Erasmus Doi

Publicat în Dilema Veche nr. 495 din 8-14 august 2013
Erasmus Doi jpeg

Gregorios priveşte lung prin paharul de votcă. Ştiu, el este grec, aşa că ar fi trebuit să bea Uzo. Numai că lui nu-i place băutura aia tradiţională pe care o socoate bună doar pentru turişti. Aşa că bea o votcă rusească semioriginală (ce mama naibii mai este original în lumea asta globală?) şi se întreabă cît de repede poate pleca la Barcelona. Bani de avion pentru o cursă ieftină ar avea. Unchiul poate să-l ajute cu ceva mărunţiş de buzunar. Oricum, nu mai e ca pe vremuri. Unchiul este, încă, mare ştab în Minister. De cînd se ştie, Unchiul l-a ajutat. Ba cu bani de buzunar, pe cînd era în liceu sau facultate, ba cu o proptea pentru cîte un contract de servicii. Aşa a devenit Gregorios tînăr antreprenor. Livra imprimate „personalizate“ pentru Minister. Cărţi de vizită, hîrtie cu antet, brelocuri şi pachete de protocol pentru evenimente speciale. Licitaţiile nu erau prea greu de cîştigat, dacă Unchiul avea grijă. Necazul a venit de cînd cu împuţita asta de criză. A scăzut bugetul, au scăzut comenzile pentru produsele firmei. În cîteva rînduri, Unchiul a fost nevoit să se scuze. Pur şi simplu, nu mai mergea ca pe vremuri. Propria poziţie devenise ameninţată. Gregorios era din ce în ce mai convins să se înscrie. Ce avea de pierdut? Mai nimic. Dă încă două clickuri pe laptop, semnează aplicaţia, aruncă votca pe gît şi iese la o plimbare prin Atena. Dacă va întîlni o manifestaţie contra Comisiei Europene, va striga şi el.

Pierre se bucură de aerul răcoros al serii. La Paris e bine. Încă e plin de americani şi japonezi care se extaziază şi fotografiază peisajul urban al capitalei. S-au mai adăugat şi ruşii, aşa că treaba merge. Pierre ştie bine engleza, ceea ce îl face să fie destul de solicitat ca ghid turistic pentru tot soiul de mini-grupuri de străini. Bea tot o votcă, la doi paşi de casă, într-un bistro. Se uită pe tabletă. Îi vine relativ greu să se hotărască. Prietena lui va face spume. Pînă la urmă, dă un click şi acceptă înscrierea. Va pleca la Barcelona. Oricum, cariera de ghid turistic nu este visul vieţii lui. Nu d-aia a terminat ENA, cea mai tare şcoală de funcţionari publici din Europa. El va intra în Minister şi îşi va croi o carieră adevărată. Mama ei de criză! Posturile sînt blocate de cîţiva ani. Se cheamă că este un soi de şomer de lux. E drept, în statistici trece drept întreprinzător. Are firma de ghidărie pe numele lui. De-ar scăpa mai repede de ea, că s-a săturat de suficienţa ignorantă a americanilor, de autismul japonezilor sau de goana după shopping a rusoaicelor. Îi pică bine aplicaţia asta. Pleacă la Barcelona un an, poate se eliberează vreun post în Minister pînă atunci.

George aruncă shotul de votcă pe gît, dintr-o mişcare. Îl stinge la repezeală cu juma de pint de bere. E în Soho, este după-amiază şi trage nădejde să îşi înece amarul pînă nu se umple locul de adolescenţii ăia care se îmbată săptămînal cu o tenacitate demnă de o cauză mai bună. George e supărat rău de tot. Progenitura aia regală a ieşit băiat, nu fată! A pierdut o groază de bani! George este furnizor de suveniruri pentru cîteva zeci de magazine de pe Oxford şi Bond Street. A comandat în China cîteva containere de ursuleţi roz, în cazul în care Kate ar fi născut o fată. S-a luat după CNN. Ăia dădeau ca sigură informaţia. A pierdut o grămadă de bani. Acum se vînd numai ursuleţii bleu cu stema regală. Ăia roz or să rămînă pe stoc. Într-o doară, se uită pe site-ul pe care i l-a recomandat colegul de apartament. Prostii! Cum să plece un an din Londra? Cum să se mute la Barcelona? A fost drăguţ Erasmus în facultate, timp liber din belşug, prilej de cunoscut fete interesante, mai drăguţe ca englezoaicele. Dar… acum? N-avea cum să plece. Trebuia să rezolve cumva problema stocului de ursuleţi roz. Altfel, praful se alege de mica lui afacere. Închide laptopul, plăteşte votca şi berea şi pleacă agale spre staţia de metrou. Pînă ajunge acasă, îi vine lui o idee. Oricum ar fi, plecarea este ultima soluţie.

Gregorios, Pierre şi George citiseră anunţul Comisiei Europene privind noul program Erasmus pentru tinerii întreprinzători. Dacă vă interesează, oricare-ar fi motivul, daţi o căutare…

Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea Europeană la TVR.

O mare invenție – contractul social jpeg
Subiect de drept și drept subiectiv (I)
În limba engleză, termenul subject a rămas fidel sensului etimologic de supus.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Conferințele noastre, viitorul nostru
Cînd generația liceenilor de azi va ajunge la butoanele țării, sînt convins că ne va fi mai bine decît ne este acum!
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Presa acum 85 de ani și azi
Nu mai e vorba de o slujbă publică, destinată să lămurească în vreun fel pe privitor.
Frica lui Putin jpeg
Condiția de înger
abandonînd umanitatea pentru un scurt răstimp, a împrumuta aripile de la îngeri.
AFumurescu prel jpg
Interesul și fesul
Dacă nu mă credeți, întrebați-vă prietenii de pe Facebook, Instagram, Twitter, TikTok și ce alte rețele „sociale” vor mai fi fiind. În lumea virtuală.
m simina jpg
Abraham Lincoln de Ziua Recunoștinței
Abraham Lincoln este primul președinte american care a salvat un curcan de la sacrificare, dar nu cu ocazia Zilei Recunoștinței, ci de Crăciun.
Iconofobie jpeg
Întîmplări întîmplătoare
„Întîmplările” sînt piesele unui puzzle imens ce creionează o imagine aflată dincolo de puterea noastră de cuprindere.
„Cu bule“ jpeg
Vechea gașcă
Originea cuvîntului nu a fost lămurită, deocamdată.
HCorches prel jpg
Nu-i cazul să renunți
Din fericire, chiar și în cadrul acestor formări pe care le mai susținem, constatăm că numărul acestor profesori este în scădere.
p 7 WC jpg
Libertate de expresie pentru cine?
Expresia lui Musk „într-o manieră sănătoasă” permite o gamă largă de interpretări, unele dintre ele foarte restrictive pentru libertatea de expresie.
radu naum PNG
Comunismul se aplică din nou jpeg
Bucureștiul văzut cu alți ochi
Bucureștiul acela, bombardat de americani și apoi și de germani, era încă frumos și bogat.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Opt miliarde
Însă, potrivit acelorași statistici ale ONU, Occidentul îmbătrînește în ritm accelerat.
640px Olietanks in de Amsterdamse haven op de voorgrond een binnenvaartschip, Bestanddeelnr 926 7985 jpg
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Un film antipatic…
Greșeala s-ar putea repara, poate, la o difuzare ulterioară.
Frica lui Putin jpeg
Întîrziere
Unii se încruntă și se supără zilele astea cînd văd că sîntem mereu amînați de la „intrarea în Schengen”.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Uniunea și europenii
Identitatea europeană nu se acordă și nici nu se recunoaște cu ucaz de la Bruxelles.
m simina jpg
Șaluri de cașmir de la Napoleon
Între timp, după divorț, Joséphine se mutase în Castelul Malmaison, de lîngă Paris. Cu tot cu șalurile de cașmir.
Iconofobie jpeg
Chestiunea securității personale
Din instinct, vor răspunde biologii și, strict somatic judecînd faptele, ei au, fără îndoială, dreptate.
„Cu bule“ jpeg
Atitudine și inițiativă
Expresia a lua atitudine a fost una extrem de frecventă în limba de lemn din perioada comunistă
HCorches prel jpg
Cu toții am trecut prin Transporturi
Cine nu a trecut prin astfel de experiențe poate să creadă orice.
radu naum PNG
p 7 Londra WC jpg
Prea săraci pentru război
O posibilă soluție ar fi încheierea unui acord prin care sancțiunile economice să fie reduse, în schimbul reluării furnizării de gaze.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Martorii americani la ocuparea României
Urmează apoi speranța românilor că se vor înțelege cumva cu rușii, că puterile occidentale îi vor salva, ceea ce nu s-a întîmplat.

Adevarul.ro

Vehicul militar cu drapelul ucrainean arborat într un oraș rusesc. Foto: Twitter
Locuitorii unui oraș rus s-au trezit cu tancuri cu steag ucrainean pe străzi. Ce se întâmpla, de fapt VIDEO
Când locuitorii din Tver, un oraș situat la 160 de kilometri nord de Moscova, s-au trezit în această dimineață au văzut coloane de vehicule militare cu steagul ucrainean arborat care traversau orașul, relatează The Telegraph.
Aeroportul din Herson FOTO Profimedia
Puterea noii artilerii ucrainene, evidențiată de măcelul de pe aeroportul din Herson
Puterea noii artilerii cu rază lungă de acțiune a Ucrainei este pusă în evidență de măcelul de pe aeroportul din Herson — unde invadatorii ruși au construit un sediu important.
Delta Dunării FOTO ARBDD jpg
Misterioasa Insulă Peuce a Deltei Dunării. Aici s-a născut regele care a asediat Roma și a dus la căderea Imperiului Roman de Apus
Istoricii spun că Insula Peuce nu a fost doar o legendă, ci a existat în realitate. Ea era un ostrov cu suprafaţa de aproximativ 150 kilometri pătrați, înconjurat de braţul Sfântu Gheorghe la nord şi de actualul canal Dunavăţ pe la sud.

HIstoria.ro

image
Rusia, pământul sfânt al Iluminismului francez
Emergența rapidă a Rusiei ca mare putere europeană s-a petrecut într-o perioadă în care gânditorii Iluminismului european chestionau teme fundamentale, legate de natura societății și a guvernului: care este cea mai bună formă de guvernare, autocrația sau guvernul reprezentativ
image
Planul în 10 puncte de comunizare a României din martie 1945
În timp ce Armata Română participa, alături de cea sovietică, la luptele din Ungaria și Cehoslovacia, partidul comunist, încurajat de Moscova, dădea asaltul final pentru acapararea puterii.
image
Cucerirea Vidinului, cea mai puternică fortăreaţă otomană de pe Dunăre
La începutul lunii mai 1877, Armata Română s-a concentrat în Oltenia pentru a împiedica manevrele otomane și a ține sub control cetatea Vidin, cea mai puternică fortăreață turcească de pe Dunăre.