Ecourile tragediei

Publicat în Dilema Veche nr. 612 din 5-11 noiembrie 2015
Ecourile tragediei jpeg

Presa din întreaga lume vorbește despre tragedia de vineri noapte de la București. Sînt redate scenele dramatice din interiorul și din jurul clubului, eforturile pentru salvarea vieților omenești, dar și solidaritatea dovedită de români în aceste momente dramatice.

Regulile de securitate nu au fost respectate, titrează Le Parisien, care citează o relatare de la fața locului a AFP. Ancheta se desfășoară într-un climat de indignare, iar mass-media acuză proprietarii clubului și autoritățile de iresponsabilitate. Parchetul General trebuie să‑i audieze pe toți acționarii Clubului Colectiv, locul dramei, un local de noapte instalat într-o fostă fabrică de încălțăminte din centrul capitalei României.

Iar ziarul catolic La Croix scrie, ci­tînd aceeași depeșă AFP, că România a răspuns cu un elan de solidaritate în fața acestei drame, cea mai gravă din Bucureștiul ultimelor decenii. La București și în mai multe alte mari orașe, sute de persoane au luat cu asalt centrele de transfuzie pentru a dona sînge. Pe Internet s-au multiplicat apelurile de solidaritate cu familiile victimelor și mai mulți artiști au anunțat intenția lor de a dona încasările viitoarelor lor spectacole.

Românii au plîns, s-au rugat și au acuzat duminică, pentru victimele incendiului dintr-un club de noapte, în timp ce medicii au avertizat că numărul morților ar putea crește în mod semnificativ, deoarece mulți dintre răniți au arsuri grave, transmite U.S. News & World Report.

Națiunea a intrat în a doua zi de doliu și mii de oameni au adus un omagiu la clubul de noapte Colectiv în sectorul 4 al Bucureștiului – scena tragediei de vineri.

Într-un adevărat spectacol al durerii, mii de oameni au mers în tăcere, pe străzile orașului cu trei milioane de locuitori, duminică după-amiază, ducînd flori și fotografii ale celor decedați – mai scrie publicația americană.

Și Newseek transmite că mii de oameni au mărșăluit duminică, în liniște, purtînd flori și lumînări, pe străzile Bucureștiului, într-o comemorare a victimelor și pentru a-și manifesta solidaritatea cu familiile acestora. Publicația notează că focurile de artificii au generat mai multe dezastre în cluburi de noapte din întreaga lume. În 2013, în orașul universitar brazilian Santa Maria, un muzician a aprins în interiorul clubului de noapte Kiss un tub de artificii pentru exterior, declanșînd un incendiu în care au pierit 214 persoane.

Site-ul bulgar de știri Novinite scrie că președintele bulgar Rosen Plevenliev s-a adresat omologului său român Klaus Iohannis transmițîndu-i că a fost profund întristat la aflarea știrii privind accidentul și că nu găsește cuvinte care să dea expresie tristeții pentru tragicele pierderi de vieți omenești. Șeful statului bulgar a amintit și de un incident asemănător, petrecut în fața unei discoteci din Sofia, în decembrie 2001, cînd șapte tineri și-au pierdut viața într-o busculadă. Președintele bulgar a spus că și Bulgaria s-a aflat în doliu și comemorează victimele, alături de țara vecină. Site-ul bulgar reia de asemenea o știre difuzată de rețeaua Al-Jazeera, potrivit căreia mulți dintre cei implicați în tragedie erau străini și nu vorbeau românește.

Ovidiu Nahoi este realizator de programe la RFI România și TVR.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Fost director de școală și consilier local din Suceava, la închisoare pentru că a întreținut relații sexuale cu o elevă
Nicolae Adrian Achihăiei s-a întâlnit de două ori pe săptămână, la el acasă, cu o elevă de 15 ani, timp de aproape doi ani, pentru a întreține relații sexuale cu adolescenta. Relația interzisă era cunoscută de tot satul, dar bărbatul a rămas profesor până a fost ridicat de polițiști.
image
Româncă stabilită în Germania, după experiența care i-a salvat vacanța din România: „Suntem un popor frumos!”
O româncă a povestit pe o rețea de socializare cum gestul unui cuplu de români din Turnu Severin i-a salvat vacanța. Femeia a reușit în aproximativ două ore să-și recupereze documentele pentru care ar fi trebuit, cel mai probabil, să alerge săptămâni întregi.
image
Scandal politic la Eurovision: reprezentanta Israelului a fost huiduită, iar concurentul olandez a fost dat afară din finală VIDEO
În contextul protestelor pro-Palestina din Malmo și a criticilor la adresa organizatorilor, reprezentanta Israelului, Eden Golan, a fost huiduită de spectatori și vizată direct sau indirect de alți concurenți, printre care Joost Klein din Olanda.

HIstoria.ro

image
Sfârșitul cumplit al savantului Emil Racoviță
După încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, Emil Racoviță s-a mutat înapoi la Cluj, găsind nealterate Institutul de Speologie și bogatele sale colecții.
image
Cum au văzut otomanii asediul Constantinopolului?
La inițiativa premierului turc Erdogan, la Istanbul a fost inaugurat, la 31 ianuarie 2009, Panorama 1453, un muzeu centru consacrat cuceririi Constantinopolului de către Mehmet al II-lea în 29 mai 1453.
image
Noi minciuni de la Moscova: „Motivul foametei din anii 1946-1947, din Republica Moldova, este România”
Purtătorul de cuvânt al MID-ului al Kremlinului, Maria Zaharova, a mai debitat o minciună sinistră. De data asta, oficialul rus a criticat Chișinăul pentru comemorarea victimelor foametei organizate de regimul sovietic în anii 1946-47 în Basarabia, declarând că motivul lipsei de produse alimentare a