Eco-naivitate urbană

Publicat în Dilema Veche nr. 396 din 15-21 septembrie 2011
Eco naivitate urbană jpeg

„Daca aş fi Guvernul Boc, uite ce-aş face…“, îşi începe amicul meu expozeul, zîmbind uşor. Ştie că tot românul se pricepe la fotbal şi agricultură, astfel încît, beneficiind de suficientă autoironie, îşi continuă ideea. „Aş orienta toată agricultura românească spre producţie din asta bio-eco-tradi. Să umplem Europa cu produse proaspete.“ Mă pufneşte rîsul. Atmosfera este amicală, nu risc să-l contrariez. Cu toate astea, mă provoacă să-i explic noima reacţiei mele.

Încep de la raft. Îi amintesc că, prin toate reţelele mari de supermarketuri, au apărut linii întregi de „produse tradiţionale“. Etichetate ca atare, cu o mică bulinuţă de culoare verde. Îi povestesc că am încercat să iau legătura cu producătorii. Voiam să îi cunosc, să îi felicit pentru faptul că au dus nişa de „tradiţionale-bio-eco“ în mainstream. Eram parşiv. De fapt, voiam să aflu ce fel de producţie au, cum şi-au organizat-o şi cît de bio-eco mai sînt, din moment ce livrează, regulat, în cantităţi apreciabile, produse-standard către lanţurile de supermarketuri. Nu am găsit informaţia de bază, adică o indicaţie a numelui producătorului, pe etichete. Drept pentru care, total nedumerit, am sunat Sursa, adică pe un bun cunoscător al industriei agroalimentare, om care nu se fereşte să numească şi lucrurile ruşinoase din breaslă (atunci cînd nu îi sînt atinse propriile interese, evident). Omul îmi explică la telefon, calm, care e secretul. „Produsele tradiţionale“ din supermarketuri sînt fabricate de marii fabricanţi pe care îi găseşti la tot pasul prin toate magazinele. Fabricanţi industriali binecunoscuţi care acceptă oferta supermarketurilor de a produce kaiser, cîrnaţi „de casă“ sau şunculiţă „ţărănească“, fără indicaţie de fabricant, sub brandul propriu al negustorului. Sursa mai apreciază că, în ritmul ăsta, în scurt timp se va duce de rîpă renumele etichetei „produs tradiţional“. Deşi capitalist sadea, şi-ar dori o reglementare serioasă din partea Ministerului, cu definirea clară a noţiunii de „produs tradiţional“. Îmi dă un exemplu. În Italia, pentru a fi considerat „tradiţional“, trebuie să faci dovada că reţeta există şi a fost utilizată în producţia casnică de cel puţin 60-70 de ani. 

Bine – îmi zice amicul –, eu mă refeream la întreprinzători mici, ca faimosul B., cel cu magazinul din Floreasca. E coadă non-stop la el.“ Îi zic că a-l califica pe B. ca mic întreprinzător, în condiţiile în care respectivul are puncte de desfacere în 12 oraşe, este uşor exagerat. Apoi, îl întreb din ce „porci/viţei bio-eco“ (hrăniţi cu roua zorilor, nu cu soia modificată genetic) îşi închipuie el că poate susţine atare producţie şi desfacere. De fapt, omul respectiv cumpără carnea de la un abator standard, pentru a avea siguranţa că poate livra cantităţi suficiente clienţilor care stau la coadă în cele 12 oraşe. A trecut vremea pionieratului, a mersului prin oboare după porci crescuţi în bătătură. Nu mai are timp. E drept, reţetele lui de producţie semi-industrială asigură produse mai gustoase (preţuite corespunzător mai scump la raft). El reprezintă o opţiune pentru clientela de Floreasca (funcţionari de bancă şi de multinaţionale), adică aproximativ 3% dintre consumatori. Adică, o nişă. 

„Eeeeee, roşiile româneşti au gust, orice-ai spune“, continuă, uşor descumpănit, amicul. Cum să îi demolez Mitul Tomatei Autohtone? Fără milă, îi sugerez să-l iau cu mine într-o zonă de mare producţie şi impecabilă reputaţie, să vadă cum se decopertează, anual, stratul de pămînt utilizat la producţia precedentă. Se cojeşte pămîntul şi se aruncă. Este verde-mov-albăstrui de la cîte chimicale folosesc mulţi producători „tradiţionali“ de legume bio-eco. Ei nu dau roşiile alea copiilor din familie. Este prea periculos. Pentru ei şi familiile lor, cultivă loturi separate. Oricum, în condiţii bio-eco, kilogramul nu ar putea costa sub 5-6 lei, fără transport şi fără impozit (Doamne, fereşte, de aşa blestemăţie!). 

„Aşa că, dragul meu, dacă eu aş fi Guvernul Boc, i-aş feri pe consumatori (pe cît posibil) de păcăleli iar, ulterior, aş lăsa doar Piaţa (eventual, Comună) să-mi facă politica agricolă“, mi-am încheiat eu pledoaria.

Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea Europeană la TVR.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Ardei umpluti cu legume si carne  Sursa imagine shutterstock 607775909 jpg
Ce trebuie să faci cu ardeii umpluți înainte să-i fierbi. Îi înmoaie, îi face mai fragezi și le dă o aromă unică. Un secret pe care puțini îl cunosc VIDEO
Ardeii umpluți sunt un preparat clasic al bucătăriei românești, apreciat pentru gustul său bogat și textura cremoasă. Totuși, puțini știu că un pas simplu, adesea trecut cu vederea, poate face diferența între un preparat bun și unul cu adevărat savuros.
Țări care profită de pe urma supraturismului pentru a atrage câți mai mulți vizitatori internaționali Colaj DMS
A vizitat peste 50 de țări și a locuit pe 3 continente. Unicul loc unde s-ar muta: „Fără să mă gândesc”
După ani de călătorii prin peste 50 de țări și o viață trăită pe trei continente, o fostă jurnalistă din Australia spune că Banff, un orășel din Munții Stâncoși canadieni, este locul care i-a rămas cel mai aproape de inimă
Trump și Mark Carney FOto Captură Video jpg
Donald Trump spune că eliminarea Rusiei din G8 a fost o greșeală. „Nu ar fi fost niciun război”
Liderii Grupului celor Șapte (G7) s-au întâlnit luni, 16 iunie, în căutarea unei abordări comune privind războaiele din Ucraina și Orientul Mijlociu. Donald Trump a declarat că eliminarea Rusiei din Grup, în urmă cu peste un deceniu, a fost o greșeală.
 Adina Halas s-a apucat de dansuri și îi place la nebunie!
Activitatea de care s-a apucat Adina Halas. Îi place la nebunie! Cum a slăbit 20 de kg fără sport: „Așa a fost”
Adina Halas e plină de surprize. Vedeta are mare succes cu podcastul medical pe care îl prezintă de ceva timp, Dialog Meducativ, dar mai are timp, între filmări, și pentru ea. Astfel, travel influencerul se ocupă cum știe mai bine de corpul ei.
Logo Chefi la Cutite jpg
Dezvăluiri din culisele „Chefi la cuțite”. Fost concurent: „M-am hotârât să împărtășesc un secret”
Ciprian Enea, un fost concurent din sezonul 11 al emisiunii „Chefi la cuțite”, de pe Antena 1, a povestit pe internet ce se întâmplă în culisele producției. Consultantul în turism a explicat pe îndelete cine sunt persoanele care degustă, de fapt, preparatele pentru prima oară.
Kelemen Hunor   seful UDMRFOTO Facebook Kelemen Hunor jpg
Kelemen Hunor: „Nu am depășit faza cu cine va fi propunerea coaliţiei pentru funcţia de prim-ministru”
Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, afirmă că marea parte a programului de guvernare este gata, dar nu se poate merge mai departe până când nu va fi desemnat un candidat la funcţia de prim-ministru.
corporatisti birou   foto Pixabay jpg
Ce i s-a întâmplat unei românce întoarse din Anglia, la un interviu de angajare în țară: „Aproape îmi venea să plâng”
După aproape zece ani petrecuți în Marea Britanie, unde a studiat și a lucrat în domeniul marketingului digital, Bianca, o tânără din România, a decis să revină acasă, cu speranța de a se reintegra profesional și social. Însă, la scurt timp după întoarcere, bucuria ei s-a transformat în dezamăgire.
zi de zi fara balonare ghid pentru un confort digestiv optim jpg
11 cauze surprinzătoare ale balonării, explicate de experți. Pe listă, vorbitul în timpul mesei
Gazele intestinale sunt un fenomen absolut normal, dar, atunci când apar frecvent și provoacă disconfort, e semn că organismul tău îți transmite ceva.
image jpeg
Ce-i transmite Mihai Petre graviduței Ilona Brezoianu? Ar accepta să fie naș?! „Hai, Doamne ajută!”
Cum a reacționat Mihai Petre când a aflat că Ilona Brezoianu, colega de la „Te cunosc de undeva”, e însărcinată?!