Eul fluid

Publicat în Dilema Veche nr. 901 din 15 – 21 iulie 2021
Iconofobie jpeg

Colegul meu de la Studii Canadiene, profesorul Senir Strepezir, m-a sunat să-mi spună că „aventurile” amicului nostru comun, Smărăndel Ricojeu, cu studenții băutori de acid boric și doritori de explicații legate de evaluarea lor cu nota 10 – „aventuri” pe care am avut lipsa de inspirație să le relatez aici nu demult – sînt o joacă de copii față de ce a pățit el la un examen recent. „Ehei, bătrîne, ascultă și devino mai curînd Horațiul meu decît al amatorului de Smărăndel! Uite la moșu’ poveste adevărată! Fac eu examen oral după toate rigorile academice – cu asistent, bilete, timp de reflecție și evaluare riguroasă. Comunic apoi rezultatele, respectînd regulile confidențialității. Urmează nemulțumirile obișnuite, de care ți-a vorbit și Ricojeu și pe care eu, personal, nu le mai bag în seamă. Totuși, după cîteva zile de la afișarea notelor și pe platforma electronică, primesc un e-mail ciudat de la studentul Krebin Gleznăvoinică. «Dom’ profesor», se plîngea tipul acolo, «am verificat platforma și observ că nu am trecută nota de la examenul cu dumneavoastră. Precizez că nu mi-ați trimis nici mesaj individual cu rezultatul meu, așa cum ați procedat cu ceilalți colegi.» Măi, să fie, mi-am spus. Cum l-oi fi uitat chiar pe Krebinul ăsta, cu nume atît de penetrant? Doar m-am chiorît pe listele alea cu note în zece rînduri, tocmai pentru a nu omite vreo Gleznăvoinică. Îmi iau hîrtiile din nou și încep să verific, cu lupa și cu degetul, puzderia de apelative studențești. Băi, nimic! Nici urmă de Krebin, nici adiere de Gleznăvoinică! Repet acțiunea de vreo douăzeci și cinci de ori, pînă cînd simt mușchii feței zbătîndu-mi-se ca la debutul unei crize de tetanie. Îmi mai sare și inima doi metri în sus la gîndul că aș fi putut uita să notez un student care a răspuns și că acum voi fi nevoit să pun o notă din burtă, neștiind dacă respectivul a fost bun sau, dimpotrivă, complet în afara chestiunii. Cu sudori reci pe spate, dau telefon asistentului. Se sperie și ăla. Își ia la verificat propriile lui liste. Trece încă o oră și sună, și el, foarte tulburat. «Nici pomeneală, dom’ profesor!», strigă omul. «Nu am nici un Krebin pe răboj și cu atît mai puțin vreo Gleznăvoinică ori mică!»”

Strepezir a răsuflat greu și a continuat: „Să fi avut Gleznăvoinică un alt nume cu care era înregistrat în cataloage și de aici confuzia, m-am întrebat cu o vagă rază de speranță. Îi scriu lui Krebin temător, recunosc. «Vă mai cheamă altcumva? Nu găsesc nici un Krebin Gleznăvoinică în documentele mele.» «Nu!», răspunde ferm individul nu după multă vreme. Băi, mă înfurii. Tastez hotărît: «Înseamnă că ați lipsit la examenul oral, iar misiva dumneavoastră legată de notă e absurdă, irațională…» Codrine, prietene, frate, camarade, știi ce mi-a replicat Krebinul? Ține-te bine! «Da, am lipsit de la examen, dar nu înțeleg de ce pretenția mea de a-mi afla nota ar fi absurdă, irațională…» Tremuram ca o piftie, oame, se învîrtea lumea cu mine, credeam că sînt victima unei farse de proporții urieșești. Îl întreb dacă glumește. Răspunde imediat. «Nu glumesc deloc. Sînt consternat. M-ați discriminat într-un mod revoltător.» «Cum adică?», îl întreb, de acum îngrijorat de-a binelea. «Păi, ce fel de examen e acesta unde studentul absentează, iar profesorul îl ignoră, lipsindu-l de notă și periclitîndu-i situația școlară?» Am tăcut perplex, cu tîmplele zvîcnindu-mi de tensiune. Văzînd că nu reacționez, Gleznăvoinică a revenit supărat. «Va trebui să mă plîng forurilor superioare de comportamentul dumneavoastră rasist. Mi-e clar că disprețuiți noile cuceriri ale liberalismului mondial, în interiorul căruia multiplicitatea genului a ajuns o realitate incontestabilă. Da, domnule profesor, indiferent dacă vă place sau nu, există persoane cu gen fluid, prin care se perindă numeroase identități sexuale. Nici una dintre ele nu poate fi supusă discriminării de către exponenții obtuzi ai unei lumi tiranice, învechite, de tristă amintire. În ce mă privește, pe același tipar al diversității, vă avertizez că sînt posesorul unui eu fluid, exprimat în diverse avataruri pe care dumneavoastră nu aveți dreptul să le discriminați, întrucît veți intra sub oprobriul public și chiar sub incidența legii! Poate că, în universul din care proveniți, astfel de abuzuri erau încurajate. Acea epocă însă, dom’ profesor, în cazul în care nu ați aflat, s-a terminat.»” Senir a luat iarăși o pauză de respirație...

S-a întors resemnat: „Băi, m-a năucit tipul! Mi-a explicat, cu lux de amănunte, că, la examen, se prezentase, disciplinat, Eul lui Absent, iar Eul meu Șovin nu-l băgase în seamă. Ca atare, nu primise notă, deși Eul Absent răspunsese excelent la întrebări (se pregătise în draci, a menționat, pentru acea evaluare!!). Ce să fac, de frica lui Antifa, i-am pus nota 10 Eului Absent, dar m-am ales cu fibrilații cardiace după episod. În plus, am dobîndit un aer de cretin pe figură și mi s-au umflat gleznele. Deci, je suis Cretin Gleznăumflată!”.

Codrin Liviu Cuțitaru este profesor la Facultatea de Litere a Universității din Iași. Cea mai recentă carte publicată: Filozofia lucrurilor mici, Editura Junimea, 2020.

O mare invenție – contractul social jpeg
Se poate trăi și sub dictatură?
Fără această probă, argumentele celor care apără Justiția și judecătorii își pierd credibilitatea.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Resemnare
Turcia e doar încă un teren de luptă dintr-un război care se poartă intens de-a lungul și de-a latul lumii.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Un „dezavantaj” avantajos
Pe scurt: nu sîntem de acord ca, dacă 25 de parteneri ne vor în Schengen și doi nu, dreptatea să fie de partea celor doi.
Frica lui Putin jpeg
Non scholae...
Cîți nu scriu cu duiumul postări agramate și totuși se fac înțeleși, dovadă că primesc like-uri și au și urmăritori din belșug.
index jpeg 5 webp
James Bond și fabrica de ciocolată a lui Charlie
Oricum, ce altceva este un spion la scara istoriei, dacă nu un copil mare care știe cum să (se) joace, nu-i așa?
A F portait Tulane 23 1 jpeg
Pierdut respect. Găsitorului, recompensă!
Ce a produs această schimbare din ce în ce mai accelerată în ultimii zece, douăzeci de ani?
„Cu bule“ jpeg
Curriculum vitae
În perioada comunistă, formula latinească s-a folosit mai puțin.
HCorches prel jpg
Undercover agent
Redați-le profesorilor demnitatea.
p 7 WC jpg
Alunecînd treptat spre distopie
Legea IA europeană, care urmează să fie finalizată în cursul acestui an, interzice explicit utilizarea datelor generate de utilizatori în scopul „clasificării sociale”.
Comunismul se aplică din nou jpeg
După 30 de ani
Mai sînt destui care cred că americanii nu au fost pe Lună, că totul ar fi fost o mare păcăleală, o făcătură de Hollywood.
index jpeg webp
Sindromul „greaua moștenire”
În cele mai multe cazuri, însă, politicienii se străduiesc să arate că ei sînt inițiatorii proiectelor
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Cadavre și steaguri
De fapt, avem de-a face cu o tactică de evaziune.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Despre vorbitul în public
O cauză frecventă a derapajului oratoric este confuzia, mai mult sau mai puţin conştientă, a genurilor.
Frica lui Putin jpeg
Oglinda
El privi în oglindă și, firește, se văzu pe sine însuși.
index jpeg 5 webp
Republica Turcia de o sută de ani
În rîndul turcilor s-a conturat o nouă filozofie, chiar ideologie: kemalismul. Mustafa Kemal Atatürk a schimbat mentalități.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
„Cu bule“ jpeg
Fotbal și futbol
Să fi fost mai curînd (cum s-a mai presupus) o manifestare de pudibonderie comparabilă cu cele produse de alte obsesii românești mai vechi și mai noi, precum teama de cacofonii?
HCorches prel jpg
Este multă tristețe în sufletul lor
Și totuși, cînd intră la ore, încearcă să aibă zîmbet pe buze. Și totuși, cînd ies de la ore, adesea au zîmbet pe buze.
IMG 8779 jpeg
p 7 WC jpg
O lume a reluărilor nedorite
Inteligența Artificială e, în cele din urmă, un instrument, care poate fi folosit în scopuri bune
Comunismul se aplică din nou jpeg
Crimă și pedeapsă
După eliberare, Bogdan Stașinski a fost preluat probabil de serviciile secrete occidentale și nu se mai știe nimic clar despre el.
O mare invenție – contractul social jpeg
Ce fel de magistrați?
Rostul profund al întregului sistem judiciar constă în realizarea și menținerea armoniei sociale.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Discuția despre extremism
Nu, interzicerea unui partid nu e soluția. Pentru incidente specifice există Codul Penal. Pentru tot restul e vorba de bun-simț.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce știu și ce pot economiștii (O întrebare pe care mi-am pus-o prin 2008 și la care încă aștept răspuns...)
Ne lăsăm sau nu ne lăsăm pe mîna „experţilor”? N-avem de ales. Ne lăsăm. Dar pe mîna căruia dintre ei?

Adevarul.ro

image
Cum afli când te poți pensiona: ce documente trebuie depuse. CALCULATOR pensie anticipată
Creșterea vârstei de pensionare este luată în calcul în toate statele lumii în care natalitatea a scăzut, iar îmbătrânirea populației accelerează, punând în dificultate sistemele publice de pensii.
image
Povestea dramatică a celei mai de succes dresoare de lei și tigri din România. Final tragic de carieră
Cea mai renumită dresoare de lei și tigri din România a fost brașoveanca Lidia Jiga. Ea a murit în arenă, sfâșiată de tigrul pe care-l plimba cu decapotabila prin București în anii 1960
image
Misterul morții spionilor înecați în Lacul Maggiore din Alpii Elvețieni: „A venit apocalipsa peste noi“ VIDEO
Patru persoane au murit după ce o navă care transporta 21 de pasageri, toți în legătură cu serviciile secrete italiene și israeliene, s-a răsturnat, iar speculațiile privind natura călătoriei sunt din ce în ce mai multe.

HIstoria.ro

image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.
image
Ultimele zile din viața lui Adolf Hitler
Rar s-a mai întâmplat în istoria omenirii ca moartea unui om care a influențat decisiv nu doar secolul al XX-lea, dar și felul în care a evoluat omenirea până în ziua de azi să dea naștere la atât de multe minciuni, legende și adevăruri spuse pe jumătate. Autoritățile sovietice, singurele în măsură să afle adevărul, au făcut tot posibilul să încurce și mai mult lucrurile. Pentru Stalin, care gândea în termenii Războiului Rece încă din 1945, un Hitler probabil viu și nevătămat era mult mai folosi
image
George Gershwin și visul american
George Gershwin (1898-1937) a marcat scena americană la începutul secolului XX.