Eterna cochetărie a libertății cu dezastrul

Publicat în Dilema Veche nr. 877 din 28 ianuarie - 3 februarie 2021
Nu eşti de acord? Eşti prost  Sau primitiv jpeg

În vremuri de calm social și prosperitate, discuțiile despre „om”, „societate”, „stat”, „libertate”, „sens al vieții”, „umanitate”, „democrație” au un aer lejer. Seamănă cu diminețile de vară, cînd lumea în care trăim pare un colț de univers unde pot găsi un adăpost chiar și „binele”, „adevărul” și „frumosul”. Însă faptul ăsta e posibil doar dacă trăiești într-o țară în care îți permiți luxul enorm de a sta și a discuta ore întregi despre mari idei. Iar dacă-ți permiți acest lux, rareori îți dai seama de substanța sa, de șansa colosală pe care o ai, să te fi născut sau să fi ajuns într-un asemenea spațiu. Și să fi beneficiat de traiectoria unei vieți care să te aducă într-un astfel de moment. Te bucuri, pur și simplu, de spectacolul defilării ideilor, de înlănțuirile sublime ale eflorescențelor speculative pe care le pot dezvolta. Așa cum te bucuri și de întîlnirile nenumăratelor nervuri ale rădăcinilor de unde se alimentează ideile în zona lor de naștere. Întrezărești circulația sevelor care au hrănit gînduri și le-au propulsat spre lumină. Uiți, pe moment, că lumea reală în care trăiești conține și munți de nedreptate, oceane de abuz și tortură, deșerturi arzătoare de sărăcie și foame.

Iar discuția despre libertate, la ora asta, ajunge aproape imediat în zona ei de limite, care cer gesturi ferme. Fie reforme adînci și experimente, fie întoarceri la idei clasice. Asta dacă ești norocos și ai de a face cu o întîlnire calmă. Una așezată sub semnul valorilor dialogului, între interlocutori liberali și conservatori (de toate felurile de care vor fi fiind și unii, și ceilalți). Cei dintîi vor spune că libertatea trebuie să străbată cu îndrăzneală și hotărîre tot hățișul nostru de idei preconcepute, de resentiment și de scepticism. Libertatea trebuie să-și taie calea dreaptă prin jungla fricilor nutrite față de semenii noștri care nu ne seamănă fizic și cultural. Numai eliberîndu-i și pe ei din lumile lor rămase în urmă, desființînd obiceiurile barbare, de abuz, mutilare fizică și inegalitate abisală, vom reuși să-i aducem alături de noi. Odată aduși și așezați în lumea civilizată, ne împrospătăm cultura vlăguită de propriile noastre stagnări, discriminări și derapaje, fiind gata pentru pasul următor. Îndreptarea spre o umanitate a diversității fără margini, a integrării și a folosirii potențialului creativ al tuturor. De aici se naște marea energie care ne va duce spre conștientizarea responsabilității de a locui această planetă. Și tot de aici pornește modelul civilizațional care ne duce într-o nouă epocă a evoluției speciei noastre, într-o mai bună conviețuire cu celelalte specii de pe planetă, gata să pășim (de ce nu?) în era în care facem cunoștință cu ființe inteligente din alte lumi.

Ceilalți vor spune că, dimpotrivă, concesiile făcute față de diferențele dintre oameni înseamnă sfîrșitul civilizației noastre. Nivelul civilizației de consum în care respirăm la ora asta a ajuns la un moment critic, în care singura modalitate de creștere e una mecanică; creșterea numărului de clienți și creșterea continuă a profitului. De aici, nenumărate derapaje care presupun un continuu import, atît de mărfuri, cît și de cetățeni. Iar consecința acestui fapt e prăbușirea inevitabilă a lumii occidentale, care și-așa e făcută ferfeniță de concesiile pe care le-a făcut pînă acum. Întîi a intrat în delirul acceptării tuturor, cu prețul alterării profunde a modelului civilizațional. Iar acum pășește în era clinică a entuziasmului patologic pentru identificarea și urcarea pe piedestal a oricărei diferențe, nu contează de ce fel va fi fiind aceasta. Prețul plătit înseamnă isterie generalizată, agresivitate și violență trecute cu vederea, obsesie maladivă a egalităților de gen, prăbușirea meritocrației și instaurarea unei domnii a egalității în impostură și oportunism. Înseamnă secătuirea resurselor statului, dictatura minorităților, infracționalitate extremă căreia i se găsesc justificări în traumele trecutului.

În timp ce dezbatem în contradictoriu aceste teme (cu toate variațiunile lor), planeta pe care trăim e traversată de o molimă. Încă nu-i știm nici pe departe consecințele posibile. Nu ne dăm seama că modelul civilizațional se schimbă, sub privirile noastre, cu o viteză mai mare decît cea de contaminare cu noul virus. Sistemele informatice complexe, cu care ne mîndrim, gîfîie sub atacuri cibernetice. O lume de viruși, pe care noi îi producem, zguduie zilnic arhitectura de comunicare și inteligență artificială pe baza căreia ne validăm nivelul de evoluție ca specie. Timp în care un alt virus (venit din felul în care interacționăm cu mediul înconjurător), o apariție nouă pe „piața” virusurilor, unul care traversează selecția naturală și dezvoltă tulpini noi, a dat iama în ființele umane. Aproape la fel ca indivizii, statele se comportă în spiritul „se descurcă fiecare cum poate”. Pentru mulți, libertatea înseamnă acum să te supui regulilor pe care ți le impune statul în care trăiești. Alții protestează și se iau de gît cu forțele de ordine, argumentînd că un guvern, într-o lume liberă, nu ne poate impune reguli după care să trăim, fie și temporar, în afara unor dovezi de nezdruncinat că are motive foarte serioase să facă așa ceva. Dar virusul contaminează liberali și conservatori, fără cea mai mică discriminare. Libertatea e, poate, în cea mai mare criză de definire din ultimii ani. În locul libertății, unii preferă vindecarea și siguranța. Alții, dimpotrivă, spun că frica de boală și nesiguranța ne fac să abandonăm tot ce avem mai de preț. Paradoxal, libertatea începe să dispară ca subiect central. Pentru că, asemenea unui virus, a dezvoltat și ea tulpini. Iar preocuparea noastră nu e să înțelegem ceva. Ci lupta de a avea dreptate. Cu orice preț.

Cătălin Ștefănescu este realizatorul emisiunii Garantat 100% la TVR 1.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Ruinele Mănăstirii Sfântul Ilarion din Palestina înscrise de urgență în patrimoniul UNESCO Foto Colaj UNESCO
Ruinele unei vechi mănăstiri din Palestina, incluse de urgență în patrimoniul UNESCO. A găzduit cea mai veche comunitate de călugări din Țara Sfântă
Pe fondul conflictului cu Gaza, Comitetul pentru Patrimoniul Mondial a decis vineri, 26 iulie 2024, să includă „Mănăstirea Sfântul Ilarion/Tell Umm Amer” din Palestina simultan în prestigioasa Listă a Patrimoniului Mondial UNESCO și în Lista Patrimoniului Mondial Aflat în Pericol.
JO 2024 Paris Franta (Getty Images) jpg
Jocurile Olimpice vor aduce câștiguri majore pe bursa din Franța. În trecut, țările gazdă au fost pe plus
La deschiderea de la Paris a JO 2024, în centrul atenției vor fi sportivii, însă așteptările sunt pe măsură și în ceea ce privește economia, dat fiind că bursele țărilor gazdă sunt influențate.
yamnaya female
Popoarele Europei de astăzi s-au născut în urma unui genocid continental. Suntem urmașii celor mai violente populații
Arheologii dar și specialiștii în genetică au scos la iveală adevăruri tulburătoare despre originea popoarelor europene. Acestea au la origine una dintre cele mai ucigașe triburi din istorie, iar la baza formării lor cel mai cumplit și sistematic genocid din istoria Europei.
fcsb otelul facebook jpg
Romania la ceremonia Jocurilor Olimpice (EPA) jpg
curent bani energie electrica
Familiile vulnerabile vor beneficia în continuare de subvenții, chiar și după eliminarea plafonării prețului la energie
Familiile cu venituri mici vor beneficia în continuare de subvenții de la stat pentru plata facturilor la energie, chiar și după data de 1 aprilie 2025, când va expira perioada de plafonare a prețurilor pentru electricitate, potrivit ministrului Energiei, Sebastian Burduja.
9 Vincent Van Gogh jpg jpeg
27 iulie: ziua în care Vincent van Gogh s-a împușcat. Adevăratul motiv pentru care și-a tăiat urechea, apoi a recurs la gestul fatal
Pe 27 iulie, în 1824, venea pe lume Alexandre Dumas–fiul, iar în 1890, celebrul pictor Vincent van Gogh se împușca. În aceeași zi, dar în 1974, Richard Nixon era acuzat de obstrucționare justiției în Afacerea Watergate, iar în 1996 avea loc atentatul cu bombă de la Atlanta.
restaurant jpg
Realitatea unei vacanțe all inclusive, în Turcia. Experiență inedită trăită de 2 vloggeri români. „Asta este capcana..."
Sunt mulți cei care aleg să-și petreacă vacanțele în străinătate, iar Turcia rămâne o destinație preferată. Popularii vloggeri de călătorie de la „HaiHui în doi” au povestit, recent, despre experiența lor din Antalya, de la all-inclusive.
Marcel Ciolacu jpg
Ciolacu are un nou plan pentru reducerea cheltuielilor fiscale: „Nu puteți trăi într-o lume cu excepții”
Un nou plan pentru reducerea cheltuielilor fiscale va fi prezentat pe data de 1 septembrie, potrivit premierului Marcel Ciolacu. El susține că acest plan nu ar urma să conțină majorări de TVA sau creșterea contribuțiilor sociale.
image
Alex Bodi, adevărul lui despre Ema Uta: „Eu pun capăt relației, iar tu după trei săptămâni te culci cu alt bărbat. Te droghezi, umbli beată”
Alex Bodi a făcut declarații despre Ema Uta, după ce experta în domeniul frumuseții a lăsat să se înțeleagă faptul că milionarul s-a purtat urât cu ea, ba chiar că a lovit-o, după ce a spus că nu trece peste violențe. Afaceristul și-a luat inima în dinți și a vorbit deschis pe Instagram despre sentimentele sale, dar mai ales despre cum s-au vindecat după separare atât el, cât și Ema. Practic, fiecare și-a găsit alinare în brațele altcuiva.
image
Primii piloți români de F-16 instruiți în țară au absolvit programul
26 iulie 2024: Forțele Aeriene Române marchează o realizare semnificativă în apropierea Zilei Aviației, odată cu absolvirea primei serii de piloți români de F-16 instruiți în țară, la Centrul F-16 de la Borcea.
image
Intel are probleme: procesoarele din generațiile 13 și 14 suferă de probleme ireversibile
CPU-urile desktop din generațiile 13 și 14 de la Intel au întâmpinat probleme grave de instabilitate, care, dacă nu sunt rezolvate, duc la deteriorarea ireversibilă a procesoarelor.