Dreptul europenilor la eroare…

Publicat în Dilema Veche nr. 788 din 28 martie - 3 aprilie 2019
Balcanizare şi pavlovizare jpeg

Britanicii, în special, şi europenii, în general, ar trebui să reflecteze în prezent la un proverb latin: Errare humanum est, perseverare diabolicum. A comite o eroare este uman, dar a persevera, a te încăpăţîna să continui în acelaşi sens, este diabolic.

În practica politică, erorile se acumulează uneori prea multe în acelaşi timp. În acest moment, foştii lideri care au propovăduit Brexit-ul sub forma un imens „salt înainte“ social şi economic al Marii Britanii îşi dau şi ei seama, poate, că au comis o eroare. James Cameron, Michael Gove, Nigel Farage, Theresa May sînt nume legate deja de marea eroare numită Brexit. Iar ziua de 23 martie 2019, cînd peste un milion de britanici au manifestat la Londra cerînd menţinerea ţării lor în Uniunea Europeană, ar trebui declarată Zi europeană a trezirii din eroare.

Agenţiile de presă observă că sîmbătă, 23 martie, manifestaţia împotriva Brexit-ului de la Londra a reunit mai mulţi participanţi decît în 2003, cînd britanicii au protestat împotriva intervenţiei militare în Irak. Să ne amintim că acea operaţiune lansată de americani, la care s-a asociat premierul britanic de atunci, Tony Blair, a fost şi ea o eroare. Saddam Hussein, chiar dacă era un dictator sîngeros, nu dispunea de arme de distrugere în masă susceptibile să ameninţe întreaga planetă. Acest fapt este dovedit acum, dar atunci a constituit pretextul campaniei militare americane pentru distrugerea statului irakian. Eroarea comisă de ­George Walker Bush la acea oră, prin invadarea Irakului, i-a servit mai tîrziu ca lecţie lui Barack Obama, care a evitat să se lanseze într-o aventură similară în Siria.

Unele erori comise de liderii politici ai acestei lumi devin veritabile orori, chiar dacă ei îşi justifică respectivele decizii printr-o etalare de intenţii bune. Dar aşa funcţionează lumea, din păcate, ca şi cum ar exista un „drept la eroare“ doar prin faptul că ea este umană.

În contextul mobilizării anti-Brexit din Marea Briatnie se poate imagina un scenariu de natură să le permită britanicilor, cu toată demnitatea, să se întoarcă din drumul eronat adoptat după referendumul de pe 23 iunie 2016, cînd au votat pentru ieşirea din Uniune. Ideal ar fi însă ca britanicii să revină în sînul unei Uniuni Europene trezită şi ea din erorile sale mai vechi sau mai recente. O eroare cu multe repercusiuni a fost decizia doamnei Angela Merkel, în 2015, de a deschide porţile Europei (ca şi cum ar fi fost propria sa casă) pentru a primi peste un milion de migranţi. Ceea ce părea expresia însăşi a generozităţii a suscitat o puternică angoasă identitară în Europa, a trezit din somn forţe extremiste, iar în Germania s-a soldat cu revenirea extremei drepte, pentru prima dată de la sfîrşitul celui de-al Doilea Război Mondial, în Bundestag.

În Franţa, de peste trei luni, protestatari în veste galbene se joacă în fiecare sîmbătă de-a revoluţia şi comit eroarea de a cauţiona violenţa pentru a-şi face auzit glasul. Dar cine a comis eroarea de a nu vedea că zeci de mii de salariaţi francezi sînt exasperaţi de multiplicarea impozitelor, a taxelor de tot felul şi de creşterea preţurilor?

Nimeni nu se poate erija în detector infailibil de erori politice. Nu este însă greu de observat că, în ultimii 15 ani, Europa a acumulat multe eşecuri, majoritatea fiind consecinţe ale unor decizii greşite.

Mulţi europeni contestă logica ultraliberală a Bruxelles-ului şi consideră că trebuie mers pe un alt drum. Una este democraţia liberală şi alta este ultraliberalismul – o doctrină care instituie, de fapt, dictatura fără limite a liberei concurenţe pe o piaţă fără reguli. În prezent, Washington-ul, precum şi cîteva capitale ale Europei occidentale, califică drept o eroare geostrategică parteneriatul pe care îl construieşte Italia cu China. Noul Drum al mătăsii, proiect gigantic de infrastructuri conceput de chinezi, este văzut de unii experţi drept un fel de cal troian destinat să dea lovitura de graţie Occidentului şi să asigure supremaţia comercială şi eventual militară a Chinei. În relaţiile lor cu chinezii, europenii au comis multe erori, iar acum sînt speriaţi că ar putea deveni într-o bună zi o colonie economică a Chinei.

Europenii, printr-un fel de angelism nu lipsit de nobleţe sufletească, s-au mai lăsat păcăliţi de propagatorii islamului radical. Iar acum se trezesc cu zone urbane aflate în secesiune culturală faţă de valorile Europei şi faţă de stilul de viaţă european.

În materie de apărare, de ani de zile, europenii comit eroarea de a se considera protejaţi de americani. De cînd s-a instalat însă Donald Trump la Casa Albă, a devenit evident că istoria se amuză uneori făcînd mutări total imprevizibile pe tabla de şah a jocurilor geopolitice. Nu este exclus ca într-o bună zi un preşedinte american să decidă retragerea Statelor Unite din Alianţa Atlantică. Europenii se vor trezi atunci pe tabla de şah doar cu pionii, fără dispozitivele cu adevărat importante şi capabile să-i impresioneze, de exemplu, pe ruşi.

Europenii mai comit o eroare filozofică: nu le vine să creadă că într-o bună zi s-ar putea să iasă definitiv din istorie. Adică să nu mai conteze pe planetă din punct de vedere militar, diplomatic, economic, tehnologic, cultural… Este greu să accepţi o astfel de perspectivă cînd ai fost stăpînul lumii, cînd ai fost locul de unde a iradiat un model planetar de producţie şi de consum.

Ar fi o eroare să cădem însă şi în fatalism. Uniunea Europeană este o casă comună încă solidă, care trebuie doar reparată, consolidată, protejată ceva mai bine, regenerată energetic. Iar cei care cred că ar trebui demolată total în vederea unei eventuale noi reconstrucţii comit o eroare sinucigaşă.

Matei Vișniec este scriitor, dramaturg și jurnalist.

image png
Reevaluarea lucrurilor de acasă
Și e de observat că țara s-a schimbat în mod fizic, mult mai mult decît atitudinea locuitorilor ei.
p 7 Sam Altman WC jpg
Capitalul cîștigă și în domeniul IA
Nu e de mirare că OpenAI nu a reușit să-și respecte misiunea.
image png
image png
Birocrații inventate, care să justifice plusul la salariu
Ne mai mirăm, apoi, de ce pleacă profesorii din învățămînt sau de ce ezită să vină.
image png
Șanticler
Rămîne să mai vorbim, desigur, despre sensurile alunecoase și imprevizibile generate de larga circulație a cuvîntului efemer.
image png
Un recrut de odinioară
Pe spatele gecii tînărului erau imprimate, în galben ţipător, cuvintele US Air Force.
image png
Mintea democratică și impunitatea poporului
Pe cînd mintea democratică nu exista, popoarele erau pedepsite.
image png
Moș Crăciun, John Fitzgerald Kennedy și bomba nucleară
A fost fix pe dos. Anul 1962 a adus cea mai gravă criză din timpul Războiului Rece, criza rachetelor nucleare din Cuba.
image png
Nevoia de umanioare
Ele sînt însoţitorul şi sprijinul ideal in dürftiger Zeit şi beneficiază de resurse încă nevalorificate în spaţiul Europei de Est.
image png
O fabulă a lui Socrate
E ceea ce am pățit și eu: după ce m-a durut piciorul din cauza legăturii, iată că a urmat și plăcerea.
image png
Spirala ghinionului și ghicitul în gri
Poate nu la fel de ostentativ, dar cei care spun lucrurile sînt, din nou, tratați ca excentrici stridenți și, pe alocuri, isterici.
image png
Cine sapă la temelia pilonului II
Este incredibilă tenacitatea cu care politicienii din zona de stînga atacă pilonul II de pensii administrate privat.
O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.

Adevarul.ro

image
Răzbunarea unui patron disperat că îl abandonează angajații. „Sunt sigur că o să-mi săriți în cap cu treaba asta”
Tot mai mulți antreprenori se plâng nu doar de faptul că își găsesc cu greu angajați, dar și că mulți dintre ei pleacă după doar câteva săptămâni și îi lasă baltă, fără preaviz și fără să suporte niciun fel de consecințe. Un patron crede că a găsit soluția la această problemă
image
Mircea Badea: „De ce să stea Simona Halep în România?! O viață ai, cu toată dragostea pentru țară”
Prezentatorul de la Antena 3 comentează decizia sportivei de se muta la Dubai.
image
Româncă gravidă în nouă luni, înjunghiată în Țara Galilor. Motivul pentru care agresorul, tot român, o urmărea de o lună
Andreea Pintili, o româncă de 29 de ani care locuiește în Țara Galilor, a fost înjunghiată de mai multe ori de un conațional care o urmărea și posta pe TikTok clipuri cu ea și cu copiii săi.

HIstoria.ro

image
Moartea lui Aurel Vlaicu. Concluziile anchetei
În cursul anchetei în cazul accidentului aeronautic în care și-a pierdut viața Aurel Vlaicu (31 august/13 septembrie 1913) s-au conturat două ipoteze, pe care locotenentul av. Gheorghe Negrescu le prezintă astfel:
image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.