Este posibilă o Europă elveţiană?

Publicat în Dilema Veche nr. 627 din 25 februarie - 2 martie 2016
De ce nu trebuie blama┼úi votan┼úii bucure┼čteni jpeg

┼×i dac─â am privi mai atent c─âtre Elve┼úia? Nu cumva aceast─â mic─â ┼či pa┼čnic─â ┼úar─â montan─â ne-ar putea inspira pentru o construc┼úie mai solid─â ÔÇô dar ┼či mai supl─â ÔÇô pentru Uniunea European─â? ├Än definitiv, Elve┼úia are, la o scar─â mai mic─â, multe dintre tr─âs─âturile Europei: mai multe limbi, mai multe confesiuni, suficiente rivalit─â┼úi locale, un sistem ├«n care cantoanele (ei le numesc chiar ÔÇ×stateÔÇť) de┼úin controlul ├«n tot ce ├«nseamn─â taxare, educa┼úie, s─ân─âtate, justi┼úie, politici culturale ┼či altele.

Guvernului central ├«i revin competen┼úe precum politica de ap─ârare, politica extern─â, politicile energetice, infrastructura mare, v─âmile. Dar de┼či politicile fiscale pot diferi de la un canton la altul, moneda este comun─â ÔÇô noi, ├«n Uniunea European─â, avem impresia c─â nu se poate, dar uite c─â elve┼úienii pot.

ÔÇ×StateleÔÇť au fiecare propria constitu┼úie, propriul drapel ┼či propriile imnuri, iar identit─â┼úile locale s├«nt cu mult mai pronun┼úate dec├«t s-ar putea crede la o privire superficial─â. Oamenii chiar s├«nt cet─â┼úenii cantoanelor lor ┼či sentimentul apartenen┼úei este ├«nt─ârit de sistemul de decizie extrem de transparent, pe care cet─â┼úenii ├«n┼či┼či ├«l pot controla ┼či amenda prin intermediul celebrului sistem al referendumurilor. Dar cet─â┼úenii cantoanelor se simt, cel pu┼úin ├«n aceea┼či m─âsur─â, elve┼úieni.

C├«nd cantoanele s-au unit ├«n Confedera┼úie, la mijlocul secolului al XIX-lea, regiunea nu era nici pe departe at├«t de bogat─â precum azi, comparativ cu vecinii ei ÔÇô ba dimpotriv─â! Dar st─âtule┼úele erau la acea vreme suficient de con┼čtiente c─â nu vor putea face fa┼ú─â, singure, provoc─ârilor revolu┼úiei industriale. A┼ča cum, azi, statele europene, mai ales cele mici, nu pot face fa┼ú─â provoc─ârilor globaliz─ârii.

Din Evul Mediu, cantoanele erau ├«ns─â obi┼čnuite s─â coopereze str├«ns, ┼či asta din motive strategice ÔÇô nu puteau rezista, separat, statelor ┼či imperiilor din vecin─âtate. Cunoa┼čtem ┼či noi lec┼úia aceasta, la nivel european! Cantoanele (ÔÇ×stateleÔÇť) s-au unit, dar au men┼úinut, ├«n acela┼či timp, o doz─â serioas─â de ne├«ncredere ├«n conducerea central─â. Departe de a submina unitatea Elve┼úiei, aceasta a dus, ├«n timp, la o s─ân─âtoas─â politic─â a subsidiarit─â┼úii ÔÇô ÔÇ×stateleÔÇť decid oriunde competen┼úa ÔÇ×centruluiÔÇť nu este ├«nscris─â ├«n textele constitu┼úionale. ├Än plus, cet─â┼úenii elve┼úieni s├«nt ├«ntreba┼úi, prin referendum, asupra chestiunilor importante (cum a fost, ├«n ultimele decenii, cazul apartenen┼úei la pia┼úa unic─â eu┬şropean─â sau la Spa┼úiul Schengen, din care Elve┼úia a decis s─â fac─â parte). Deciziile se aprob─â de mai mult de jum─âtate dintre locuitori ┼či de mai mult de jum─âtate din cantoane.

Dac─â un asemenea sistem s-ar fi adoptat ├«n Uniunea European─â, respingerea de c─âtre Fran┼úa ┼či Olanda a proiectului de Constitu┼úie a UE, ├«n mai-iunie 2005, ar fi putut s─â nu blocheze procesul. (Spaniolii votaser─â mai devreme, ├«n propor┼úie de 76%, pentru constitu┼úia european─â; luxemburghezii, ├«n propor┼úie de 56%). Erau ┼čanse mari ca, ├«n majoritatea lor, cet─â┼úenii europeni s─â adopte Constitu┼úia, ├«n majoritatea celor 25 de state membre din acel moment. La fel, ├«n 2008, votul ├«mpotriv─â al irlandezilor fa┼ú─â de Tratatul de la Lisabona (forma ÔÇ×├«ndulcit─âÔÇť a Constitu┼úiei UE) ar fi fost doar un accident punctual, f─âr─â pericolul de a r─âsturna voin┼úa majorit─â┼úii cet─â┼úenilor europeni.

├Än definitiv ÔÇô ┼či rezultatele alegerilor europene din 2014 au demonstratÔÇĹo ÔÇô, majoritatea cet─â┼úenilor europeni ├«┼či doresc o Europ─â unit─â ┼či puternic─â. Iar acestor oameni le este greu s─â ├«n┼úeleag─â de ce un asemenea obiectiv, pe care ei ├«l sus┼úin, nu poate fi atins.

Pentru o ÔÇ×Europ─â helvetic─âÔÇť, ascensiunea Frontului Na┼úional ├«n Fran┼úa sau a Partidului Libert─â┼úii ├«n Olanda ar ├«nsemna mai mult o problem─â local─â, un fel de Funar la Cluj din alte vremuri ÔÇô ceva deranjant, dar nu de natur─â s─â pun─â fr├«n─â aspira┼úiilor proeuropene ale majorit─â┼úii.

Desigur, la scar─â european─â, provoc─ârile s├«nt cu mult mai mari dec├«t pentru un mic stat din inima continentului. Diferen┼úele de dezvoltare s├«nt cu mult mai pronun┼úate ├«ntre statele UE dec├«t ├«ntre cantoane ÔÇô de┼či ├«n cazul Elve┼úiei nu a fost dintotdeauna a┼ča ┼či chiar ┼či azi exist─â mecanisme prin care cantoanele cele mai bogate le sprijin─â pe celelalte. Iar aceasta nu este v─âzut─â ca o amenin┼úare, ci, dimpotriv─â, contribuie la cre┼čterea coeziunii statului.

Da, e adev─ârat, provoc─ârile strategice pentru Europa s├«nt de cu totul alt─â natur─â, comparativ cu ┼úara neutr─â din Alpi, ├«nconjurat─â aproape din toate p─âr┼úile de NATO. Dar ┼či aceast─â chestiune poate fi rezolvat─â, ├«n timp ÔÇô provocarea rus─â sau criza Orientului Mijlociu ne oblig─â s─â cooper─âm.

Britanicii pot decide s─â plece sau s─â r─âm├«n─â cu un statut special, dar ├«ntrebarea este ce vor decide ceilal┼úi. Elve┼úia, cu democra┼úia ei exemplar─â ┼či cu sistemul ei descentralizat, poate fi o interesant─â surs─â de inspira┼úie.

Ovidiu Nahoi este realizator de programe la RFI România și TVR.

15893136202 0a2c4f1f4b c jpg
Nici o asemănare între Comisia Europeană și regimul Ceaușescu
Contextul actual face ca, dup─â 30 de ani, rom├ónii, al─âturi de ceilal╚Ťi europeni, de aceast─â dat─â, s─â se afle ├«n situa╚Ťia ├«n care s─â suporte o serie de restric╚Ťii de consum nepopulare ╚Öi dificile care le vor afecta nivelul de trai.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
À la guerre...
Campania declan╚Öat─â ├«mpotriva Amnesty International este ├«n cel mai bun caz ineficient─â, ├«n cel mai r─âu ÔÇô d─âun─âtoare.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Ce știi să faci?
Spiritul ciocoismului rena┼čte (supravie┼úuie┼čte) viguros pe scena noastr─â politic─â ┼či are la baz─â aceea┼či congenital─â inaptitudine a noilor ciocoi pentru orice meserie determinat─â.
Frica lui Putin jpeg
Cele șapte zile ale miracolului
Miracolele s├«nt prin defini╚Ťie nu numai ├«nc─âp─â╚Ť├«nate, ci ╚Öi cad nepoftite peste gazde.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Deșteptul proștilor
Mediul cel mai propice pentru a observa leg─âtura fascinant─â dintre prost ╚Öi de╚Öteptul lui ╚Öi, ├«n consecin╚Ť─â, mediul de via╚Ť─â cel mai propice pentru de╚Öteptul pro╚Ötilor este Facebook.
04 Lord and Lady Somers + Prince Michael on Eastnor Castle Terrace  1937  jpg
Istoria în turneu
Istoria este vie. ╚śi continu─â. Trebuie doar s─â ╚Ötii s─â surprinzi cadrele potrivite.
Iconofobie jpeg
Ego-disec╚Ťii
Ce ├«╚Öi cunoa╚Öte omul mai bine dec├«t proprietatea, posesiunea (simbolic─â sau material─â) cu care genereaz─â, gradual, raporturi de consubstan╚Ťialitate?
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Ciao, ciau, ceau
Probabil că la răspîndirea formulei de salut au contribuit, în anii de după al Doilea Război Mondial, muzica și filmele.
HCorches prel jpg
Orice sat are nevoie de b─âtr├«nii s─âi ├«n╚Ťelep╚Ťi
Cum s─â-i fideliz─âm ╚Öi s─â le oferim bucuria de a mai d─ârui din ceea ce au acumulat o via╚Ť─â?
p 7 Sediul Bancii Centrale Europene WC jpg
Sf├«r╚Öitul ÔÇ×mesei gratuiteÔÇŁ ├«n Uniunea European─â
Pînă nu demult, Banca Centrală Europeană (BCE) putea să arunce realmente cu bani, pentru gestionarea problemelor din zona euro.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Fotbalul nostru trece printr-o secetă sau, dimpotrivă, băltește?
Fotbalul nostru e ca un trenule┼ú electric de juc─ârie. Arat─â bine, se mi┼čc─â bine ┼či reproduce destul de bine realitatea.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Summit NATO la Telega
Merg├«nd ├«ntr-o zi la unele dintre aceste b─âi din Telega, la ╚śoimu, cu toat─â istoria asta ├«n cap, nu mic─â mi-a fost mirarea s─â ├«nt├«lnesc ni╚Öte personaje interesante.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Dincolo de costul ╚Öi eficien╚Ťa sanc╚Ťiunilor interna╚Ťionale
Sanc╚Ťiunile ├«mpotriva Rusiei nu au fost suficiente pentru a o descuraja.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Țară mică fără viitor
Serbia reușește permanent să provoace dureri de cap Vestului.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
A mînca sănătos
Ezit, de c├«nd m─â ┼čtiu, ├«ntre ascez─â ┼či l─âcomie, ├«ntre Yoga ierbivor─â ┼či Michel Onfray.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Hai, c─â ne-a╚Ťi speriat, bat─â-v─â s─â v─â bat─â....
Ne-au fost suprimate drepturile? Sigur! Excesiv? Nu mă îndoiesc.
AFumurescu prel jpg
Anti-apocalipsa melcilor
P├«n─â la data de 31 iulie, scrisoarea adunase peste 240 de semn─âturi de sus╚Ťinere, din toate col╚Ťurile lumii.
1024px Piaggio, Vespa con accessori, 1948   san dl SAN IMG 00003403 jpg
Zumzzzet de viespe
Silueta ├«ngust─â ╚Öi elegant─â, bra╚Ťele ghidonului ╚Öi sunetul pe care ├«l scotea noul scuter ├«l asem─ânau cu o viespe.
Iconofobie jpeg
Echilibristic─â metafizic─â
Ce enigmatic morb psiho-social poate infecta at├«t de grav o genera╚Ťie, retez├«ndu-i pofta de a tr─âi?
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Longevivi
Adjectivul ÔÇ×longevivÔÇŁ este folosit tot mai des cu un sens extins, pentru a caracteriza nu numai durata lung─â a unei vie╚Ťi umane, ci ╚Öi pe aceea a unei activit─â╚Ťi oarecare ├«ndeplinite de o persoan─â.
HCorches prel jpg
Cum să nu mori de ciudă, cînd ai atins culmile succesului
Cred c─â ├«n ╚Öcoli institu╚Ťia psihologului ╚Öcolar ar trebui s─â capete o mult mai mare vizibilitate ╚Öi importan╚Ť─â.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Mai exist─â ceva de strigat pe stadioanele de fotbal?
Exist─â o teorie imbecil─â conform c─âreia la stadion po┼úi face mai orice, ÔÇ×nu s├«ntem la teatruÔÇť, e bine s─â existe un loc unde s─â se descarce fl─âc─âii.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Turismul ne e str─âin
Mori╚Öca merge oricum ╚Öi mereu apar al╚Ťi clien╚Ťi fraieri.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Ce lipse╚Öte pe pia╚Ťa politic─â
Tejghelele vie╚Ťii noastre politice, de╚Öi multicolore ├«n aparen╚Ť─â, s├«nt, de fapt, goale.

Adevarul.ro

image
De ce s-a oprit slujba oficiată de ÎPS Teodosie la Ziua Marinei. Explicaţiile Forţelor Navale Române
Statul major al Forţelor Navale a oferit primele explicaţii cu privire la incidentul petrecut în timpul oficierii slujbei religioase de către ÎPS Teodosie.
image
Cherofobia: teama de a fi fericit sau ÔÇ×dup─â bine vine r─âuÔÇť. Cum se manifest─â, care sunt semnele
Unele persoane simt aversiune fa┼ú─â fericire, f─âr─â a avea un motiv ra┼úional pentru acest lucru. ├Än termeni de specialitate, aceast─â form─â de anxietate se nume┼čte ÔÇ×cherofobieÔÇť, iar cei afecta┼úi fac tot posibilul s─â evite sentimentul de fericire.
image
Gre┼čeala ce ar putea l─âsa nepedepsit─â o band─â de t├ólhari care a terorizat Ploie┼čtiul
Trei ho┼úi din Prahova care au terorizat ploie┼čtenii ├«n perioada s─ârb─âtorilor de iarn─â din anul 2020 sunt la un pas s─â r─âm├ón─â nepedepsi┼úi din cauza unei gre┼čeli a instan┼úei.

HIstoria.ro

image
Predica de la Clermont: Chemarea la Prima Cruciad─â
├Än ziua de 27 noiembrie 1095, pe c├ómpul din fa╚Ťa ora╚Öului Clermont, c├óteva sute de oameni a╚Öteptau s─â aud─â predica papei Urban al II-lea.
image
Frontul din Caucaz al R─âzboiului ruso-turc din 1877-1878
R─âzboiul din 1877-1878 este cunoscut mai ales pentru frontul din Balcani, la care au luat parte mari unit─â╚Ťi otomane, ruse╚Öti ╚Öi rom├óne╚Öti ├«n principal, dar ╚Öi trupe s├órbe╚Öti ╚Öi muntenegrene.
image
Necunoscuta poveste a raclei în care s-au odihnit osemintele voievodului Mihai Viteazul
Cu ocazia comemor─ârii recente a mor╚Ťii voievodului Mihai Viteazul, Muzeului Militar Na╚Ťional ÔÇ×Regele Ferdinand IÔÇŁ a publicat pe pagina de socializare a institu╚Ťiei povestea inedit─â a raclei ├«n care, pentru un timp, s-au odihnit osemintele.