Euro-şocuri electorale

Publicat în Dilema Veche nr. 538 din 5-11 iunie 2014
Euro şocuri electorale jpeg

Acum cinci ani, ne amuzam că în Parlamentul European existau deputaţi ai Partidului Piraţilor, de sorginte scandinavă. Acum, după ultimele alegeri, pornirăm corul vaietelor. Motivele îngrijorării generale vă sînt binecunoscute: victoria domnului Farage în Marea Britanie, a doamnei Le Pen în Franţa şi avansul incredibil al extremei drepte în mai multe ţări europene.

Explicaţiile par a fi standard: criza economică, lipsa de transparenţă şi distanţa faţă de hotărîrile Bruxelles-ului, aparenta ineficienţă a Uniunii pe scena politico-militară a lumii (vezi criza ucraineană). Am zis să mă uit şi eu la harta voturilor şi să mă dumiresc dacă setul de motive este plauzibil sau poate suferi de boala nuanţelor.  

Ţările cu bube electorale (în viziunea euro-dedicaţilor trup şi suflet) ar fi, în primul rînd, Marea Britanie şi Franţa. Apoi, pe raftul doi s-ar afla alte state membre: Ungaria, Danemarca, Germania, Grecia, Finlanda, Olanda, Austria, Italia. Fiecare dintre ele a „donat“ electoral Parlamentului European politicieni cu apucături şi declaraţii xenofobe, antisemite, şovine. Pe de altă parte, stîngii nu i se poate cînta prohodul. Ţări ca Spania, Grecia (mda, e şi pe lista asta), Italia (aceeaşi situaţie), Portugalia, România sau Irlanda au contribuit binişor la coagularea unui grup politic socialist (sau comunist, după caz), suficient de puternic. Pînă la urmă, exact centriştii par a fi marii perdanţi ai acestui scrutin.

Teza crizei economice care împinge electoratul spre extreme nu are nici o justificare în Marea Britanie, Franţa sau Germania. Englezii au reuşit să jongleze printre pierderile economice, relativ rapid, nemţii sînt în continuare principala forţă industrială a Europei, francezii nu se pot plînge de cifre statistice îngrijorătoare. E drept, în Italia sau în Grecia se poate explica votul înspre fascişti şi comunişti, prin antipatia (nu am scris ura, din motive de corectitudine politică) faţă de nemţii atoateştiutori şi degrabă dătători de sfaturi într-ale austerităţii. În ceea ce priveşte xenofobia, aceasta ar fi oarecum de înţeles în cazul britanicilor, sătui de instalatori polonezi, sau în cel al galilor prea plini de cultura lor de nivel mondial şi excedaţi de magrebienii care le-au invadat periferia. Colac peste pupăză, apar pe lîngă ei şi ţiganii veniţi din România, care le poluează (fonic) metroul sau le şterpelesc de prin buzunare în supermarketuri. Repet: scuzaţi stereotipul, nu fac decît să citez de prin presa de pe ambele maluri ale Canalului.  

Mai greu de explicat este succesul Jobbik-ului unguresc, la cîteva zile după ce procuratura locală deschisese dosare de urmărire penală împotriva unui MEP maghiar acuzat de spionaj în favoarea Rusiei, pe lîngă instituţiile europene. De prin Danemarca, eu nu ştiu decît că partidul de stînga este condus de nora lui Neil Kinnock (laburistul care i-a deschis calea lui Blair), că berea costă enorm şi că umorul localnicilor este similar cu al ardelenilor noştri. Am aflat însă, de curînd, că acolo există un Partid al Poporului care consideră imigraţia a fi „nepotrivită pentru Danemarca“. A cîştigat cam 27% din voturi cu acest mesaj, ceea ce nu e de ici, de acolo. Pe aproape este Olanda, ţara care dă lecţii europene şi globale într-ale toleranţei de orice fel, pentru oricare minoritate. E drept, în acelaşi stat membru s-au înregistrat asasinate politice, iar corectitudinea politică împinsă înspre absurd nu a făcut decît să ascundă sub preş tensiuni interculturale semnificative. Este singurul motiv pentru care, în opinia mea, extrema dreaptă rezistă şi prosperă în ţara lalelelor: ipocrizia. Refuzul de a vedea diferenţele. Pretenţia că toată lumea este culturalmente la fel, că religia creştină este un moft anacronic şi că protestanţii din vechime trebuie să dea astăzi lecţii de corectitudine socială oricărui alt stat membru al Uniunii.

Ai noştri s-au comportat relativ firesc, din punct de vedere electoral: au votat cu partidul aflat pe val, au ignorat mesajele excesiv naţionaliste şi, cu excepţia mult lăudatului vot pentru Mircea Diaconu, s-au înscris în parametrii sondajelor de opinie. Plicticos. Adică firesc. Nu v-aţi fi aşteptat, este?  

Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea Europeană, la TVR.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

horoscop sâmbătă 30 noiembrie jpeg
Horoscop luni, 7 aprilie. Berbecii câștigă bani, iar Săgetătorii vor să facă o schimbare în viața lor
Horoscop luni, 7 aprilie. Berbecii câștigă bani, iar Săgetătorii vor să facă o schimbare în viața lor.
perchezitii braila 6 aprilie
Percheziții într-un dosar de evaziune fiscală în Brăila. Prejudiciul este de peste 1,2 milioane de lei
Au fost percheziții domiciliare, în județul Brăila, într-un dosar penal ce vizează fapte de evaziune fiscală.
un penthouse spectaculos care se intinde pe patru etaje a fost scos la vanzare intr o cladire cum nu mai e alta in lume 962668 webp
Prețul cu care se vinde un penthouse spectaculos New York. Apartamentul are 6 băi
Un penthouse situat în Manhattan a fost scos la vânzare contra unui preț de 110 milioane de dolari. Locuința arată spectaculos și se întinde pe 4 etaje, unde potențialii proprietari se pot bucura de peisaje fascinante.
marina almasan jpeg
Sanda Ladoși, pe scenă sursa Instagram
Cum își educă Sanda Ladoși cei doi copii. Motivul pentru care artista i-a dus la înot de când s-au născut: „Niciodată nu am venit să pun presiune pe ei”
Sanda Ladoși (55 de ani) are doi copii pe care și i-a dorit enorm, însă reușit să devină mamă după o serie de încercări și fertilizări în vitro. În cele din urmă, aceasta a rămas însărcinată pe cale naturală, iar acum se ocupă cu sfințenie de creșterea copiilor.
copii coreea de nord/ FOTO:X/@NatalieRevolts
Hackerii de elită ai Coreei de Nord. Copii de cinci ani sunt recrutați și transformați în soldați cibernetici. Trimiși la specializare în China și Rusia
Kim Jong-un își construiește armata de hackeri începând de la vârsta de cinci ani. Un analist în domeniul securității cibernetice atrage atenția asupra unei strategii sistematice prin care liderul nord-coreean selectează copii talentați din școlile primare pentru a-i antrena să devină cei mai buni h
Castelul Corvinilor FOTO Shutterstock
Castelul din România inclus în topul celor mai spectaculoase fortărețe din Europa. A surclasat Germania și Austria
O construcție impunătoare din inima Transilvaniei a fost recunoscută la nivel internațional și introdusă de o publicație britanică în topul celor mai spectaculoase castele din Europa.
Noppajit Meen Somboonsate jpg
O femeie care mătura pe străzile din Thailanda a devenit model! Frumusețea ei i-a uimit pe toți
Nu știi niciodată de unde sare iepurele! Această zicală i se potrivește perfect lui Noppajit Meen Somboonsate (28 de ani), o femeie simplă din Bangkok, Thailanda, care a devenid peste noapte model. Ea era o măturătoare stradală care trăia de pe o zi pe alta
mitus vila mitropolie 35 webp
O bijuterie arhitecturală a Bucureștiului își deschide porțile. Ce secrete ascunde și când poate fi vizitată de turiști
Vila Sacha Roman este una dintre cele mai frumoase case istorice din Capitală. Pentru cei care vor să o admire și să îi descopere secretele, aceasta este deschisă publicului în fiecare weekend, gratuit.