E panică, man!

Publicat în Dilema Veche nr. 742 din 10-16 mai 2018
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

Președintele a solicitat pentru a doua oară demisia premierului Viorica Dăncilă. De această dată, dl Iohannis a argumentat cu o serie de date privind sănătatea economiei și capacitatea actualei coaliții de a administra finanțele publice la un nivel decent. Din poza prezentată de Klaus Iohannis nu reiese neapărat reaua-voință, ci incompetența. Sigur că la o analiză mai extinsă pot fi identificate diverse căi de transfer al resurselor publice către clienții coaliției PSD-ALDE, dar președintele preferă să constate doar partea ușor de dovedit folosind chiar cifrele oferite de guvern.

Conflictul deschis legat de persoana doamnei Dăncilă obligă cumva PSD să se solidarizeze în jurul premierului. Atît de ferm e președintele în solicitările sale, încît foarte probabil zidul de apărare s-ar fi constituit natural și în jurul unei tufe de mărăcini. Nu e clar dacă șeful statului are și pasul doi pregătit. Un șir de cereri neurmate de vreo acțiune semnificativă l-ar împinge în irelevanță exact în anul în care trebuie să fie cu gîndul la următorul mandat. Chiar și dacă nu va mai candida, rolul său rămîne esențial în stabilirea succesorului.

E cert, pe de altă parte, că, măcar pentru o vreme, aceste atacuri provoacă disconfort în tabăra PSD. Izolat internațional, dl Dragnea obișnuiește să se folosească de interpuși pentru a-și atinge scopurile – așa a ajuns dna Dăncilă în Israel, de exemplu. Însă atunci cînd indignării de pe Facebook i se adaugă și vocea șefului statului, acești interpuși devin din ce în ce mai puțin frecventabili sau de-a dreptul ridicoli în ochii partenerilor străini. Așa se explică de ce, la puțină vreme după intervenția președintelui, Liviu Dragnea a răspuns cu una dintre puținele sale intervenții dure la adresa lui Klaus Iohannis. Vorbește președintele PSD despre un posibil „atac la siguranța națională“ în subtextul declarațiilor șefului statului. Lăsînd la o parte morga gravă cu care se rostesc astfel de prețiozități, avem de-a face cu încă o sugestie deloc subtilă că s-ar putea trece la suspendarea președintelui. Ultima oară cînd președintele a primit o astfel de amenințare în public s-a repliat rapid și a răspuns pozitiv dorințelor PSD. Spațiul în care se poate opera o suspendare devine însă din ce în ce mai limitat, iar Klaus Iohannis – tot mai liber să spună orice dorește fără să se teamă prea mult pentru viitorul său.

Altfel, din răspunsul lui Liviu Dragnea am reținut această parte involuntar amuzantă sau de o cruzime cinică la adresa Vioricăi Dăncilă: „Atîta timp cît programul generează creștere economică, doamna premier nu are de ce să își dea demisia, nu putem schimba premierii de cîte ori este supărat Iohannis pentru că nu este docilă în relația cu el.“

În planul realității paralele, PSD continuă să agite steagul inutilului referendum pentru modificare Constituției. A confiscat ipocrit tema și acum nu știe cum să o gestioneze. Lăsînd la o parte exemplele personale ale liderilor coaliției de guvernămînt – adevărate modele de loialitate casnică –, susținătorii referendumului așteaptă o decizie a Curții Europene de Justiție privind recunoașterea unei căsătorii între persoane de același sex în care unul dintre parteneri e român. E foarte posibil ca statul român să fie obligat să le recunoască drepturile acestor oameni. O posibilă soluție, recunoscută de nevoie de PSD, este adoptarea unei legi a parteneriatului civil care să recunoască de facto drepturile tuturor cuplurilor necăsătorite. Organizațiile LGBT s-au grăbit să refuze țîfnos orice discuție pe această temă, susținînd că nu vor să facă nici o tranzacție. Proiectul de lege privind parteneriatul este elaborat de CNCD în colaborare cu unele dintre aceste organizații și oferă aceleași drepturi similare cuplurilor căsătorite, cu excepția notabilă a posibilității de a adopta copii.

Cred că această ofertă a PSD este de fapt un uriaș pas înainte, iar refuzul discuțiilor arată limitele acestor organizații de nișă. Și spun asta pentru că beneficiarii proiectului respectiv ar fi cu precădere cuplurile heterosexuale. E vorba de statistică banală. Practic, cuplurilor de orice orientare care trăiesc în concubinaj li se refuză legiferarea unor drepturi pe care azi nu le au pentru simplul motiv că nu se pot legifera și mai multe drepturi. Altfel spus, organizațiile LGBT din România își refuză propriul succes (PSD a fost pus la zid și e obligat să negocieze) preferînd să aștepte. Cred că e o strategie nefericită care va duce la despărțirea unor falii liberale din societatea civilă.

Altfel, România se pregătește de un miting mare. Nu acela anunțat de dl Dragnea în favoarea familiei tradiționale, ci acela al societății civile împotriva Guvernului Dăncilă. Relevante la această adunare de sfîrșit de sezon nu vor fi cifrele (probabil niște zeci de mii), ci coerența mesajelor. Mitingurile antiguvernamentale care au condimentat week-end-urile lui 2017 au scăzut în amploare nu neapărat din cauza lipsei unei concluzii, cît mai degrabă pe motiv de lipsă de claritate. Am asistat la cele mai multe dintre ele și pot spune că nu întotdeauna era evident de ce au loc. Sigur, dacă nu luăm în calcul o nemulțumire generică față de starea de fapt. Însă ea va fi prezentă indiferent de culoarea guvernului.

Acum, grație lui Klaus Iohannis, ținta este doamna Dăncilă, iar PSD știe bine că nu mai e așa de solid după nenumărate gafe și, din reacțiile sale, vom putea estima probabil cît de mare este panica augmentată și de sondaje care nu sînt încă publice.

Pentru că, parafrazînd o reclamă, la PSD „e panică, man“. Am intrat în linie dreaptă pentru alegeri. 

Teodor Tiţă este jurnalist. Îl puteţi găsi la twitter.com/jaunetom.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

colet jpg
Prins în flagrant. Comportamentul sfidător al unui curier care livra în batjocură coletele unui client
Șoferul unei firme de curierat a fost surprins aruncând pachetele fragile ale unui client peste poarta acestuia, lăsându-le deteriorate.
horoscop dragoste 9 octombrie 15 octombrie 2023 vhxji6i3 jpg
Horoscop duminică, 15 decembrie. Leii își caută jumătatea, iar Gemenii sunt apreciați la locul de muncă
Unii nativi petrec timpul liber cu vârstnicii din familie, iar alții trebuie să aibă grijă de sănătatea lor. Lorina, astrologul Click!, vine cu predicțiile complete pentru toate cele 12 semne zodiacale, pentru ziua de duminică, 15 decembrie.
masina de pompieri   FOTO Isu Facebook jpeg
Incendiu violent în Capitală. Două familii, inclusiv doi copii, au sărit pe geam pentru a se salva de flăcări
Un incendiu puterrnic a izbucnit la o clădire din zona centrală a Capitalei, iar de mai bine de o oră pompierii încearcă să stingă flăcările. Două familii au reușit să iasă din imobil, adulți dar și copii în vârstă de 9 și 11 ani.
FOTO Maxar / X
Rusia își retrage trupele de pe fronturile din Siria, dar nu renunță la cele două baze militare pe care le are în țară
Rusia își retrage trupele militare de pe liniile de front din nordul Siriei și din posturile din Munții Alawiți, însă nu intenționează să renunțe la cele două baze principale din țară, în ciuda căderii președintelui Bashar al-Assad, au declarat pentru Reuters patru oficiali sirieni.
soldați nord coreeni angajați într o luptă cu ucrainenii Foto   X jpg
Primele imagini cu soldați nord-coreeni angajați într-o luptă cu ucrainenii, în regiunea Kursk
Pe rețelele de socializare a fost publicat un videoclip care ar fi surprins prima bătălie dintre soldații nord-coreeni și forțele armate ucrainene, în regiunea Kursk.
mircea diaconu jpg
Legătura neștitută dintre Mircea Diaconu și Corina Chiriac: „Am fost printre primii”
Actorul Mircea Diaconu, care s-a stins din viață sâmbătă, la vârsta de 74 de ani, a fost nu doar o personalitate remarcabilă a teatrului, filmului și politicii românești, ci și un povestitor care știa să reînvie farmecul clipelor din trecut.
banner andreea marin violeta banica png
Fiica Andreei Marin nu-și mai ascunde dragostea! Violeta s-a sărutat cu patos cu iubitul ei și a făcut publică imaginea. FOTO
În vârstă de 17 ani, Violeta Bănică, fiica Andreei Marin și a lui Ștefan Bănică Jr., simte primii fiori ai dragostei. Tânăra trăiește o frumoasă poveste de iubire cu un tânăr cu care recent a împlinit 1 an de relație și a postat pe social media o fotografie care i-a luat prin surprindere pe mulți.
Donald Trump  primeşte salutul  militar la Baza  militară Andrews,  la ora 8 00   jpeg
„Este nepractică şi foarte costisitoare”. Lui Donald Trump nu-i place ora de vară. Când va fi eliminată
Donald Trump, președintele ales al Statelor Unite, a precizat vineri că, atunci când va reveni la putere, pe 20 ianuarie, partidul său va lucra pentru „eliminarea orei de vară” pentru că este „nepractică” şi „foarte costisitoare” pentru americani.
alimente nesanatoase shutterstock 2195235627 jpg
Pericolul din farfurie. Alimentele care favorizează cancerul de colon, boala de care suferea actorul Mircea Diaconu
Alimentele ultraprocesate ar putea alimenta creșterea cazurilor de cancer de colon, însă alimentele sănătoase ar putea deschide noi căi pentru prevenirea sau tratarea bolii, sugerează un nou studiu.