Edira, Edgar şi Elodia

Publicat în Dilema Veche nr. 451 din 4-10 octombrie 2012
Mîrșava intenție bună a statului jpeg

Edira şi Edgar au dispărut! Exact ca Elodia au dispărut. Ei erau parte a unei Europe mai integrate, mai morale, mai sincrone cu vremurile astea capitaliste şi globale, în care pieţele financiare nu mai au răbdare să se ţină după guverne şi îşi fac de cap, urmărind profitul. Lacome, pieţele astea. Caută să facă bani, în loc să aştepte reglementări noi ale Comisiei Europene, care să le aducă pe calea cea bună şi morală. Statele membre se chinuie. Se chinuie tare statele membre. Să facă ordine pe piaţă, să nu mai lase băncile şi bursele să îşi mai facă de cap. Unele state membre se chinuie mai tare, altele mai puţin. De fapt, toate se chinuie, că e criză. Unele se chinuie să ajute Comisia să dea mai multe reglementări, să construiască mai mult agenţii de supraveghere, să ducă Uniunea spre integrare. Altele se chinuie să nu cumva...

Aşa şi cu Edira sau Edgar. Ei erau numele de cod ale unor mecanisme de salvare a băncilor cu probleme (la nivel european, integrat), respectiv a unui fond de garantare a depozitelor (tot la nivel european, integrat). Se chinuie statele membre să îl salveze pe euro. Aşa zic statele membre. Cam toate. De fapt, Edira şi Edgar au dispărut pentru că morala economică a Germaniei nu-i permite Europei să cauţioneze risipitorii şi leneşii. Aşa zice Germania. Doamna Merkel zice aşa. Domnia sa are alegeri în curînd. La dînsa în ţară are alegeri. Ba, pînă şi agenţia de supraveghere bancară integrat-europeană nu ar trebui să intre în funcţiune din ianuarie anul viitor. E prea serioasă problema pentru a ne grăbi. Aşa zice doamna Merkel. Din partea Germaniei. De partea Germaniei mai sînt încă două state. Membre. Finlanda şi Olanda. Toate trei vor să salveze euro. Pe euro vor să îl salveze, dar fără să provoace „riscul moral“ de a părea că sprijină risipitorii şi evazioniştii. Adică, pe greci, pe italieni sau pe spanioli. Nu îi lasă morala economică. Aşa că zic că vor să salveze Europa, dar se uită mai degrabă la cifrele naţionale: sondaje de opinie politică, deficite bugetare sau marje de profit bancar. La interesul naţional se uită, carevasăzică. Aşa că, din raţiuni naţional-electorale, i-au îndepărtat pe Edira şi pe Edgar. I-am dat „dispăruţi“. Scurtă carieră europeană au mai avut.

Aşadar, calea spre mai multă supraveghere, moralitate şi corectitudine economică în Europa este declarativ-urmată de toată lumea şi discret blocată pe parcurs, de cîţiva. În general, statele mari şi pline de bani, cu economii puternice şi contribuţii pe măsură la bugetul comun, zic că fac, dar nu prea fac ce zic. Nu pun Marea Britanie în această categorie. Englezii chiar fac ce zic, adică se opun. Nu de ieri de azi se opun englezii. Au destulă experienţă în jocul numit „sîntem în Europa, dar mai pe lîngă ea“. În categoria „salvăm interesul comun, dacă serveşte interesului nostru“ intră mai ales Germania, urmată în pluton de Olanda şi Finlanda.

De partea cealaltă, a doritorilor de mai multe reglementări comune, sînt ţările mai mici, mai degrabă receptori decît donatori pentru bugetul european. Aşa, ca România. Sau Bulgaria. Ţările mai nou-intrate. Cu adîncirea şi controlul sînt statele care zic că sărăciile adunate la un loc înseamnă, poate, ceva mai multă prosperitate. Excepţie e Cehia. Cehii nu prea se înghesuie înspre controale şi legi care să fie organizate de la Bruxelles. Aşa sînt ei. Noi, ceilalţi proaspăt membri, zicem că mutarea deciziei cotidiene spre Bruxelles ar fi un lucru bun. În ochii electoratului. Care nu mai are încredere în politicienii locali – că sînt corupţi, că sînt incompetenţi, că sînt leneşi. Rău e că, de cînd cu criza, nici „hiperexperţii fără de pată“ de la Comisie nu mai par atît de competenţi. Parcă scade euro-entuziasmul şi pe aici, pe la noile state membre. La noi, la bulgari, la unguri sau la baltici. Scade promisiunea prosperităţii comune fără de sfîrşit, scade şi entuziasmul pentru „clubul de elită ale cărui reguli se aplică, nu se discută“ (vă amintiţi şablonul, nu?).

De ce am pus-o pe Elodia, celebra noastră dispărută, lîngă Edira şi Edgar, mult mai puţin faimoşii săi epigoni? Simplu. Toţi trei dispăruţii au construit procente. De audienţă populară.

Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea Europeană la TVR.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Marcel Ciolacu, alături de Benjamin Netanyahu FOTO: Twitter
Marcel Ciolacu îl invită pe Benjamin Netanyahu la București, deși premierul israelian riscă să fie arestat
Premierul român Marcel Ciolacu l-a invitat pe Benjamin Netanyahu la o reuniune guvernamentală la București,deși premierul israelian riscă arestarea din cauza mandatului emis de Curtea Penală Internațională.
Melania Trump  foto   GettyImages jpg
Melania Trump își lansează propria criptomonedă
Prima Doamnă a SUA, Melania Trump, a lansat o criptomonedă în ajunul inaugurării soțului său ca președinte al Statelor Unite ale Americii.
tenis istock jpg
pensie jpg
Unii pensiori se vor putea bucura de o creștere a veniturilor. Despre cine este vorba
În această săptămână, unele categorii de pensionari se vor bucura de o creștere de venituri. Suma de bani va fi decisă de CCR într-o ședintă care va avea loc. Însă unele probleme s-ar putea să apară. Iată despre ce ar putea fi vorba.
Si a plombat singur gropile de pe stradă FOto Opinia Timișoarei jpg
Un bărbat din Timiș a plombat singur gropile de pe strada pe care locuiește. „Era să mă duc în șanț… Și atunci, am pus acolo asfalt”
Un bărbat din orașul Ciacova, județul Timiș, săturat de gropile de pe strada sa, s-a apucat să-și repare drumul. A astupat singur craterele de pe strada de pământ care a fost ignorată de primărie.
sua china biden xi jinping
China vrea relații mai bune cu SUA. Musk s-a întâlnit cu vicepreședintele chinez înainte de învestirea lui Trump
Oficialii chinezi speră să evită o repetare a războiului comercial cu SUA, care a creat o prăpastie între superputerile economice în timpului primului mandat al lui Donald Trump la Casa Albă.
maxresdefault jpg
Joseph Cinque, povestea africanului care a condus Revolta de pe La Amistad, ajuns subiect de film
Joseph Cinque a fost un fermier și comerciant african de etnie mende, ce a devenit sclav al negustorilor de sclavi spanioli de pe vasul La Amistad, revoltându-se cu succes împotriva acestora, a ajuns din greșeală în S.U.A,
pensie jpg
Cât va fi pensia minimă în anul 2025. Seniorii cu venituri mari vor suporta o impozitare de 10%
În 2025, aproximativ 5 milioane de pensionari vor beneficia de o majorare semnificativă a pensiilor, cu o creștere de 12% în valoarea acestora.
megahn si harry jpg
Adevăr sau strategie de marketing? Meghan Markle, ia în calcul lansarea unei cărți post-divorț de Prințul Harry
Meghan Markle și echipa sa cochetează cu ideea unei cărți despre un eventual divorț de prințul Harry, conform unui articol Vanity Fair. Află detalii despre zvonuri, proiectele lor eșuate și reacțiile din Montecito.