Duminica la pădure. Cu mască

Publicat în Dilema Veche nr. 867 din 19 - 25 noiembrie 2020
Nu eşti de acord? Eşti prost  Sau primitiv jpeg

Sau fără. Pentru că te gîndești că nu ești în „spațiile închise cît și în cele deschise, la nivel național, indiferent de rata de infectare din localitatea respectivă”. Ai ieșit din localitate. Ești în pădure. În fața ta se deschide imensitatea codrului. De-aia ai bătut drumul pînă aici. Să-ți poți scoate masca. Să respiri. Să te scufunzi în culorile anotimpului ăstuia. Să-ți prăbușești auzul în foșnetul frunzelor. Așa cum ai face-o cu toată ființa, lăsîndu-te să cazi în moliciunea covorului arămiu, pe care pădurea ți-l întinde la picioare.

E o duminică de-aia care le dă un pumn în freză tuturor căutătorilor de nod în papură. Oricît ai fi de sedentar, dacă nu ieși azi la aer liber ți se face un pic rușine. O mînă nevăzută te ia de gît și te scoate din casă, fără să fi apucat să-ți dai seama ce se-ntîmplă. Într-un timp ca ăsta pe care-l trăim acum, o asemenea duminică e ca o bombă nucleară cu extaz, pe care toamna o detonează asupra lumii, îmbrăcînd-o în cea mai caldă dintre lumini și-n cele mai tulburătoare aurore cromatice. E duminica perfectă. Ca valul pe care surferii l-au așteptat o viață-ntreagă. E atît de măreț și de spectaculos încît se pot simți inundați de o bucurie nemaiîntîlnită chiar și ăia care nici măcar nu știu să înoate.

Ai ieșit din casă și habar n-ai încotro s-o apuci. În jurul orașului sînt păduri superbe și dealuri desenate într-un orizont ondulator, în care Blaga a văzut o parte din esența lumii de aici. Nu e cald deloc. Toamna și-a consumat ultimele rezerve de energie investindu-le complet în decor, nu-n instalația de climatizare. E frumusețea aia de nedescris, cînd știi că o asemenea zi e ultima baricadă în fața asaltului iernii. Ultimul oftat al pădurii înainte de anestezia generală a înghețului. La un moment dat, ceva te trezește din visare. Ești în mașină, pornit plin de elanuri spre pădurile din preajma orașului. Dar stai pe loc. Ești la coadă, într-un șir de mașini. Zîmbești amar și te gîndești a mia oară la bieții compatrioți care, în loc să se bucure de cadoul ăsta cosmic, dau năvală la cumpărături. Numai că direcția de mers a tuturor e alta. De la un moment dat, devine foarte clar. Fluxul de concitadini se-ndreaptă spre unul dintre cele mai populare locuri de ieșit la pădure. Îți zici că e un semn bun. În sfîrșit, a biruit și la noi cultura petrecutului de timp în natură. Crezîndu-te mai inspirat, părăsești șirul de mașini și-alegi o altă destinație, spre alt capăt al orașului. Dar în curînd e clar că nici aici nu-i glumă. Și-n direcția asta e coadă.

Nu-i nimic rău. Dimpotrivă. E motiv de bucurie. Oamenii ies în natură, învață s-o prețuiască, se bucură de o duminică irezistibil de frumoasă. Ce faci într-o asemenea situație, dacă nu vrei să petreci niște ore în trafic, să nu intri în iadul căutării unui loc de parcare, pentru ca apoi să te afunzi într-un fluviu de oameni, care se-nghesuie pe drumul de acces spre o pădure de la capătul unui cartier? Poate că vrei să fii un pic mai singur, cu gîndurile tale. În momente de-astea, unora le place să hoinărească în legea lor. E ceva cît se poate de firesc. Nu e vreo formă de respingere a prezenței celorlalți. E loc sub soare pentru toată lumea. Dar, uneori, pur și simplu ai vrea să fii singur. Păi, dacă vrei așa ceva, te duci un pic mai la distanță. Și-ți alegi o destinație pînă la care ești convins că nu bate drumul prea multă lume. A trecut de miezul zilei și vezi deja cum s-a dus vreme bună, tot căutînd un loc la care-ai visat cu ochii deschiși. Pădure, liniște, toamnă, razele soarelui ăstuia rece, tăindu-și drum prin coroanele puse pe desfrunzit ale copacilor.

Voioșia nu te-a lăsat baltă. Afară e atît de frumos. La urma urmei, nici măcar un drum cu mașina nu e ceva neplăcut pe vremea asta. O să ajungi unde ți-ai propus, o să găsești un loc unde să parchezi, apoi o să te bucuri de niște kilometri pe jos, prin pădure, prin covorul ăla de frunze, peste care cineva parcă a pus toate filtrele din rețeaua socială. Pentru că, deseori, așa privim lucrurile acum. Un peisaj, un loc din natură la vederea căruia amuțești e ceva... „instagramabil”. De-acolo poate ieși o poză bună, care atrage multe „laicuri”. Sîntem foarte mulți cei care ne comportăm așa. Degeaba denunțăm uneori apucăturile astea. Pentru că, în lumea noastră, fotografierea și filmarea au devenit un fel de a exista. Nu e nici mai bun, nici mai rău decît alte „piese componente” ale „aparatului” de a fi. Dacă e s-o dai pîn’ la capăt cu oiștea-n gardul truismelor, îți mai spui și că măsura în care faci lucrurile produce o diferență între ființele confiscate de val și cele care încearcă să meargă odată cu el. Și tot gîndind așa, în formule ca tablourile cu peisaje expuse la bîlci, ai ajuns la destinație.

Elanul s-a transformat într-o resemnare neîncruntată. Și-aici e plin. Sînt zeci, sute de mașini. Pădurea e un furnicar de lume. Cam toți fac poze. Sînt la vînătoare de imagini. Ți se pare că orașul nu are cum să secrete atîta populație încît s-o proiecteze, dintr-o răsuflare, în toate pădurile, pe toate dealurile din jur și mai ales la distanța asta. Mulți cîini lăsați liberi, unii mari de-a binelea, care cum văd pe cineva, cum se pun pe lătrat și vor să-și protejeze stăpînii. Te-ncumeți să faci cîțiva pași. În jur e un infern pictural. Pe de o parte, minunea pădurii în toamnă. Pe de altă parte, noi. Unii ne punem măști cînd trecem pe lîngă alții. E un peisaj halucinant. Unii salută politicos, alții te privesc urîndu-te că ești și tu pe-acolo. Unii lasă-n urma lor hîrtii, pungi și pet-uri. Sîntem mulți. Foarte mulți. Cu toții vrem aer. Și toamnă. Și natură. E normal. Dar chiar și aici, în pădure, peste tot, plutește o tensiune. Și parcă expulzăm din suflete, într-un mod complet neverosimil, un sunet grav. Unul continuu, ca al unui tub gros, de orgă.

Cătălin Ștefănescu este realizatorul emisiunii Garantat 100% la TVR 1.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

stomatolog diabet jpg
Această boală cronică poate fi depistată la un control stomatologic de rutină
Medicii stomatologi pot ajuta la detectarea semnelor timpurii ale diabetului de tip 2, arată studiul INDICATE-2, realizat de Haleon cu sprijinul Institutului Național pentru Cercetare în Sănătate și Îngrijire din Marea Britanie.
Bela Karoly FOTO Facebook/ Comitetul Olimpic și Sportiv Românj pg
A murit Bela Karolyi. Antrenorul Nadiei Comăneci avea 82 de ani. „Un mare impact şi o mare influenţă asupra vieţii mele”
Bela Karolyi, antrenorul Nadiei Comăneci, a murit vineri, 15 noiembrie, la 82 de ani.
alibec bataie kosovo jpg
Eugen Ionescu stând la birou   portret alb negru GettyImages jpg
Eugen Ionesco și absurdul din Diaspora înainte de ’89: condamnat în România, sărac în Franța
Plecat în Franța împreună cu familia în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Eugen Ionesco a fost salahor într-o fabrică de vopseluri.
Agim Ademi federatia Kosovo jpg
Silviu Purcarete by Peter Uhan jpeg
INTERVIU Silviu Purcărete, regizor: „În comunism funcționa un fel de autocenzură: încercai să găsești un compromis prin care să spui ce voiai“
Ascunse în spatele replicilor bine tâlcuite și al recuzitei atent realizate, mesajele spectacolelor de teatru au trecut de multe ori nebăgate în seamă de comuniști – nu toți însă au fost dispuși să facă un compromis, iar pentru asta au plătit un preț mare.
shutterstock 1352925575 jpeg
Povestea Castelului Sturdza din Miclăușeni care a supraviețuit războaielor și comunismului
Pe colinele molcome ale Moldovei, la limita dintre județele Neamț și Iași, pe teritoriul comunei Butea, se ascunde în pădure o bijuterie arhitecturală unică: un castel neogotic ale cărui ziduri au rezistat în ciuda războaielor, invaziei sovietice, incendiilor și comunismului.
calarasi finantare pentru reabilitarea sistemului de irigatii foto anif.ro
INTERVIU Cum ar deveni eficiente și sustenabile vechile sisteme de irigații din comunism: „Pot fi combinate cu diverse tehnologii specifice”
Cu peste 20 de ani de experiență internațională practică în facilitarea dezvoltării și implementării politicilor privind resursele și serviciile de apă în țări subdezvoltate, Håkan Tropp explică pentru „Weekend Adevărul” cum pot fi eficiente sistemel de irigații existente.
Abdulrazak Gurnah foto AFP jpeg
Abdulrazak Gurnah, Premiul Nobel pentru Literatură: „Ce ironie profundă că tocmai politicienii cu părinți imigranți închid ușa țării pentru noii imigranți“
Marele scriitor Abdulrazak Gurnah, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură, a acordat un interviu exclusiv pentru „Weekend Adevărul”, interviu în cadrul căruia a vorbit și despre cum a fost pentru el la început scrisul un act privat de terapie.