Europa: "ce ne-a scăpat" în 2011?

Publicat în Dilema Veche nr. 412 din 5-11 ianuarie 2011
Bruxelles ul sună trezirea pentru feudalii de la Bucureşti jpeg

Ca în fiecare an, atunci cînd facem bilanţul, constatăm că am zăbovit prea puţin asupra unor evenimente cu adevărat semnificative. Şi ale căror consecinţe le vom vedea şi în viitor. Iată cîteva dintre evoluţiile europene care ar putea fi trecute în această categorie. Vom vorbi, săptămîna viitoare, despre evenimentele interne.

Doi şefi de guverne din Uniunea Europeană, eliminaţi de colegii lor (dar şi de pieţe) Vă amintiţi zîmbetele ironice pe care şi le-au aruncat preşedintele Sarkozy şi cancelarul Merkel, cînd au fost întrebaţi de ziariştii din Bruxelles despre reformele guvernului Berlusconi? Se întîmpla în preajma summit-ului european din octombrie.

Pentru premierul italian, acela a fost începutul sfîrşitului. Pur şi simplu, partenerii nu mai credeau în el. Reacţia pieţelor a fost imediată şi devastatoare. Randamentul obligaţiunilor italiene a sărit peste 7%, prag considerat imposibil de susţinut. Urmarea este cunoscută.

Pentru premierul grec George Papandreu, momentul fatal a fost anunţul privind organizarea unui referendum, în vederea aprobării acordului privind ştergerea unei părţi din datoria publică a ţării sale. Primită cu nervozitate de către liderii europeni, îndeosebi de către cancelarul Merkel, propunerea a dus la adîncirea crizei din partidul lui Papandreu, care s-a văzut nevoit, în cele din urmă, să demisioneze. Paradoxal, la mijlocul zilei care avea să se termine cu demisia premierului, bursele începuseră să crească pe fondul zvonurilor că guvernul Papandreu va cădea.

În locul liderilor politici Berlusconi şi Papandreu, au venit tehnocraţii Mario Monti, respectiv Lucas Papademos, fără vreo schimbare a peisajelor politice din cele două ţări, determinată de votul electoratului (aşa cum avea să se întîmple în Spania, de exemplu). Lipsa de credibilitate a premierilor demisionaţi în ochii colegilor lor europeni a fost factorul determinant. Ceea ce arată că nici alţi colegi, şefi de guvern, nu ar trebui să se simtă foarte siguri pe fotoliile lor, în 2012.

Un tabu spulberat: convergenţa fiscală Pînă să vină anul 2011, dacă ridicai la Bruxelles problema convergenţei fiscale, puteai obţine doar comentarii vagi, cum că, da, ar fi o idee de viitor, dar că, în acest moment, fiscalitatea rămîne un atribut al statelor membre. Şi aceasta, în cazul fericit. Fiindcă, adesea, politicienii şi înalţii funcţionari contactaţi în această chestiune preferau pur şi simplu să nu răspundă.

O uniune fiscală, adică înarmarea zonei euro cu un sistem de taxare, dacă nu unic, măcar coordonat între statele membre, rămînea doar un vis al celor mai radicali dintre federalişti.

Dar iată că anul 2011, început cu adoptarea Pactului Europlus şi terminat cu Acordul fiscal, a schimbat situaţia. Sub presiunea Germaniei, statele zonei euro au dat semnalul că se îndreaptă spre o uniune fiscală autentică. Aceasta ar presupune transferuri fiscale condiţionate, taxare comună şi emiterea de bonduri unice.

Spre dezamăgirea federaliştilor entuziaşti, lucrurile nu se vor produce peste noapte, ci doar în timp şi pe măsura ieşirii din criza datoriilor. Dar direcţia este deja trasată.

Virajul periculos al Ungariei spre dreapta extremă Nu aceasta este, desigur, ştirea care „ne-a scăpat“ neapărat în 2011. Cît faptul că Ungaria, în noul ei „format“ politic, rezistă şi chiar se consolidează. Ungaria şi-a îndeplinit onorabil misiunea de preşedinte al Consiliului, în prima jumătate a anului, ceea ce a scutit-o de sancţiuni politice la nivel european. Aceasta, şi datorită sprijinului necondiţionat de care premierul Orban s-a bucurat, în Parlamentul European, din partea grupului PPE.

Aşadar, instituţiile europene s-au dovedit neputincioase în a opri derapajul ungar. De la 1 ianuarie intră în vigoare noua şi controversata Constituţie. Aceasta dă guvernului puteri sporite asupra justiţiei, limitează atribuţiile Curţii Constituţionale şi deschide calea ţinerii sub control a mijloacelor media.

Premierul Orban mizează pe tactica de a prelua mesajele extremiştilor, sperînd să le preia şi electoratul. Pînă la urmă, cele două formaţiuni FIDESZ, de centru dreapta, şi Jobbik, de extremă dreapta, au puncte comune – sînt angrenate în încercarea de a combate cultura de stînga şi liberală, predominantă în societatea ungară, şi de a o înlocui cu o cultură ce face referinţă la Ungaria Mare de dinainte de anii 1920 – după cum scrie revista germană Der Spiegel.

Trezirea Rusiei După alegerile contestate din 4 decembrie, „convieţuirea paşnică“ dintre clasa de mijloc rusească şi regimul Putin a devenit de domeniul trecutului. O demonstrează manifestaţiile ample de la Moscova – cca 100 de mii de oameni, la ultima dintre ele.

Recenta numire ca vicepremier însărcinat cu probleme de apărare a lui Dimitri Rogozin, fost ambasador rus la NATO, precum şi refuzul premierului Putin de a lua în discuţie o reluare a controversatelor alegeri parlamentare indică faptul că la Kremlin a fost aleasă linia dură şi că protestelor li se va răspunde cu strîngerea şurubului.

Pînă unde? În cancelariile europene se mizează pe faptul că Putin va reuşi, totuşi, să supravieţuiască alegerilor prezidenţiale din martie. Dar legitimitatea alegerii sale va fi oricum pusă sub semnul întrebării şi nimeni nu ştie cum vor mai putea fi gestionate protestele. Se pare că tot ceea ce am văzut la sfîrşitul lui 2011 reprezintă doar începutul.

Planul de salvare a euro prin FMI nu şi-a atins ţinta Statele din zona euro nu au reuşit să atingă pragul celor 200 de miliarde de euro pentru un fond special al FMI destinat luptei împotriva atacurilor asupra obligaţiunilor suverane din zona euro şi asupra băncilor.

Refuzul Marii Britanii de a contribui la fond, precum şi întîrzierile din unele state, care trebuie să obţină acordul parlamentelor naţionale pentru a putea contribui, au dus la această întîrziere. Este primul eşec al summit-ului din 8-9 decembrie, care ar fi trebuit să ducă la „salvarea euro“.

Problema va reveni în forţă în anul 2012 şi este de presupus că disensiunile dintre cei 27 se vor accentua. Se întrevede la orizont încă un summit „istoric“?    

Ovidiu Nahoi este jurnalist, redactor-şef la Adevărul Europa.

O mare invenție – contractul social jpeg
Adevărul, premisa dreptății
Această limită este și mai evidentă dacă se înțelege că nici un proces judiciar nu se confundă cu Judecata de Apoi.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Sürdürülebilirlik
A crede înseamnă a paria pe o inevidență, a „credita” un „posibil”, dincolo de exigențele stabile ale „realului”.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pensiile francezilor
Dar vigoarea protestelor, dincolo de faptul că e vorba despre o tradiție franceză adesea desconsiderată și subiect de glume, mai arată ceva.
Frica lui Putin jpeg
Inamicii diversității
Privite în ansamblu, aceste cerințe ale cultelor, care s-au așezat, din păcate și spre detrimentul lor, cred, la remorca BOR, nu vor încuraja deloc predarea Religiei într-un spirit tolerant
AFumurescu prel jpg
Păstori, tătuci și influenseri (I)
Așa apar „tătucii” aleși democratic. Nimic nou sub soare.
index jpeg 5 webp
Un veac de Time
Scopul principal pe care cei doi și l-au propus a fost să furnizeze cît mai eficient știri cititorilor, chiar și celor mai ocupați dintre aceștia, care nu prea au timp de citit – de unde și denumirea Time.
Iconofobie jpeg
Rațiune și simțire
Se demontează aici un mit care a făcut carieră în secolul XX, mitul naturii prezumtiv candide a creaţionistului.
„Cu bule“ jpeg
Beat criță
Expresia beat criță este foarte răspîndită azi, în registrul colocvial; alte construcții în care intră cuvîntul criță cu sensul său propriu sau cu înțelesuri figurate au devenit însă extrem de rare.
HCorches prel jpg
Încă un Minister al Educației
Presiune care, în unele cazuri, se transformă în adevărate forme de bullying, fără doar și poate.
IMG 8779 jpeg
În cazul Hagi, tatăl şi fiul, să fii copilul unui mare fotbalist e binecuvîntare sau blestem?
Tot ce vine de la el nu poate fi decît excepţional. Hagi spune „eu sînt Ianis şi Ianis e Hagi”.
p 7 Curba Laffer WC jpg
Ultima redută a globalizării
Dar geopolitica nu e singurul motiv pentru eșecul celui de-al doilea val al globalizării.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cîte divizii are CPI?
Așadar, noua acuzație că președintele ar fi comis ceva contra copiilor, fie ei și din Ucraina, ar putea avea un ecou special în Rusia.
index jpeg 6 webp
„Poleiala” de pe Selly
În ultimii doi ani, am ciulit urechile la știrile despre Selly, încercînd să-i urmăresc traiectoria.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
De ce se depărtează românii de UE
Niciodată în istoria ei n-a avut România o perioadă așa lungă de prosperitate și dezvoltare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Feminitate și destin
Destinul converteşte „ordinea“ naturală (şi pe cea divină?) în viaţă, în dinamism imanent, în armonie de inanalizabile.
Frica lui Putin jpeg
Telefonul mobil
Ca să rezumăm printr-o imagine totul: ducem o viață de anexă a telefonului mobil.
index jpeg 5 webp
Una dintre cele mai inteligente femei din secolul al XIX-lea
Nu au trecut prea mulți ani, vreo cinci să fi fost, și Elena Ghica a mai urcat un munte, a mai ajuns pe un vîrf: pe Mont Blanc.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Iconofobie jpeg
Despre „dinamicile” literare
Dinamica trecutului face loc unei noi dinamici analitice, mult mai sofisticate decît odinioară.
„Cu bule“ jpeg
De la pivniță la cîrciumă
Circulă în ultima vreme, în articole jurnalistice și în postări care le preiau conținutul și formulările, o explicație fantezistă pentru originea expresiei beat criță.
HCorches prel jpg
Dragul meu fiu,
Cînd Selly avea vîrsta ta, avea în cont mai mulți bani decît valorează tot ce familia ta a adunat de-a lungul timpului.
IMG 8779 jpeg
Dacă xenofobia nu-i rasism, fotbalul e sport?
Aşa că, o fi fotbalul un sport, doar că voi, care intraţi, lăsaţi orice toleranţă! Dacă ar fi privit mai atent, Virgiliu ar fi găsit în dantesca lui coborîre cohorte de driblangii.
p 7 WC jpg
Va reconsidera Biserica Catolică doctrina despre contracepție?
Unii dintre teologii catolici de prim rang care au participat la dezbatere au sugerat că utilizarea anticoncepționalelor poate fi, în anumite circumstanțe, legitimă.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Diferențe
Dacă ar fi să fac o comparație, Val Gardena, de exemplu, e o zonă de schi în Italia în care pîrtiile legate între ele însumează 500 de kilometri.

Adevarul.ro

image
Augustin Viziru a dezvăluit cu cine l-a înșelat Oana Mareș: „Tu ai putea să ai ceva sexual cu el?”
Augustin Viziru a mărturisit că nu a fost „ușă de biserică” în timpul mariajului cu Oana Mareș alături de care a fost vreme de 11 ani.
image
A murit tânărul aflat în comă de două luni de la o durere de măsea
Ionuț Marian Călărău, care a stat în comă aproape două luni după ce a ajuns la spital cu o durere de măsea, a murit în spital. Anunțul a fost făcut pe rețelele sociale de familie și prieteni.
image
Fetiță de 11 ani, filmată în timp ce întreținea relații sexuale cu un elev de liceu. Imaginile au ajuns la colegi
O minoră de 11 ani, elevă în clasa a V-a la o școală din Cluj, a fost filmată în timp ce întreținea relații sexuale cu un elev de liceu. Filmările realizate în vacanța școlară au fost distribuite colegilor.

HIstoria.ro

image
Populația Bucovinei în perioada stăpânirii austriece
În perioada stăpânirii austriece s-au modificat substanțial atât structura etnică, cât și cea confesională a populației din Bucovina, iar efectul cel mai nefast a fost asupra populației românești.
image
Cauza morții lui Ludwig van Beethoven, dezvăluită de un studiu ADN / VIDEO
Examinarea unor mostre de ADN, extrase din câteva șuvițe de păr ale lui Ludwig van Beethoven, a dezvăluit cauza morții legendarului compozitor german.
image
Aventurile lui Landolfo Rufolo, un bancher medieval imaginat de Boccaccio
Deşi Landolfo este un personaj fictiv, numele familiei este cât se poate de real, Rufolo fiind, pe la 1280, una dintre cele mai bogate familii din sudul Italiei.