Europa şi „zidul memoriei“

Publicat în Dilema Veche nr. 823 din 28 noiembrie – 4 decembrie 2019
Teatrul – dimensiune  identitară a Europei jpeg

Zidul de la Berlin a căzut în urmă cu 30 de ani, Războiul Rece a luat sfîrşit odată cu prăbuşirea comunismului şi a Cortinei de Fier, dar Europa de Est mai rămîne separată de Europa de Vest printr-un „zid al memoriei“. Această ultimă expresie îi aparţine jurnalistului, cercetătorului şi istoricului francez Thierry Wolton, autorul unei monumentale Istorii mondiale a comunismului în trei volume, apărută la editura Grasset. Puţini istorici occidentali şi‑au consacrat energiile studierii comunismului aşa cum a făcut-o Wolton. Cu o tenacitate care îi exasperează pe mulţi comunişti de viţă veche sau neodiscipoli ai marxismului, Thierry Wolton aduce în lumină fapte, comentează atrocităţile comise de regimurile comuniste şi denunţă incultura istorică a multora dintre occidentali, în general, şi dintre francezi, în special.

În 1987, cînd ajungeam eu la Paris, una dintre cărţile sale apărute în anul precedent provoca încă „valuri“. Titlul ei este KGB-ul în Franţa. Cu o precizie de chirurg Thierry Wolton revela, printre altele, strategiile adoptate de Moscova pentru a-i înfeuda pe intelectualii şi artiştii francezi. După dezmembrarea Uniunii Sovietice, istoricul francez a profitat de ocazia oferită de deschiderea (temporară) a unor arhive la Moscova pentru a descoperi alte lucruri stupefiante despre eficienţa maşinii propagandistice sovietice în Vest. În 1997, Thierry Wolton a publicat o altă carte doldora de dezvăluiri surprinzătoare, intitulată Franţa sub influenţă. Paris-Moscova, 30 de ani de relaţii secrete.

Cu o seninătate care face parte din arsenalul său de arme invincibile, Thierry Wolton continuă să spună adevărul despre imensele crime ale comunismului şi nu ezită să compare cele două ideologii genocidare ale secolului XX: nazismul şi comunismul. Una dintre cărţile sale în care analizează natura comună a celor două ideologii este disponibilă şi în româneşte, ea se intitulează Roşu-brun: răul secolului (apărută în Franţa, în 1999, la editura JC Lattès, iar în România, în 2001, la Fundaţia Academia Civică).

Thierry Wolton este detestat de numeroşi militanţi şi intelectuali de stînga din Franţa. Cărţile sale au fost criticate vehement în multe publicaţii din galaxia mediatică a stîngii, ba chiar şi în unele ziare şi reviste de dreapta. Adevărurile scoase la suprafaţă de acest istoric avînd profilul unui veritabil Sisif deranjează multă lume. Şi pe bună dreptate, întrucît mulţi intelectuali occidentali sînt puşi în faţa propriei lor orbiri ideologice şi a faptului că au cauţionat crime abominabile din cauza dogmatismului lor. Cele trei volume ale Istoriei mondiale a comunismului sînt şi ele compartimentate într-o manieră chirurgicală. Primul se numeşte „Victimele“, al doilea se numeşte „Călăii“ şi al treilea se numeşte „Complicii“. Simpla evocare a acestor trei termeni denunţă o dramă înfricoşătoare în trei acte care a marcat secolul trecut. Numărul victimelor s-a ridicat la aproximativ o sută de milioane, această cifră este deja demonstrată. Cifra legată de călăi e mai greu de evaluat, şi datorită faptului că nu a existat un proces al comunismului de genul celui intentat nazismului la Nürnberg. Despre complici, tot aşa, e imposibil de spus cîţi au fost, dar Thierry Wolton constată totuşi cu tristeţe că, dintre ţările occidentale, Franţa a „furnizat“ cei mai mulţi „complici“. Pe aceşti intelectuali occidentali dedicaţi trup şi suflet utopiei comuniste Lenin îi numea „idioţi utili“. Thierry Wolton nu-i numeşte nici el altfel.

Istoricul francez s-a aflat în România în această lună noiembrie pentru a-şi lansa al doilea volum din Istoria mondială a comunismului, precum şi o altă carte de un curaj extraordinar, Negaţionismul de stînga, ambele publicate la Editura Humanitas. Cînd îşi expune ideile, în mod clar şi argumentat, Thierry Wolton transmite şi un fel de energie luminoasă. Există o forţă care emană din fiinţa sa, ceva ce ţine de fibra sa umanistă, dar şi de forţa de iradiere a adevărului. L‑am urmărit vorbind publicului la Tîrgul de Carte „Gaudeamus“. Thierry Wolton ştie că are dreptate. Ştie că în Vestul Europei procesul nazismului este făcut practic în fiecare zi de toate instanţele societăţii (în sfera mediatică, politică, educaţională, artistică etc.). Thierry Wolton mai ştie – şi ne spune, de altfel, în paginile sale – că procesul comunismului a fost, într-un fel, uitat, ba chiar abandonat cu bună ştiinţă în Vest… În acest decalaj se ascunde „zidul memoriei“ dintre Europa de Răsărit şi cea de Apus. Un zid injust, dar încă extrem de solid. Un zid care iradiază un fel de toxicitate în edificiul european. Cînd suferinţele teribile a milioane de oameni sînt lăsate în umbră, ca şi cum ar fi suferinţe de plan secund (sau de gradul doi), ceva nu este în regulă…

În nota introductivă la ediţia românească a celui de-al doilea volum al trilogiei sale dedicate comunismului, Thierry Wolton face o mărturisire tulburătoare. El scrie: „Am plîns în timp ce adunam materialele care descriu calvarul, am plîns pentru supliciul îndurat de victime, am plîns citind despre cruzimile călăilor, care sînt – să nu uităm – tot oameni ca și noi“.

Dacă Thierry Wolton „a plîns“ aflînd nişte adevăruri cutremurătoare, el îi plînge în acelaşi timp pe occidentalii care s-au lăsat orbiţi (uneori voluntar) sau aserviţi. Pentru că sînt, într-adevăr, „de plîns“. Unii sînt „de plîns“ întrucît nu s-au trezit la timp (deşi au avut numeroase ocazii) ca să înţeleagă natura criminală atît a practicii comuniste, cît şi a doctrinei. Alţii sînt „de plîns“ întrucît au înţeles treptat cîte ceva, dar nu s-au „căit“ niciodată, nu şi-au făcut mea culpa, nu s-au dezis de călăi.

Matei Vișniec este scriitor, dramaturg și jurnalist.

O mare invenție – contractul social jpeg
Adevărul, premisa dreptății
Această limită este și mai evidentă dacă se înțelege că nici un proces judiciar nu se confundă cu Judecata de Apoi.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Sürdürülebilirlik
A crede înseamnă a paria pe o inevidență, a „credita” un „posibil”, dincolo de exigențele stabile ale „realului”.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pensiile francezilor
Dar vigoarea protestelor, dincolo de faptul că e vorba despre o tradiție franceză adesea desconsiderată și subiect de glume, mai arată ceva.
Frica lui Putin jpeg
Inamicii diversității
Privite în ansamblu, aceste cerințe ale cultelor, care s-au așezat, din păcate și spre detrimentul lor, cred, la remorca BOR, nu vor încuraja deloc predarea Religiei într-un spirit tolerant
AFumurescu prel jpg
Păstori, tătuci și influenseri (I)
Așa apar „tătucii” aleși democratic. Nimic nou sub soare.
index jpeg 5 webp
Un veac de Time
Scopul principal pe care cei doi și l-au propus a fost să furnizeze cît mai eficient știri cititorilor, chiar și celor mai ocupați dintre aceștia, care nu prea au timp de citit – de unde și denumirea Time.
Iconofobie jpeg
Rațiune și simțire
Se demontează aici un mit care a făcut carieră în secolul XX, mitul naturii prezumtiv candide a creaţionistului.
„Cu bule“ jpeg
Beat criță
Expresia beat criță este foarte răspîndită azi, în registrul colocvial; alte construcții în care intră cuvîntul criță cu sensul său propriu sau cu înțelesuri figurate au devenit însă extrem de rare.
HCorches prel jpg
Încă un Minister al Educației
Presiune care, în unele cazuri, se transformă în adevărate forme de bullying, fără doar și poate.
IMG 8779 jpeg
În cazul Hagi, tatăl şi fiul, să fii copilul unui mare fotbalist e binecuvîntare sau blestem?
Tot ce vine de la el nu poate fi decît excepţional. Hagi spune „eu sînt Ianis şi Ianis e Hagi”.
p 7 Curba Laffer WC jpg
Ultima redută a globalizării
Dar geopolitica nu e singurul motiv pentru eșecul celui de-al doilea val al globalizării.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cîte divizii are CPI?
Așadar, noua acuzație că președintele ar fi comis ceva contra copiilor, fie ei și din Ucraina, ar putea avea un ecou special în Rusia.
index jpeg 6 webp
„Poleiala” de pe Selly
În ultimii doi ani, am ciulit urechile la știrile despre Selly, încercînd să-i urmăresc traiectoria.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
De ce se depărtează românii de UE
Niciodată în istoria ei n-a avut România o perioadă așa lungă de prosperitate și dezvoltare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Feminitate și destin
Destinul converteşte „ordinea“ naturală (şi pe cea divină?) în viaţă, în dinamism imanent, în armonie de inanalizabile.
Frica lui Putin jpeg
Telefonul mobil
Ca să rezumăm printr-o imagine totul: ducem o viață de anexă a telefonului mobil.
index jpeg 5 webp
Una dintre cele mai inteligente femei din secolul al XIX-lea
Nu au trecut prea mulți ani, vreo cinci să fi fost, și Elena Ghica a mai urcat un munte, a mai ajuns pe un vîrf: pe Mont Blanc.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Iconofobie jpeg
Despre „dinamicile” literare
Dinamica trecutului face loc unei noi dinamici analitice, mult mai sofisticate decît odinioară.
„Cu bule“ jpeg
De la pivniță la cîrciumă
Circulă în ultima vreme, în articole jurnalistice și în postări care le preiau conținutul și formulările, o explicație fantezistă pentru originea expresiei beat criță.
HCorches prel jpg
Dragul meu fiu,
Cînd Selly avea vîrsta ta, avea în cont mai mulți bani decît valorează tot ce familia ta a adunat de-a lungul timpului.
IMG 8779 jpeg
Dacă xenofobia nu-i rasism, fotbalul e sport?
Aşa că, o fi fotbalul un sport, doar că voi, care intraţi, lăsaţi orice toleranţă! Dacă ar fi privit mai atent, Virgiliu ar fi găsit în dantesca lui coborîre cohorte de driblangii.
p 7 WC jpg
Va reconsidera Biserica Catolică doctrina despre contracepție?
Unii dintre teologii catolici de prim rang care au participat la dezbatere au sugerat că utilizarea anticoncepționalelor poate fi, în anumite circumstanțe, legitimă.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Diferențe
Dacă ar fi să fac o comparație, Val Gardena, de exemplu, e o zonă de schi în Italia în care pîrtiile legate între ele însumează 500 de kilometri.

Adevarul.ro

image
„Capra cu trei iezi“, locul 1 pe Netflix. Publicul fie îl iubește, fie îl urăște: „Un film ce n-ar fi trebuit să existe“ FOTO
La fel ca alte pelicule românești lansate pe platforma de streaming, producția horror „Capra cu trei iezi“ a împărțit telespectatorii în două tabere.
image
Cele mai romantice zodii. Te vor face să te simți cea mai iubită persoană
Oricine își dorește să iubească și să fie iubit, însă unele persoane sunt capabile să ofere iubire peste imaginația partenerului. Nativii acestor patru semne zodiacale sunt considerați cei mai romantici.
image
Vremea se schimbă radical: un val de aer polar lovește România. Ce ne așteaptă: unde se anunță viscol și îngheț
Schimbare radicală a vremii. De astăzi, aerul tropical din nordul Africii va fi înlocuit treptat de o masă de aer rece, polar, dinspre nordul Europei. Se anunță frig neobișnuit, îngheț la sol și ninsori.

HIstoria.ro

image
Basarabia în anul 1917. Atunci când Unirea nu se întrevedea
Colapsul economic cauzat de starea de război, criza alimentară care a debutat în toamna anului 1916 și tensiunea politică crescândă au creat o situație explozivă în Imperiul Rus, care a culminat cu răsturnarea autocrației țariste, în urma Revoluției ruse din februarie 1917.
image
Populația Bucovinei în perioada stăpânirii austriece
În perioada stăpânirii austriece s-au modificat substanțial atât structura etnică, cât și cea confesională a populației din Bucovina, iar efectul cel mai nefast a fost asupra populației românești.
image
Cauza morții lui Ludwig van Beethoven, dezvăluită de un studiu ADN / VIDEO
Examinarea unor mostre de ADN, extrase din câteva șuvițe de păr ale lui Ludwig van Beethoven, a dezvăluit cauza morții legendarului compozitor german.