Eroi pe bani publici

Publicat în Dilema Veche nr. 425 din 5-11 aprilie 2012
Erasmus Doi jpeg

Biserica încă ardea mocnit. Era mult fum care se împrăştia agale prin cartier. În timp ce pompierii îşi strîngeau sculele, enoriaşii parohiei se ţineau de mîini, formînd un cerc, ca o horă, în jurul ruinelor. Nu dansau, se rugau. Pastorul le vorbea şi le promitea că vor reface biserica din temelii. Vorbea despre libertate, despre egalitate şi despre lupta de generaţii pentru ca ei, negrii, să întemeieze o parohie prosperă acolo, în centrul oraşului. Între timp, ziariştii îşi făceau treaba, era exact ora jurnalului de după-amiază. Toate staţiile locale trimiseseră cîte un DSNG (microbuzele acelea cu antenă de satelit pe capotă), să relateze evenimentul. Reporterii erau cu microfoanele „pe poziţie“, unii transmiteau, alţii făceau ultimele probe tehnice înainte să intre în direct. Cei care îşi terminaseră treaba erau strînşi în jurul unei rulote a departamentului de pompieri, unde se distribuiau gratuit cafea, apă şi gogoşi. Atunci se găseşte şi Angela (soţia mea) să remarce buna organizare, întru folosul presei. Reacţia colegului de la 7ABC a fost promptă: „Noi nu luăm pompierii peste picior. Oamenii ăştia sînt nişte eroi. Noi le sîntem recunoscători pentru că s-au gîndit şi la noi, la presă“. Era în 2002, la şase luni de la atentatele din 11 septembrie, în Washington DC.

Reacţia ziaristului american la o replică destul de inocentă nu cred că era pur conjuncturală. În America există profesii care sînt respectate, susţinute, admirate. Pompierii, poliţiştii (în marea lor majoritate), agenţii FBI sau Secret Service, militarii sînt oameni respectaţi în comunitate. Să fii în slujba ţării este o onoare indiscutabilă, nu e ceva de glumă. Nu e vreo noutate. Oricine a văzut mai mult de trei filme americane ştie că eroul pozitiv este fie poliţist, fie procuror, fie ofiţer, fie pompier, fie agent FBI. E drept că, în unele cazuri, respectivul poate fi corupt sau încearcă să mintă, să fure sau să omoare, numai că, în cel puţin nouă filme din zece, respectivul este scos din sistem ca o măsea stricată deoarece, se ştie, la Hollywood, mai întotdeauna, binele învinge răul.

La asta m-a dus gîndul de îndată ce am citit emoţionantul articol al Lilianei Nicolae, dedicat ofiţerului român care şi-a pierdut un picior în timpul luptelor din Afganistan. Cît de rar este un asemenea articol în România! E drept, mulţumim lui Dumnezeu, nu avem prea mulţi veterani sau răniţi ai războaielor recente. Cu toate acestea, mi-am dat seama cît de ignoraţi sînt aceşti oameni, cît de puţin se vorbeşte despre ei sau familiile lor. Reportaje de la faţa locului am mai văzut. Din cînd în cînd, televiziunile mai încearcă un drum pînă pe front şi trimit de acolo poveşti destul de interesante. Radio România are, de asemenea, mulţi ziarişti care au scris din Irak sau Afganistan. Pro Patria, emisiunea armatei, difuzată pe TVR, nu îi ignoră defel pe cei de acolo. Preşedintele însuşi mai face cîte un drum înspre cazarmele din mijlocul deşertului.

Din păcate, neplăcut de des, prin puzderia de talk-show-uri mai auzi şi păreri în dungă, de genul: „Ştiau la ce se duc, de-aia sînt plătiţi mai bine, ştiau că îşi riscă viaţa“. Opinii similare la cîte o acţiune a jandarmilor pe la inundaţii sau prin viscol: „Virăm taxe şi impozite, ei sînt plătiţi din bani publici, să facă bine să-şi merite salariul în caz de catastrofă“. Un soi de detaşare cinică, un pas înapoi în faţa emoţiei, un refuz al ideii de eroism, de gest altruist cu riscul vieţii. Nu care cumva să fii catalogat drept, vezi Doamne, un pămpălău care se emoţionează. Aşa, îţi pui costumul de contribuabil şi te ascunzi în spatele declaraţiei de venituri: „Eu mi-am făcut datoria faţă de ţară, mi-am plătit impozitul. Din el, statul să-i plătească pe unii care vor să-şi rişte viaţa“. Nu e pic de empatie în atitudinea asta. Mai rău, nu e pic de respect.

Eroul din articolul Lilianei Nicolae a primit, cît a stat în spitalul NATO din Germania, saci de scrisori din America. Din România, mai deloc. Citind, mi s-a făcut ruşine. Nici eu nu i-am trimis vreo scrisoare. Eu plătisem impozitele, nu? 

Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea Europeană la TVR. 

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Ucraina ar putea primi rachete ATACMS cu rază de acțiune de 300 km FOTO PROFIMEDIA
Cum ar putea afecta războiul din Ucraina rachetele cu lungă acțiune care lovesc Rusia. În ce direcție va merge Trump
Statele Unite au permis pentru prima dată Ucrainei să folosească rachete cu rază lungă de acțiune pentru a lovi ținte din interiorul Rusiei.
Afif Hezbollah ALMAYADEEN png
Șeful presei Hezbollah a fost ucis într-un atac israelian la Beirut. Era una dintre puținele fețe publice rămase ale grupării
Hajj Mohammed Afif al-Nabulsi, șeful relațiilor cu presa ale Hezbollah, a fost ucis alături de alte trei persoane într-un atac israelian asupra biroului partidului socialist arab Baath din Beirut.
cluj wings bloc. foto remus florescu
Dezvoltator imobiliar, despre investiția într-un apartament la Cluj: „E atractivitatea prostului. Treceți pe lângă blocurile noi și vedeți”
Cluj-Napoca este cel mai scump oraș din România la imobiliare pentru că există cerere, în ciuda prețurilor exorbitante. Dorin Bob, unul dintre cei mai mari dezvoltatori imobiliari din Cluj, dezvăluie tristul adevăr despre construcțiile finalizate în ultimii ani în oraș: foarte puține sunt locuite.
Ciuperci FOTO Shutterstock (7) jpeg
Beneficiile uimitoare ale ciupercilor. Ce spune un specialist în alimentație
Vitamina D este un hormon pe care corpul nostru îl produce în timpul expunerii la soare, dar este și un nutrient pe care îl asimilăm din alimente. Spre exemplu, ciupercile reprezintă o sursă excelentă de vitamina D naturală, care este esențială pentru sănătatea și buna funcționare a oaselor și a muș
„Ovidius printre sciţi”, pictură din 1862, de Eugène Delacroix (© Wikimedia Commons)
Populații antice misterioase care au trăit pe teritoriul României. Cine au fost ”conducătorii cu toiege„ și tribul mistrețului„, și legătura lor cu dacii
Pe teritoriul de astăzi al României au trăit numeroase populații de-a lungul istoriei. Două dintre acestea sunt misterioase, cu origini incerte, învăluite parțial în mit și legendă. Unul dintre acestea a devenit un aliat de încredere al dacilor.
Satul Urșici din Hunedoara. Foto: Cristian Resiga
Satul arhaic unde erau venerați lupii și urșii. Legătura stranie a locului ascuns în munți cu zeul dacilor, Zamolxis
Doar câteva familii mai locuiesc permanent în satul Urșici din Hunedoara, aflat la aproape 1.000 de metri altitudine. Așezarea din Munții Orăștiei este faimoasă, pentru priveliștile sale pitorești, dar este și un loc neobișnuit, datorită tradițiilor din trecutul său.
zapada apuseni1 jpeg
Cum a reacționat un turist din Brazilia când a văzut pentru prima dată zăpadă în România! A gustat din omăt: „E minunat!"
Un tânăr din Brazilia, ajuns în România, mai exact, în munții Harghita Mădăraș, a văzut pentru prima dată zapada. Acesta a făcut tumbe și a gustat din omăt. În aceste zile, cei mici au dat start sezonului de săniuș, iar cei mari s-au plimbat pe traseele acoperite de nea.
Şiiţi houthi yemeniţi ridică armele în timpul luptelor lângă palatul prezidenţial din  Sanaa Yemen FOTO AP
Previziunea româncei care s-a specializat în analiza Orientului Mijlociu cu șeful CIA. „O să înceapă cu discursuri inflamate și inflamatorii”
Există focare de război care s-ar putea extinde în următoarele decenii, dar în prezent marile puteri nu au interes ca acestea să escaladeze, spune Ioana Constantin Bercean, expertă în Orientul Mijlociu. Cel mai probabil, SUA, chiar și cu Trump, vor avea o politică mai degrabă prundentă în zonă.
furie
Cum îți distruge furia corpul: șapte ore de cortizol în exces
Furia provoacă încordarea mușchilor, mai ales în zona gâtului și umerilor. „Este nevoie de șapte ore pentru ca nivelul de cortizol să revină la normal”, atrage atenția un specialist. Dar ce efecte devastatoare și nebănuite, are, de fapt, furia asupra corpului tău?