Et in Arcadia ego

Publicat în Dilema Veche nr. 935 din 10 – 16 martie 2022
FILIT – Iași 2021 jpeg

Dincolo de donații, m-am întrebat ce pot face, în aceste zile, pentru a contribui, măcar în ordinea unei energii bune, la limitarea cruzimii acestui război care se întinde ca o plagă alături de granița noastră. Ceea ce pot face este să scriu, de aceea mi-am propus să scriu cît voi putea despre această nebunie, căutînd să o asociez și specificului rubricii, educația. Desigur, fără pretenții de strateg militar, căci nu am astfel de competențe, ci din perspectivă strict umană.

Într-un manual de clasa a IX-a există un text al lui Ov. S. Crohmălniceanu, asociat temei Lumi fantastice. Este un text SF, „Roadele unei diplomații bine chibzuite”. Este un text cu multiple deschideri didactice și etice, pe care îl poți cu ușurință utiliza pentru a explica elevilor care-i faza cu Războiul Rece, la care cred, de altfel, că s-a gîndit și Crohmălniceanu cînd a scris textul, publicat în volumul Istorii insolite din 1980. Pe planeta Arcadia, de peste nouă decenii domnește pacea. Cele două emisfere ale planetei sînt într-un echilibru asigurat de tratate de pace, în spatele cărora se ascunde o continuă cursă a înarmării și a spionajului reciproc. Arcadienii sînt ființe cu două fețe, în sens literal, poziționate simetric, trimitere subtilă la noi, oamenii, care le avem în sens figurat. O particularitate a lor este și comunicarea telepatică, dezvoltată diferențiat, liderii celor două emisfere fiind singurii care o pot întrebuința la capacitate maximă și care o pot controla, astfel încît să nu îi zdrobească psihologic, căci este copleșitor să primești în tine întregul univers, la nivel de nuanțe, al gîndurilor și trăirilor alter-ului tău.

De ce acest nume al planetei, Arcadia? Știți, desigur, iar eu reiau pe scurt explicația. Actualmente, Arcadia este o zonă administrativă din Peloponez, Grecia. Dar numele ei este legat mai ales de cunoscuta expresie Et in Arcadia ego. Se spune că, în Grecia antică, Arcadia era un ținut bucolic al armoniei și păcii, tărîm idilic locuit de oameni cu o etică înaltă, cu o puritate sufletească deplină. (Mă opresc din scris la articol puțin, pentru că merge mereu online cîte o emisiune TV cu știri despre Ucraina. În acest moment văd o imagine cu o sumedenie de oameni masați sub un fel de pod, unde se adăpostiseră, care între timp s-a dărîmat pe jumătate, sub bombardamente.) Revin la Arcadia. Expresia a ajuns astfel, cu timpul, să desemneze experiența fericirii trăite cîndva, rîvnite, trecute. Deși explicațiile sensului expresiei sînt disputabile totuși, ea a rămas mai ales cu aceste semnificații în mentalul colectiv și în retorica uzuală. Și a generat, de-a lungul timpului, reprezentări artistice diverse, poate cea mai cunoscută fiind pictura lui Nicolas Poussin, Păstori în Arcadia, din anii 1637-1638.

E lesne de înțeles, deci, că numele planetei imaginate de Crohmălniceanu are o semnificație simbolică, incluzînd o doză de ironie subtilă, căci pacea, pe această planetă, deși este asigurată, are pe fundalul ei nu înalte repere morale, ci calcule diplomatice complicate și aparent fragile, oricînd putînd fi escaladată violența. Totuși, echilibrul este menținut, chiar dacă artificial.

Ei bine, pașnica planetă cu arcadieni este, la un moment dat, atacată de o specie extraterestră. (Mă opresc din nou din scris, atent la știri. Văd o femeie care plînge. A intrat în România cu copilul ei. Vorbește despre faptul că aveau o viață fericită, o familie fericită. Soțul i-a rămas în țară, să lupte. Speră să îl mai revadă. Ce și-or fi spus la despărțire? Ce spui cînd poate e ultima dată cînd îi mai poți spune ceva cuiva drag?) Dar din nou în Arcadia. Specia care atacă planeta li se pare arcadienilor dizgrațioasă, fizic vorbind: par ființe incomplete, neterminate, pentru că nu au un corp simetric. Nu au două nasuri, patru ochi, patru urechi, două guri etc. Pe partea opusă a chipului au doar păr. Ați prins ideea. Ceea ce se întîmplă mai departe este legat de operațiunile de apărare. Cînd o emisferă este atacată, aceasta se apără și reușește să respingă inamicul, apoi își informează coplanetarii din cealaltă emisferă că au reușit datorită unei arme noi, promițîndu-le să le trimită planurile ei. De fiecare dată, cei din emisfera cealaltă răspund că nu e nevoie, au deja acele planuri. În fapt, uniți acum sub amenințarea unei forțe exterioare invadatoare, fuseseră mereu în competiția înarmării, în procesul de spionaj, își cunoșteau reciproc secretele, armele ascunse, strategiile. Odată respins definitiv dușmanul, rămîne doar să-și refacă tratatele de asigurare a echilibrului, cu noile date scoase la iveală pe față, datorită sau din cauza invaziei extraterestre.

În fapt, textul lui Crohmălniceanu este despre planeta noastră. Arcadienii sîntem noi, invadatorii extratereștri sîntem tot noi. Sîntem incapabili să fim umani pînă la capăt și în toate privințele, toți, unitar. Cum ar putea arăta lumea asta dacă în ea echilibrul s-ar așeza natural, fără interese de grup, regionale, naționale sau de care-or mai fi ele, fără luptă pentru supremații, ci doar cu dragoste pentru bine, frumos, pace și viață? Este o utopie și, în fapt, sîntem mai apropiați, în acțiunile noastre globale, de formule distopice decît de cele utopice.

(Mă opresc din nou. La televizor este redată o scenă cu civili ucraineni care protestează în fața unor soldați ruși. Cei din urmă deschid focul și un ucrainean cade secerat. O altă scenă, apoi, cu un copil de cîțiva ani, scos dintre dărîmături. Apoi, scene cu Putin, flori pe masă și stewardese. Mă cutremur, încă o dată. Cum poți să mai respiri știind că ordinele tale duc la ucidere, la luarea vieților, la teroare? Mi-este peste putință să înțeleg. Mă opresc, fumez o țigară, privesc în gol spre pereții bucătăriei. Ne luptăm prin educație, prin artă, prin literatură să devenim mai umani, mai buni. Și nu reușim. Mereu ne întoarcem, ca umanitate, la instinctualitatea noastră animalică primară, violentă, non-empatică. Arcadia antică nu este pentru noi, putem doar să rămînem la expresia Et in Arcadia ego.)

Horia Corcheș este scriitor și profesor de limba și literatura română.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

bărbat vorbește la telefon  foto   Shutterstock jpg
Nu răspunde la telefon dacă ești apelat de un număr care începe cu aceste trei cifre. Este o mare excrocherie
În era digitală, escrocii devin din ce în ce mai inventivi, folosind tehnologia pentru a păcăli victimele. Una dintre metodele lor favorite este manipularea numărului de telefon afișat pentru a părea că apelul provine dintr-o sursă legitimă.
ctp jpg
CTP, sarcastic după apariția fotografiilor cu Călin Georgescu și Potra: „cg Nădragi Roșii seamănă bine cu patriotul Rareș Bogdan Cur Pictat”
Partidele proeuropene ar putea ajunge la o înțelegere pentru a lăsa la guvernare un premier din partea PSD, iar Ilie Bolojan ar putea fi propus drept candidat comun în alegerile prezidențiale, susține Cristian Tudor Popescu.
haine patate ulei istock jpg
Metoda ingenioasă care ne poate scăpa de petele de grăsime! Hainele noastre vor arăta ca noi
În această perioadă din an, cei mai mulți dintre noi vom fi ocupați în bucătărie, pregătind preparatele tradiționale de sărbători. Iar o problemă de care ne vom lovi, mai devreme sau mai târziu, este faptul că ne vom păta hainele cu ulei!
Taxe si impozite jpeg
Patronii de hoteluri și restaurante cer autorităților să nu majoreze impozitele pe clădiri în 2025
Patronii de hoteluri și restaurante cer autorităților locale din Timișoara să suspendarea creșterea impozitelor planificate pentru 2025, care ar ajunge mai mari decât cele practicate în București.
penitenciarul galati
Un deținut condamnat la 8 luni de închisoare a evadat. Bărbatul era scos la muncă, pe Faleza Dunării
Un deținut de la Penitenciarul de Maximă Siguranță Galați a dispărut marți, 10 decembrie. El era scos la muncă, pe Faleza Dunării, în apropierea Bisericii Precista.
simona halep facebook jpg
„A fost umilită pentru că e româncă”. Dezvăluiri șocante despre Simona Halep. Scandalul momentului ia amploare
Simona Halep, una dintre cele mai mari sportive ale României, se află în mijlocul unui scandal internațional care a stârnit reacții puternice atât din partea publicului, cât și a personalităților din sport.
banner Oana Ioniță
Oana Ioniță, adevărul despre relația cu fostul ei soț, Florin Budnaru: „Am încercat să salvez căsnicia”
Recent, invitată în cadrul podcast-ului lui Teo Trandafir, Oana Ioniță și-a deschis sufletul și a vorbit despre separarea de fostul soț, Florin Budnaru. Fosta „bebelușă” a dezvăluit că bărbatul s-a transformat într-o persoană extrem de neplăcută pe parcursul relației lor și a încercat să-și salveze
Statiunea Soveja jpg
Stațiunea din România, vedetă în anii 70-80 și unică în Europa, ruină în zilele noastre. Era preferata bogaților vremii, iar acum este aproape abandonată
Soveja, o oază de liniște și aer curat situată în județul Vrancea, a fost în anii '70 și '80 una dintre cele mai căutate stațiuni balneoclimaterice din România, renumită pentru climatul său unic și peisajele de o frumusețe rară.
gettyimages 2188504622 webp
Închisoarea „abator” din Siria: familiile își caută cu disperare rudele. Se vorbește de un labirint de celule nedescoperite numite „secțiunea roșie”
În timp ce sirienii se bucură în întreaga țară, multe familii au început căutarea frenetică a celor dragi dispăruți cu forța sub dictatura brutală a lui Bashar al-Assad. Mulțimile au coborât în faimoasa închisoare Saydnaya.