Două reguli dincolo de diete și alte povești

Publicat în Dilema Veche nr. 993 din 20 aprilie – 26 aprilie 2023
Comunismul se aplică din nou jpeg

Dacă pe vremea comunismului problema pe care multă lume și-o punea era ce să mai mănînce, astăzi chestiunea cu care foarte mulți se confruntă este ce să nu mai mănînce. S-a ajuns pînă la a se considera necesară introducerea unei avertizări publice la televiziuni, prin care populația este atenționată, împotriva excesului de sare, zahăr și grăsimi. În ultimii ani ai regimului Ceaușescu, căutarea unui pachet de unt putea constitui o adevărată aventură. Nu-l găseai fără coadă, dacă-l găseai. Astăzi e oriunde, pe alese, în zeci de tipuri, de dimensiuni variate și cu diferite procente de grăsime. Numai că legea porcăriei universale ‒ cum i-ar fi zis Ovid S. Crohmălniceanu ‒ face ca în zilele noastre, în ciuda abundenței, conștiința că untul nu-i prea sănătos să te țină în frîu. Cu zahărul, care altădată se dădea pe cartelă, e cam același lucru. Dintre cele trei „păcate”, doar sarea cred că s-a găsit la noi mereu.

Imediat după Revoluție, ajuns în America, am descoperit o mulțime de lucruri diferite, ca de exemplu iaurtul cu fructe, dulce, sau faptul că bananele, care la noi erau încă un lux și o raritate, la New York se găseau pe toate drumurile, la propriu. Un kilogram costa un dolar, iar românii stabiliți acolo mi-au atras atenția că pot fi soluția perfectă, oricînd vrei să te hrănești rapid, sănătos și ieftin. Bineînțeles că, tot descoperind și testînd asemenea „soluții” noi și eficiente, m-am întors în România cu cîteva kilograme în plus, ceea ce pentru mine era o altă premieră. 

Pe vremuri se spunea că două mese nu strică, ci doar două bătăi strică. Ei bine, astăzi și două mese par să strice. „Explozia de mîncare” din ultimele decenii i-a cam luat pe nepregătite pe foarte mulți români, așa încît proporția supraponderalilor se apropie astăzi de 60% din totalul populației (potrivit OMS). Nu știu dacă există astfel de date din 1989, dar cu siguranță cifrele arătau cu totul altfel. Iar azi, nu doar că mîncarea nu mai e o problemă, dar nici oamenii nu mai muncesc atît de mult fizic și nu mai stau în frig. Obiceiurile alimentare trebuie adaptate.

În condițiile astea, dietele au ajuns să „se vîndă” foarte bine, iar varietatea lor parcă ar fi pe măsura diversității alimentare. Sînt atît de multe și de convingător prezentate încît omul de rînd, adică mîncătorul obișnuit, poate fi zăpăcit de-a binelea. Diferența dintre specialiști și activiști e tot mai greu de făcut. Sînt pline televiziunile de ei, iar într-o vreme unii umblau chiar pe stradă cu acele insigne pe care scria „Slăbește acum! Întreabă-mă cum”.

Chiar dacă-i decelezi pe cei competenți, poți constata că ideile lor sînt așa de diferite între ele, încît nu mai știi ce să crezi. Unii insistă pe alimentația disociată, alții vorbesc despre pauze mai lungi între mese. Unii îți cer să elimini pîinea, alții zic să ai grijă cu carnea și grăsimile. Unii militează pentru eliminarea totală a cărnii, alții spun că nu e cazul să renunți nici la carne și nici la grăsimi. În fine, sînt și dintr-aceia care recomandă rețetele strămoșești. Chiar dacă majoritatea țin să spună că, în general, echilibrul și moderația sînt de bază, în detalii apare și ăla care de obicei se ascunde acolo. 

E greu să te descurci, mai ales cînd, la o scurtă trecere în revistă a celor care au inventat diete celebre pe plan mondial, descoperi, pe lîngă faptul că, în general, n-au fost prea longevivi (celebrul Michel Montignac, de exemplu, n-a depășit 66 de ani), destui sînt și „controversați” (Robert Atkins avea 117 kilograme cînd a murit, iar în spatele dietei Kimkins se afla o persoană de 136 de kilograme, care publica poze și povești false).    

Sigur, a nu te îngrășa sau a slăbi sînt deziderate aproape echivalente cu a mînca sănătos. Dar aici te lovești de alte confuzii. Unii recomandă să nu mănînci carne de porc, că e grasă. Alții zic că tradiționalul porc tot e mai bun decît puiul care e hrănit și tratat nesănătos. Unii zic că soluția-i peștele. Alții atrag atenția că peștele pescuit din cine știe ce ape poate conține mercur sau metale grele și că peștele de crescătorie e hrănit nesănătos și tratat cu antibiotice. Unii zic că oaia se hrănește doar natural, carnea ei fiind în consecință foarte sănătoasă, alții atrag însă atenția (fiindcă tot a fost Paștele) că mielul cade greu (turcii și arabii știu să-l taie doar cînd e deja berbecuț, ai noștri se grăbesc).

Confuzia e mărită și de faptul că lucrurile se schimbă cu vremea, în funcție de transformările din industria alimentară. Ce era la un moment dat valabil, astăzi poate să fie depășit. De exemplu, o veche vorbă spune că „un măr pe zi ține doctorul departe”, dar dacă înainte nu se recomanda să-l mănînci pe stomacul gol, azi mulți te sfătuiesc să-l mănînci dimineața. La fel cu salatele, dacă înainte se mîncau odată cu friptura, azi a apărut teoria că trebuie mîncate ca aperitiv. Mai mult, a început să circule și ideea că dulcele se mănîncă înainte de masă, ceea ce pare chiar anapoda.   

Dincolo de toate teoriile mai noi sau mai vechi, clasice sau fistichii, mîncătorii obișnuiți, care statistic se tot îngrașă în proporție de masă, caută în mod firesc metode de slăbire cît mai eficiente, cu cît mai puțin efort. Pe lîngă diete, unii apelează la injecții, alții chiar la operații. Dacă-și păstrează însă stilul de viață, e evident că în cele din urmă ajung de unde au plecat. Ei bine, din tot acest labirint relativist al teoriilor care ne-au invadat, două idei mi-au rămas în minte ca niște repere absolute, asemeni legilor mecanicii newtoniene. Prima e că nu poți slăbi fără să suferi de foame (măcar nițel). A doua e că dacă mănînci mult, mult apare și pe cîntar, iar dacă mănînci puțin și cîntarul arată mai puțin. Simplu!

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Panoramă  Muntele Fiji FOTO Shutterstock jpg
O țară asiatică a creat un birou special pentru a gestiona problemele cu străinii. Motivele din spatele deciziei
Japonia a înființat un birou pentru gestionarea relațiilor cu cetățenii străini, inclusiv turiștii, înainte de alegerile parlamentare de duminică. Problema găsește ecou în țară și se află pe agenda politică.
ochelari magazin optica medicala Foto Shutterstock jpg
Mai este obligat angajatorul să plătească ochelarii angajatului, în contextul măsurilor de austeritate?
Discuțiile legate de obligativitatea angajatorilor de a plăti ochelarii angajaților, în contextul măsurilor de austeritate impuse de Guvern, au luat amploare în ultima perioadă, persoanele interesate întrebându-se dacă este sau nu un beneficiu extrasalarial.
ucraina gif gif
Un clip dramatic arată cât de periculos a devenit câmpul de luptă din Ucraina
Transportul trupelor pe front a devenit la fel de periculos ca menținerea lui întrucât timpul de reacție al dronelor e acum de câteva secunde. E posibil ca ucrainenii să fi găsit totuși o soluție - una la limită, dar care le-ar permite să economisească timp prețios, relatează Euromaidan.
pepeni verzi si galbeni ghimpeteni, olt, iulie 2025   foto arhiva ionut craciun (4) jpeg
Produsul verii, cumpărat de la gheață, aduce profit mai târziu decât se așteptau producătorii. „Am găsit o soluție pentru umbrire”
Unul dintre cele mai cumpărate produse ale verii a fost scos pe piață cu două săptămâni mai târziu decât anul trecut, produsele similare de import afectând profitul fermierilor autohtoni. Va fi în schimb disponibil pentru clienți până aproape de sfârșitul toamnei.
masuri austeritate foto Shutterstock
Lista tuturor măsurilor de austeritate din pachetele 1, 2 și 3. Ce cuprinde reforma administrativă
În ultimele două săptămâni, guvernanții au propus și prezentat o serie de măsuri fiscale, menite să reducă deficitul bugetar și să reorganizeze administrația publică astfel încât să fie reduse drastic cheltuielile statului. Toate aceste măsuri de austeritate sunt cuprinse în 3 pachete.
Stațiunea Băile Herculane  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL (31) JPG
Turiștii străini impresionați de Băile Herculane: „Peisajul de altădată e fascinant, dar unele clădiri sunt aproape să se dărâme”
Băile Herculane au redevenit una dintre stațiunile cele mai vizitate din România, dar starea dezolantă a multor clădiri emblematice ale sale continuă să îi îngrijoreze pe turiști.
Lucrări la stadion Știința FOTO Ștefan Both
Motivul real pentru care Guvernul crește taxele: „Un leu luat din buzunarul românilor e mai puțin imporant decât unul alocat baronimii”
Cunoscutul profesor universitar Bogdan Glavan, director al Centrului de Economie Politică și Afaceri „Murray Rothbard”, explică politica fiscala a Guvernului Bolojan și motivul pentru care taxele pentru români cresc, dar unele cheltuieli nejustificate sunt doar amânate.
La toaletă tranzit intestinal Foto Study Finds dms
Băutură care consumată înainte de culcare ne îmbunătățește tranzitul. Trucul medicilor care schimbă tot
Bea asta înainte de culcare și mergi la toaletă fără probleme dimineața – un truc simplu recomandat de medici pentru un tranzit regulat.
city 1428707 1280 jpg
Orașul fascinant apreciat de scriitori și artiști. Povestea impresionantă a locului considerat o adevărată „bijuterie”
Taormina, unul dintre cele mai pitorești orașe de pe coasta estică a Siciliei, a fost încă din secolul al XVIII-lea un magnet pentru scriitori și artiști celebri, precum D.H. Lawrence, Oscar Wilde și Truman Capote.