Eurodistribuţia viitorului cincinal
După parlamentări cu Parlamentul, statele membre s-au consil-iat şi s-a născut o Comisie. Aceasta este condusă de domnul Juncker, deşi două ţări (Marea Britanie şi Ungaria) s-au opus. Iniţial, Germania anunţase de asemenea că se opune, dar şi-a… reconsiderat poziţia. Englezii şi ungurii nu sînt încîntaţi, din cauză că domnul Juncker a fost ani de zile şeful Eurogrupului (adică al celor care primesc leafa în euro şi se sfătuiesc cum să scape respectiva monedă de la extincţie). Motivele celor două ţări sînt diferite. Luxemburghezul este mult prea „integrist“ şi dedicat finanţelor unice, pentru a fi pe gustul Londrei. Aş zice că, poate tocmai de aceea, Marea Britanie are un portofoliu dedicat „Stabilităţii Financiare, Serviciilor Financiare şi Uniunii Pieţelor de Capital“ (scuzaţi-mă, am folosit majuscule şi întregul titlu, aşa cum apare în documentele oficiale). Cum s-ar zice: „Credeţi că UE vrea să-i păgubească pe englezi exact unde îi doare mai tare? Daţi-le lor domeniul, ca semn de bună credinţă!“ A fost preluat de baronul Jonathan Hill, fără o mare legătură cu finanţele, dar foarte apropiat de Downing Street 10.
Ungurii, în schimb, nu îl înghiţeau pe domnul Juncker poate tocmai din pricina vitejiilor guvernamentale în domeniul bancar naţional şi a setei de control a autorităţilor asupra Băncii Naţionale din Budapesta. Actualul şef al Comisiei nu a fost blînd cu aprecierile la momentul reformelor din Ungaria şi a dat de înţeles că trecerea de la forint la euro va mai aştepta mult şi bine în atari condiţii. Portofoliul maghiar se numeşte „Educaţie, Cultură, Tineret şi Cetăţenie“, adică un soi de capro-vărzărie din fostul „Multilingvism, Tineret, Cultură“, cu o bucăţică din „Afaceri Interne şi Cetăţenie“, pentru mai multă greutate. Cel numit de Ungaria este Tibor Navracsics, actualul ministru de externe.
Dacă tot s-a vorbit în toate felurile despre „riscul unui portofoliu minor, ridicol, caraghios“ pentru România (cel dedicat ajutorului umanitar, vă amintiţi discuţiile…), e cazul să amintesc un nume: Kristalina Georgieva. Bulgăroaica a deţinut acel portofoliu (şi încă răspunde de el, pînă în noiembrie). Ei bine, dînd dovadă de multă competenţă, cu o solidă experienţă profesională în spate (a fost inclusiv vicepreşedinte la Banca Mondială), a avut un mandat impecabil în Comisia Barroso II, fiind de mai multe ori nominalizată drept „Comisar al Anului“. În mai multe rînduri, a salvat obrazul Europei în zonele de conflict şi criză, suplinind inactivitatea doamnei Ashton (e drept, supusă altor rigori procedurale). Prin urmare, doamna Georgie va rămîne în Comisie şi în componenţa Juncker. Nu va fi un simplu comisar, ci ditamai vicepreşedintele, răspunzînd de „Buget şi Resurse Umane“. La cum sună titlul portofoliului, mai este cazul să glosez pe seama importanţei sale? Rîul-ramul nu va mişca între salariaţii Comisiei, fără ca doamna Georgieva să nu ştie ce şi, mai ales, cît.
Dintre numele sonore de pe listă, atrage atenţia cel al domnului Pierre Moscovici. Domnia sa va fi francezul lui Juncker şi va gestiona „Politicile Economice şi Financiare, Taxarea şi Politicile Vamale“. Sună pompos şi important, dar arată mai degrabă a portofoliu de seminar şi conferinţe, decît de decizii în probleme importante, presante. Socialist cu state vechi, domnul Moscovici va creiona strategii, le va prezenta în turnee prin capitalele statelor membre, va vorbi frumos despre relansare economică, prosperitate şi redistribuirea echitabilă şi morală a profiturilor într-o Europă a noastră, a tuturor. Se va opune cît mai discret posibil rapacilor de englezi cu afurisita lor de piaţă de capital, precum şi antipatic de eficienţilor nemţi, cu veşnicele lor chemări la austeritate şi chibzuinţă.
Care nemţi l-au păstrat pe Günther Oettinger, dar i-au schimbat portofoliul. Trece de la „Energie“ (straşnic eşec a înregistrat Europa pe domeniul ăsta) la „Economia şi Societatea Digitală“. Aş înţelege ce ar trebui să facă, dacă nu ar exista şi un vicepreşedinte al Comisiei, estonianul Andrus Ansip, al cărui portofoliu se numeşte „Piaţa Unică Digitală“.
(va urma)
Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea Europeană, la TVR.