Este posibil un „islam al luminilor” în Europa?

Publicat în Dilema Veche nr. 861 din 8 - 14 octombrie 2020
Lichidarea doctrinei europene de deschidere treptată spre Iran jpeg

Separatism este un cuvînt relativ nou în limbajul politic francez introdus în circulaţie de preşedintele Emmanuel Macron. Termenul desemnează tendinţa unor comunităţi de a se separa de valorile republicane (şi implicit de cele ale democraţiei) şi de a crea un fel de stat în stat. Cine pronunţă cuvîntul separatism astăzi în Franţa denunţă implicit reţelele tentaculare ale islamului radical. În mod paşnic, uneori fără să încalce în nici un fel ordinea publică şi legile ţării, aceşti adepţi ai islamului rigorist iau sub control în special cartierele şi zonele cu o densă populaţie provenind din imigraţia musulmană. Ei organizează grădiniţe pentru îndoctrinarea timpurie a copiilor, oferă uneori ajutoare materiale multor familii, dar cer în schimb asiduitate religioasă în moschee, difuzează literatură coranică, exercită o puternică presiune pentru ca femeile să poate voalul islamic etc.

Alertele privind islamizarea multor cartiere periferice şi zone urbane s-au multiplicat în ultimele decenii în Franţa, iar modul de operare al islamului tradiţionalist a fost decorticat în zeci şi zeci de rapoarte şi cărţi. Cu zîmbetul pe buze, repetînd mereu că islamul este o religie a păcii, denunţînd chiar vehement violenţa şi terorismul, navigînd cu abilitate în imensul spaţiu de libertate pe care îl reprezintă democraţiile, rigoriştii reuşesc treptat să creeze breşe în corpul naţiunii franceze şi să planteze oriunde pot simboluri ale unei contraculturi bazate pe precepte religioase.

Preşedinţii care l-au precedat pe Emmanuel Macron au folosit concepte mai blînde pentru a desemna acest fenomen. Multă vreme termenul oficial, repetat la infinit de responsabilii politici, a fost comunitarismul. Din dorinţa de a nu stigmatiza, de a nu fi acuzaţi de islamofobie sau că incită la ură, sau că fac jocul extremei drepte, oamenii politici şi-au ales întotdeauna cu mare grijă cuvintele cînd s-au referit la imigraţia provenind din ţările musulmane. În 2013, socialistul Manuel Valls, pe vremea aceea ministru de Interne, a provocat un veritabil şoc întrucît i-a acuzat pe salafişti şi pe fraţii musulmani că vor să provoace o veritabilă secesiune culturală în Franţa.

Centristul Emmanuel Macron nu a preluat însă conceptul de secesiune întrucît are o conotaţie insurecţională. În presă se vorbeşte despre regiuni secesioniste pe diferite meridiane ale globului, iar în memoria colectivă a lumii războiul de secesiune din Statele Unite are un loc dominant. Conceptul de separatism convine mai mult întrucît denunţă ceva ce intră în conflict direct cu Constituţia unde Republica franceză este decretată unică şi indivizibilă. Or, cine încearcă să se separe de ea, afirmînd de exemplu că legile religioase sînt deasupra celor republicane, intră practic sub incidenţă juridică.

Pe data de 2 octombrie, preşedintele Emmanuel Macron a rostit un important discurs pe tema separatismului şi a anunţat adoptarea unor noi legi în vederea combaterii sale. Şeful statului francez doreşte, printre altele, ca toţi copiii din Franţa să fie şcolarizaţi începînd cu vîrsta de 3 ani, tocmai pentru ca îndoctrinarea lor timpurie să nu se poată face în familie sau în grădiniţe „paralele“. Emmanuel Macron mai anunţă schimbări în ceea ce priveşte predarea limbii arabe în unele şcoli. Este inadmisibil, spune el, ca limba arabă să fie predată de „profesori invitaţi“ din ţările Maghrebului care nu sînt familiarizaţi nici cu cultura franceză şi nici cu democraţia.

În elanul său republican, Emmanuel Macron speră ca în Franţa să apară un „islam al luminilor“, un islam transformat, modern, compatibil cu democraţia, debarasat de dogme şi mai ales dispus să recunoască clar separarea puterilor în stat. Un astfel de islam al luminilor, dacă s-ar naşte în Franţa, unde comunitatea musulmană este evaluată între cinci şi zece milioane de persoane, ar putea avea un impact important asupra întregii comunităţi musulmane din Europa. Iar naşterea unui islam european ar putea avea un impact în alte zone ale lumii, acolo unde rigorismul este încă impus şi controlat de stat.

Marele paradox este însă, în Franţa, că islamul radical are ca aliat o anumită stîngă franceză numită uneori la ­gauche niquab, altfel spus stînga niqab. Din motive electorale, pentru a beneficia de votul comunităţii musulmane, mulţi primari comunişti şi chiar socialişti din Franţa s-au prefăcut, în decursul ultimelor patru decenii, că nu văd proliferarea reţelelor comunitariste şi au acceptat tot felul de „exigenţe“ ale liderilor religioaşi şi ale ideologilor integrişti. A existat o vreme cînd unei anumite părţi a stîngii i se spunea la gauche caviar, întrucît era ruptă de realităţi şi predica un fel de agelism universal de pe terasele cafenelelor. În alte epoci, o bună parte a stîngii franceze a fost stalinistă şi maoistă, deci nu există nici un motiv să nu se înşele din nou şi să nu fie acum islamistă.

Din dorinţa de a găsi noi combatanţi în lupta împotriva capitalismului, întrucît proletariatul tradiţional este pe cale de dispariţie, stînga radicală a uitat de universalism, de laicitate, de democraţie. De unde înrolarea, în strategia ei revoluţionară, a noului proletariat format din imigranţi, şi chiar a noii religii, islamul, considerată „religia noilor mase exploatate“.

Întîlnirea, pe terenul combaterii globalizării capitaliste şi „a exploatării omului de către om“, dintre islamul politic şi stînga revoluţionară este unul dintre cele mai stupefiante mariaje ideologice împotriva naturii… Şi probabil una dintre catastrofele intelectuale ale acestui secol. Un islam al luminilor, dacă se va structura treptat, ar putea contribui la denunţarea acestei uluitoare şi sinucigaşe „trădări a stîngii“.

Matei Vișniec este scriitor, dramaturg și jurnalist.

640px Boulevard Unirii jpg
Cu mîndrie despre România, cu luciditate despre români
România va construi și spitalele regionale și municipale (este greu de spus cînd), pentru că dacă acum este moda stadioanelor, cu siguranță va veni și cea a spitalelor.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Dependența de China
În discursul despre care aminteam mai devreme, Rishi Sunak propunea ca relațiile cu China să fie guvernate de acum înainte de un „pragmatism robust”.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Nota testamentară a lui Constantin Noica
S-au găsit, inevitabil, și hermenuți subtili, care să extindă „marasmul” nicasian asupra „discipolilor”.
Frica lui Putin jpeg
Dr.
Bine, dar de ce totuși au nevoie să-și pună la rever acest păcătos de dr.? Vanitate?
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Doar educația...
Și eu cred că responsabilitatea, respectul pentru ceilalți și hărnicia sînt valorile fundamentale pe care trebuie să le insuflăm celor ce vin după noi.
m simina jpg
Primul SMS din istorie
Fix treizeci de ani, așadar, de la primul mesaj scurt trimis (Short Message Sent) din istorie.
Iconofobie jpeg
Un demon atipic
Ambii reprezintă niște „realități” abstracte, imprecise, încărcate de mister și neclaritate semantică.
„Cu bule“ jpeg
Șofer de duminică
Popularitatea expresiei se reflectă în extinderea tiparului la alte ocupații.
HCorches prel jpg
Voi știți formula permanganatului de potasiu?
Așa era ea, o profesoară severă din cale-afară, la orele căreia nu se auzea nici musca.
radu naum PNG
Putem să vorbim despre un campionat prea mondial de fotbal?
Un minunat Panama-Oman va putea fi savurat la viitoarea Cupă Mondială. Sau un Brazilia – St. Kits şi Nevis, acolo să vezi distracţie! Nu s-au gîndit rău venerabilii.
p 7 WC jpg
Evitabila creștere a extremei drepte germane
Dar nu și în Germania, unde partidul de extremă dreapta Alternative für Deutschland (AfD) are, deocamdată, un succes neînsemnat.
Comunismul se aplică din nou jpeg
De ce se opune Austria
Mi-am adus aminte atunci și cum o cunoștință din Oetz mi-a explicat odată că pe văile mai dinspre Elveția mă puteam întîlni cu oameni nesuferiți și încuiați.
O mare invenție – contractul social jpeg
Subiect de drept și drept subiectiv (I)
În limba engleză, termenul subject a rămas fidel sensului etimologic de supus.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Conferințele noastre, viitorul nostru
Cînd generația liceenilor de azi va ajunge la butoanele țării, sînt convins că ne va fi mai bine decît ne este acum!
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Presa acum 85 de ani și azi
Nu mai e vorba de o slujbă publică, destinată să lămurească în vreun fel pe privitor.
Frica lui Putin jpeg
Condiția de înger
abandonînd umanitatea pentru un scurt răstimp, a împrumuta aripile de la îngeri.
AFumurescu prel jpg
Interesul și fesul
Dacă nu mă credeți, întrebați-vă prietenii de pe Facebook, Instagram, Twitter, TikTok și ce alte rețele „sociale” vor mai fi fiind. În lumea virtuală.
m simina jpg
Abraham Lincoln de Ziua Recunoștinței
Abraham Lincoln este primul președinte american care a salvat un curcan de la sacrificare, dar nu cu ocazia Zilei Recunoștinței, ci de Crăciun.
Iconofobie jpeg
Întîmplări întîmplătoare
„Întîmplările” sînt piesele unui puzzle imens ce creionează o imagine aflată dincolo de puterea noastră de cuprindere.
„Cu bule“ jpeg
Vechea gașcă
Originea cuvîntului nu a fost lămurită, deocamdată.
HCorches prel jpg
Nu-i cazul să renunți
Din fericire, chiar și în cadrul acestor formări pe care le mai susținem, constatăm că numărul acestor profesori este în scădere.
p 7 WC jpg
Libertate de expresie pentru cine?
Expresia lui Musk „într-o manieră sănătoasă” permite o gamă largă de interpretări, unele dintre ele foarte restrictive pentru libertatea de expresie.
radu naum PNG
Comunismul se aplică din nou jpeg
Bucureștiul văzut cu alți ochi
Bucureștiul acela, bombardat de americani și apoi și de germani, era încă frumos și bogat.

Adevarul.ro

pod blaj jpg
Podul futurist inaugurat la Blaj de Ziua Națională a României. Investiția a fost de 3 milioane de euro
Un pod spectaculos din punct de vedere arhitectural a fost finalizat și inaugurat la Blaj de Ziua Națională a României. Investiția a fost de 3 milioane de euro.
Dorin Chiotea FOTO Facebook
Scandal în TVR pe tema Mondialului! Dorin Chioțea îl face praf pe Dan Turturică, șeful instituției
Revoltă în TVR. Șeful televiziunii publice, luat la țintă de un jurnalist.
Imagini satelitare din 15 noiembrie arată dinți de dragon și tranșee în Stepne FOTO via Insider
Imagini prin satelit arată tactica riscantă prin care trupele ruse speră să oprească avansul ucrainean spre Crimeea
Armata rusă își asumă un risc destul de mare prin modul în care și-a construit pozițiile defensive și fortificațiile pentru a împiedica avansul trupelor ucrainene spre Crimeea ocupată, scrie Business Insider.

HIstoria.ro

image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.
image
Noiembrie 1918: O lume în revoluție
1918, așa cum este creionat de literatura memorialistică, este anul unei lumi în plină revoluție. Desfășurată de la un capăt la celălalt al continentului european, revoluția este inegală și îmbracă diverse forme.
image
Scurt istoric al zilei naţionale
Instaurată încă de la venirea pe tronul României a lui Carol I, 10 Mai a rămas în tradiţia românilor ca Ziua Naţională a României moderne, până în 1947, când a fost impus regimul comunist. Un principe strãin pe tronul României reprezenta o necesitate politicã întrucât dupã abdicarea forţatã a lui Cuza la 11 februarie se ridica problema menţinerii recunoaşterii unirii celor douã principate.