Europa în faţa riscului de a-şi pierde suveranitatea

Publicat în Dilema Veche nr. 768 din 8-15 noiembrie 2018
Teatrul – dimensiune  identitară a Europei jpeg

„Europa se află în faţa unui risc: acela de a fi dezmembrată de lepra naţionalistă şi de a fi busculată de puteri externe. Şi deci de a-şi pierde suveranitatea.“ Această frază merită toată atenţia. Ea nu este pronunţată de oricine, ci de preşedintele Franţei. Într-un interviu acordat pe 1 noiembrie publicaţiei ­Ouest France, Emmanuel Macron compară zvîrcolirile actuale din Europa cu anii ’30, cînd fascismul cîştiga teren pe fond de criză economică, naţionalism şi neîncredere în democraţie.

Emmanuel Macron are în vedere şi acumularea, pe plan internaţional, a multor agresiuni verbale şi gesticulaţii împotriva acestui fragil personaj istoric numit democraţie. Un fel de cult al „liderului puternic“ se extinde, alimentat şi de stupiditatea de care dau dovadă uneori mediile de informare. Noul preşedinte brazilian, Jair Bolsonaro, a devenit cel mai recent membru al acestui club de „duri“, din care mai fac parte Donald Trump, Vladimir Putin, Recep Tayyip Erdogan, Xi Jinping, Rodrigo Duterte…

Revista Courrier international, în primul ei număr din noiembrie, publică pe prima pagină o caricatură revelatorie. Sub titlul „O lume de brute“ vedem un grup de indivizi care „îşi arată muşchii“, toţi înarmaţi cu bîte sau cu arme similare. Din grupul de „duri furioşi“ fac parte cei şase lideri citaţi mai sus, dar şi Mohammed bin Salman, Kim Jong-un, Viktor Orbán, Matteo Salvini… Unii dintre aceşti şefi au ajuns la putere în mod democratic, alţii consideră democraţia drept un produs perimat al istoriei, trei dintre ei sînt stăpînii supremi ai unor ţări care n-au cunoscut niciodată democraţia.

Privind această caricatură semnată de austriacul Petar Pismestrovic, resimt un fior rece şi mă întreb: spre cine se îndreaptă, în grup, aceşti conducători atît de decişi, complici între ei, avînd aerul că trebuie să pună ordine pe planetă? Spre cei care mai cred în libertate şi în democraţie? Spre Europa cumva? Îi deranjează poate cel mai mult Europa întrucît democraţia mai funcţionează pe continentul nostru, iar Uniunea Europeană refuză ideea că întreaga planetă ar trebui să devină un fel de Occident Îndepărtat?

Cînd preşedintele Franţei îşi exprimă temerea că Europa ar putea fi dezmembrată de „lepra naţionalistă“, el se situează în continuitatea unuia dintre predecesorii săi, socialistul François Mitterrand. „Naţionalismul înseamnă război“ este fraza testamentară pronunţată de Mitterrand la Berlin în 1995, cu puţin timp înainte de a muri, în contextul unui discurs despre Europa.

Într-un moment cînd vom celebra, pe 11 noiembrie, o sută de ani de la semnarea Armistiţiului şi de la încheierea Primului Război Mondial, este important să ne reamintim că la originea primei tentative de sinucidere a Europei s-au aflat şi tensiunile naţionaliste. Construcţia europeană a însemnat, după al Doilea Război Mondial, cel mai bun antidot împotriva orgoliilor naţionaliste patologice, şi mai ales împotriva unui blestem care îi devorează pe oameni din interior, acela de a repeta conştienţi şi prosteşte greşelile trecutului.

Statele Unite şi-au trimis de două ori soldaţii în decursul secolului XX pentru a salva Europa, iar a treia oară pentru a pune capăt războiului din Bosnia. Dar, astăzi, America lui Trump este percepută ca un aliat capricios, pe cale de a întoarce spatele bătrînului continent. Prin forţa dolarului, America dictează regulile comerciale pe plan internaţional. China anexează largi sectoare din economia europeană. Rusia şi Turcia fac tot posibilul pentru fragilizarea Europei. Suveranitatea europenilor, în aceste condiţii, este pusă sub semnul întrebării.

Uniunea Europeană a înghiţit cu umilinţă, anul acesta, decizia Washington-ului de a izola Iranul, deşi tratatul nuclear semnat cu Teheranul, îndelung negociat, avea girul comunităţii internaţionale. Cîtă suveranitate mai are deci Europa cînd nu-şi poate proteja de sancţiunile americane nici băncile şi nici firmele care vor să investească în Iran sau în Rusia?

Fără o apărare europeană credibilă şi fără o reformă de natură să transforme moneda unică euro într-o alternativă la dolar, suveranitatea Europei va rămîne suferindă. Ori de cîte ori au ocazia, atît Emmanuel Macron, cît şi alţi lideri şi strategi europeni lansează avertismente în acest sens.

Nemulţumiţi de multe lucruri (cum ar fi politica migratorie a Bruxelles-ului, ciclicitatea crizelor economice, o anumită insecuritate culturală, sentimentul că îşi ­pierd identitatea), europenii votează tot mai des cu extremele, cu diverse partide „naţional-populiste“ (expresie folosită recent de editorialistul francez Laurent Joffrin). Poate că europenii ar trebui să reflecteze serios la tragedia politică a Germanei (dar şi a Europei) din anii ’30, cînd Hitler şi naziştii au ajuns la putere servindu-se de chiar mecanismele democraţiei. Cînd germanii au început să se trezească, prin 1940, şi şi-au dat seama ce i aştepta, era mult prea tîrziu, dictatura şi mecanica violenţei barbare se instalaseră fără drept de apel şi fără contraputeri în stat.

În Europa nu se aud încă nici focuri de armă şi nici tropot de cizme, doar declaraţii iresponsabile şi argumente stupide cum au fost cele care au dus la ieşirea Marii Britanii din Uniune. În jurul Europei creşte însă un fel de brutalitate ambiantă, foarte bine captată de caricaturistul revistei Courrier international.

Dacă, în aceste condiţii, europenii nu înţeleg că trebuie să rămînă uniţi, acest lucru va însemna mai mult decît o eroare istorică, va însemna o formă de nebunie.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

plane 2899225 1280 (2) jpg
Ce se întâmplă cu deșeurile din toaleta avionului după folosire. Unde ajung, de fapt
Un subiect aparent banal – ce se întâmplă cu deșeurile din toaleta unui avion – a stârnit recent un val de reacții pe internet, după ce un pilot a decis să facă lumină.
image png
Detaliul uitat de la nunta Mihaelei Rădulescu cu Ștefan Bănică Jr. „Eu am dansat cu alții”
Mihaela Rădulescu și Ștefan Bănică Jr. au format unul dintre cele mai titrate cupluri ale showbiz-ului românesc. Povestea lor de dragoste a fost una cu scântei; cu toate acestea, vreme de doi ani de zile au fost căsătoriți. În ciuda relației pe care au avut-o, „Diva de la Monaco” vorbea în trecut de
ELON MUSK DRUJBA PROFIMEDIA jpg
Mărirea și decăderea lui Elon Musk. Reforma de carton a unui „vizionar” cu drujbă
Când Elon Musk a pășit în West Wing cu lanțul de drujbă metaforic pe umăr și promisiunea unei epurări istorice a birocrației federale, mulți l-au privit ca pe un cavaler tehnologic ce urma să răstoarne vechile metehne ale administrației.
Tragerea loto -loterie FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Numerele câștigătoare de la tragerile Loto de joi, 22 mai. Report de peste 19,35 milioane de lei la Joker
Au avut loc noi trageri la jocurile Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc. Numerele câștigătoare au fost afișate de Loteria Română joi, 22 mai, după ora 18:30.
1 manipulare jpg jpeg
România, vizată de o campanie de manipulare cu caracteristici rusești. Avertismentul MAE
Ministerul Afacerilor Externe a transmis joi că este „încă în desfăşurare” o campanie susţinută de manipulare şi interferenţă informaţională străină menită să influenţeze opinia publică din România, care „prezintă toate caracteristicile dezinformării ruseşti”.
exclusiv intra dragos anastasiu in politica solutiile celebrului antreprenor o poveste 667809 webp
Își pierd bugetarii locurile de muncă? Dragoș Atanasiu: „Trebuie să plece, sunt incompetenți”
România se află într-un moment de cotitură economică, iar reforma aparatului bugetar pare tot mai inevitabilă.
Horoscop 22 28 aprilie, Shutterstock jpg
Horoscop 23 mai. Leii sunt mai vulnerabili ca oricând, iar Racii sunt tentaţi să dea banii pe nimicuri
Lorina, astrologul Click!, atrage atenţia că vineri, 23 mai, este o zi benefică pentru acţiune lucidă, ale cărei efecte se vor vedea în timp.
Marcel Ciolacu, alături de Sorin Grindeanu și Daniel Băluță FOTO Mediafax
Culisele alegerii lui Sorin Grindeanu în fruntea PSD. Ce rol au jucat Firea și Olguța Vasilescu SURSE
Sorin Grindeanu a obținut funcția de președinte interimar al PSD cu susținerea a doi lideri-cheie din partid: cuplul Claudiu Manda-Lia Olguța Vasilescu.
1 ianuarie 1948, București. Legitimaţia Eugeniei-Jeni Acterian (Jenny Arnotă) asistent director de scenă la Teatrul Odeon (© Arhivele Naționale ale României, fond familial Acterian, dosar 48)
Jeni Acterian și „Jurnalul unei fete greu de mulțumit”
În noaptea dintre 28-29 aprilie 1958, la Spitalul Floreasca din București a murit Jeni Acterian, la vârsta de 42 de ani, după o suferință provocată de maladia Hodgkin (limfogranulomatoză malignă).