Drama (in)certitudinii

Publicat în Dilema Veche nr. 842 din 9 - 15 aprilie 2020
Drama (in)certitudinii jpeg

Repetăm foarte des: nimic nu e sigur în lumea noastră. Cu o unică excepție, desigur – moartea. Omniprezența incertitudinii în sistemul de referință al omului a și făcut posibilă, de altfel, la un moment dat, o observație paradoxală, tulburătoare, de acest tip: „Nu este sigur că totul ar fi nesigur” („Il n’est pas certain que tout soit incertain”). L-am citat pe francezul (matematician și filozof) Blaise Pascal cu un aforism din celebrele lui Cugetări (Pensées). Adică, așa cum sesizam deja, nesiguranța ajunge, pe palierul umanului, nu doar modus vivendi, ci și modus operandi, invalidînd pînă și speranța unei „certitudini a incertitudinii”. Poate de aceea (din cauza inaccesibilității sale carevasăzică!) tindem să considerăm că starea de certitudine nici nu sugerează, la urma urmelor, ceva necesarmente virtuos. O asociem, de regulă, unei tipologii obtuze din mentalul colectiv, tipologia individului „lipsit de dileme”, descrisă cîndva, strălucit, de Andrei Pleșu într-un editorial devenit clasic. Insul în chestiune se dovedește campionul siguranței absolute, nefiind vreodată bîntuit de umbra celei mai mici îndoieli. Eu am fost mai drastic în actul tipizării și m-am gîndit mereu la ipochimenul nedilematic în termeni neeleganți. L-am suprapus „prostului solemn”. De ce? Pentru că m-a frapat la el violența contrastului (exprimat ceremonios) dintre realitatea instabilă la care se raportează și tonalitatea gnomică a discursului prin care o evaluează. Nu are dubii, nu ezită și nu vede evenimentele nuanțat. Existența îi apare limpede precum cristalul.

Prostul solemn nu dezvăluie predispoziția îngîndurării, nu e apăsat de probleme metafizice. Faptul îl ilustrează, psihologic vorbind, impermeabil la neîncrederea în sine și, prin determinare, inapt de exercițiul analitic. Ideile îi sînt „împachetate” în formule hermeneutice imuabile. Simplifică teribil complexitatea vieții, reducînd-o la decorul unei singure opoziții, aceea dintre alb și negru. Semenii vor fi inventariați, bogumilic, în „buni” sau în „răi”, iar societatea va fi percepută ca o consecință imposibil de schimbat/clintit/transformat a interacțiunii celor doi poli. Este firesc să-l auzi pe prostul solemn perorînd des pe tema „sistemului”. În viziunea lui, acesta cade din cer, constituie o „monstruozitate” de neabordat și de neprovocat, un „dat” insurmontabil. Ca atare, principala certitudine a eroului nostru e că „sistemul” nu poate fi învins. Trebuie acceptat. De aici decurg alte zeci de convingeri deposedate de fior dubitativ, precum: „frica păzește bostănăria”, „fă-te frate cu dracu’ pînă treci podul”, „capul plecat sabia nu-l taie”, „hoțul neprins este negustor cinstit”, „frate, frate, dar brînza-i pe bani”, „vorba dulce mult aduce” ș.a.m.d. Prostul solemn se crede pragmatic, inventiv, cu „școala vieții”. Pe el nu-l surprinzi, nu-l afli pe picior greșit, nu-l intimidezi. Deține „centura neagră” în arta supraviețuirii, are „potențial”, „vînă”, „stamină”, „sînge”, „bază”, „spate”, „zvîc”. În cantități atît de mari, încît se arată oricînd dispus să-ți „dea” și ție, să te „instruiască”. Printre certitudinile sale se numără și aceea de a fi un bun pedagog, un învățător redutabil.

Și nu ar putea fi oare și așa? Departe de mine intenția de a mă juca cu mințile dumneavoastră, însă aș cere permisiunea unei scurte pledoarii și din perspectiva „avocatului diavolului”. Să încercăm să vedem lucrurile din unghiul opus. Acceptînd că singura „certitudine” a existenței rămîne moartea, noi, dubitativii, dilematicii, analiticii, metafizicii, ne contrazicem, în fond, pe noi înșine. Să admitem că, dacă, inevitabil, murim, atunci, la fel de inevitabil, vom îmbătrîni, ne vom îmbolnăvi și vom cunoaște suferința, teama, dezamăgirea, eșecul, precaritatea și dezolarea. O multitudine de „certitudini” adiacente deci, pe care le putem „îndosaria” ferm, alături de compulsia dispariției noastre din univers, cu un sentiment de siguranță nebănuit inițial. Să notăm totodată un amănunt: „certitudinile” de mai sus se întîlnesc pe terenul morbidității necesare. Nu vorbea cumva prostul solemn despre lumea ca „dat”, despre societatea/sistemul ca „destin implacabil”? Pe căi diferite, „analitice”, am ajuns, iată, fix la axiomele lui (suspectate odinioară de facilitate). Trăim revelația feței ascunse a prostului solemn, de (neașteptat) înțelept epicureic. Cu două calități, în plus, incontestabil superioare orizontului de așteptare al „omului cu dileme”: pe de o parte, insul respectiv nu se arată contradictoriu, fiind consecvent cu opțiunile sale, pe de alta, prin acceptarea „datului”, el nu pare traversat de obsesia morbidității, de vocația tragicului, cum ar veni. Meditînd la nesfîrșite dileme, dimpotrivă, dubitativul trăiește iluzoriu, fie în trecut, fie în viitor.

Prostul solemn este numai individul prezentului. Pe simplitatea sa fermecătoare, gospodărească, emanată dintr-o „filozofie a clipei”, se sprijină, ultimativ, întreaga istorie. Trist, dar adevărat.

Foto: wikimedia commons

index jpeg 5 webp
Gustul banului
Gustul banilor poate să se refere și la un „amărît” care, cine știe cum, găsește un post sigur și bine plătit la stat, un post pe care pregătirea și experiența sa nu i-ar fi permis, în mod normal, să îl ocupe.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Nucleara
Este urmăritul penal capabil să treacă dincolo de faza încordării mușchilor și să folosească arme nucleare?
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Alexandru Dragomir despre politica (noastră)
Din păcate, puțini știu cine a fost Alexandru Dragomir.
Frica lui Putin jpeg
Filosofie, feminitate, autenticitate
Aşa se explică, pesemne, de ce în filosofie s-a menținut „privilegiul” masculin, chiar şi în vremurile mai noi, de după emanciparea femeii.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Activistul european și moartea unei pasiuni
Articolul meu vrea să atragă atenția: cu excesele activismului și propagandei, UE poate pierde treimea de mijloc.
index jpeg 5 webp
Spaghete în copaci
Propun să rămînem la rețeta lui Fellini. Plus paharul cu vin.
Iconofobie jpeg
Diplomație
Se reia, observ, o dezbatere politologică mai veche.
„Cu bule“ jpeg
Format letric
Nu era atît de cunocut încît să exprime fără ambiguități noua idee, dar sensul i-a fost aproximat din context, din relația cu termenul complementar.
HCorches prel jpg
Vremuri ale fricii
Dar dincolo de negare, dacă nu apare și acceptarea, efectele pe termen lung sînt devastatoare.
p 7 Chatbot WC jpg
Idioția artificială
Ar trebui oare programată inteligența artificială (IA) să răspundă la același nivel cu întrebările care i se pun?
IMG 8779 jpeg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Alt bîlci?
Cum ar fi să construiești un Disneyland și un Tesco la Londra, în Hyde Park?
O mare invenție – contractul social jpeg
Adevărul, premisa dreptății
Această limită este și mai evidentă dacă se înțelege că nici un proces judiciar nu se confundă cu Judecata de Apoi.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Sürdürülebilirlik
A crede înseamnă a paria pe o inevidență, a „credita” un „posibil”, dincolo de exigențele stabile ale „realului”.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pensiile francezilor
Dar vigoarea protestelor, dincolo de faptul că e vorba despre o tradiție franceză adesea desconsiderată și subiect de glume, mai arată ceva.
Frica lui Putin jpeg
Inamicii diversității
Privite în ansamblu, aceste cerințe ale cultelor, care s-au așezat, din păcate și spre detrimentul lor, cred, la remorca BOR, nu vor încuraja deloc predarea Religiei într-un spirit tolerant
AFumurescu prel jpg
Păstori, tătuci și influenseri (I)
Așa apar „tătucii” aleși democratic. Nimic nou sub soare.
index jpeg 5 webp
Un veac de Time
Scopul principal pe care cei doi și l-au propus a fost să furnizeze cît mai eficient știri cititorilor, chiar și celor mai ocupați dintre aceștia, care nu prea au timp de citit – de unde și denumirea Time.
Iconofobie jpeg
Rațiune și simțire
Se demontează aici un mit care a făcut carieră în secolul XX, mitul naturii prezumtiv candide a creaţionistului.
„Cu bule“ jpeg
Beat criță
Expresia beat criță este foarte răspîndită azi, în registrul colocvial; alte construcții în care intră cuvîntul criță cu sensul său propriu sau cu înțelesuri figurate au devenit însă extrem de rare.
HCorches prel jpg
Încă un Minister al Educației
Presiune care, în unele cazuri, se transformă în adevărate forme de bullying, fără doar și poate.
IMG 8779 jpeg
În cazul Hagi, tatăl şi fiul, să fii copilul unui mare fotbalist e binecuvîntare sau blestem?
Tot ce vine de la el nu poate fi decît excepţional. Hagi spune „eu sînt Ianis şi Ianis e Hagi”.
p 7 Curba Laffer WC jpg
Ultima redută a globalizării
Dar geopolitica nu e singurul motiv pentru eșecul celui de-al doilea val al globalizării.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cîte divizii are CPI?
Așadar, noua acuzație că președintele ar fi comis ceva contra copiilor, fie ei și din Ucraina, ar putea avea un ecou special în Rusia.

Adevarul.ro

image
Atitudine revoltătoare a unui hotel din Olanda la adresa unui român. Motivul aberant pentru care i-a anulat rezervarea
Bărbatul, cercetător în România, rezervase o cameră la un hotel din Tilburg, Olanda, dar s-a trezit ulterior cu rezervarea i-a fost anulată.
image
Imaginile sărăciei în cele mai bogate orașe din țară. „S-ar fura tot dacă n-am face asta”
România a avut în ultimul an o creștere economică de aproape 5%, iar pe hârtie lucrurile arată cum nu se poate mai bine. De o cu totul altă părere sunt tot mai mulți români care trec pragul magazinelor și a piețelor alimentare.
image
Ce vești ne dau meteorologii pentru vremea de Florii și Paște. Prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni
În următoarele săptămâni, valorile termice vor fi destul de coborâte, fiind posibile precipitații în toate regiunile.

HIstoria.ro

image
Cele mai vechi cutremure care au lovit Țările Române în Evul Mediu
Unul dintre cele mai vechi cutremure despre care avem informații este cel petrecut în anul 1411, menționat de Emil Turdeanu în lucrarea „Un manuscris religios din timpul lui Mircea cel Bătrân”.
image
Cine a ajuns primul în Antarctica?
Acest cel mai sudic continent (mai mare decât Oceania și Europa), care acoperă aproximativ 20% din întreaga emisferă sudică, este singurul din întreaga lume ce nu are o populație nativă și nici locuire permanentă.
image
Statul sovietic paralel în România. Rețeaua colonelului Zudov
Prin sintagma „stat sovietic paralel” înțelegem mecanismul clandestin prin care Uniunea Sovietică a instituit controlul total asupra suveranității statului român.