Eurodistribuţia viitorului cincinal

Publicat în Dilema Veche nr. 553 din 18-24 septembrie 2014
Mîrșava intenție bună a statului jpeg

După parlamentări cu Parlamentul, statele membre s-au consil-iat şi s-a născut o Comisie. Aceasta este condusă de domnul Juncker, deşi două ţări (Marea Britanie şi Ungaria) s-au opus. Iniţial, Germania anunţase de asemenea că se opune, dar şi-a… reconsiderat poziţia. Englezii şi ungurii nu sînt încîntaţi, din cauză că domnul Juncker a fost ani de zile şeful Eurogrupului (adică al celor care primesc leafa în euro şi se sfătuiesc cum să scape respectiva monedă de la extincţie). Motivele celor două ţări sînt diferite. Luxemburghezul este mult prea „integrist“ şi dedicat finanţelor unice, pentru a fi pe gustul Londrei. Aş zice că, poate tocmai de aceea, Marea Britanie are un portofoliu dedicat „Stabilităţii Financiare, Serviciilor Financiare şi Uniunii Pieţelor de Capital“ (scuzaţi-mă, am folosit majuscule şi întregul titlu, aşa cum apare în documentele oficiale). Cum s-ar zice: „Credeţi că UE vrea să-i păgubească pe englezi exact unde îi doare mai tare? Daţi-le lor domeniul, ca semn de bună credinţă!“ A fost preluat de baronul Jonathan Hill, fără o mare legătură cu finanţele, dar foarte apropiat de Downing Street 10.

Ungurii, în schimb, nu îl înghiţeau pe domnul Juncker poate tocmai din pricina vitejiilor guvernamentale în domeniul bancar naţional şi a setei de control a autorităţilor asupra Băncii Naţionale din Budapesta. Actualul şef al Comisiei nu a fost blînd cu aprecierile la momentul reformelor din Ungaria şi a dat de înţeles că trecerea de la forint la euro va mai aştepta mult şi bine în atari condiţii. Portofoliul maghiar se numeşte „Educaţie, Cultură, Tineret şi Cetăţenie“, adică un soi de capro-vărzărie din fostul „Multilingvism, Tineret, Cultură“, cu o bucăţică din „Afaceri Interne şi Cetăţenie“, pentru mai multă greutate. Cel numit de Ungaria este Tibor Navracsics, actualul ministru de externe. 

Dacă tot s-a vorbit în toate felurile despre „riscul unui portofoliu minor, ridicol, caraghios“ pentru România (cel dedicat ajutorului umanitar, vă amintiţi discuţiile…), e cazul să amintesc un nume: Kristalina Georgieva. Bulgăroaica a deţinut acel portofoliu (şi încă răspunde de el, pînă în noiembrie). Ei bine, dînd dovadă de multă competenţă, cu o solidă experienţă profesională în spate (a fost inclusiv vicepreşedinte la Banca Mondială), a avut un mandat impecabil în Comisia Barroso II, fiind de mai multe ori nominalizată drept „Comisar al Anului“. În mai multe rînduri, a salvat obrazul Europei în zonele de conflict şi criză, suplinind inactivitatea doamnei Ashton (e drept, supusă altor rigori procedurale). Prin urmare, doamna Georgie va rămîne în Comisie şi în componenţa Juncker. Nu va fi un simplu comisar, ci ditamai vicepreşedintele, răspunzînd de „Buget şi Resurse Umane“. La cum sună titlul portofoliului, mai este cazul să glosez pe seama importanţei sale? Rîul-ramul nu va mişca între salariaţii Comisiei, fără ca doamna Georgieva să nu ştie ce şi, mai ales, cît.

Dintre numele sonore de pe listă, atrage atenţia cel al domnului Pierre Moscovici. Domnia sa va fi francezul lui Juncker şi va gestiona „Politicile Economice şi Financiare, Taxarea şi Politicile Vamale“. Sună pompos şi important, dar arată mai degrabă a portofoliu de seminar şi conferinţe, decît de decizii în probleme importante, presante. Socialist cu state vechi, domnul Moscovici va creiona strategii, le va prezenta în turnee prin capitalele statelor membre, va vorbi frumos despre relansare economică, prosperitate şi redistribuirea echitabilă şi morală a profiturilor într-o Europă a noastră, a tuturor. Se va opune cît mai discret posibil rapacilor de englezi cu afurisita lor de piaţă de capital, precum şi antipatic de eficienţilor nemţi, cu veşnicele lor chemări la austeritate şi chibzuinţă.

Care nemţi l-au păstrat pe Günther Oettinger, dar i-au schimbat portofoliul. Trece de la „Energie“ (straşnic eşec a înregistrat Europa pe domeniul ăsta) la „Economia şi Societatea Digitală“. Aş înţelege ce ar trebui să facă, dacă nu ar exista şi un vicepreşedinte al Comisiei, estonianul Andrus Ansip, al cărui portofoliu se numeşte „Piaţa Unică Digitală“.  
(va urma)

Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea Europeană, la TVR.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Femeia moartă în accidentul de tir de la Galați era mama multiplei campioane olimpice Gina Gogean. Sora sportivei este în stare gravă
Mama campioanei Gina Gogean a murit, iar sora este în stare gravă, în urma unui accident de circulație.
image
Cum au schimbat normele la locul de muncă tinerii din Generația Z. Mesajele primite de la angajați de proprietara unei firme
Patroana a împărtășit trei texte pe care le-a primit de la angajatul ei din generația Z, iar concluziile ei sunt de luat în seamă.
image
Alimentul care îți schimbă fizionomia: de ce apar erupții cutanate, roșeață și umflături
Aspectul general al pielii poate fi îmbunătățit dacă reducem consumul unui aliment, spun nutriționiștii.

HIstoria.ro

image
Atacul lui Cuza asupra masoneriei bucureștene
Modernizarea țării, pe care toți românii o doreau, dar care avea reprezentări diferite de la un grup social la altul, a generat tensiuni în tânărul stat. Programul de reforme al lui Cuza a început să fie contestat.
image
Răpirea lui Mussolini
În vara anului 1943, dictatorul italian Benito Mussolini (mai cunoscut și sub apelativul  pe care acesta și l-a ales – „Il Duce” – „Conducătorul”), aflat la putere de peste 20 de ani, se confrunta cu serioase probleme.
image
Cadoul de nuntă primit de Zoia Ceaușescu de la părinți
Fabricat în Franța, la o comandă specială a familiei Ceaușescu în anul 1983, automobilul Fuego GTS a fost facturat de către Renault (Service des Ventas Speciales Exportation) pe numele Ceaușescu Elena Zoia, unul dintre copiii familiei prezidențiale, care l-a primit cadou de nuntă de la părinți.