Erasmus Doi

Publicat în Dilema Veche nr. 495 din 8-14 august 2013
Erasmus Doi jpeg

Gregorios priveşte lung prin paharul de votcă. Ştiu, el este grec, aşa că ar fi trebuit să bea Uzo. Numai că lui nu-i place băutura aia tradiţională pe care o socoate bună doar pentru turişti. Aşa că bea o votcă rusească semioriginală (ce mama naibii mai este original în lumea asta globală?) şi se întreabă cît de repede poate pleca la Barcelona. Bani de avion pentru o cursă ieftină ar avea. Unchiul poate să-l ajute cu ceva mărunţiş de buzunar. Oricum, nu mai e ca pe vremuri. Unchiul este, încă, mare ştab în Minister. De cînd se ştie, Unchiul l-a ajutat. Ba cu bani de buzunar, pe cînd era în liceu sau facultate, ba cu o proptea pentru cîte un contract de servicii. Aşa a devenit Gregorios tînăr antreprenor. Livra imprimate „personalizate“ pentru Minister. Cărţi de vizită, hîrtie cu antet, brelocuri şi pachete de protocol pentru evenimente speciale. Licitaţiile nu erau prea greu de cîştigat, dacă Unchiul avea grijă. Necazul a venit de cînd cu împuţita asta de criză. A scăzut bugetul, au scăzut comenzile pentru produsele firmei. În cîteva rînduri, Unchiul a fost nevoit să se scuze. Pur şi simplu, nu mai mergea ca pe vremuri. Propria poziţie devenise ameninţată. Gregorios era din ce în ce mai convins să se înscrie. Ce avea de pierdut? Mai nimic. Dă încă două clickuri pe laptop, semnează aplicaţia, aruncă votca pe gît şi iese la o plimbare prin Atena. Dacă va întîlni o manifestaţie contra Comisiei Europene, va striga şi el.

Pierre se bucură de aerul răcoros al serii. La Paris e bine. Încă e plin de americani şi japonezi care se extaziază şi fotografiază peisajul urban al capitalei. S-au mai adăugat şi ruşii, aşa că treaba merge. Pierre ştie bine engleza, ceea ce îl face să fie destul de solicitat ca ghid turistic pentru tot soiul de mini-grupuri de străini. Bea tot o votcă, la doi paşi de casă, într-un bistro. Se uită pe tabletă. Îi vine relativ greu să se hotărască. Prietena lui va face spume. Pînă la urmă, dă un click şi acceptă înscrierea. Va pleca la Barcelona. Oricum, cariera de ghid turistic nu este visul vieţii lui. Nu d-aia a terminat ENA, cea mai tare şcoală de funcţionari publici din Europa. El va intra în Minister şi îşi va croi o carieră adevărată. Mama ei de criză! Posturile sînt blocate de cîţiva ani. Se cheamă că este un soi de şomer de lux. E drept, în statistici trece drept întreprinzător. Are firma de ghidărie pe numele lui. De-ar scăpa mai repede de ea, că s-a săturat de suficienţa ignorantă a americanilor, de autismul japonezilor sau de goana după shopping a rusoaicelor. Îi pică bine aplicaţia asta. Pleacă la Barcelona un an, poate se eliberează vreun post în Minister pînă atunci.

George aruncă shotul de votcă pe gît, dintr-o mişcare. Îl stinge la repezeală cu juma de pint de bere. E în Soho, este după-amiază şi trage nădejde să îşi înece amarul pînă nu se umple locul de adolescenţii ăia care se îmbată săptămînal cu o tenacitate demnă de o cauză mai bună. George e supărat rău de tot. Progenitura aia regală a ieşit băiat, nu fată! A pierdut o groază de bani! George este furnizor de suveniruri pentru cîteva zeci de magazine de pe Oxford şi Bond Street. A comandat în China cîteva containere de ursuleţi roz, în cazul în care Kate ar fi născut o fată. S-a luat după CNN. Ăia dădeau ca sigură informaţia. A pierdut o grămadă de bani. Acum se vînd numai ursuleţii bleu cu stema regală. Ăia roz or să rămînă pe stoc. Într-o doară, se uită pe site-ul pe care i l-a recomandat colegul de apartament. Prostii! Cum să plece un an din Londra? Cum să se mute la Barcelona? A fost drăguţ Erasmus în facultate, timp liber din belşug, prilej de cunoscut fete interesante, mai drăguţe ca englezoaicele. Dar… acum? N-avea cum să plece. Trebuia să rezolve cumva problema stocului de ursuleţi roz. Altfel, praful se alege de mica lui afacere. Închide laptopul, plăteşte votca şi berea şi pleacă agale spre staţia de metrou. Pînă ajunge acasă, îi vine lui o idee. Oricum ar fi, plecarea este ultima soluţie.

Gregorios, Pierre şi George citiseră anunţul Comisiei Europene privind noul program Erasmus pentru tinerii întreprinzători. Dacă vă interesează, oricare-ar fi motivul, daţi o căutare…

Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea Europeană la TVR.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Hailie Jade Scott, fiica lui Eminem, s-a căsătorit. Cum a arătat marele eveniment: „M-am trezit soție” FOTO
Fiica cunoscutului rapper Eminem, Hailie Jade Scott, și-a pus pirostriile. Tânăra de 28 de ani s-a căsătorit cu Evan McClintock sâmbătă, 18 mai, în orașul Battle Creek, Michigan.
image
Fiica Lisei Marie Presley se opune licitației Graceland, proprietatea emblematică a legendarului Elvis Presley
Nepoata lui Elvis Presley, actrița Riley Keough, încearcă să împiedice vânzarea Graceland, reședința regretatului cântăreț din Memphis, Tennessee, relatează BBC.
image
Vești bune pentru șoferii de camion: soluții pentru traficul intens din vama Giurgiu-Ruse
Șoferii de TIR ar putea scăpa de cozile interminabile din punctul de trecere al frontierei Giurgiu-Ruse. Autoritățile române și bulgare vor să redeschidă conexiunea de feribot pe ruta Giurgiu-Ruse pentru a reduce traficul intens și blocajele de pe podul peste Dunăre.

HIstoria.ro

image
Războiul aerian împotriva Germaniei
Pe la mijlocul anului 1943, soarta războiului s-a întors în favoarea Aliaților atât în Europa, cât și în Pacific. Informațiile ULTRA au jucat un rol extrem de important în războiul aerian deasupra Germaniei.
image
Unde e corectitudinea presei românești din anii celui de-al Doilea Război Mondial?!
Februarie 1941. România generalului Antonescu aparține Axei. Germania, noul nostru partener strategic, e în război cu Anglia. Presa vremii respective urmărește îndeaproape mersul Războiului.