studierii comunismului aşa cum a făcut-o Wolton. Cu o tenacitate care îi exasperează pe mulţi comunişti de viţă veche sau neodiscipoli ai marxismului, Thierry Wolton aduce în lumină fapte, comentează atrocităţile comise de regimurile comuniste şi denunţă incultura istorică a multora dintre occidentali, în general, şi dintre francezi, în special.

În 1987, cînd ajungeam eu la Paris, una dintre cărţile sale apărute în anul precedent provoca încă „valuri“. Titlul ei este KGB-ul în Franţa. Cu o precizie de chirurg Thierry Wolton revela, printre altele, strategiile adoptate de Moscova pentru a-i înfeuda pe intelectualii şi artiştii francezi. După dezmembrarea Uniunii Sovietice, istoricul francez a profitat de ocazia oferită de deschiderea (temporară) a unor arhive la Moscova pentru a descoperi alte lucruri stupefiante despre eficienţa maşinii propagandistice sovietice în Vest. În 1997, Thierry Wolton a publicat o altă carte doldora de dezvăluiri surprinzătoare, intitulată Franţa sub influenţă. Paris-Moscova, 30 de ani de relaţii secrete.

Cu o seninătate care face parte din arsenalul său de arme invincibile, Thierry Wolton continuă să spună adevărul despre imensele crime ale comunismului şi nu ezită să compare cele două ideologii genocidare ale secolului XX: nazismul şi comunismul. Una dintre cărţile sale în care analizează natura comună a celor două ideologii este disponibilă şi în româneşte, ea se intitulează Roşu-brun: răul secolului (apărută în Franţa, în 1999, la editura JC Lattès, iar în România, în 2001, la Fundaţia Academia Civică).

Thierry Wolton este detestat de numeroşi militanţi şi intelectuali de stînga din Franţa. Cărţile sale au fost criticate vehement în multe publicaţii din galaxia mediatică a stîngii, ba chiar şi în unele ziare şi reviste de dreapta. Adevărurile scoase la suprafaţă de acest istoric avînd profilul unui veritabil Sisif deranjează multă lume. Şi pe bună dreptate, întrucît mulţi intelectuali occidentali sînt puşi în faţa propriei lor orbiri ideologice şi a faptului că au cauţionat crime abominabile din cauza dogmatismului lor. Cele trei volume ale Istoriei mondiale a comunismului sînt şi ele compartimentate într-o manieră chirurgicală. Primul se numeşte „Victimele“, al doilea se numeşte „Călăii“ şi al treilea se numeşte „Complicii“. Simpla evocare a acestor trei termeni denunţă o dramă înfricoşătoare în trei acte care a marcat secolul trecut. Numărul victimelor s-a ridicat la aproximativ o sută de milioane, această cifră este deja demonstrată. Cifra legată de călăi e mai greu de evaluat, şi datorită faptului că nu a existat un proces al comunismului de genul celui intentat nazismului la Nürnberg. Despre complici, tot aşa, e imposibil de spus cîţi au fost, dar Thierry Wolton constată totuşi cu tristeţe că, dintre ţările occidentale, Franţa a „furnizat“ cei mai mulţi „complici“. Pe aceşti intelectuali occidentali dedicaţi trup şi suflet utopiei comuniste Lenin îi numea „idioţi utili“. Thierry Wolton nu-i numeşte nici el altfel.

Istoricul francez s-a aflat în România în această lună noiembrie pentru a-şi lansa al doilea volum din Istoria mondială a comunismului, precum şi o altă carte de un curaj extraordinar, Negaţionismul de stînga, ambele publicate la Editura Humanitas. Cînd îşi expune ideile, în mod clar şi argumentat, Thierry Wolton transmite şi un fel de energie luminoasă. Există o forţă care emană din fiinţa sa, ceva ce ţine de fibra sa umanistă, dar şi de forţa de iradiere a adevărului. L‑am urmărit vorbind publicului la Tîrgul de Carte „Gaudeamus“. Thierry Wolton ştie că are dreptate. Ştie că în Vestul Europei procesul nazismului este făcut practic în fiecare zi de toate instanţele societăţii (în sfera mediatică, politică, educaţională, artistică etc.). Thierry Wolton mai ştie – şi ne spune, de altfel, în paginile sale – că procesul comunismului a fost, într-un fel, uitat, ba chiar abandonat cu bună ştiinţă în Vest… În acest decalaj se ascunde „zidul memoriei“ dintre Europa de Răsărit şi cea de Apus. Un zid injust, dar încă extrem de solid. Un zid care iradiază un fel de toxicitate în edificiul european. Cînd suferinţele teribile a milioane de oameni sînt lăsate în umbră, ca şi cum ar fi suferinţe de plan secund (sau de gradul doi), ceva nu este în regulă…

În nota introductivă la ediţia românească a celui de-al doilea volum al trilogiei sale dedicate comunismului, Thierry Wolton face o mărturisire tulburătoare. El scrie: „Am plîns în timp ce adunam materialele care descriu calvarul, am plîns pentru supliciul îndurat de victime, am plîns citind despre cruzimile călăilor, care sînt – să nu uităm – tot oameni ca și noi“.

Dacă Thierry Wolton „a plîns“ aflînd nişte adevăruri cutremurătoare, el îi plînge în acelaşi timp pe occidentalii care s-au lăsat orbiţi (uneori voluntar) sau aserviţi. Pentru că sînt, într-adevăr, „de plîns“. Unii sînt „de plîns“ întrucît nu s-au trezit la timp (deşi au avut numeroase ocazii) ca să înţeleagă natura criminală atît a practicii comuniste, cît şi a doctrinei. Alţii sînt „de plîns“ întrucît au înţeles treptat cîte ceva, dar nu s-au „căit“ niciodată, nu şi-au făcut mea culpa, nu s-au dezis de călăi.

Matei Vișniec este scriitor, dramaturg și jurnalist.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

guadelupa shutterstock 2136226577 jpg
Atenție, turiști! Dengue lovește o importantă destinație turistică a lumii. Autoritățile în alertă pentru combaterea virusului
Guadelupa, renumitul arhipelag din Marea Caraibilor, este acum în centrul unei alerte sanitare, după ce autoritățile au declarat epidemie de dengue.
Printul Mikasa si Printesa Yuriko, la 70 de ani de la casatorie, foto Agentia Casei Imperiale jpg
Prințesa Yuriko a murit la 101 ani, fiind cel mai vârstnic membru al Casei Imperiale din Japonia. Mai sunt în viaţă doar 16 descendenţi
Prințesa japoneză Yuriko, soția fratelui împăratului Hirohito din timpul războiului și cel mai în vârstă membru al familiei imperiale, a murit vineri, la vârsta de 101 ani.
Taxe si impozite jpeg
Ce taxe ar putea crește din 2025. Variantele luate în calcul
România s-a angajat în fața Comisiei Europene să reducă deficitul bugetar printr-un Plan Fiscal pe șapte ani, economiștii avertizând în numeroase rânduri că acest lucru nu se poate face decât prin creșterea taxelor.
Poliţia Română foto Poliţia Română
Oseminte înfășurate într-o pânză, descoperite în timpul unor lucrări de excavare, în Timișoara
Poliţiştii Serviciului Criminalistic Timiş au deschis o anchetă după ce, joi seara, au fost sesizaţi că în apropierea Gării de Nord din municipiu au fost descoperite oseminte înfăşurate într-un material textil.
vasiu stoian Facebook jpg
Primarul pictat pe pereții unei biserici din Timiș, anchetat de Parchetul European, a fost arestat preventiv
Primarul comunei Tomnatic, Vasiu Stoian, și contabila sa, Romina Schaak, care este şi angajata primăriei, au fost arestați preventiv. Cei doi sunt acuzați de fraude cu fonduri europene într-un dosar instrumentat de Parchetul European.
bnr lanseaz modene aniversare 300 de ani manastire bucuresti png
BNR lansează o monedă de aur și una din argint pentru împlinirea a 300 de ani de la ridicarea Bisericii Mănăstirii Stavropoleos din Bucureşti
Banca Naţională a României lansează, din 18 noiembrie, o monedă din aur şi una din argint cu ocazia împlinirii a 300 de ani de la înălţarea Bisericii Mănăstirii Stavropoleos din Bucureşti.
florinel coman sportpictures jpeg
Surpriză! Florinel Coman, exclus din lot de Mircea Lucescu pentru meciul cu Kosovo
Selecționerul a ales cei 23 de jucători pe care se va baza diseară.
Incendiu la un azil de bătrâni din Spania FOTO EFE
Incendiu devastator la un cămin de bătrâni din Spania. Cel puțin 10 oameni și-au pierdut viața
Un incendiu izbucnit vineri dimineaţă într-un cămin de bătrâni din oraşul Villafranca del Ebro, lângă Zaragoza, nord-estul Spaniei, a provocat moartea a cel puţin 10 persoane, a anunţat guvernul regional din Aragon.
Colaj candidati presedentie 2024  Foto Inquam Photos Mediafax  Profimedia jpg
Sondaj INSCOP: PSD conduce în intenția de vot pentru alegerile parlamentare 2024, urmat de AUR
Cel mai recent sondaj de opinie realizat de INSCOP Research arată că Partidul Social Democrat (PSD) se află pe primul loc în intenția de vot pentru alegerile parlamentare din decembrie 2024, urmat de Alianța pentru Unirea Românilor (AUR).