Dușmanul din interior

Publicat în Dilema Veche nr. 774 din 20-26 decembrie 2018
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg

La o zi dup─â nefericitul discurs al lui Liviu Dragnea de la Consiliul Na╚Ťional al PSD, am ├«ncercat, cu ajutorul ascult─âtorilor Europa FM, s─â facem o list─â a inamicilor Rom├óniei. Era vorba, evident, despre o percep╚Ťie, iar inten╚Ťia declarat─â era ca la finalul discu╚Ťiei s─â vedem c├«t de mult corespunde lista pe care o ├«ntocmeam cu aceea prezentat─â de ╚Öeful PSD ├«n fa╚Ťa colegilor s─âi.

R─âspunsul scurt e c─â nu corespunde. Cei mai mul╚Ťi oameni v─âd amenin╚Ť─ârile la adresa prosperit─â╚Ťii ╚Öi respectului de sine, personal ╚Öi na╚Ťional, venind din zona politicului ╚Öi, mai ales, a Puterii. Repro╚Öurile s├«nt nenum─ârate, dar firul care le une╚Öte e destul de simplu de identificat: conduc─âtorii Rom├óniei nu ├«╚Öi exercit─â atribu╚Ťiile ├«n interesul poporului ╚Öi adaug─â la asta ╚Öi un soi de topping de sfidare ╚Öi proast─â cre╚Ötere militant─â.

Sigur, e vorba doar de o discu╚Ťie la radio, nu de o cercetare ╚Ötiin╚Ťific─â. Cred ├«ns─â c─â are semnifica╚Ťia ei. O expresie a nemul╚Ťumirii tot mai evidente care, r─âmas─â f─âr─â r─âspuns, risc─â s─â ia amploare p├«n─â dincolo de limitele dezirabile ale unei dezbateri utile.

Pentru c─â, ├«n timp ce dl Dragnea biciuie╚Öte calul antioccidental ├«n folos propriu, de cealalt─â parte cre╚Öte frustrarea. Frustrare ├«nc─â pasiv─â, dar tot mai nelini╚Ötit─â. Acea parte de Rom├ónie care vrea ca traseul democratic, pro-european ╚Öi deschis al ╚Ť─ârii s─â fie men╚Ťinut ├«ncepe s─â se ├«ntrebe dac─â nu cumva e nevoie de ceva mai mult dec├«t status-uri de Facebook ╚Öi ocazionala participare la c├«te o manifesta╚Ťie.

├Äntre sutele de r─âspunsuri primite la telefon ╚Öi pe contul de WhatsApp al redac╚Ťiei, unul mi-a atras aten╚Ťia din cauza frecven╚Ťei cu care revenea. ÔÇ×Noi s├«ntem de vin─â.ÔÇŁ Adic─â noi care nu mergem s─â vot─âm, noi care nu reac╚Ťion─âm ferm ╚Öi la timp, noi care accept─âm.

Un astfel de argument poate fi acceptat ├«n m─âsura ├«n care el duce la o trezire politic─â a societ─â╚Ťii. La participare ├«n interiorul sistemului politic. ├Äns─â cred c─â, m─âcar pe alocuri, el ascunde ╚Öi riscul unei explozii necontrolate.

Am scris aici c─â neparticiparea la vot este ea ├«ns─â╚Öi o declara╚Ťie politic─â. Fie de abandon, fie de acceptare tacit─â a momentului politic ├«n care se produce respectivul vot. Cel mai adesea e vorba de prima variant─â ÔÇô politica anti-incluziv─â a tuturor partidelor rom├óne╚Öti face ca un segment important de popula╚Ťie s─â se simt─â exclus de la orice decizie luat─â ├«n numele s─âu. ╚śi atunci se plaseaz─â voluntar ├«n afara mecanismului democratic.

Asta face ca orice tenta╚Ťie antidemocratic─â s─â aib─â permanent un teren fertil pe care s─â rodeasc─â. Altfel spus, dac─â participarea nu ajut─â, demolarea ar fi o solu╚Ťie. ╚śi spun asta privind c─âtre ambele p─âr╚Ťi ale dezbaterii care rupe zilele astea Rom├ónia ├«n dou─â. Indiferent cum clasific─âm cele dou─â tabere, pro- ╚Öi antioccidentali, liberali ╚Öi conservatori, s─âraci ╚Öi mai pu╚Ťin s─âraci, nervozitatea cre╚Öte.

Responsabilitatea prim─â apar╚Ťine, ├«n mod evident, celor care exercit─â dis┬şcre┬ş╚Ťionar puterea. Dar, de la st├«nga la dreapta, exist─â tenta╚Ťia aprinderii fitilului. Teoria ÔÇ×momentului zeroÔÇŁ pe care iresponsabil o tot vehiculeaz─â pre╚Öedin╚Ťii celor dou─â Camere ale Parlamentului atunci c├«nd vorbesc despre Justi╚Ťie e, de fapt, un lichid toxic care se scurge ├«n mai toate zonele publice ale Rom├óniei. Dac─â avem de-a face cu un ÔÇ×moment zeroÔÇŁ, eufemism pentru iertarea furturilor uria╚Öe din avutul public, de ce n-am avea ╚Öi un moment zero pentru orice altceva? De ce s─â nu decidem s─â o lu─âm de la cap─ât cu Constitu╚Ťia, cu alegerile, cu libertatea? Totul ├«n numele ap─âr─ârii f─âr─â nuan╚Ťe de c├«te un du╚Öman c─âruia i se picteaz─â propor╚Ťii monstruoase.

Nu cred c─â dl Dragnea ╚Öi cei apropia╚Ťi lui dau semne de proto-fascism, a╚Öa cum au spus mai mul╚Ťi observatori dup─â discursul de duminic─â. Ceea ce nu spun f─â╚Ťi╚Ö compara╚Ťiile cu Ceau╚Öescu, Mussolini sau Ch├ívez e c─â, ├«n astfel de cazuri, rezisten╚Ťa are alt─â fa╚Ť─â dec├«t aceea din interiorul unui sistem democratic func╚Ťional. Nu cred c─â s├«ntem preg─âti╚Ťi pentru a╚Öa ceva. Nu s├«ntem acolo ╚Öi, cu pu╚Ťin noroc, nici n-o s─â ajungem. ├Änc─â avem alegeri libere, institu╚Ťii de ap─ârat ╚Öi mijloace s─â o facem ├«n interiorul Constitu╚Ťiei.

Cred ├«ns─â c─â e trist c─â mediocritatea ╚Öi meschin─âria acestui pre╚Öedinte al PSD ucid subiecte perfect valabile: impozitarea marilor companii, rolul serviciilor secrete ├«n via╚Ťa politic─â, relevan╚Ťa european─â a Rom├óniei ╚Ö.a.m.d.

De altfel, din reac╚Ťiile ulterioare ale actorilor publici reiese destul de clar c─â Liviu Dragnea nu a mi╚Öcat vreun deget ├«n direc╚Ťia rezolv─ârii vreuneia dintre problemele pe care le pune pe mas─â. C─âuta╚Ťi, spre exemplu, r─âspunsul Consiliului Concuren╚Ťei la sugestia ╚Öefului PSD c─â exist─â un cartel bancar care nu vrea binele Rom├óniei. R─âspunsul ─âsta poate fi sintetizat simplu: nici o institu╚Ťie public─â nu s-a pl├«ns oficial de a╚Öa ceva. Apoi g├«ndi╚Ťi-v─â c├«te astfel de institu╚Ťii controleaz─â PSD.

Nu ╚Ötiu dac─â PSD, sub conducerea actual─â, duce con╚Ötient Rom├ónia ├«n izolare ╚Öi s─âr─âcie, dar e clar c─â  o ╚Ťine pe loc. O ╚Ťine pe loc ╚Öi o face s─â arate din ce ├«n ce mai ridicol.

├Än atari condi╚Ťii e firesc, pe undeva, ca oamenii s─â se demoralizeze, iar unii s─â ├«╚Öi pun─â problema ├«n moduri din ce ├«n ce mai creativ-periculoase. E explicabil prin exasperarea provocat─â de ├«ngustimea mental─â ╚Öi statura politic─â insignifiant─â a conduc─âtorilor actuali ai Rom├óniei.

Ascultătorii de la radio aveau perfectă dreptate să sublinieze nevoia de participare și de implicare.

Dar asta are sens doar ╚Ťin├«nd seama c─â singurul radicalism folositor e ├«ncrederea ├«nc─âp─â╚Ť├«nat─â ├«n solu╚Ťii democratice, ├«n empatie, ├«n perseveren╚Ť─â ╚Öi calcul inteligent.

Orice alt─â variant─â nu face dec├«t s─â dea via╚Ť─â monstrului aceluia imaginar cu care se lupt─â at├«t Liviu Dragnea, c├«t ╚Öi adversarii s─âi implacabili. Iar monstrul a existat ├«n trecut, ├«l ╚Ötiu bine p─ârin╚Ťii no╚Ötri. Numele lui e lipsa de libertate. 

Teodor Tiţă este jurnalist. Îl puteţi găsi la twitter.com/jaunetom.

15893136202 0a2c4f1f4b c jpg
Nici o asemănare între Comisia Europeană și regimul Ceaușescu
Contextul actual face ca, dup─â 30 de ani, rom├ónii, al─âturi de ceilal╚Ťi europeni, de aceast─â dat─â, s─â se afle ├«n situa╚Ťia ├«n care s─â suporte o serie de restric╚Ťii de consum nepopulare ╚Öi dificile care le vor afecta nivelul de trai.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
À la guerre...
Campania declan╚Öat─â ├«mpotriva Amnesty International este ├«n cel mai bun caz ineficient─â, ├«n cel mai r─âu ÔÇô d─âun─âtoare.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Ce știi să faci?
Spiritul ciocoismului rena┼čte (supravie┼úuie┼čte) viguros pe scena noastr─â politic─â ┼či are la baz─â aceea┼či congenital─â inaptitudine a noilor ciocoi pentru orice meserie determinat─â.
Frica lui Putin jpeg
Cele șapte zile ale miracolului
Miracolele s├«nt prin defini╚Ťie nu numai ├«nc─âp─â╚Ť├«nate, ci ╚Öi cad nepoftite peste gazde.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Deșteptul proștilor
Mediul cel mai propice pentru a observa leg─âtura fascinant─â dintre prost ╚Öi de╚Öteptul lui ╚Öi, ├«n consecin╚Ť─â, mediul de via╚Ť─â cel mai propice pentru de╚Öteptul pro╚Ötilor este Facebook.
04 Lord and Lady Somers + Prince Michael on Eastnor Castle Terrace  1937  jpg
Istoria în turneu
Istoria este vie. ╚śi continu─â. Trebuie doar s─â ╚Ötii s─â surprinzi cadrele potrivite.
Iconofobie jpeg
Ego-disec╚Ťii
Ce ├«╚Öi cunoa╚Öte omul mai bine dec├«t proprietatea, posesiunea (simbolic─â sau material─â) cu care genereaz─â, gradual, raporturi de consubstan╚Ťialitate?
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Ciao, ciau, ceau
Probabil că la răspîndirea formulei de salut au contribuit, în anii de după al Doilea Război Mondial, muzica și filmele.
HCorches prel jpg
Orice sat are nevoie de b─âtr├«nii s─âi ├«n╚Ťelep╚Ťi
Cum s─â-i fideliz─âm ╚Öi s─â le oferim bucuria de a mai d─ârui din ceea ce au acumulat o via╚Ť─â?
p 7 Sediul Bancii Centrale Europene WC jpg
Sf├«r╚Öitul ÔÇ×mesei gratuiteÔÇŁ ├«n Uniunea European─â
Pînă nu demult, Banca Centrală Europeană (BCE) putea să arunce realmente cu bani, pentru gestionarea problemelor din zona euro.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Fotbalul nostru trece printr-o secetă sau, dimpotrivă, băltește?
Fotbalul nostru e ca un trenule┼ú electric de juc─ârie. Arat─â bine, se mi┼čc─â bine ┼či reproduce destul de bine realitatea.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Summit NATO la Telega
Merg├«nd ├«ntr-o zi la unele dintre aceste b─âi din Telega, la ╚śoimu, cu toat─â istoria asta ├«n cap, nu mic─â mi-a fost mirarea s─â ├«nt├«lnesc ni╚Öte personaje interesante.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Dincolo de costul ╚Öi eficien╚Ťa sanc╚Ťiunilor interna╚Ťionale
Sanc╚Ťiunile ├«mpotriva Rusiei nu au fost suficiente pentru a o descuraja.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Țară mică fără viitor
Serbia reușește permanent să provoace dureri de cap Vestului.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
A mînca sănătos
Ezit, de c├«nd m─â ┼čtiu, ├«ntre ascez─â ┼či l─âcomie, ├«ntre Yoga ierbivor─â ┼či Michel Onfray.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Hai, c─â ne-a╚Ťi speriat, bat─â-v─â s─â v─â bat─â....
Ne-au fost suprimate drepturile? Sigur! Excesiv? Nu mă îndoiesc.
AFumurescu prel jpg
Anti-apocalipsa melcilor
P├«n─â la data de 31 iulie, scrisoarea adunase peste 240 de semn─âturi de sus╚Ťinere, din toate col╚Ťurile lumii.
1024px Piaggio, Vespa con accessori, 1948   san dl SAN IMG 00003403 jpg
Zumzzzet de viespe
Silueta ├«ngust─â ╚Öi elegant─â, bra╚Ťele ghidonului ╚Öi sunetul pe care ├«l scotea noul scuter ├«l asem─ânau cu o viespe.
Iconofobie jpeg
Echilibristic─â metafizic─â
Ce enigmatic morb psiho-social poate infecta at├«t de grav o genera╚Ťie, retez├«ndu-i pofta de a tr─âi?
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Longevivi
Adjectivul ÔÇ×longevivÔÇŁ este folosit tot mai des cu un sens extins, pentru a caracteriza nu numai durata lung─â a unei vie╚Ťi umane, ci ╚Öi pe aceea a unei activit─â╚Ťi oarecare ├«ndeplinite de o persoan─â.
HCorches prel jpg
Cum să nu mori de ciudă, cînd ai atins culmile succesului
Cred c─â ├«n ╚Öcoli institu╚Ťia psihologului ╚Öcolar ar trebui s─â capete o mult mai mare vizibilitate ╚Öi importan╚Ť─â.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Mai exist─â ceva de strigat pe stadioanele de fotbal?
Exist─â o teorie imbecil─â conform c─âreia la stadion po┼úi face mai orice, ÔÇ×nu s├«ntem la teatruÔÇť, e bine s─â existe un loc unde s─â se descarce fl─âc─âii.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Turismul ne e str─âin
Mori╚Öca merge oricum ╚Öi mereu apar al╚Ťi clien╚Ťi fraieri.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Ce lipse╚Öte pe pia╚Ťa politic─â
Tejghelele vie╚Ťii noastre politice, de╚Öi multicolore ├«n aparen╚Ť─â, s├«nt, de fapt, goale.

HIstoria.ro

image
Predica de la Clermont: Chemarea la Prima Cruciad─â
├Än ziua de 27 noiembrie 1095, pe c├ómpul din fa╚Ťa ora╚Öului Clermont, c├óteva sute de oameni a╚Öteptau s─â aud─â predica papei Urban al II-lea.
image
Frontul din Caucaz al R─âzboiului ruso-turc din 1877-1878
R─âzboiul din 1877-1878 este cunoscut mai ales pentru frontul din Balcani, la care au luat parte mari unit─â╚Ťi otomane, ruse╚Öti ╚Öi rom├óne╚Öti ├«n principal, dar ╚Öi trupe s├órbe╚Öti ╚Öi muntenegrene.
image
Necunoscuta poveste a raclei în care s-au odihnit osemintele voievodului Mihai Viteazul
Cu ocazia comemor─ârii recente a mor╚Ťii voievodului Mihai Viteazul, Muzeului Militar Na╚Ťional ÔÇ×Regele Ferdinand IÔÇŁ a publicat pe pagina de socializare a institu╚Ťiei povestea inedit─â a raclei ├«n care, pentru un timp, s-au odihnit osemintele.